Upptäcksfärd i Göteborgs botaniska trädgård

Upptäcksfärd i Botan

 

Upptäcksfärd - nyanläggning Egentligen borde jag väl kunna Göteborgs botaniska utan och innan vid det här laget. Fast om sanningen ska fram blir det ofta ett snabbstopp och en titt på vagnarna. Kan jag köpa växter där så gör jag gärna det, eventuellt överskott gynnar trädgården. Men i juni blev det en långrunda och upptäcksfärd. Jag börjar en bit upp i trädgården.

Förr i tiden låg uteserveringen här där jag står nu. Tänker inte ens försöka sätta år på förr. Här har jag knappt passerat eftersom den ’nya’ serveringen ligger bakom min rygg där jag står och förbi perennrabatterna. Platsen har länge varit ganska tråkig. Men i somras hade man byggt upp ett hus med undervisningsplats för skolklasser. Fast det här gled blicken snart förbi. En spännande stig längs en nygjord stentrapp lockade mycket mer. Apropå fika – jag tänker att det på ett sätt är långt trevligare att packa sin egen fika i en ryggsäck och sen upptäcka hela trädgården. För det tar tid att gå på upptäcksfärd längs alla de små stigarna och  finns mängder av sittplatser med vackra blickfång.

Som vanligt svårt att välja ’rätt’ gren av stigen när den delar sig… Väl en bit upp så visade sig en utsiktsplats som var ny. Häruppifrån fanns utsiktspunkter ner mot trädgården och upp mot Sahlgrenska mellan ekarnas grenar. I en av ekarna hade en stor grupp fjärilar slagit sig ner – ett fjärilsträd.

Upptäcksfärd

Fjärilsträd-konst

 

På väg ner från utsiktsplatsen hittade jag den här rhododendronen i blom, sannolikt en Rh wardii. En underbar gulblommande rhododendron med vackra blad. Behöver ett skyddat läge för den tillhör inte de superhärdiga. Men den här busken var uppemot 2 meter. Jämte den en underbar lundväxt, Maianthemum atropurpureum, i blom. Tillhör ramssläktet och har inte är de största blommorna men detaljerna är läckra.

 

 

UpptäcksfärdGamla bekanta områden med nya inslag

 

Upp längs högra sidan av japandalen längs grusade stigar så hittar jag underbara lundmiljöer. Kommer så småningom upp till klippartiet. Stenpartierna är inte riktigt min grej men den här tisteln som jag missat namnet på eller inte hittat hann jag se. Och sen över ’stora vägen’ och in i lunden på andra sidan. Växterna och miljöerna längs vägen kan du se i galleriet.

Det är det sköna gröna som dominerar med enstaka utropstecken. Precis som jag tycker lunden ska vara. En promenad i Göteborgs botaniska, botan, ger mig alltid inspiration både till anläggning och nya växter..

 

 

 

 

 

 

8 Kommentarer

 1. Helene den 18 december, 2016 kl 11:58

  Fantastiskt fina bilder. Längtar till sommaren när jag ser dem. Och tisteln utan namn är ju urläcker. Jag som bor så nära borde verkligen ta tillfället i akt och besöka Botan oftare.
  //Helene

  • Carina den 19 december, 2016 kl 09:26

   Tack Helene! Ibland känner jag att det blir inte av för jag bor fööör nära. Det finns så mycket annat att göra och det blir lätt – jag åker dit sen…

   Carina

 2. Marit Sønstebø den 18 december, 2016 kl 14:23

  Så vakkert det er der! Må være et fint sted å være en hel dag og bare nyte alt som er der.

  Den er så fin den R. wardii, men dessverre er den nok ikke herdig her.

  Klem, Marit

 3. Carina den 19 december, 2016 kl 09:28

  Du har nog rätt i det. Har för mig att den är lite besvärlig här på västkusten redan och vi kan väl ha någon generell zon 2-3 ovanför Göteborg.

  Kram, Carina

 4. Enerhagen den 19 december, 2016 kl 20:44

  Så mange fine bilder fra vakre Botan! Det er en vidundelig hage. Jeg besøkte den for første gang i sommer. Man kunne vandret rundt i flere dager. Var også en tur i Tradgårdsforeningen. Lekkert der også.
  Hilsen Jannicke

  • Carina den 21 december, 2016 kl 08:25

   Tack Jannicke! Ja vi är bortskämda med vackra trädgårdar i Göteborg. Trädgårdsföreningen har också underbara miljöer och inspirerande rosenplanteringar.

   Ha det gott! Carina

 5. Laila den 20 december, 2016 kl 07:55

  Älskar Botan, den vackraste och mest välskötta botaniska trädgård jag varit i (och då missar jag aldrig en botaniskt trädgård vart i världen jag än kommer!).
  Önskar dig en fin julhelg!
  Laila

  • Carina den 21 december, 2016 kl 08:27

   Kan bara hålla med dig. Minns första trädgården jag besökte utanför Göteborg och blev grymt besviken. Hade i min enfald trott att en botanisk trädgård alltid var så välskött och samtidigt tillgänglig 🙂

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.