Lilium 'Beijing Moon'

Planterat en himla många växter

Planterat – regn betyder anläggning

Planterat… jag har planterat nåt drygt 100-tal växter. Att lite regn kan göra livet så mycket enklare. Iris jag fått och bytt. Lönnar jag köpt och lundväxter jag också köpt. Blev triggad att räkna när jag läste om goda trädgårdsvänners planterande. Jag sätter också ut växter som jag sått för jag vill minska på trycket i bänkarna.

Bland annat har jag satt ut en nordamerikansk släkting till vårt ekorrbär, Maianthemum dilatatum, stort ekorrbär. Den lär vara växtglad så inga växter nära som inte klarar konkurrens.  Bladen liknar en del hostor och jag funderar på att sätta hostor bland dem jag satt ut. Ingen bild – den är för liten för att vara fotogenisk.

Hosta 'Green Acres'

Hosta ’Green Acres’ ovan och ’Mourning Dove’ nedan. De är planterade sen tidigare.

Planterat - Hosta 'Mourning Dovve'

 

Lilium 'Beijing Moon'

När vi i kretsen besökte Tommy A i juli letade jag efter en Magnolia ’Ramme’ som ingen av oss hittade. Den hittades efter jag lämnat och ställdes undan. Förra helgen var jag där och hittade den plus 26 andra träd och buskar. Jag var djupt nöjd efter att ha fått in dem i min bil som jag redan konstaterat är för liten. Efter den här sommaren kan jag nog lugnt konstatera att den tidigare bristen på tak och väggar i en ny trädgård lätt är täckt och fixad. Ännu bättre är att jag hittat plats till det mesta. Jag går runt tills det som jag brukar säga… ..det ger sig. Ska försöka välja ut och lyfta fram några som inte är så vanliga men ändå vackra. Till exempel hittade jag en ganska nyupptäckt Parrotia subaequalis och en schersmin med extra mörkt bruna foderblad. Det är detaljerna som gör skillnaden.

Planterat om och gjort rätt

Planteringen jag kallar vit skymning fick en liten make over. Den har inte sett bra ut efter att min älskade Rh balfourianum gick bort. Det finns 3 olika arter av Phytophthora svampar som kan drabba buskarna. Nu planterade jag istället 2 Magnolior och några rhododendron där. Magnolika sieb. ’Colossus’ x virginianum och Magnolia macrophylla. 

Ingen bild på detta men väl av en lilja jag satte i våras ’Beijing Moon’ var läcker med sina mjuka färger och ’Navona’ så rent vit.

Lilium 'Navona'Lilium ’Beijing Moon’ överst och ’Navona’ därunder. Båda står i nya rhododendronpartiet

Det är fredag och en ny helg närmar sig. Byns årliga kräftskiva går av stapeln. Och den lika årliga västsvenska växtmarknaden äger rum på söndag i Tvååker. Inlägget länkar jag till ’Trädgårdsfägring’.

Ha det gott!

20 Kommentarer

 1. Helene Bergsten den 24 augusti, 2018 kl 15:26

  26 träd och buskar – i en bil. Du var ensam i bilden kanske, men ändå. Men det är svårt att behärska sig hos Tommy. Hoppas alla nya väster ska trivas fint. Du börjar få stor volym på plats nu.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 24 augusti, 2018 kl 19:09

   Så är det! En liten v40 förra gången lånade jag pappas som är lite större. Det finns så mycket spännande och ändå finns det alltid nya saker. Förra gången hittade jag en bambu, Red Dragon, därför att själva ’stråna’ är mörkt röda och sen är bladen extra smala.

   Tack detsamma! Carina

 2. Susie på Stjärnarve... den 24 augusti, 2018 kl 17:27

  Ingte en enda växt har jag planterat sen i maj/juni – det har bvarit alldeles för varmt och för torrt. Men nu letar jag efter ett speciellt grågröntrött Nya Zeeländskt flax, Phormium tenax `Red Special´. Visserligen kan man inte ha det ute under vintern, men i en STOR kruka ute på sommaren – sen är det
  bara att lyfta in det på hösten. Kan bli över 2 m högt, så det kanske inte är så ”bara”…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 24 augusti, 2018 kl 19:13

   Det låter spännande! Lycka till i jakten. Jag har ett gäng Magnolia grandiflora som också kommer behöva förvaras inomhus när det blir riktig vinter.

   Ha en fin helg! Carina

 3. Marit den 24 augusti, 2018 kl 18:04

  Det høres godt ut å ha fått plantet så mye som sto på vent! Jeg er ikke kommet så langt, nen jobber med saken 😉
  Jeg må bare luke og rydde plass i noen bed først!

  Den magnolia Ramme høres spennende ut. Tommy A har jo sø mye spennende. Godt at han ikke holder til i nærheten her 😉
  Rhododendron partiet ser godt ut. Du har samlet mange barnåler ser jeg.

