Höstbuketter med dahlior

Höstbuketter med vackra dahlior

Höstbuketter – jag tycker om att plocka blommor alla säsonger men på hösten är dahliorna mina favoriter. Det är på ett sätt konstigt att de där bruna knölarna kan bli något så fint. Dahliaknölar är oftast väldigt trista när de dyker upp i butiken på vårvintern. Döm om min förvåning när jag beställde från England förra vintern och fick stora, saftiga knölar i mars. Inte en torkrynka nånstans. Nu verkar det inte ha nån avgörande betydelse det var nog mest utbudet som avgjorde var jag handlade.

Trist växt som fryser tidigt..

Det är inte så många år jag odlat dahlia. Jag upplevde länge knölarna som världens mest olönsamma att investera tid i… De hann precis börja blomma och så kom en frostnatt ofta redan i augusti. Det var så jag kände dem från mammas trädgård. Själv kom jag inte på tanken att ens sätta dem när jag köpte egen.

Så åkte vi till Magnolia – knasigt namn med tanke på att de odlar dahlior – med mina föräldrar en mors dag. Då blommade de såklart inte men det fanns mängder av knölar att botanisera bland, prisvärda var de också. 5 för… ..jag kan väl alltid testa.. Och vid det laget insåg jag att den där första frostnatten oftast kommer betydligt senare nu. Sen dess har jag oftast köpt några nya sorter varje vår. Några försvinner under vinterförvaringen och nya vackra sorter i nya färgskalor dyker upp.

knölar - Dahlia i blom
Dahlia hos Magnolia

Lista med knölar

Det är helt förfärligt med listor på dahliaknölar regniga dagar i november. Plötsligt insåg jag att numera hade de en lista på hemsidan där jag beställer på höstkanten och så anpassar dem sin order till Holland? baserat på det. Och jag hämtar, eller dem skickar, i mars… Regniga dagar är ibland dåliga dagar. Jag kommer vara superirriterad på mig själv i början av april när jag ska kruka 27! nya sorter utöver de jag redan förvarar i 5 backar. Men då i december var resultatet av sommarens odling, alla buketter jag plockat och de nya som jag hade skaffat så tydligt. Och uppdragningen låg i en dimmig framtid…

Höstbuketter
Den första dahliabuketten som gav mig mersmak – ’Akita’, ’Sylvia’, ’Jowey Linda’, ’Bishop of Llandaff’ tillsammans med Miscanthus i blom och höstfärg, nypon, höstfärgade pionblad och Sanguisorba
Förgroning Dahlia
Våren 2015 såg det ut så här. Men då hade jag en plats som fungerade väldigt bra till förgroning. Och när de kommit upp kunde jag sätta de i halvskugga under ett skyddande tak ute…

Bukett från 2016 och bilden ska vara tagen i juni… Fel tänker jag först men borstnejlikor, krolliljor och den fluffiga rosa pimpinellan blommar ungefär då.. Så det måste vara sant – de första dahliorna blommade i slutet av juni.

fyrverkeri i rött och rosa
Bukett i rött och rosa med dahlia, nejlika och Sanguisorba

Knölar som påverkat mina färgpreferenser

Dahliorna är nog växterna som gjort att det flyttat in många varma nyanser i gult, orange och annat i min trädgård. Jag insåg att de är vackra särskilt på hösten och gärna i buketter. Och ännu bättre jag kan mixa hur som helst och det är fortfarande vackert.

Höstbukett med dahlior
Höstbukett från början oktober – frösådda så kallade ’Bishop’s Children’ fast samtliga blivit orange. Men jag gillar hur färgerna gifter sig trots motsatser

Dahliainspiration till höstbuketter

Det finns många ställen där man kan hitta fina sorter. Men jag avråder från nätbutiker regniga dagar. De sorter jag odlar nu – på ett ungefär – finns på den här sidan. Det är alltid några knölar som försvinner under vinterförvaringen. Till höstbuketter kan jag uppleva att de allra största dekorativdahliorna är en utmaning att få till och jag väljer oftast och hellre sorter med lite mindre blommor. Mini pompom som ’Small World’ är inte så vanliga men helt underbara i just höstbuketter. Länken går till en bildsida hos Dahliasällskapet om du är lättfångad kanske en sida att undvika…

Höstbukett med dahlia
Höstbukett med dahlia – den stora rosa har jag ingen aning om vad det är men den enkla till vänster är ’Totally Tangerine. Amaranth i olika sorter är tacksamma sommarblommor – de här har självsått sig.
Höstbukett med dahlia
Höstbukett med dahlia från slutet av september. Jag plockade många buketter 2019

Fler höstbuketter med dahlia

Tillsammans med stormhattar eller kanske helt vanlig dill

De jag beställt till kommande säsong har varma toner med några undantag. Vita kan vara en utmaning en regnig sommar när just vitt kletar ihop och blir en beige gegga. Men ett par citrongula finns med. Flera mini-pompom och fler av de där nyare med lite annorlunda utseende.

