sensommar - bukett med dahlior och rudbeckia

Sensommar skönt och sensommargrönt

Sensommar – ja onekligen men det är också sensommarskönt och jag har den där härliga anläggarglädjen jag brukar ha så här års. Det känns mindre stressigt att gräva upp och inte hinna få ner. Daggen fuktar, värmen är lägre och solen mindre intensiv. Så frågar du mig är det här en perfekt tid att göra om och skapa nytt.

Först om kommentarer

Flera har i kommentarerna skrivit att ni måste fylla i era namn osv… Ni är inte ensamma, jag får göra detsamma hos er för varje kommentar. Det är tyvärr inget jag kan göra något åt. Ni behöver ändra i ’inställningar’ i era webläsare. För er som använder chrome så finns den under inställningar, autofyll och sen får man trixa lite.

sensommar - bukett med dahlia och rudbeckia
Sensommar – bukett med dahlior, rudbeckia och helt vanlig dill

Tillbaka till sensommar

Förra helgen gjorde jag det igen – jag plockade en sensommar after-cleaning bukett. Jag behöver i förväg lova mig själv en belöning för att utföra veckostädningar… Och nu börjar dahliorna vara riktigt fina. Så dahlior tillsammans med sommarrudbeckia och dill gav en fantastisk bukett. Och jag har upptäckt sommarrudbeckian som snittblomma. I år sådde jag 3 sorter: ’Chim Chiminee’, ’Sahara’ och ’Irish Eyes’ och det är nästan så att de håller för länge… ..om de nu kan det. Men ja buketten står kvar dillen är ok, dahliorna ser ut som lätt bedagade primadonnor och rudbeckiorna still shine on. Senare i höst kommer jag gräva upp och förvara de frostfritt.

Sensommar med sensommargrönt

Sensommargrönt som jag tittar på ofta just nu är de här två… Hosta ’Purple Glory’ och ormbunken Polystichum setiferum ’Plumoso-multilobum’ som växt ihop och täckt jorden. Att jag tittar på just dem är för att de klär varandra så fint strukturmässigt och sen ger de purpurröda bladskaften där det purpurröda blöder ut en aning i bladen en liten men mycket effektfull detalj. Det behövs så lite för att det ska bli utsökt i mina ögon. Enfärgade hostor blir fler och fler hos mig – du kan se samtliga HÄR.

Sensommar - grönt och väldigt vackert
Gröna och vackra – Hosta ’Purple Heart’ med sina vackra bladskaft i purpurrött och ormbunke Polystichum setiferum ’Plumoso-multilobum’

Liljor och uppgrävda magnolior

Liljor hör till sensommar och jag har några som startat lite senare eftersom jag planterade de i våras. Så medan jag går runt och rotbeskär träd och buskar för att kunna flytta senare så följer en härlig liljedoft.

Lilium orientala white
Lilium orientale en vit hybrid

Och så var det fredag igen – en fredag med ostabilt väder och det är så skönt att bara vara inne som omväxling. Fredag och precis som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring.

Ha en fin helg!

29 Kommentarer

 1. Marie den 23 augusti, 2019 kl 18:56

  Nydelig buket! At den også er holdbar, er kun et ekstra plus. Ja, vi har nået den tid på året, hvor især stauderne lader sig dele og flytte, og vi er vel altid tilbøjelige til at kigge fremad til næste haveår, hvor haven gerne skal blive endnu mere vellykket:-)

  • Carina den 24 augusti, 2019 kl 09:21

   Tack Marie!

   Det är nästan en mindfulness övning att gå runt och fundera, klippa det jag vill ha. Ibland blir det så länge att jag inte ens kan greppa härligheten i en hand utan placerar små högar här och var.

   Ha en fin helg! Carina

 2. Ulla Mullis den 23 augusti, 2019 kl 20:43

  Skøn buket – jeg er også glad for sensommer, men i år synes den mere efterårs (høst)agtig.
  God weekend

  • Carina den 24 augusti, 2019 kl 07:44

   Tack!

   Det kan jag gott känna igen mig i… Det blev höstlikt snabbt men jag hoppas och tror vi får tillbaka sensommaren.

   Tack detsamma! Carina

 3. Marit den 23 augusti, 2019 kl 21:46

  Ja, sånn er det vel for oss alle at vi må fylle ut skjemaer som ikke er tilpasset til den bloggen vi bruker selv. Ikke noe problem.

  Vakker blomsterbukett! August er en fin måned, men jeg misliker at det blir så tidlig mørkt.
  Den hvite liljen var veldig vakker. Hvite blomster ser ut som de er selvlysende 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 24 augusti, 2019 kl 09:23

   Tack Marit!

   Ville bara förtydliga eftersom jag får en del kommentarer om det…

   Visst är liljan fin och att Thalictrumen bakom får rosaröda blad på hösten lyfter bara det vita ännu mer. Vi är lite olika för jag tycker det är något behagligt i kvällarna som är lite mörkare. Visserligen vemodigt men ändå skönt på ett sätt. Vaknade till regn igår och kände så skönt att bara vara inne. Men vid 4-snåret hade jag tröttnat och var rastös 🙂

   Kram, Carina

 4. Karsten F den 24 augusti, 2019 kl 06:21

  Hej Carina

  Ja de sena Lilium har den mest fantastiska doften. Bra på denna årstid!
  Fin fin sammansättning – din hosta och ormbunken.

