Aconitum episcopale, biskopsstormhatt

Stormhattar vackra sensommarblommare

Stormhattar – Aconitum – är mycket vackra sensommarblommare. Arterna med djupt blå blommor gör sig så fantastiskt bra tillsammans med sensommarens starka nyanser i gult, orange och rött. Och om du har något vitt så visst är djupt blått och vitt fint tillsammans.

Många arter och sorter av stormhattar blir höga och skapar spänning bara genom det och att sen bladverket är vackert, blankt, flikat och mörkgrönt gör det hela än bättre.

Sådda stormhattar

Kan inte säkert säga hur det började men jag vet att det fanns Aconitum x cammarum, trädgårdsstormhatt, i rabatterna vid första huset jag köpte. Och jag älskade den djupt blå färgen. Sen insåg jag att stormhattar kunde vara annat än blå, gula till exempel och att det fanns så’na som klättrade… Så småningom, efter jag blev medlem i Konnässörsklubben nerlagd numera, så frestade deras beskrivningar av stormhattar i frölistorna. Den blåvita stormhatten nedan, den heter faktiskt nåt så tråkigt i SKUD, är en sådd med frön därifrån. Jag ser att jag sått den 2014, skolat om 2015 och planterat ut 2016 – en påse frön för 30 kronor. Nu har jag åtminstone 3 stycken i rabatten. Den har blommat för första gången i år och jag tycker den är ljuvlig.

Stormhattar - Aconitum paniculigerum - blåvit stormhatt
Aconitum paniculigerum – blåvit stormhatt uppdragen från frö

Acotinin – de är ju giftiga

Har läst att vissa arter ska man egentligen inte ens ta i. Jag odlar åtminstone en av dem. Jag vill inte negligera på något sätt men jag har inte märkt något. Numera har jag alltid handskar, inte av det skälet dock, och enda gången jag egentligen tar i dem är om jag plockar till en bukett.

stormhattar - sensommarbukett
stormhattar – sensommarbukett förutom A sczukinii så är det Lilium henryi som var den som gjorde att sekatören åkte fram, Sanguisorba, en okänd dahlia och fröställningar från Clematis integrifolia och penstemon

På önskelistan

Där står Aconitum sungpanense ’White Wine’ och som namnet inom fnuttar indikerar så är det en ljust rosavit och klättrande sort. Ibland är jag irriterad på mig själv eftersom jag hade fått upp ett par små ur sådden som jag sen misskötte… Gör om gör rätt. Men på önskelistan finns också alla andra arter jag inte prövat och släktet är stort…

Fler sorter och mestadels sådder i galleriet. Stormhattar är lätta att så om man följer en regel. Fröet ska vara färskt för att de ska gro någorlunda jämnt och snabbt. Det betyder att med äldre frö blir resultatet långsammare om ens något men jag låter såkrukan stå i flera år för att säkert ta vara på de små som sticker upp ur jorden. Oftast skolar jag om dem i egna krukor när de grott. Ibland – om jag är lat – så sätter jag ut dem direkt. I år har jag satt ut slingerstormhatt, Aconitum hemsleyanum, och ’Red Wine’ rätt i stora krukor där jag har magnolior planterade.

Växtsätt och självsådder

Växtsättet är ofta högt och och stänglarna i förhållande till höjden veka. Men jag har några självsådder som kommit upp bland lägre perenner och det blir ofta ett lagom stöd. Självsår sig gör dem och om man inte vill ha för många är det idé att ta bort överblommade stänglar – fast… ..de är en vacker prydnad under senhösten.

Odling

Jag brukar sätta dem i fuktighetshållande jord med hög mullhalt. Flera är planterade i mina torvpartier. Då håller de sig friska och fräscha. Vet inte om mängden ljus är så viktig i sig men ju mörkare färg ju mer ljus ger jag – helt enkelt för att färgen ska synas och inte drunkna i skuggan. Titta på den mörkt vinröda i galleriet nedan och tänk den i ett skuggigt läge…

Den virtuella floran skriver generellt om stormhattar här. Jag sår och planterar alla jag hittar och mina stormhattar hittar du här. En kommentar på växtmarknader har ibland varit…. jamen jag har redan en blå iris… Det hindrar inte mig från att skaffa fler blå av vilken sort det vara månde 🙂

Fler trädgårdsinlägg hittar du hos Trädgårdsfägring. Och nu under höstrean är en bra tid att fynda stormhattar om du blir sugen.

