Augusti och ny månadsbild

Augusti månadsbild 2018 och lite nytt

Augusti – sol, regn och storm

Augusti månadsbild – det börjar te sig grönt igen. Åtminstone är växterna piggare. Sänkt temperatur och en del regn har gjort nytta. Koelreuteria, kinesträdet, jag nämnde sist har dragit iväg ytterligare. Ett par frösådda och sticklingsförökade lönnar har också gillat värmen och dubblat sin höjd i sommar. Men bäst… barrväxterna från i våras verkar ha klarat torkan. De som inte gillat den extremt solrika sommaren är hostorna jag satte i kanten förra våren. Jag är glad för regnet och temperaturen har gjort det möjligt att ta itu med växtkön jag byggt upp i sommar.

Augusti månadsbild 2018Grönt och fräscht det är mest björken som visar hur torrt det varit

En ny buske, en vinbärssläkting har fått flytta in här. Innan jag besöker Tommy A med rhododendronsällskapet brukar jag gå igenom hans och Vivis mycket digra lista. Och plötsligt har jag snöat in på rips, vinbärssläktingar. Förra året köpte jag den vita ’White Icicle’ och i år hittade jag en ny sort Ribes x gordonianum som har helt ljuvliga blommor i gul-rosa-rött. Bilderna på länken räckte för att golva mig. Och jag fick medhåll på plantskolan. Nu håller jag tummarna för sticklingarna jag satte i fredags.

Acer shirasawanum 'Palmatifolium'En frösådd lönn – Acer shirasawanum ’Palmatifolium’ – som jag satte ut i våras har växt rejält trots torkan

Anemone 'Elfin Swan'

Anemone ’Elfin Swan’ och ’Dreaming Swan’ är vackra nu. Alla i ’Swan-serien’ är lättare att etablera även på hösten

Anemone 'Dreaming Swan'

Den lilla väderrapporten..

Augusti har varit solig och bra för badväder. Men från andra halvan och tills nu så har det dels blivit ca 10 grader svalare, stormat rejält – vi har behövt rensa på skogen – och kommit välbehövligt regn. Vet inte om det är bondegenerna för jag är inte nöjd. Ca 5-10 cm ner i jorden är det kruttorrt fortfarande. Å andra sidan vill jag inte ha ständigt regn heller…

Augusti månadsbild för 2017 hittar du här om du vill se skillnaden. Rubriken på inlägget då var – regnet som aldrig tar slut… Det hade varit något bra i år.

Åttonde månadsbilden 2018 och nu ska jag snart börja jobba!

 

18 Kommentarer

 1. Helene Bergsten den 26 augusti, 2018 kl 20:30

  Trots att det har regnat är det väldigt torrt en bit ner som du skriver. Nästa vecka lär det komma en hel de mer. Mina Swan (av olika slag) är väldigt kortlivade, oavsett när de planteras. Synd, för de är ju väldigt snygga.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 27 augusti, 2018 kl 07:53

   Hos mig har 2 av 3 överlevt. Skulle ta reda på föräldrarna nu och då stog det att namnstatusen är oklar. Kan tänka det för det har kommit många olika men jag ser ingen skillnad. Elfin Swan är lägre än de andra men för övrigt… Kommersiellt påhitt?

   Tack detsamma! Carina

 2. Rosor och ruiner den 26 augusti, 2018 kl 20:31

  Ja, lite så har det nog varit här med, sol regn och blåst, om vartannat! Här växer gräset så det knakar!

  Ha en fin vecka!
  Gunilla

  • Carina den 27 augusti, 2018 kl 07:51

   Gräset… det har jag noterat här också. Tack och lov är det inte jag som klipper 🙂

   Tack detsamma! Carina

 3. Inger den 26 augusti, 2018 kl 21:28

  Mina hostor har heller inte mått bra i värmen. Höstanemonerna är så fina men jag har aldrig lyckats med dem.
  Absolut skönt med regn, men alldeles för lite.
  Kram

  • Carina den 27 augusti, 2018 kl 07:51

   De som har stått i våtbäddar har mått bra hos mig. De fick dessutom rejält med gödsel förra våren så bladen är enorma. Vi behöver mycket mer regn tänker jag.

