Dahlia odlar jag för sensommarblomning

Dahlia – potatislandets primadonnor

 

Dahlia kräver en del omsorg. Bra vinterförvaring till exempel. Men om man som jag gillar att plocka blommor och vill ha mycket att plocka av på sensommaren så är dahlior givna.

Tidigare har jag förgrott de i krukor under vårintern och sen planterat de i krukor ute. Det är bra eftersom sniglar älskar dahlior. Men i år, 2016, satte jag ut de i potatislandet eftersom jag är dålig på att sköta vattningen. Och det blev en otrolig skillnad i mängden blommor, blomstorlek och till och med färgintensitet.

Vinterförvara  dahlia

Bra tips och råd kan du få här hos Svenska dahliasällskapet. Jag har också läst att rötterna mår bra av att först få en frostknäpp. Sen brukar jag låte de stå luftigt och torka upp. När de är torra går jag igenom och rensar bort smårötter och alla delar som inte ser helt friska och fräscha ut. Sen packar jag de i tidningspapper och lägger paketen i luftiga platsbackar. Runt jul-nyår brukar jag titta till knölarna och om det behövs rensa bort dåliga delar. Om de börjar skrumpna kan jag duscha lätt, lätt med en sprayflaska.

Förgro dahlia

När våren närmar sig tar jag svarta plastkrukor lagom stora i förhållande till roten. En jätterot kan få en 15 l kruka till exempel. Jag köper ny jord för urnor eller liknande. Rötterna behöver bra jord och näring för att komma igång. Så även om jorden är dyrare så tänker jag att det är värt det. När? Det beror lite på vad jag har tillgång till för utrymme. Den första tiden kan de stå mörkt och med värme. Men när skotten börjar visa sig behövs ljus. Då är det också bra om då kan stå svalare. Egentligen är det här den svåraste perioden placeringsmässigt. Jag brukar toppa och sätta ner skotten i krukan som sticklingar. Plantan blir knubbigare och stadigare så.

Så småning börjar jag avhärda plantorna i sina krukor. Till en början i skugga för dahlior är växter med saftiga stjälkar och de tål inte stark sol eller blåst i början. Sakta får de vänja sig. När risken för frost är över så sätter jag ut dem.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

 
type variety picture
enkel Bishop of Llandlaff
enkel Bishop of Leicester
enkel Frösådd
enkel Frösådd, Reggae Orange
enkel Little Sunshine
Näckros La Recoleta
Näckros, låg Priceless Pink
Anemon Bleu Bayou
Dekorativ
Boll
Pompom
Stor Pompom
Diverse