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 24 augusti, 2019 kl 09:24

   Hej Karsten!

   Doft i trädgården tycker jag pratas för lite om… Ständig blomning vill många ha men jag vill hellre ha doft, insekter och vackra gröna kombinationer som ibland kompletteras av blomning på besök.

   Tack detsamma! Carina

 5. Anita den 24 augusti, 2019 kl 08:14

  Jag bara älskar dina buketter! Några dahlior har jag inte men väl sommarrudbeckior och dill. Lite annat kan jag säkert hitta också. Ska minsann göra mig en bukett att ställa på bordet till lördagsmiddagen. Du har inspirerat mig 🙂 Tack också för tipset om ’Chim Chiminee’, och ’Irish Eyes’. ’Sahara’ har jag redan liksom ’Prairie Sun’ men de andra kände jag inte till. Jag kommer inte att så speciellt mycket i fortsättningen men sommarrudbeckior måste jag bara ha varje år.

  Kram Anita

  • Carina den 24 augusti, 2019 kl 09:27

   Tack Anita!

   Det gör faktiskt jag också! Kanske inte för att de är snygga utan för att de representerar reflektion och paus. Sen blir jag ju nöjd om det ser bra ut också men det viktigaste är stunden när jag klipper och binder 🙂

   Du ska absolut testa dem! Och man behöver inte så varje år. Gräv upp och kruka – jag tog alla av en sort och satte i en större plastkruka och sen drev jag dem i våras. Tyvärr glömde jag vattningen senare men ändå… Det fungerade bra. De kan ju övervintra milda vintrar och jag kommer nog chansa med några i vinter. Fröna kommer nog från Chiltern Seeds om jag minns rätt 🙂

   Kram, Carina

 6. Sabelhagens olivlund-Maria den 24 augusti, 2019 kl 20:59

  Men åh vilken fin bukett! Helt ljuvlig. Jag funderade just på om jag hade ”råd” att plocka in mina ynka dahlior och sätta i vas, kanske på onsdag då det ska börja regna:).
  Den ormbunken var ju jättesnygg!
  Ha en fortsatt fin helg
  Kram Maria

  • Carina den 25 augusti, 2019 kl 08:05

   Tack Maria!

   Det är en härlig känsla att gå ut med sekatören och sakta gå runt…. Låter som en bra idé för mycket regn gillar inte blommorna. Visst är ormbunken fin 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Marika den 25 augusti, 2019 kl 15:36

  Hej Carina!
  Helt underbar bukett, tyvärr ser det ut att vara ett riktigt dåligt dahliaår hos mig i år. Bara några enstaka blommor, men många knoppar kvar, så jag hoppas fortfarande. Doften är viktig, liljor och flox är de som doftar just nu hos mig.
  Ha det fint /Marika

 8. Carina den 25 augusti, 2019 kl 18:43

  Hej Marika… ..och tack 🙂

  Jag håller med – de blommar inte lika bra som förra sommaren. Och som du säger massor av knoppar. Det är de samma som doftar hos mig och phlox har jag börjat titta efter fler av. De är enkla, tacksamma och doftar gott – kan inte bli så mycket bättre.

  Tack detsamma! Carina

 9. Elna Slot den 25 augusti, 2019 kl 21:49

  Buketten er smuk- en rigtig sensommerbuket.
  Hostaer og bregner er smukke sammen. ‘Purple heart’ er så fin med de røde stilke. Jeg har lige fået den foræret, og nu er jeg ved at finde ud af, hvor jeg skal plante den, så de røde stængler fremhæves.
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

  • Carina den 3 september, 2019 kl 09:49

   Tack Elna!

   Det fantastiska är att blomstjälkarna är lika mörkt purpurröda och blommorna i en kompletterande mörkare blåviolett nyans. Det är så sanslöst fint. Så roligt att du har den och ska plantera.

   Hoppas det blir många fler sensommarbuketter 🙂

   Ha det gott! Carina

 10. maggans blogg den 26 augusti, 2019 kl 08:15

  Vilken fin sensommarbukett med härligt varma färger.
  Jag har en Dahlia med underbar färg och jag brukar även plock in av den för man måste ju få se den på nära håll och njuta av dem nu när de blommar.
  Det är så härligt med dessa skönheter som Liljor är och att de blommar så här på sensommaren då många växter har börjat gå till vila.
  Det är även fint med enbart gröna växter tillsammans också.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 3 september, 2019 kl 09:51

   Tack Maggan!

   Dahlia som snittblomma är väldigt bra och de verkar inte innehålla så mycket pollen heller… Alltså klarar jag de bra inne. Sen är ju färgskalan så bred och vacker.

