Pionbukett, peony bouquet

Regn mest hela dan

Regn, äntligen regn…

Regn – först igår eftermiddag och idag, måndag, mest hela dagen. Evigt tacksam att det äntligen regnar för nu var det knuspertorrt. Vid det här laget hade det till och med börjat hänga i vissa våtbäddar. Jag drog på mig regnstället och gick ut för att strö snigelmedel i förmiddags. Det kändes som växterna nästan dansar loss av glädje, sträcker på sig och bara njuter. Om jag förstog prognosen rätt är jag en av få lyckligt lottade i ett smalt stråk som skulle passera landet…

Sen är regn bra för nu har jag lagt tid på att redigera bilder. Det har inte känts så lockande att sitta inne och fixa det…. Dock inga regnbilder i sig utan bara sommarbilder. Först en iris som älskar fuktiga lägen…

Regn - Iris pseudata 'Wave Encore'En hybridiris – i det här fallet en korsning mellan japansk iris, I ensata, och I pseudacorus har gett upphov till en rad nya, spännande sorter. De gillar fuktigt läge och är betydligt robustare än de japanska irisarna. Den här heter ’Wave Encore’ men jag såg att ytterligare en hade slagit ut idag.

Aktuellt bland växterna nu

Iris, strandirisarna, blommar en månad för tidigt. En iris jag älskar är ’China Spring’ och den brukar vara fin i midsommarbuketten. Den är överblommad sen en dryg vecka orkade inte ens vänta till juni. Nu blommar andra, senare sorter. Bland annat några av de jag importerat från USA. Och de motsvarar förväntningarna…

Iris sibirica ’Sandy River Belle’, ’Charming Billy’, ’Jenasse’ och ’Book of Secrets’. Den sista beskrivs så här ”Blend of chalky white and pale lavender makes a striking flower” men den har tappat den ljusa lavendelfärgen i värmen och solskenet.

Pionerna blommar också för tidigt och alldeles för fort. Den här buketten hade jag normalt sett plockat till min dotters födelsedag… ..20:e juni. Sen jag tog in den igår så har den slagit ut ännu mer och liknar nu mest en rosavit badboll modell större.

Pionbukett - Festiva Maxima, Angel Cheeks, Mrs F.D. Roosevelt, Nick Shaylor, Sarah Bernhardt, Honey Gold

Pionerna har peakat redan och även om många har mängder av blommor och sidoknoppar i år så räcker inte blomningen till midsommar. Hybriderna har i de flesta fall blommat klart. Och doftpionerna är bara några få sorter kvar som ska slå ut.

Pionhybrid 'Lovely Rose, Paeonia 'Lovely Rose'Pionhybrid ’Lovely Rose’ blommar i laxrosa

En urläcker itoh hybrid ’Wout’s White’ som blommar för första gången… Jag är vääldigt svag för vita blommor. Den ska hålla sig i knähöjd ungefär.

Paeonia itoh 'Wout's White'Paeonia itoh ’Wout’s White’, itoh pion

Kommentera hos er

Tror att jag hittat en orsak till att jag inte kan kommentera… Det verkar vara Google chrome som strular. Har avinstallerat och ominstallerat men får samma problem. Men med IE så fungerar det. Får väl köra det ett tag även om jag inte gillar det.

Det här var lite random tankar utan nån större tanke eller struktur. Känns som jag kommit från bloggandet på grund av diverse strul det sista…

Ha det gott!

 

 

23 Kommentarer

 1. Marit den 11 juni, 2018 kl 20:04

  Så der var du, ja! Du har helt rett, for nå synes du ikke i min bloggliste. Jeg skal prøve å se etter om du har skrevet et innlegg, og hvis ikke kan du skrive det i kommentarfeltet på bloggen min. IE har jeg ikke i bruk til vanlig, men den ligger her som nettleser på nettbrettet/tablet. Jeg bruker chrome, for den er best å bruke når en har blogger/google.
  Jeg håper at du kommer inn i bloggingen igjen! Det må du bare ♡

  Så søt den ’Sandy River Belle’ er! Jeg har ikke fått begynt å plante pseudata enda, men det minker i noen av kassene mine om ikke annet. Nydelig bukett med peoner!
  Vakker Itoh peon også. Jeg har en som står med en liten knopp. Den blomstrer senere og får kun en blomst.
  De er sære disse peonene, men vakre er de 🙂
  Klem, Marit

  • Carina den 14 juni, 2018 kl 20:20

   Ja nu tror jag att problemen är lösta 🙂 Känns bra..

   Du ska få se några underbara irisar som är lite annat än blå. Nu känns det roligare igen.

