Knölbildande Iris reticulata-grp 'Lady Beatrix Stanley' - våriris

Torkan min plantering med växter för bakning

Torkan blev namnet när jag insåg att efter mängder av millimetrar med regn så var det fortfarande torrt under enen. Här har lökar av alla möjliga sorter trivts bra genom åren. De tycker om värmen som berget håller, den väldränerade jorden och det soliga läget.

Torkan i slutet av oktober
Torkan blev namnet när jag rensat bort en massa ogräs, samlat ihop och planterat om eller flyttat lökar och sen satt dit nya och en hel del växter som tycker om ett väldränerat läge

Min mamma har haft en plantering där så länge jag kan minnas och jag minns också att jag grävt om den ett antal gånger. Men nu var den helt överväxt. Jag ville hålla mig i närheten när vi skulle gräva ner en elledning fastän pappa inte behövde hjälp. Jag vet nämligen att om jag håller mig i närheten så kommer det – du kan inte du… Och medan han inte behövde hjälp så började jag gräva om rabatten tidigt 2019.

Jag försökte samla upp alla knölar av vintergäck, Eranthis hyemalis, och balkansippa, Anemone blanda, som jag kunde. Likaså gjorde jag med snödropparna som trivs riktigt bra här trots torkan. Den stora enen som delvis var väldigt risig satte jag sågen i på vinst och förlust. Jag klippte bort det torkade och fula och jag stammade upp den eftersom mycket av det torra var nertill. Sen kom – du kan inte du… så det blev bara rensat ett par kvadrat på våren. Och jag börjad skyffla grus istället.

Crocus chrysanthus 'Romance'
Crocus chrysanthus ’Romance’ en stor rugge jag räddade undan sorkarna, delade isär och planterade här. Det är magiskt hur många lökar en ’liten’ klump kan innehålla när jag gräver upp den

Hösten kom till torkan

I oktober bredde paniken ut sig. Jag flyttade växter undan sorkarna som en tokig men jag hade också mängder av krukor med uppgrävda tulpaner och andra lökar stående sen våren. Torkan fick bli lösningen för lökarna, jag tänker att de borde trivas i det här läget. Under oktober var det bara att fortsätta gräva och jag blev helt förundrad när jag rensade under enen. Där var fortfarande torrt och där har Sternbergia lutea och en Puschkinia peshmenii fått plats. Läget är perfekt för våririsar som vill ha sommartorrt liksom tulpaner och en hel del perenner.

Min egna koja i torkan

Skruvhasseln, ska tydligen kallas ormhassel, hade massor av irriterande grenar när jag skulle rensa under… När jag vände mig om att ha klippt fram rörelseutrymme insåg jag att det bidde en grotta där under. En grotta med ett lätt draperi av skruvade grenar framför. Jag pausade och gick för att hämta en stol.

Torkan och grottan under skruvhasseln
Torkan sent i oktober efter jag rensat bort en massa grenar undertill i skruvhasseln… ormbunken i förgrunden markerar var rabatten går över i lundmiljö med surjord för rododendron

..i grottan har årets första kaffe i solsken redan avnjutits och enda felet är att västan som ofta ligger på på västkusten når in. Här blommar nu ungersk ljusblomma, Colchicum hungaricum ’Velebit Star’, snödroppar och olika våririsar. Jag tog och grävde upp några av sorterna som stog i kallbänkarna och flyttade hit liksom alla Colchicum jag kom ihåg att jag hade.

Colchicum hungaricum 'Velebit Star' - ungersk ljusblomma
Colchicum hungaricum ’Velebit Star’ – ungersk ljusblomma
Iris reticulata-grp 'Palm Springs' - våriris
Iris reticulata-grp ’Palm Springs’ – våriris
Torkan i höstsol
Torkan i höstsol sent i oktober – bland lökarna har jag satt några olika gräs – Carex, Festuca och Chasmanthium liksom Nepeta, Agastache och Echinacea som vill ha ett varmt och väldränerat läge. Den spretiga saken är en perovskia jag vann men det var 3 grenar nerstuckna utan rötter i en kruka
Knölbildande Iris reticulata-grp 'Palm Springs' - våriris
Knölbildande Iris reticulata-grp ’Palm Springs’ – våriris

..och nu då?