   Ha det gott! Carina

 11. Rost och rädisor den 26 augusti, 2019 kl 10:24

  Härlig bukett med dill och blomsterfägringen! Tycker också om att använda ätligt i buketterna. Så du rotbeskär. Det innebär alltså att du har en tomt klar att flytta växterna till. Vet ju att du planerat, men nu närmar det sig alltså… Hur vet man hur nära man ska skära, eller går man på känsla? Har du flyttat nån buskpion? Du kanske har nåt råd att ge mig i så fall.
  Lycka till med allt!
  /Anette

  • Carina den 3 september, 2019 kl 09:55

   Tack Anette!

   Passar det in i min bukettanke har jag inga som helst tankar annat än att det blir fint. Ja det närmar sig men vet fortfarnade inte vad en offert landar på och det känns himla ovisst. Kanske, antagligen skulle många tycka så, borde jag kanske vänta men det blir en så negativ tanke. Så jag kör på som att det kommer gå.

   Rotbeskärning – ja lite känsla är det för mig men har de stått på åkern några år utan kruka så har jag skurit ca 50 – 60 cm utanför. Då blir en slutlig omkrets på hela klumpen drygt en meter och det tänker jag borde räcka. Magnolior som jag flyttat har varit planterade i stora krukor och där har jag skurit rötter ca 10 cm utanför kanten.

   Buskpionen var den enda pion jag lämnade för jag har läst och hört att de är svåra att flytta. Men idag hade jag gjort annorlunda. Till våren skulle jag rotbeskära i ytterkant av buskens omfång runt halva busken.

   Tack och kram! Carina

 12. Jannicke den 27 augusti, 2019 kl 14:43

  Sensommeren har helt sin egen stemning og du beskriver den så godt. Været i år har gitt rik blomstring og den ser ut til å vedvare. Nydelig sensommerbukett med et hint av høst. Dill blomsten er svevende vakker.
  God uke.
  Jannicke

  • Carina den 3 september, 2019 kl 09:56

   Javisst är det så 🙂 Tack för de snälla orden. Jag hoppas vi får behålla sol och värme varvat med regn. Tyvärr är det torrt bara en liten bit ner i jorden.

   Tack detsamma! Carina

 13. Lisbeths Haveblog den 28 augusti, 2019 kl 14:38

  Hvilken fin buket. Jeg har ikke så mange blomster, at jeg nænner at plukke – men egentlig kan jeg også bedste lide dem derude på rod.
  Til gengæld er jeg meget glad for bladsammensætninger, og dine er vældigt fine.
  /Lisbeth

  • Carina den 3 september, 2019 kl 09:58

   Tack Lisbeth!

   Bladen är ju det som står hela tiden så en grund i vackra blad gillar jag. Då är vi olika – drivkraften från början för mig var att plocka buketter. Senare gick inte det för allergi och då blev det mer ute men ändå jag älskar att plocka. Tur att man får vara så olika man vill 😉

   Ha det gott! Carina

 14. Anni den 30 augusti, 2019 kl 16:23

  Jag behöver bara skriva första bokstaven på varje rad när jag kommenterar så dyker resten upp utav sig självt, använder Firefox.
  Njuter för fult av dina utsökta kombinationer i både bukett och rabatt. Visst är det något speciellt när man ser en detalj som gör det lilla extra. Att följas av liljedoft är inte alla förunnat, jag har också lyckats med det i år trots att många liljeknoppar aldrig orkade.
  Kram och trevlig helg!

  • Carina den 3 september, 2019 kl 10:00

   Tack Anni!

   Ja jag tror det är ett chromeproblem 🙂 Det är något som kan göra mig ’hög’ på ett ofarligt sätt. Att få till en kombination som jag älskar… En långsam smällkaramell på ett sätt för det tar några år innan de växer samman som hostan och ormbunken.

   Kram, Carina

 15. Linda den 1 september, 2019 kl 18:23

  Hej!

  Sensommaren och den tidiga hösten är nyvaknandets tid. Då känns allt fräscht och intelligent och man vill bara ta tag i allt. Å så den härliga höga luften.

  Vilken fantastisk bukett! Helt underbar!! Här har det varit för torrt och jag har vägrat att vattna. Det har blivit för torrt för dahliorna. Fast jag hoppas på lite blomsterprakt nu när det har regnat en del. Åtta i går och femton i dag.

  Din lilja är helt underbar. Mina är rätt tidiga och har blommat över för länge länge sedan.

  Önskar dig en fin första höstvecka 😀
  Kram
  Linda

 16. Carina den 3 september, 2019 kl 10:01

  Tack Linda!

  Du får plantera fler liljor och välja några som blommar sent 🙂 Själen mår bra av det. Jag har inte heller vattnat och vet egentligen inte varför de klarat torkan så bra. De borde varit trötta.

  Tack detsamma! Carina

 17. Anja Hill den 4 september, 2019 kl 09:47

  Vilka fina buketter!
  Håller med om att det är nu är även jag sugen på att jobba ute, Dock är tiden för nya projekt förbi för min del. Men, det ska underhållas och kanske utvecklas när det gäller perennerna. Några dumpas, andra får flytta in.
  Önskar dig en fin vecka
  /Anja

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.