  God helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 24 augusti, 2018 kl 19:07

   Det känns bra 🙂 Har bara ett fåtal jag vandrar runt med fortfarande. Den ska vara väldigt fin och jag tror Tommy själv är inblandad i korsningen. Tallbarren ramlar från tallen som står över. Det är väldigt praktiskt.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Marie den 24 augusti, 2018 kl 18:19

  Hold op, det var et anseligt antal planter, du har fået plantet. Uden regnen var det ikke gået. Nydelige liljer, der blomstrer i sensommeren.

  • Carina den 24 augusti, 2018 kl 19:10

   Javisst var det 🙂 Liljorna har varit helt fantastiska i år och mycket högre än de varit tidigare somrar.

   HA en fin helg! Carina

 5. Karsten F den 24 augusti, 2018 kl 19:59

  Hej Carina

  Så bra!
  Jag har den vanliga Maianthemum bifolium här – så är försiktig med att ta hit närstående växter.
  ‘Green Acres’ är intresant!
  Ditt Rhododendron-parti ser gott ut!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 24 augusti, 2018 kl 20:02

   Tack! Buskarna ser ut att må rätt bra i partiet. ’Green Acres’ lär bli en fantastisk hosta. Det här är första sommaren hos mig, planterades förra våren. Men i framtiden ska den bli en bjässe om jag kommer ihåg rätt.

   Ha det gott! Carina

 6. Anja den 25 augusti, 2018 kl 05:54

  Hej Carina!
  Din vita lilja ’Navona’ blevjag förälskad i.
  Att plantera 100 växter som ett uttryck för glädje över regn – då borde jag plantera 1000 – här regnar det jämt ;-)!

  Ha det gott!
  /Anja

  • Carina den 25 augusti, 2018 kl 07:26

   Hej Anja!
   Det var nog mest att regnet hjälpte till att få slut på planteringskön. ’Navona’ hittade jag hos Botanicus, deras vårlista 2018. Tycker också det är fint när den är helt och väldigt rent vit 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Marika den 25 augusti, 2018 kl 09:01

  Hej Carina!
  Det var ingen liten mängd att plantera, men bäst att passa på när vädret är lämpligt.
  Din lilja är otroligt vacker.
  Ha en härlig helg /Marika

  • Carina den 25 augusti, 2018 kl 09:40

   Hej Marika!
   Visst är de fina 🙂 Det är årets ’fynd’ i Botanicus lilla vårlista. Jag är jätteglad för vädret som gjort det möjligt att ta sig an växtkön som bildats under sommaren.

   Tack detsamma! Carina

 8. Gunilla Teckenberg den 25 augusti, 2018 kl 16:21

  Hej Carina!

  Jättesnyggt och Hosta `Green Acre ´gillar jag, jag är vanligtvis ganska disciplinerad när jag handlar växter men alla har vi väl några svagheter, Hosta väcker definitivt habegäret hos mig. Skulle jag åka till Ahnbys så skulle jag nog göra som du, packa bilen knökfull.

  Har du möjlighet att flytta R. quinquefolium så den får stå i framkant så gör det. Den har varit mitt dåliga samvete länge, den är långsamväxande och hamnade så småningom bakom större och mera starkväxande Rhododendron. Jag skulle ha flyttat den i våras men så kom torkan. Den har så otroligt vackra blad och förtjänar en plats där den syns och kan beundras.

  Kram!

  • Carina den 26 augusti, 2018 kl 09:31

   Tack Gunilla!
   Det är främst solen som den kanske behöver och inte får där den står nu. Men den är nyplanterad så det går lätt att flytta den. Och bladen vill jag se på våren… Jag fick hjälp att packa men hade jag packat allt själv hade det gått in mer 🙂

   Kram, Carina

 9. maggans blogg den 26 augusti, 2018 kl 08:36

  Hej Carina, Det är så fint med vita Liljor och för att inte tala om Funcia eller Hostor dem kan man plantera både här och där de håller stilen och passar så bra tillsammans med de flesta blommor.Vad fint du kommer att få i trädgården med dina växtinköp .Ha det gott/Margareta

  • Carina den 26 augusti, 2018 kl 09:29

   Tack Margareta!
   Känner som du att hostor är fantastiskt komplement till mycket annat i trädgården. Den här sommaren har de varit extra stora och fina 🙂

   Tack detsamma! Carina

 10. Lisbeths Haveblog den 26 augusti, 2018 kl 18:49

  Du godeste en masse planter. Jeg er imponeret. Det er jeg også over din rent hvide lilje, Navona. Lækker 🙂

  • Carina den 27 augusti, 2018 kl 07:54

   Tack Lisbeth! Visst är liljan fin! Jag läste vit lilja men trodde nog den skulle ha lite gult eller annat i svalget. Jag är väldigt nöjd med utfallet.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.