Det är gräsmatta kvar och det har vi konstaterat många gånger att gräsmatta och jag är en dålig kombination. Däremot tänker jag att läget är bra för fler av mina växter på åkern. Till exempel tänker jag att några av pionarterna skulle må bra här. Det finns fler gräs och lökar och säkert fler perenner. För även om jag gillar lundväxter bäst så älskar jag vårlökar och det har smugit in en del perenner som inte passar i lunden eller en vanlig rabatt. Men först tror jag att jag ska täcka torkan med kross, 0-18, som jag har liggande. Och jag skulle behöva tömma lökbäddarna på lökar för att komma åt att flytta jord som ligger innanför…

20 Kommentarer

 1. Marit den 23 februari, 2020 kl 20:36

  Det er jo spennende at du har et sted med så god drenering. Det har jo regnet siden i høst, så det er nesten utrolig at det fortsatt er tørt hos deg. Jeg er spent på om det kommer opp noen løker her i år så mye regn som det har kommet siden i høst. Jeg har ikke så god drenering som deg her.

  Klem, Marit

  • Carina den 25 februari, 2020 kl 09:21

   Vid det här laget är det nog blött även där men sent i höstas var det torrt. Men jag gissar det är för att enen är väldigt stor och töt och dräneringen uppe på berget bra. Lökar kan vara känsliga helt klart men narcisser tex brukar gilla mer fukt. Håller tummarna för dina lökar.

   Kram, Carina

 2. Karsten F den 23 februari, 2020 kl 21:26

  Hej Carina

  Super med en sådan torr fläck – vinter som denna nu, de kommer nog at bli vanliga framöver …
  Din Colchicum ’Velebit Star’ är spännande och läcker!

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 25 februari, 2020 kl 09:23

   Hej Karsten!

   Ja ’Velebit Star’ är söt liksom den lilla ’Valentine’ men mest förtjust är jag nog i de vita szovitsii som börjat blomma nu. Jag är så glad att de klarade flytten i höstas.

   Ha det gott! Carina

 3. Sabelhagens olivlund-Maria den 23 februari, 2020 kl 21:36

  Inte dåligt att ha en torr plats i trädgården:). Här flyter vi bort;). Nej inte riktigt här, men havet trycker på in över golfbanan och nere vid bryggorna.
  Härliga bilder, och du skriver så fint
  Ha en skön vecka
  Kram Maria

  • Carina den 25 februari, 2020 kl 09:24

   Tack Maria, så fint sagt 🙂
   Nu har jag inte grävt där men sent i oktober bar det torrrt. Nu tror jag det är fuktigt där också och det är lagom tid på året 🙂 Annars står det mängder av vatten här också på mångs ställen där det inte brukar göra det.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Elna Slot den 23 februari, 2020 kl 23:03

  Dejligt med en kaffetår i solskinnet. De gule krokus nyder også solen, og man bliver glad ved synet af dem. Det er dejligt med sådan en tør plads i haven, regn har vi fået rigeligt af.

  Hilsen Elna

  • Carina den 25 februari, 2020 kl 09:26

   Ja det är underbart de där stunderna man kan sitta ute så här års 🙂 Jag älskar just den gula krokusen och hoppas att den snart ska bilda en stor tät klump igen. Jag såg några till på åkern och jag ska flytta dit även dem.

   Ha det gott! Carina

 5. Gunilla Teckenberg den 24 februari, 2020 kl 07:55

  Hej Carina!

  Jag delar din beundran för lundväxter men visst vill jag ha lite vårfägring av lökväxter också tidig vår. Våriris spelar i en egen division, de är så läckra när de snabbt tar fart på våren. Jag har nog haft tur att de återkommer, har försökt hitta soliga platser men kanske våra torra vårar här har hjälpt till så de har överlevt.
  Vilket enormt arbete du lagt ner på ”torkan”, bara att leta efter de små lökarna i jorden är en utmaning i sig.
  Lycka till med bädden, hoppas den ger dig vårfägring under många år framöver.

  Kram!

  • Carina den 25 februari, 2020 kl 09:29

   Hej Gunilla!