..och även om jag ofta länkar till föreningssidor eller hemsidor med nätförsäljning så är det bara för att tipsa. De är inte medvetna om att jag länkar och jag är alltså inte sponsrad. Däremot fungerar SEO optimering som så att inlägget får en bättre ’rate’ hos google med externa länkar. Och dessutom tipsar jag gärna, tycker själv det är tråkigt med människor som när jag frågar var de hittat växter låtsas som frågan inte finns. De sidor jag länkar till har jag bara goda erfarenheter av antingen som kund eller för att de har ett trovärdigt innehåll för den som vill läsa mer.

Nu länkar jag till Trädgårdsfägring även om det riktiga inlägget på veckans tema – det var en gång – kommer först i början av nästa vecka 😉 Å andra sidan så har åtminstone ’Akita’ i första buketten försvunnit en vinter hos mig.

Ha det gott!

14 Kommentarer

 1. Susie på Stjärnarve... den 28 februari, 2020 kl 10:33

  Precis som dig har jag inte odlat dahlior i nån större utsträckning under åren, men några enstaka har jag haft varje år. Dom har jag köpt i blom redan i maj när jag varit hos min ”hovleverantör” Jonas i När´s växthus. Tyvärr har han dom senaste åren inte haft några av intresse, så jag bestämde mig för att nu när jag har växthus och kan dra upp dom tidigt själv så ska jag ta hem några stycken. Dom ”några” blev åtta….. 🙂
  Sen till att jag skriver att SMHI luras och du undrar över mitt ordval; Jo, för att även dom lokala vädersändningarna här endast talar om vädret i Visby. Bor man då som vi en bra bit söderut nedanför det som blivit en ”vädergräns” här på ön så stämmer ALDRIG väderutsagorna – så jag anser att dom LURAS. Fast man borde ju vara så pass van nu att man vet att det aldrig stämmer….. 🙁
  KRAM/Susie

  • Carina den 28 februari, 2020 kl 11:58

   Ok, jag brukar använda SMHI’s och YR’s app och använda platsen där jag bor och det stämmer oftast bra eller till och med väldigt bra. 8 knölar känns väldigt hanterbart 🙂

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 29 februari, 2020 kl 13:14

  Dahlia synes jeg er en elsk/hat plante. Jeg elsker de for deres lange blomstring på høsten, men hater den lange overvintringen. Sneglene er også glad i de…
  Jeg har bestilt noen få nye i år, og ser at det er liv i noen av pottene i kjelleren. Hvordan oppbevarer du dine? Tørker du knollene først?
  Amaranthen er så nydelig, og flotte buketter!

  Klem, Marit

  • Carina den 29 februari, 2020 kl 15:04

   Ja lite så är det. Men värre än förvaringen är när jag ska börja förgro dem på våren. Det tar så mycket plats och krukor.

   Jag brukar ta upp dem, skaka av mesta möjliga jord och lägga dem med undersidan upp så de torkar ut och så får de ligga ett tag. Sen går jag igenom och skakar av , eller pillar bort så mycket jord som det överhuvudtaget går. Och jag rensar noga bort allt dåligt. Sen lägger jag det som är kvar i ett par lager tidningspapper – mest för att hålla isär sorterna – som jag gör som en korg av under och runt knölen. Paketet får vara öppet upptill. Och sen packar jag de här korgarna med papper i stora backar. De får inte stå på golvet i ouppvärmda rum då får de fukt underifrån. Jag brukar ställa dem på en hylla eller upphöjd så luft cirkulerar under korgen. Då klarar sid de allra flesta 🙂

   Amarantherna är superläckra de var ovanligt korta i somras men det är för att de hade självsått sig och kom igång sent. I år har jag sått grön och korallfärgad – de ska bli spännande 🙂

   Kram, Carina

 3. Elna Slot den 29 februari, 2020 kl 15:34

  Hvor er det nogle yndige og farveglade buketter, du viser. Det er jo lige nu, knoldene er fremme i butikkerne, og dine buketter har givet mig inspiration til at gå ud at købe nye knolde, for der er altid nogle, der ikke klarer overvintringen i garagen. Lægger du altid dine knolde til forspiring i potter? Jeg har ikke så meget plads til potter, så jeg lægger som regel knoldene direkte i haven, og det synes jeg, går godt, men de kommer selvfølgelig lidt senere i blomstring.

  Hilsen Elna

  • Carina den 1 mars, 2020 kl 08:57

   Tack Elna!