   Kram, Carina

 4. Marit den 27 augusti, 2018 kl 07:40

  Ribes er en slekt jeg ikke kjenner så mye til, for det er få planteskoler som har de her. Men utrolig fine!
  Åhhhhh, sier jeg bare til den vakre ’Elfin Swan’! Jeg har kun en rosa som jeg har fått av en venninne, men alle de jeg kjøper dør uansett. Har prøvd å kjøpe de på våren, men jeg lykkes ikke 🙁
  Den Swan serien har jeg ikke sett her dessverre.

  Her skal det regne i hele dag i følge yr. Det er fortsatt veldig tørt her, for det er bare små mengder regn som har kommet så langt i august. Godt at dine planter har klart tørken så bra!

  Klem, Marit

  • Carina den 27 augusti, 2018 kl 07:50

   Vet inte om Ribes odlats så mycket i Sverige heller. Tror det är ett minne från när jag bodde i England. Swan-serien ska vara korsningar med andra arter. När jag tittar i SKUD på svanarna står det att namnstatusen är oklar.

   Samma här men jag ska gå ut och försöka ta upp den lilla potatisen jag satte och sen gröngödsla hela härligheten.

   Hittade en Rh insigne igår som jag missat att vattna. Får se hur det går med den 🙁

   Kram, Carina

 5. Marika den 27 augusti, 2018 kl 08:14

  Hej Carina!
  Planterade många Hosta förra hösten, flera av dem ser inte ut att trivas, har plockat upp några och satt i krukor, för att hålla bättre koll. Skall försöka hitta en bättre plats till dem. Ser att det är fler som inte lyckas med Höstanemone, men jag skall göra ett nytt försök att plantera på våren.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 27 augusti, 2018 kl 14:48

   Hej Marika!
   De här ska vara korsningar med annan eller andra arter så jag tycker de fungerar bättre. Tråkigt med dina hostor. Hoppas de repar sig och blir fina nästa år. Kanske var det för varmt för de nyplanterade…

   Tack detsamma! Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 27 augusti, 2018 kl 10:06

  Jeg vidste ikke, at der var noget, der hed Swan-serien. Jeg har lige googlet det og er fuldstændig solgt. Dem skal jeg have skaffet nogle af.

  • Carina den 27 augusti, 2018 kl 14:49

   Fick se dem första gången i butiken som finns i den botaniska trädgården i Göteborg. Har sett flera namnsorter men i ärlighetens namn ser det ut att vara väldigt liten skillnad.

   Ha det gott! Carina

   • Anne, hagen vår den 27 augusti, 2018 kl 17:41

    Hei Fine bilder av sugust. Jeg blir imponert over hvor mye tørke plantene tåler.. Her det også fremdeles veldig tørt. Noen mm er ikke nok.
    Ha det godt! Anne

    • Carina den 27 augusti, 2018 kl 20:33

     Det är imponerande – ja. Augusti har varit fint och regnet har gjort växterna lite piggare i varje fall.

     Tack detsamma! Carina

 7. Anni den 27 augusti, 2018 kl 17:35

  Jag har också låtit mig luras av regnet., Trott att växterna fått bra med vatten och blivit förvånad när någon plötsligt slokar! Värst är det nog med mina krukor, för där får de uppenbarligen så olika mängd regnvatten beroende på var de står. Två krukor bredvid varandra kan vara olika fuktiga.

  Rips gillar jag också och den där du länkade till var en sann skönhet. Hoppas att den tar sig och blir fin hos dig. Ser fram emot bilder nästa år!
  Kram! Anni

  • Carina den 27 augusti, 2018 kl 20:36

   Har känt som du – så bra nu regnar det… Men inte nog. Jag hoppas också att den blommar nästa år. Den vita har inte blommat ännu men den var mindre när jag köpte den.

   Kram, Carina

 8. Elna Slot den 27 augusti, 2018 kl 22:13

  August har budt på lidt af det hele, hvad vejret angår. Her har vi fået over 100 mm regn, det er noget, planterne kan lide.
  Dine høstanemoner er meget smukke. De ser ud til at trives storartet.

  Hilsen Elna

  • Carina den 30 augusti, 2018 kl 18:03

   Tack Elna! Ja de här har jag lyckats etablera och hittills växer de till. Hoppas det fortsätter så 🙂

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.