Crocus sativus - saffranskrokus

Höstkrokus en tuff höstblomma

Höstkrokus är inte ensam om att blomma nu

Höstkrokus är långt, långt tuffare än de ser ut. En solig dag skickar de upp kalken på smala sytrådar mot solen. En kylig eller regnig morgon ligger de ner på backen… Men tuffingen reser sig igen så fort solen värmer. Det är tufft på riktigt. Egentligen borde jag ge mig ut och fota dem där de ligger under snön nu… Fast jag är för frusen. Men garanterat så kommer krokuskalkarna resa sig igen om snön töar och det blir en solig dag.

Jag ska skriva om några, ett fåtal växter som är sanna höstblommare. Inte sensommarblommare som en del astrar utan de som blommar i ur och skur. Höstkrokus är först ut.

Höstkrokus - Crocus speciosus

Crocus speciosus en sen eftermiddag i slutet av oktober. De lär dofta om man tar in dem i vas… Det borde jag pröva eftersom det oftast är för dåligt väder på västkusten för att de ska visa upp sitt vackra inre

En namnsort jag hittade i rabatten, jag har tappat ordningen på dem på grund av alla flyttar. Men den här är mörkare och mer ådrad och med hjälp av alla sparade inköpslistor så tänker jag att det är Crocus speciosus ’Concuerer’. Vilket passande namn. De vita brukar blomma redan i augusti – september. Vill du läsa mer om höstkrokus så finns en artikel på Odla här.

Höstkrokus - Crocus speciosus 'Conquerer'

Crocus speciosus ’Conquerer’ en solig eftermiddag i slutet av oktober. Titta på färgkombinationen och tänk krokusen bland glödande sockblommeblad… För länge sedan gjorde jag en bukett i krokusviolett och gulorange blad. Den finns kvar men bara som ett minne 🙂

Crocus speciosus albus

Inte bara jag som blir glad över blomning i september. Crocus är en bra pollenkälla för humlor både vår och höst. Den vita formen av C speciosus ’Albus’ blommar alltid en månad tidigare än arten hos mig

Saffranskrokus

Det bär mig egentligen emot att plantera saker som inte kan klara sig här. Saffranskrokus, C sativus, är en sådan växt. Den blommar förunderligt vackert första säsongen men är sedan svår att få att överleva. Jag beställde den trots allt i tanken att kunna hitta ett läge ute där den skulle komma tillbaka. Lite optimistiskt visade det sig. Kanske kommer jag pröva igen. För det näpna och sårbara uttrycket av tre långa, orangeröda pistiller som ligger ner inuti blomman i november var vackert. Skörd? Njae jag lät dem vara. En lite dålig bildkvalitet men den enda jag har, Crocus sativus från säsongen den blommade.

Höstkrokus - Crocus sativus

Odla höstkrokus

Jag har kommit fram till att de behöver stå soligt, riktigt soligt för att komma upp tidigt och blomma ordentligt. Knölarna i översta bilden står riktigt soligt och torrt under vår och sommar. De verkar skicka upp fler blommor än andra som står skuggigare där det kommer någon enstaka blomma.

Solen behövs också för att öppna blomkalkarna. Mina lökar har blivit utspridda i samband med flyttar så jag ser skillnad beroende på läge. Sen finns det ett skäl till att odla höstkrokus soligt. Jag dras till solen snarare än skuggan så här års så för min egen skull är ett soligt läge bättre.

Jag har en annan höstkrokus, C pulchellus, som står lite skuggigare. Den är alltid sen ur jorden och jag har nog aldrig sett öppna blommor ute. Men en stolt knopp med en extra mössa av frostkristaller en solig morgon är också vackert.

Det finns sorter som klarar sig upp till zon 4. Kolla länken till odla längre upp i inlägget för zinangivelser. Där står bland annat att de är svårare att hitta ute i handeln än vårblommande krokus. Och jag instämmer. Jag har köpt de flesta via Göteborgs botaniska trädgård och deras vänförening. En förening jag gärna stöttar eftersom de ger fantastiska bidrag till trädgården. Så ja – jag rekommenderar ett medlemskap även om man sällan har möjlighet att besöka trädgården. Henrik Zetterlunda väljer varje år ut ett antal lökar ur olika släkten som sen blir ett medlemserbjudande som alla medlemmar kan ta del av. Därigenom har jag köpt lökar vartenda år sedan slutet av 90-talet. Och därför blommar höstkrokus hos mig nu 🙂

Önskar dig en härlig allhelgonahelg!

carina2

4 Kommentarer

 1. Kristinas oas den 9 november, 2016 kl 06:31

  Har inte fastnat för höstkrokus, än, är väl bäst att tillägga. 😉 Däremot har jag saffranskrokus. Och efter att bara ha sett blad från dem sedan de blommade planteringsåret så åkte de upp i år. Sattes i en kruka med grusig jord och ställdes i kallväxthuset. I oktober blommade tre av de många lökarna.
  Kram Kristina

  • Carina den 11 november, 2016 kl 19:27

   Alla höstblommande krokusar är vackra. Kul att dina började blomma igen.

   Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 18 november, 2016 kl 09:50

  Så mange fine høstcrokus du har! Jeg liker så godt fargene på de 🙂

  Nå har jeg lest meg i gjennom alle postene dine i den ”nye” hagebloggen din. Jeg har lagt deg i blogglisten min, men enn så lenge synes den ikke i oversikten…

  Klem, Marit

  • Carina den 18 november, 2016 kl 09:55

   Tack för att du tog dig tid att läsa hela vägen bakåt 🙂 Det både värmer och gör mig glad. Jag har inte riktigt koll på varför inte bloggen visas i blogglisterna hos er på andra plattformar. Men jag ska träffa en webbutvecklare om två veckor och bland annat fråga om det. Men jag hoppas att den kommer visa inlägg igen nu när du uppdaterat 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.