Ha en fin helg!

26 Kommentarer

 1. Marika den 7 september, 2019 kl 10:00

  Hej Carina!
  Inte visste jag att de fanns i så många olika färger. En mörkt blå har jag haft, men den trivdes inte jag med, blev full av bladlöss varje år, så den fick flytta till dottern. Där trivs den bra och inga bladlöss, där finns också en svavelgul, men Red Wine och alla blåa varianter var nya för mig. Så vackra.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 8 september, 2019 kl 09:19

   Hej Marika!

   Nej växter som får bladlöss år efter år är inge kul och det är ju ett tecken på att de inte mår optimalt. Roligt att du gillar dem 🙂 Jag gör det ju uppenbarligen.

   Tack detsamma! Carina

 2. Marit den 7 september, 2019 kl 13:21

  Jeg er så enig med deg, for de er alle så fine. Den klatrende hemsleyanum hadde jeg for mange år siden., men så ble den borte. Den blåhvite var helt nydelig!

  Klem, Marit

  • Carina den 8 september, 2019 kl 09:20

   De klättrande är underbara! Jag har försökt plantera dem så de klättrar upp genom större rhododendron. Tyvärr tror jag torkan förra året tog död på min volubile 🙁 Visst är den vacker… Den var värd att vänta länge på blommorna hos.

   KRam, Carina

 3. Karsten F den 7 september, 2019 kl 16:31

  Hej Carina

  Ja, de fina rena färgerna från de blå Aconitum, är en klar favoritt här i september!
  Så många du har – fantastiskt!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 8 september, 2019 kl 09:21

   Hej Karsten!

   Ren färg bar ett uttryck för flera har verkligen en rent blå färg och det är ovanligt 🙂 Frölistor är super när man tycker om ett släkte till exempel.

   Tack detsamma! Carina

 4. Rost och rädisor den 7 september, 2019 kl 20:17

  Så många snyggingar! Jag brukar aldrig ha handskar, men har inte haft ont av dem, fast som du säger man hanterar ju bara dem när man plockar eller stöttar kanske. De röda slingerstormhattarna är så läckra. Jag har haft ihjäl en ”svart”. Jag har också haft ihjäl en blåvit och en helvit buske. Det är helt enkelt alldeles för torrt här. Härlig bukett!
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 8 september, 2019 kl 09:23

   Tack Anette!

   Synd men som du skriver torka fungerar inte. Tror min volubile är borta efter förra sommarens torka. Och det är torka som gjort att jag behövt så hemsleyanum och ’Red Wine’ igen. Giftet är tydligen muskelförlamande så även mindre doser på huden varnas för. Jag har dock inte märkt något.

   Kram, Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 8 september, 2019 kl 15:45

  De klatrende stormhatte er jeg vild med. Jeg har haft Red Wine og Volubile, men begge gik ud. Jeg tror, de har haft det for tørt. Jeg er fristet til at prøve igen, nu jeg ser dine billeder.
  Lisbeth

  • Carina den 9 september, 2019 kl 17:29

   De klättrande är jättefina men som du säger så gillar de inte torka. Såklart du ska pröva 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Anita den 8 september, 2019 kl 16:38

  Nu ska du höra, stormhatt var bara stormhatt för mig. Hade ingen aning om att det fanns så många olika sorter. Har alltid tyckt dom är vackra men aldrig satsat på några själv, har också hört det där om att dom är så väldigt giftiga. Dina blå är så härliga och så är det ju det där med dina buketter! Jag kan titta på dom hur länge som helst, så fina! Du har verkligen gåvan att kombinera färger och former så det blir, inte bara vackra, utan även intressanta buketter (intressanta lät som ett tråkigt ord men jag kom inte på något bättre) 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 9 september, 2019 kl 17:32

   Tack Anita – jag blir så glad för din fina återkoppling. För mig är det mindfulness att gå runt och plocka och just den gången var det liljan som triggade. L. henryi har blivit min absoluta favorit. Stormhattar är vackra och tacksamma om man kan ge dem tillräcklig fukt. Och visst är de gifitiga men jag ska inte äta dem tänker jag. Vi odlar så många gifiga växter – digitalis och riddarsporrar har ju alltid varit vanliga i trädgårdar 🙂

   Kram, Carina

 7. Villroses hage den 8 september, 2019 kl 18:35

  Ja, de er flotte og fortjener sin plass i hagen. Mide klatrende sorter er kommet litt ”bort” under de store klatrerosene og klematisene. Må rydde opp, så de kommer til sin rett igjen.
  God søndag kveld!

