Luktpioner - Paeonia lactiflora 'Le Jour'

Vita pioner – enkla, fyllda doftande och odoftande

Vita pioner…

Vita pioner  löper dött lopp i skönhet jämsides med de rosa tror jag. När buketten jag plockade förra helgen slog ut så syns det… ..de rosa som ser ganska lika ut i landet har helt olika nyanser när de slår ut. Vita pioner är vita pioner eller?

Oavsett om de beskrivs som vita, cremevita, elfenbensvita eller något annat så upplever jag ingen direkt nyansskillnad. Men utseendet varierar mycket. Jag beställde flera vita pioner från pionsällskapet för några år sedan. Planterade dem i en halvskuggig rabatt dels för att de lyfter skuggan med sin vithet, dels för att blommorna oftast håller lite bättre. Vita blommor har generellt en tendens att åldras fortare i starkt solljus.

Vita pioner - Paeonia 'White Innocence' and Paeonia 'Honey Gold'Vita pioner i min ’månskensdröm’ – Paeonia ’White Innocence’ en hybrid och Paeonia lactiflora ’Honey Gold’. De har blommat fantastiskt och varit väldigt stora och friska i år. ’White Innocence’ är den högsta pionen som jag har och som finns?? med sina 150 cm

I bakgrunden av bilden anar man ’Fringed Ivory’ en luktpion den också. Havfyllda, rufsiga blommor runt en guldgul mitt…

Paeonia lactiflora 'Fringed Ivory'

Paeonia lactiflora ’Fringed Ivory’

Paeonia lactiflora 'Fringed Ivory'

Och en fjärde är den gamla klassikern ’Amalia Olsen’ som har en ljuvlig rosendoft. Den slog ut i veckan som gick och kommer blomma ett tag nu när temperaturen sjönk. En av de absolut sista att blomma hos mig.

Paeonia lactiflora 'Amalia Olsen'Paeonia lactiflora ’Amalia Olsen’

På andra sidan gången blommar en pion som fått epitetet ’Starrkärrsvägen’ av mig. Den här pionen har jag fått från en gammal trädgård som anlades i början av 1900-talet. Familjen hade en fruktodling och via gamla priskuranter från plantskolor i området så var pionen ’Whitleyi Major’ till salu hos den största leverantören av fruktträd. Den stämmer också bra på det fåtal uppgifter jag hittat om ’Whitleyi Major’ – tidig, vit, vita märken, smala kronblad, enkel, svaga stjälkar och flera sidoknoppar. Säkert kommer jag aldrig kunna veta.

Paeonia lactiflora 'Starrkärrsvägen'

 

Kommer nog skapa en plantering i lätt skugga och samla ihop samtliga vita pioner…

26 Kommentarer

 1. Marit den 16 juni, 2018 kl 17:35

  Så mange vakre hvite peoner du har! De er alle så forskjellige. Jeg synes alle hvite blomster er så vakre , og peonene er ikke noe unntak. Jeg har en hvit itoh peon som snart blomstrer med sin årlige ene blomst 🙂
  Jeg får være glad for at den blomstrer.
  Klem, Marit

 2. Marika den 16 juni, 2018 kl 20:29

  Hej Carina!
  Alldeles underbara pioner, Jag har en pionrabatt som antagligen är för skuggigt, för de blommar inte.
  Får bli ett projekt att flytta på dem.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:34

   Hej Marika!
   Tack 🙂 En annan, och rätt vanlig, anledning är att de genom åren hamnat lite för djupt i jorden. Då slutar de också blomma tyvärr.

   Tack detsamma! Carina

 3. Karsten F den 16 juni, 2018 kl 20:53

  Hej Carina

  Ja de vita pioner är något helt specielt!
  Av de du visar har jag bara ‘White Innocence’ men jag har faktisk aldrig sett den blomma, jag kanske har en chans i år – om där är något kvar om en tio dagar…?

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:33

   Om du menar Värmland så finns det kanske en chans. Min har många sidoknoppar och några av dem är på väg att slå ut här nu.

   Tack detsamma! Carina

 4. Elna Slot den 16 juni, 2018 kl 21:26

  Hvor er det en fin samling hvide pæoner. Godt at de ikke alle sprang ud, da det var så varmt. Jeg troede, pæoner skulle plantes i fuld sol for at blomstre, men det er da fint, at de også trives i halvskygge, hvor de rigtig kan lyse op, med deres store blomster.

  Hilsen Elna

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:32

   Tack Elna!
   Jo jag är glad att det fanns några kvar. Man brukar säga soliga lägen men en del fungerar bättre i lätt skugga eller delvis skugga tycker jag.