   Jag håller meed dig helt och fullt 🙂 Det är en så fantastisk känsla när jag börjar leta vårtecken och är glad för minstaste lilla. Våririsarna brukar dessutom insekterna gilla… Du har nog ett ganska bra klimat för dem. Mina blöta västkustvintrar är inte bra särskilt inte för dem med mycket gult i sig.

   Jo det var ett jobb… ..och nu ser jag alla lökar jag inte såg då. Det är helt enormt så mycket som kommer upp nu. Men det är snödroppar, vintergäck och Anemone blanda så det gör inte så mycket. Däremot ska jag lägga på nån form av grus eller kross för det är så fult med ljusa lökar nerstänkta av vatten och smuts…

   Tack!! Kram, Carina

 6. Marika den 24 februari, 2020 kl 10:41

  Hej Carina!
  Vilken mysig plats under hasseln, kalla den skruvhassel, det är ett mycket trevligare namn än ormhassel. Du ger dina växter de bästa förutsättningarna och gör inget halvhjärtat.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 25 februari, 2020 kl 09:31

   Hej Marika!

   Ja den kommer bli härlig att ha… Jag försöker ge växterna bra förutsättningar. Den här lilla rabatten har odlats många olika saker i genom åren. Men den är snuskigt torr sommartid. Så i det här fallet var logiskt bruk av marken till några som gillar läget 🙂

   Halvhjärtat är nog inte min grej 😉

   Kram, Carina

 7. Marie den 24 februari, 2020 kl 16:48

  Når man kan lide at eksperimentere med forskellige typer planter, er det klart nødvendigt at kunne levere forskellige vækstvilkår, og det er heldigt for dig, at du kan levere et tørt bed på helt naturlig vis uden at skulle etablere et grusbed eller lignende.

  • Carina den 25 februari, 2020 kl 09:33

   Tack Marie!

   Men så är det ju… Hade jag inte tyckt om de känsliga våririsarna och botaniska tulpanerna hade det här läget varit et problemområde. Nu hoppas jag att även några riktigt kräsna ska kunna klara sig där. Sternbergian har åtminstone blad 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Ingmarie We/Refugium den 24 februari, 2020 kl 21:01

  Fina foton! Just nu längtar jag efter litet torka i min trädgård och omgivning. Ha en fin vecka.

  • Carina den 25 februari, 2020 kl 09:34

   Tack Ingmarie!

   Det gör jag också. En plan gräsmatta och ändå riskerar jag att halka omkull i jordvälling. Torka i en vecka skulle sitta väldigt bra just nu 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Anita den 25 februari, 2020 kl 10:29

  Helt fantastiskt att ha en plats som du kan kalla Torkan. Det måste vara en väldigt bra dränering där. Fint för dina våririsar som vill ha torrt. Och vilken fin plats att sitta på. Det är dom där små platserna, dom som liksom bara kommer till, nästan av en slump som är dom bästa. Och namnet skruvhassel tycker jag egentligen bättre om än ormhassel.

  Kram Anita

 10. Lisbeths Haveblog den 25 februari, 2020 kl 17:23

  Morsomt at læse om et tørt område lige netop i år. Det skal du nok få glæde af.
  /Lisbeth

 11. Anni den 2 mars, 2020 kl 23:38

  Perovskia”vinsten” gjorde mig rent av arg. Vem luras så? Har du lyckats få pinnarna att slå rot, tror du?
  Funderar över om du visat en plan över hela din trädgård? Jag har lite svårt att sätta ihop de olika delarna. Allt verkar så genomtänkt och välplanerat.

  • Carina den 3 mars, 2020 kl 18:38

   Ja du… Man måste ju inte ha med sig vinster så det är obegripligt. Men vi är ju uppenbarligen olika vi människor… Jag skulle inte ta med något sådant. Nej jag tror inte den kommer klara sig särskilt inte efter den regniga vintern. Men man vet ju aldrig..

   Nej har inte visat någon övergripande bild. Jag odlar dels de flesta växter tillfälligt på en åker i väntan på flytt. Sen har jag börjat anlägga på en ny tomt. Där kan jag nog så småningom skapa en övergripande skiss 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.