   Kram, Carina

 2. Karsten Friis-Hansen den 11 juni, 2018 kl 21:05

  Hej Carina

  Oj, så mycket exceptionellt duu visar idag Iris från Tamberg och ” Jan och Marty”. Fantastika färger!

  Och du har ”Wouts White”.! Warnerdams kronjuvel…!

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 14 juni, 2018 kl 20:19

   Wout’s är en av de jag köpt via svenska pionsällskapet. Den kommer bli en favorit tillsammans med ’White Innocence’, ’Winterthur’ och ’Love Affair’. Vitt är lite av en favorit 🙂

   Jag har många fina strandiris hybrider från USA. Utbudet är mycket roligare där.

   Ha det gott! Carina

 3. Inger den 11 juni, 2018 kl 22:00

  Vilken maffig bukett, underbara irisar och pioner.
  Lite regn har vi fått idag, alltid något.
  Kram

  • Carina den 14 juni, 2018 kl 20:14

   Tack Inger! Den är fortfarande fantastisk och ännu större nu 🙂 Grattis – hoppas ni får lite mer så småningom.

   Kram, Carina

 4. Marika den 11 juni, 2018 kl 22:03

  Hej Carina!
  Så mycket fint du visar, underbara pioner och härliga Iris. Hoppas det ordnar sig med bloggen.
  Vi fick regn i natt, det blir härligt frisk luft där ute, efter regnet.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 14 juni, 2018 kl 20:13

   Tack Marika! Jag kunde inte kommentera hos er. Min blogg har funkat hela tiden. Men det är inte kul att läsa och försöka när nästan alla kommentarer raderas innan publicering. Pionerna har varit magiska i år men blomningen har gått fort. De nya irisarna har varit roliga att få se blomma på riktigt. Ska det stämma någorlunda med bilderna?

   Tack detsamma! Carina

 5. Mqrit den 12 juni, 2018 kl 06:14

  Nå ligger du i blogglisten min, så du kommer inn til slutt. Det tar bare lengre tid 🙂
  Klem, Marit

 6. Gunilla Teckenberg den 12 juni, 2018 kl 06:34

  Hej Carina!

  Grattis till ett efterlängtat regn! Här har det inte regnat sedan första maj då vi fick en liten skur. känns som en mardröm. Inte ens en mulen dag utan solen som bränner på från morgon till kväll. Såg i går att min lilla uppstammade lärk `Diana´ hade dött. Minns att vi pratade om just detta lärkträd i fjol. Torkan skördar offer varje dag nu.

  Kram!

  • Carina den 14 juni, 2018 kl 20:11

   Aj så tråkigt!! Jag har tänkt försöka sticka den får se om det lyckas. Fick gräva upp en liten rhodo som klarade det soliga läget förra sommaren men som hatat solen i år. Den fick ett fotbad så länge men nu ska den få sin nya plats.

   Hoppas ni får lite regn snart.

   Kram, Carina

 7. Anita den 12 juni, 2018 kl 08:15

  Hej Carina!
  Ljuvliga irisar och vilken pionbukett! Det underliga med mina pioner är att dom håller normal tidplan. Dom kommer att blomma till midsommar medan allt annat blommat tidigare än vanligt.
  Det efterlängtade regnet kom hit igår kväll också och jag har vaknat av smattret mot rutan flera gånger inatt. Delar av måbärshäcken, som jag ännu inte hunnit klippa, låg mot backen imorse så det måste kommit en del. Imorse på hundpromenaden var luften frisk och skön och dofterna av regn låg kvar i luften.
  Såg att du har problem med att kommentera. Är det bara blogger eller är det över huvud taget? Jag använder Google Chrome och har inte haft några problem förutom att jag inte kan använda openid längre på de bloggar som inte tillåter annat än kommentarer via Google. Jag var tvungen att lägga upp en bloggerprofil men har inte lyckats att få in någon länk till min blogg. Hoppas det löser sig. Teknikstrul är inte det man vill hålla på med den här årstiden.

  Önskar dig en fortsatt skön vecka!
  Kram Anita

  • Carina den 14 juni, 2018 kl 20:09

   Vad kul att du fått regn och att du får blomning till midsommar 🙂 Idag såg jag att min Solange, köpte en ny för två höstar sen, blommade. Enorma blommor och helt ljuvliga.

