Cyclamen tidigaste höstblomningen
Cyclamen blommar ljuvligt i höstsolen
Cyclamen lär vara en av de vanligaste och populäraste krukväxterna så här års. Tyvärr kommer vi inte överens inomhus. Jag gillar varmt och ombonat och Cyclamen vill ha det svalt. Nu är det inget problem egentligen för jag tycker så mycket bättre om de som växer ute. De är mindre, näpnare och naturligare. Det är väl nånting med hybridiseringsprocessen och det där svulstiga som lätt blir följden som inte tilltalar mig. Cyclamen är sist ut bland de höstblommande lökar och knölar jag odlar. Höstkrokus och Colchicum har jag berättat om tidigare.
Efter snön och kylan som var gissar jag att alla blommor försvunnit. Däremot tror jag att bladen är kvar. Och eftersom jag behöver hämta grus och fylla en kallbänk för frösådder så ska jag göra en lägeskoll senare idag. De blommande bilderna är tagna i september och oktober här hos mig i zon 2-3.
Ett par olika arter för höstblomning
Först blommar alpcyklamen, C purpurascens syn europaeus, hos mig. Alpcyklamen kan blomma från midsommar till sena hösten om det vill sig väl. Den har vackra blad förutom de söta blommorna. Den har överlevt ett par vintrar i ett av mina lundpartier. Där får den god tillgång till fukt under sommaren och skugga från stark sommarsol. Knölen är planterad ganska ytligt men tallarna som växer över fäller barr som täcker och skyddar.
Alpcyklamen, Cyclamen purpurascens blommar i höstsolen
Cyclamen hederifolium på riktigt nära håll. Så ljuvlig i ett upphöjt läge där jag kan titta nära.
Höstcycklamen, Cyclamen hederifolium, har underbara blommor i olika rosa nyanser och vitt. De brukar börja blomma och skjuta blad när höstregnen drar in. Hos höstcyklamen är bladen ett underbart utropstecken. De är otroligt variabla och jag har inte två lökar där bladen ser likadana ut. Så visst är blomningen efterlängtad men bladen har ett helt eget skönhetsvärde. Jag har planterat flera olika knölar, namnsorter i ett litet lundparti under en tall. Hoppas på en vackert broderad bladmatta och kanske också färgvariationer i blommorna. Tanken är att de ska korsa sig och att det ska komma små fröplantor. Cyclamen hederifolium är den där jättestora och tillplattade knölen du kan hitta i blomsteraffärer på hösten. Den kan mycket väl ligga på ett fat inomhus och blomma. Men ta reda på var knölen kommer ifrån så den INTE är vildinsamlad.
En selektion som heter Cyclamen hederifolium ’Red Sky’
En annan selektion som fått namn efter bladen – Cyclamen hederifolium ’Silverleaf’
Odling
Jag odlar de i fuktighetshållande men väldränerad jord i lunden. Här får de dessutom skugga från den mest stekande solen på sommaren. Tycker de är väldigt vackra under buskar och små träd där de kan få bilda mattor ifred. Det är drömmen jag har i varje fall. Frösådd går bra men fröna ska vara färska för ett bra resultat. Så sen sommar – tidig höst är en bra period att så cyklamen.
Mer läsning om du blir nyfiken kan man hitta hos engelska cyklamensällskapet. Undrar om det finns något växtslag som inte har en egen förening i England… ? Där kan man hitta bilder och läsning om släktet. Och som medlem kan man få tillgång till en jättefin frölista. Att hitta höstcyklamen i handeln är inte det enklaste.
Har endast dvärgcyclamen – Cyclamen coum – som blommar tidigt på våren – och som jag bara älskar. Men nu måste jag nog skaffa mig några fler sorter…..
KRAM – Susie
Var precis inne på den engelska Cyclamen-klubbens hemsida. Skulle man inte varit, nu är man ju fast och vill ha MASSOR av olika sorter!
KRAM igen – Susie
Visst är de underbara! Kolla bara så att de klarar sig ute i Sverige. Dvärgcyclamen är en lika ljuvlig vårblommande. Håller fullständigt med 🙂
Kram, Carina
Å, vilket trevligt inlägg! Jag har bara försökt mig på två sorter än så länge. Köpte en stor platt knöl för några år sen och planterade på det perfekta stället efter konstens alla regler men det har inte blivit nåt. Höstcyklamen trivs dock bättre. Roligt att höra att det finns hopp om frösådd också.
Allt gott
/Anette
Då får jag hålla tummarna. Köpte två större till mamma tidigare i höst. Som tur var hade jag lagt över rejält med kruttorr torvströ och täckt med plast innan snön och frosten. Får se om det räcker. Men visst är de ljuvliga de där små 🙂
Kram, Carina
Jag har svårt att se mig mätt på de underbara blommorna.. har också lite svårt att klara dem inomhus.
Måste ju bara in och kolla på hemsidan nu ! ?
Roligt att du gillar bilderna. Det är lätt att bli förälskad i de små blommorna och detaljerna.
Kram, Carina
Oh, det här var ju ett farligt inlägg… 😉 Ska läsa vidare på sidan du länkar till, hade gärna haft lite fler sorters cyklamen i trädgården. Så fina sorter du har och som du skriver så är inte minst bladen superfina.
Kram Kristina
Du har väl lätt jord om jag inte minns fel och det borde vara riktigt bra för dem. Jag hade tur och kom förbi botaniska när de hade övre delen av en ställning full med olika sorter. Antagligen lökar de själva aldrig fått ner. Jag gick med i cyclamensällskapet för här ska sås frön.
Kram, Carina
Åhh, jeg blir helt grønn av misunnelse når jeg ser dine fine cyclamen! 😉
Sone 2-3, ja da kan du vel dyrke det meste. Den sorten som heter Silver Leaf er utrolig vakker!
Klem, Marit
Silver Leaf hade jag för några år sedan, den växte, frodades och satte mängder med fröplantor. Men så en vår var alla borta 🙁 Sen har jag letat fler och andra sorter. Så nu hoppas jag på nya små cyclamenmattor framöver.
Kram, Carina