   Det är en härlig paus när kroknar i tanken eller fysiskt med att anlägga eller rensa. Jag förgror dem för vi har mycket sniglar och förgroningen gör att de klarar sig bättre mot sniglarna när jag sätter ut dem. Annars är risken att jag inte ens hinner se dem små skotten innan sniglarna tagit dem. De förstörde en stor grupp av 3 olika arter av riddarsporrar för mig 🙁

   Ha det gott! Carina

 4. Anne den 29 februari, 2020 kl 19:40

  Hei Carina!
  Så vakre buketter du har laget. De gir inspirasjon. Jeg er en stor dahlia-elsker. I dag var vi og henta nesten 30 nye . Sånt blir jeg lykkelig av.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 1 mars, 2020 kl 08:59

   Hej Anne och tack! 🙂

   Å så härligt att läsa… Du har också hittat och skaffat många nya. Jag blir också lycklig bara jag får ner de till förgroning nånstans 🙂 Nu har jag beställt men misstänker att när jag kommer dit kommer jag titta efter till exempel Akita som jag glömt bort hur snygg den var.

   Ha det gott! Kram, Carina

 5. Marika den 2 mars, 2020 kl 11:51

  Hej Carina!
  Vilket härligt inlägg om fantastiska dahlior. De har blommat sent hos mig de senaste åren, men några redan i juni. Visst är det lite bök med dem, men väl värt att odla dem. De första åren hade jag ingen bra vinterförvaring, så de flesta övervintrade inte. Men nu får de bo hos dottern i hennes källare och de brukar klara sig bra. Har tittat in på några sidor men inte gjort någon beställning i år. Skall kika närmare på dina länkar. Det som är lite tråkigt är att det ofta blir något annat än det man beställt. Men nu blev jag inspirerad att beställa några till.
  Ljuvliga buketter.
  Ha det bra /Marika

  • Carina den 3 mars, 2020 kl 18:47

   Hej Marika!

   Ja det är synd det där att inte alla lelverantörer säkrar rätt innehåll. Jag fick en fel av de jag köpte förra året men det var mer än 90% rätt ändå det tycker jag är hyfsat. Roligt att du hittat förvaring – annars blir det jobbigt att odla åtminstone för mig jag gillar inte att slänga efter sommaren.

   Ha det gott! Carina

 6. Anita den 2 mars, 2020 kl 17:27

  Ja du Carina, vad ska jag säga. Du vet ju hur mycket jag gillar dina buketter. Och så drämmer du även till med ett galleri med de mest ljuvliga bilder på minst lika ljuvliga dahlior. Varför har jag inga dahlior tänker jag. Vet egentligen inte. Ser ju dahlior på många bloggar och blir lika fascinerad varje gång och vill ha men vet inte var jag ska ha dom. Men nu slog det mig att borde jag inte kunna ha i krukor på altanen. Dom kan jag ju ställa under markisen och lägga fiberväv över när det blir risk för frost. Ska nog banne mig fundera på dahlior ändå. Det går ju att starta med bara några stycken.
  Tack för ett inspirerande inlägg!

  Kram Anita

  • Carina den 3 mars, 2020 kl 18:58

   Tack Anita! 🙂 Blir alltid lika glad!

   Jag var verkligen skeptisk till dahlior väldigt länge och jag förstår fuller väl om du inte har några för en bra plats är ju A och O. Det blev stor skillnad på resultatet när jag börja plantera ut dem i potatislandet. Att odla i kruka fungerar jättebra bara man kommer ihåg vattningen – jag fixar det inte för jag är kass på att komma ihåg vattningen. Men kruka är bra för att hålla sniglarna borta. Så det är som vanligt man får välja mellan pest och kolera. Jag har redan sett mängder, verkligen mängder av småsniglar i år. Har också sett mycket dahlior på bloggar det sista och det finns massor av fina sorter.

   Kram, Carina

 7. Anni den 2 mars, 2020 kl 23:31

  Jag fick läsa rubriken några gånger innan tankevurpan accepterades. Sitter ju här och längtar efter vårblommor, inte efter hösten!!! Men jag vet hur det är med planering … Tänker INTE klicka mig in på någon av sidorna du länkar till, för jag tänker INTE köpa på mig dahlior. De senaste åren har inte varit dahliavänliga hos mig, så jag har blivit väldigt besviken. På näthinnan har jag bilden av en lyckad dahliablomning för många år sedan, men den har jag aldrig lyckats återskapa. Inte klarar jag att övervintra knölarna heller.
  Men jag vet att jag varit på Magnolia och nu måste jag leta rätt på bilderna därifrån! Dessutom vet jag att jag var helt salig när jag vandrade runt bakom Rosendals slott på Djurgården. Så kanske, kanske att det blir nya knölar i år igen …
  Tack goa du för din kommentar på min torra lördag 🙂

  • Carina den 3 mars, 2020 kl 18:42

   Varsågod 🙂 Det var så lite men ärligt!

   Jag kanske kroknar efter den kommande sommaren. Herregud så många pyttesniglar jag har tagit hand om redan. 15 stycken på en liten bit av en markduk som haft markkontakt. Dahlior och sniglar är ju inte bra ihop.

   När vi besökte Magnolia syntes det att ambitionsnivån varit väldigt hög i besöksträdgården men sen hade inte resurserna/orken räckt till. Det var lite sorgligt men också en bra tankeställare… Men de har ett bra dahliasortiment.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.