   Det var bara blogger. Jag ogillar när de tvingar mig att ansluta mig på ställen där jag inte ska använda bara kommentera. Tog bort min gamla 4seasonsbycarna.com id eftersom jag upptäckte att bilderna routades via den adressen istället för direkt från min server. Lite knöligare för mig att kommentera på wp bloggar men förhoppningsvis ska bilderna ladda snabbare.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 8. Anni den 12 juni, 2018 kl 09:30

  Så irriterande det är när tekniken inte fungerar – varför kan inte allt fungera likadant oavsett vilken webbläsare man använder. Att inte kunna kommentera och kanske inte heller få kommentarer är otroligt trist – det gör ju att man tappar lusten totalt.
  Men dina vackra pioner och iris gör bloggläsandet till det himmelrike det ska vara. Åh, vad jag älskar pioner! Är faktiskt lite glad åt att de blommar tidigt i år, för jag har ofta varit bortrest under deras normala blomning. Nu njuter jag!
  Kram!

  • Carina den 14 juni, 2018 kl 20:03

   Men så bra… För såklart vill man se blomningen också 🙂 Jag missade några när jag var bortrest så jag kan känna igen känslan.

   Idag fick jag hjälp från oväntat håll och problemet löste sig. Men det var oväntat att google blockerar sin egen plattform blogger.

   Kram, Carina

 9. Lisbeths Haveblog den 12 juni, 2018 kl 16:05

  Som altid skønne billeder. Og stort tillykke med regnen. Den har vi endnu til gode.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 14 juni, 2018 kl 20:01

   Tack Lisbeth! Jag hoppas att vi får regn allihop. Det är så tråkigt att läsa om växter som dukar under av torkan.

   Hälsningar, Carina

 10. Anne, hagenvår den 12 juni, 2018 kl 19:15

  Hei
  Det er som å høre og se et eventyr. Regn hele dagen høres ut som en vakker drøm. Vakre bilder. I dag har jeg vært i Botanisk hage og sett på peonblomstring.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 14 juni, 2018 kl 20:00

   Åhh där finns den lilla bondpions varianten som är så söt 🙂 Och alla de andra vackra pionerna. Har inte hunnit dit i år fast jag var i Oslo förra veckan.

   Regnet var otroligt välkommet och jag inser att jag är lyckligt lottad – det var ingen bred front som drog fram då.

   Kram, Carina

 11. Anja den 13 juni, 2018 kl 05:56

  Hejsan!
  Så fint det blommar hos dig . Det är otroligt hur växterna tar till sig vartenda droppe som kommer från ovan. Men, all blomning är veckovis för tidiga. Det ska bli riktigt spännande att se vad som finns av blomning i juli-augusti? Dina irisar är ljuvligt vackra och passar så underbart fint ihop med pionerna i buketten.
  Jag känner mig nästan lite skamsen över att äntligen få sol och hyfsat regnfritt efter all regn i ”evigheter” . Min soltörst har inte slocknat ännu efter flera veckors gassande. jag bara njuter på kvällarna.

  Ha det så jättegott!
  /Anja

  • Carina den 14 juni, 2018 kl 19:58

   Kvällarna har varit magiska och jag tar gärna mer sol också. Men idag var det en skön arbetstemperatur att plantera ärtor och bönor i. Lättare att vattna också för den delen. Men jag har noterat att pionernas blommor är gigantiska i år och många sidoknoppar hos många 🙂

   Ha det gott! Carina

 12. Rost och rädisor den 13 juni, 2018 kl 06:37

  Regn hela dan låter som musik i mina öron. Jag drogs till rubriken som en magnet när den poppade upp i sidebar hos nån annan jag besökte just innan. Stort grattis får man väl säga. Glädjer mig åt att vi åtminstone har mulet och lite svalare här idag. Ljuvliga bilder på både pion och iris. Pionerna verkar ganska oberörda här av torkan. De och rosorna blommar som aldrig förr. Alltid nåt att trösta sig med.
  En annan rolig överraskning nu när jag tittar in till dig och lämnar kommentar var att uppgifterna namn, adress och websida för första gången på mycket länge är förinskrivna. Kan det ha haft något med webläsaren att göra att jag fått fylla i på nytt hela tiden tidigare…
  Hoppas det löser sig med dina möjligheter att kommentera också. Så tråkigt när saker och ting inte fungerar.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 14 juni, 2018 kl 19:54

   Det var härligt men det kan gott komma mer 🙂 Det är liksom inte mättat. Men blomningen är stor och pionernas blommor är enorma i år och många sidoknoppar.

   Det borde vara din egen webbläsare. Min påverkar bara det jag själv läser. Har du kollat dina inställningar? Man kan ju registrera en fråga i ett forum men just nu är jag inte övernöjd med svaren jag får. Jag har googlat autofyll plus webbläsarens namn.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.