Gladblomning och färgklickar i september

Gladblomning och färgklickar som höjer humöret

Gladblomning  vad är det? Det är den där blomningen jag glömt bort och som plötsligt en dag bara står där och som höjer humöret. Vårens blomning den väntar vi på, Vi följer väder och temperatur. Vi hoppas, vi vill tvätta bort vintern och ersätta den med vår. All blomning eller tecken på blomning spanas noga efter och så en dag… ..ja då är det vår. Men gladblomningen glömmer jag bort och den blir en överraskning varje höst.

Gladblomning är som det här… Tidlösan som jag varje år får en gladchock av när den börjar blomma bland visset och trött i rabatten. Tidlösor finns som vår- eller höstblommande men jag gillar nog höstvarianterna bäst. Det finns inte så många växtslag som blommar sent i september – oktober. Bladen kommer på våren och bildar en rejäl rugge. Och om man tycker blomman är krokuslik så finns inga likheter alls mellan tidlöseblad och krokusblad.

Colchicum ’The Giant’  här under är ursprungligen två lökar satta 2013. De har snabbt blivit fler. Jag har delat och det har redan blivit två rejäla ruggar och i år har de säkert gett 100 blommor tillsammans. Den verkar väldigt tålig. Står i ett ganska så vinterblött läge. Den blommar länge, länge med rejält stora blommor och en rugge lyser som en neonskylt en mulen höstdag.
Gladblomning - Colchicum 'The Giant'

Gladblomning - Colchicum 'The Giant'

 

Colchicum 'The Giant'

Colchicum 'The Giant'

Att varje lök ger mer än en blomma syns tydligt. Etablerade lökar kan ge 5-10 blommor och ibland mer per lök och eftersom de kommer upp successivt blir blomningen lång

 

Colchicum ’Waterlily’ är en fylld variant som också är vacker. Den hittades i en trädgård i England om jag kommer ihåg rätt. Det finns fyllda varianter av den vanliga tidlösan, C autumnale, också. En vit form, Alboplenum, och en violett dubbel, Pleniflorum som jag gärna planterar. Pleni = många och det är väl därför jag gillar latinska namn – de indikerar ofta karaktärsdrag hos växten.

Colchicum 'Waterlily'

Colchicum ’Waterlily’ eller C autumnale ’Pleniflorum i blom i september. Den blommar också länge dels för den är fylld och dels för att knopparna kommer upp succesivt. 

Fast oskyldigt vita blommar bland varmfärgade höstlöv får hjärtat att klappa fortare. Jag har satt en lök 2014 och en 2015. Vilken som blommar hösten 2016 vet jag inte. Men det kan ta ett par år innan blomman visar sig. Blad kom inte upp första säsongen på den jag satte 2014. Så man ska nog vänta med att gräva… Blomman är bara hälften så stor som de hos ’The Giant’.

Colchicum autumnale 'Album'

Colchicum autumnale ’Album’

Tidlösor liksom höstkrokus som jag skrev om tidigare är bra att plantera bland buskar och träd. Då får de lite skydd och kan blomma ifred. Tidlösorna får stora bladruggar som inte är så vackra i rabatten eller stenpartiet. De jag satte nu i höstas blev direkt planterade under några buskar i lunden. Där kommer blommorna lysa under hösten men bladen döljas på våren. Fler sorter och odling kan du läsa om hos odla.

Ha en härlig dag!

carina2

 

8 Kommentarer

 1. Susie på Stjärnarve... den 10 november, 2016 kl 12:28

  Höstblommande tidlösor var en välkommen överraskning när vi flyttade hit till Gotland. I Stockholm tror jag inte att dom hade överlevt. I alla fall såg jag aldrig några där och inte kände jag någon som odlade dom.
  Men här…..det bara kryllar av dom i trädgårdarna och själv har jag satt 5 olika namnsorter, bl.a. Waterlily som är mycket vacker men lägger sig ner på grund av dom tunga blommorna. Och dom tidiga, ganska skräpiga, bladen försvinner ganska fort framåt sommaren så dom är OK!
  KRAM – Susie

 2. Anita den 10 november, 2016 kl 18:45

  Tidlösa hade jag för många år sedan. Dom växte under plommonträdet och det var, som du säger, en riktig gladchock när dom dök upp varje höst och blev fler och fler. När plommonträdet dog och vi grävde upp det försvann tidlösan också. Men nu har jag skrivit upp dom igen på inköpslistan. Har liksom inte tänkt på tidlösa och hur fina dom är och hur glad man blir av dom. Nästa höst hoppas jag på tidlösa i trädgården igen.

  Kram Anita

 3. Gunilla Teckenberg den 11 november, 2016 kl 09:47

  Hej Carina!

  Alltid trevligt med det oväntade, jag har inga tidlösa men däremot en del höstkrokus som jag verkligen uppskattar. Glömmer bort dom varje höst men så plötsligt står dom där och lyser så fint bland höstfärgerna.

  Testar nu om det är möjligt att kommentera, det har inte gått på ett tag och din blogg uppdaterar inte på min blogglista.

  Trevlig helg!

 4. Rost och rädisor den 11 november, 2016 kl 19:34

  Härligt med tidlösor och det verkar som vi har samma sorter ungefär. Dock svårplacerade tycker jag eftersom man måste ta hänsyn till både blad och blomning. Att de blommar lika glatt om man plockar upp läkarna och pyntar med dem tycker jag är ett stort plus.
  Du undrade över min jord. Nej, jag orkar alltså inte hålla på att sterilisera. Har ingen sån ugn utan får i så fall använda bakugnen och att köpa jord ser jag som ett nederlag. Använder egenblandad utom till känsliga frösådder som jätteverbena. Det brukar gå bra, men är noga med att hålla undan sorgmyggor.
  Trevlig helg
  /Anette

 5. Linda den 13 november, 2016 kl 12:48

  Precis så som du skrev hos mig kändes det. Som mars, men droppande istappar. Det var nästan så att jag började kika efter tussilago i dikesrenen 🙂 Du har ju desdutom vårlig blomning i trädgården – så härligt!

  Kram
  Linda

  • Carina den 13 november, 2016 kl 15:35

   Mmm… efter den gångna veckans frost och snö så är nog tyvärr all blomning borta. Men dagen igår – den var ljuvlig 🙂

   Kram, Carina

 6. Marit Sønstebø den 18 november, 2016 kl 09:34

  Jeg hadde den Waterlily før, men den har blitt borte. Utrolig vakker farge på de du viser!
  Synd at frosten og snøen ødela for blomstringen 🙁

  Klem, Marit

  • Carina den 18 november, 2016 kl 09:52

   Den hittade jag i en otroligt torr och solig rabatt. Den har inte blommat på säkert 2-3 år utan verkar bara ha etablerat sig. Jag hade ingen aning om att den fanns där. Nu hoppas jag den överlever.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.