  • Carina den 9 september, 2019 kl 17:33

   Ja det kan nog behövas – de är klättrande men breder inte ut sig så mycket som klematis och rosor gärna gör 🙂 Men jag kan gott se vackra rosor där stormhattar väver sig in…

   Tack detsamma! Carina

 8. Marie den 8 september, 2019 kl 18:49

  Det er en fin og særdeles varieret planteslægt, du beskriver i dag. Blomster og blade ligner hinanden, men alligevel er der mange spændende variationer. Det er noget af et samlerobjekt for staudeelskere.

  • Carina den 9 september, 2019 kl 17:34

   Sant… och jag har ibland försökt läsa om skillnaderna och nyckla ut men trots att blommorna och hjälmarna de har är ganska olika tycker jag det är svårt. Men fina är dem ändå 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Ingmarie We/Refugium den 9 september, 2019 kl 15:29

  Hade ingen aning om att det finns så många olika stormhattar. Helt otroligt. Spännande med de vinröda och de vita. Ha en bra vecka.

  • Carina den 9 september, 2019 kl 17:36

   Tack Ingmarie!

   Visst är det spännande 🙂 Och de kan ge en väldigt lång säsong eftersom de första blommar i typ juni och den sista ska väl blomma i oktober om jag minns rätt.

   Tack detsamma! Carina

 10. Elna Slot den 9 september, 2019 kl 19:55

  Blåhvid stormhat ser utrolig smuk ud på billedet. Den blå farve er helt bedårende, og så blomstrer den på et tidspunkt, hvor der ikke er så mange andre blå blomster. Den smukke buket viser, at den kan sættes sammen med blomster i mange forskellige farver..
  Jeg har aldrig haft stormhat i haven, jeg tror ikke, den kan lide vores tørre sandjord.

  Hilsen Elna

  • Carina den 13 september, 2019 kl 09:58

   Tack Elna!
   Visserligen har jag själv tagit bilden men jag tycker också den är helt underbar 🙂 Det är underbart att ha de där sensommarblommande växterna. Och många gånger gör de sig färgmässigt väldigt bra med lite mer höstvarma toner. Tråkigt med din torra jord…

   HA det gott! Carina

 11. Helene; Trädgård i Torslanda den 10 september, 2019 kl 11:43

  Så många stormhattar det finns att välja på. Den blå färgen är verkligen magnifik. har inga själv men om jag skulle ha det fick det blir de blå.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 13 september, 2019 kl 09:59

   Visst är färgen magnifik – ett bra ord i sammanhanget. Jag tycker om att den är så rent blå 🙂

   Tack detsamma! Carina

 12. Susie på Stjärnarve... den 10 september, 2019 kl 15:45

  Så otroligt många vackra varianter av stormhatt det finns. Tyvärr har vi alldeles för torrt här för att dom ska trivas – och när man inte ens får vattna beroende på bevattningsförbudet från 1 april till 1 september så är det inget för mig tyvärr!
  KRAM/Susie

  • Carina den 13 september, 2019 kl 09:59

   Det är på gott och ont ett stort släkte med många spännande arter att testa. Men som sagt förutsättningarna behöver ju finnas.

   Ha det gott! Carina

 13. Veronica den 11 september, 2019 kl 21:15

  Jösses vad många varianter det finns!

  Jag har 2 men ska helt klart kolla in några till för man blir så glad av dessa sensommarblommare 😀

  • Carina den 13 september, 2019 kl 10:00

   Tycker de är underbara bland höstfärgerna som börjar visa sig nu, de lyser verkligen upp. Och jag som gillar att plocka buketter gillar de även därför.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.