   Ha det gott! Carina

 5. Lisbeth den 16 juni, 2018 kl 21:32

  Hej Carina
  De er så fine dine hvide pæoner, jeg har også en del hvide.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:30

   Tack Lisbeth!

 6. Anni den 17 juni, 2018 kl 22:00

  Nu fick du mig verkligen sugen på fler vita pioner – det finns så mycket mer än Festiva Maxima! Den där höga du visar skulle jag allt vilja få tag i! Tack för inspirationen!
  Kram.

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:30

   Å vad roligt 🙂 Fast trotjänaren ’Festiva Maxima’ är ju så fin. Den höga har ett fantastiskt centrum med gröna och ljust rosa toner på märkena otroligt fint.

   Kram, Carina

 7. Jannicke den 18 juni, 2018 kl 19:07

  Hvitt er ikke hvitt. Tenk så mange fine ulike sorter i hvitt, med hver sine nyanser. Praktfullt!

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:28

   Tack Jannicke! Visst är det härligt 🙂

 8. Inger den 19 juni, 2018 kl 19:50

  Vita pioner är gudomligt vackra säger jag.
  Kram

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:16

   Tack Inger!

   Kram, Carina

 9. Birgitta den 20 juni, 2018 kl 20:58

  Carina!
  Underbara pioner och så rikblommande. Blir lite avundsjuk för flera av mina blommar dåligt. Har börjat misstänka att de behöver mer näring.
  Glad midsommar!
  Birgitta

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:16

   Så synd! Å andra sidan har mina blommat ovanligt rejält i år. Så näring kan nog vara bra särskilt nu när det regnat/regnar.

   Tack detsamma! Carina

 10. Susie på Stjärnarve... den 21 juni, 2018 kl 09:05

  Nu är ju jag inte så där vansinnigt förtjust i vita blommor, men visst är dom vackra dom också! *fniss* Och precis som du skriver så lyser dom upp om man har dom i ett mörkare hörn eller när man ser dom på natten. Det är också av den anledningen jag har så många gul- eller brokbladiga buskar/träd – trädgården ser inte så murrig ut. Har man en stor trädgård så kan man dessutom ha massor av dom utan att dom tar över.
  KRAM och TREVLIG MIDSOMMAR/Susie

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:15

   Smaken är ju som bekant delad. Huvudsaken är att det finns något för alla 🙂

   Trevlig midsommar! Carina

 11. Anita den 21 juni, 2018 kl 09:33

  Men oj! Såå många vackra vita pioner. Jag fick en vit pion som skulle varit en annan men det gör inget, jag gillar vita pioner. Synd bara att jag nu inte vet vilken sort det är men den liknar lite din översta. Jag håller på och ska skapa en pionbädd. Har redan en hel del pioner där men ska utöka med ytterligare. Jag gillar att ta in buketter så det blir en till midsommar som kan sprida sin väldoft i uterummet. Mina pioner har ju av någon dunkel anledning hållit den vanliga tidplanen till skillnad från allt annat som blommat mycket tidigare.

  Önskar dig en skön midsommaarhelg!

  Kram Anita

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:14

   Visst är de härliga 🙂 Min favorit är White Innocence för det ljuvliga centrumet och Amalia Olsen som doftar ja antagligen liljekonvalj. Men den här veckan har det känts som en kombo av liljekonvalj, syren och ros. Kan knappast bli bättre.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 12. Vigdis i Romeriksahven den 21 juni, 2018 kl 15:18

  De er vakre på hver sine måter! Glad midsommar!

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:08

   Tack Vigdis och detsamma till dig även om ni väl inte firar…

   Ha det gott! Carina

 13. Anja den 21 juni, 2018 kl 16:51

  Hej Carina!
  Otroligt fin blomning. Vita pioner har sin magi. Jag har också haft riklig pionblomning i år men de flesta har blommat över.

  Önskar dig också en trevlig midsommar med sol och värme! (Eller kanske vill du har regn?)
  /Anja

  • Carina den 22 juni, 2018 kl 06:07

   Tack Anja! De är definitivt på sluttampen här också. Regnet har gjort att de lagt sig ner. Jag uppsöker en fjälltopp i grannlandet där ska det vara lagom temperatur och en sol bakom ett halvt moln 🙂 Känns helt perfekt.

   Ha det gott! Carina

 14. Merja den 23 juni, 2018 kl 09:21

  Åh vilken fantastisk samling du har! Har endast en vit! Det måste jag ändra på inser jag direkt, efter ditt inlägg!! :))
  Här fanns fler cerise färgade när vi tog över huset och jag har skaffat flera ljusrosa. Önskar att jag hade namn på dem, men de är ju fina ändå.
  Önskar dig en fin Midsommardag!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.