Violett - Colchicum'The Giant'

Violett bästa höstfärgen 2019

Violett kanske inte är bästa höstfärgen av alla men i år är violett det säkraste kortet. Det är inte mycket som sprakar därute bland bladen. Det verkar som de flesta löv frusit och gått över i brunt innan höstfärgerna hann komma. Och sen har vinden blåst ner dem från grenarna i ett huj. Tänk så olika det är och vilken tur vi har årstider överhuvudtaget…

Höstfärger Acer palmatum 'Koto no ito' - japansk lönn
Höstfärger Acer palmatum ’Koto no ito’ – japansk lönn, i år är den inte ens vackert brun bara slafsigt brun

Lönnar som sviker

’Koto no ito’ som brukar spraka vackert i varmt, varmt gult som i bilden ovan är i år brun å så brun. De som levererar i vackra gula och brända toner är ekarna – Quercus x Pondaim och Q. pontica.

Papegojträdet/busken är gröna i skuggan, jag odlar 3 olika, Parrottia japonica, P. j. ’Pendula’ och P. subaequalis du kan läsa mer om dem HÄR, hängvarianten som står i soligt läge är vackert, lysande gul. Så kanske är lösningen att plantera de som ska få höstfärger soligt. Fast det kan inte vara hela sanningen eftersom en del lönnar står skuggigt och får fina färger ändå… Känner mig ändå lite snuvad eftersom jag verkligen valt buskar och träd som ska få fina höstfärger och nu är det andra året på raken som varit lite mjaeeee

Violett skulle det handla om

Trogna som attan är dock tidlösorna, Colchicum, eller nakna jungfrun som är ett gammalt namn, de har blommat mer eller mindre hela september och nya blommor kommer fortfarande. ’The Giant’ är otroligt tacksam och blommar lite senare det vill säga nu och sen ett par, tre veckor tillbaka. Det är en stor och hög namnsort som är lättodlad och som sätter mängder av sidolökar. Allra först ut är den fina C. x agrippinum som är en gammal trädgårdshybrid med kraftig färg och ett vackert schackmönster. Mina står skuggigt, blommar visserligen fint i början av september men skulle bli en riktig ’eyecatcher’ om jag flyttade den till ett öppnare och soligare läge. Den vita C. autumnale ’Album’ flyttade jag däremot in i ett skuggigt läge under en skruvhassel. Där kan de lysa på kapp med höstens sneda eftermiddagsstrålar – jag har kollat dem når dit… ..och när jag glesade ur skruvhasseln hade jag skapat en grotta insåg jag när jag tog ett steg tillbaka. Där står nu en stol.

Quercus x Pondaim - ek
Quercus x Pondaim – ek, en bild från förra året men den är lika vacker i år.
Violett i Colchicum 'The Giant'
Violett i Colchicum ’The Giant’ – tänk så vackert när solen träffar kalkarna
Violett, Colchicum - tidlösa, Colchicum x agrippinum, liten nättidlösa
Colchicum x agrippinum, liten nättidlösa, ska få ett soligare läge där färgen och mönstret kommer till sin rätt
Colchicum 'Harlekijn'
Colchicum ’Harlekijn’ ett fynd från förra årets lökmarknad. Dubbelt så många blommor i år men jag är mest nöjd med hur den växer upp genom Waldsteinian. Naken jord är inte så vackert tycker jag.
Violett, Colchicum bivonae 'Glory of Heemstede' - nättidlösa
Colchicum bivonae ’Glory of Heemstede’ – nättidlösa, den började blomma för någon vecka sedan och är nog sist med att slå ut av de jag odlar. Inköpt på samma lökmarknad som ’Harlekijn ovan
Colchicum autumnale 'Album' - tidlösa
Colchicum autumnale ’Album’ – tidlösa, vitt är alltid vackert och blomkalkarna är betydligt mindre än de hos de andra jag odlar. Det mörka i blommorna är jord som jag glömde skaka bort

Höstjobbar

Jag höstjobbar ute och även om det är mulet och ’bara’ ca 10 grader är det så skönt. Idag fick jag grävt upp och tagit in alla dahlior. Nu får de torka till ett tag innan jag sveper in respektive sort i ett par lager tidningspapper och packar ner de i korgar. Faktum är att jag skrivit en att-göra-lista och dahliorna stog högst upp som prio 1. Sen vill jag visa er en vacker ljung, irländsk ljung – Daboecia – som nog blomsteraffären tänkt som något tillfälligt i krukor men som jag planterat på friland. Den vita varianten fick en plats jämte stolen jag skrev om ovan. Förra hösten köpte jag knoppljungsorter och insåg efteråt, när jag googlade att de skulle klara sig dåligt på friland. Men alla har klarat sig så jag tänker att man ska inte läsa för mycket.

Daboecia cantabrica 'Tina' - irländsk ljung
Daboecia cantabrica ’Tina’ – irländsk ljung

Dags att avsluta här och ta tag i annat. Länkar mina höstfärger i violett till trädgårdsfägring och snart ska jag se vad andra har hittat på i trädgården.

Ha en fin vecka!

22 Kommentarer

  1. Susie på Stjärnarve... den 21 oktober, 2019 kl 19:29

    Jag älskar ju lila, speciellt hos blommor, så jag klagar inte! *fniss* Annars får man vara lycklig över att det faktiskt finns ett och annat löv kvar på träden, även om dom som hos dig inte fått så bra färg i år. Här är det nästan tvärtom, allt verkar ha fått färg – men nu var det flera veckor sen och dom ligger numera på backen!
    KRAM/Susie

    • Carina den 23 oktober, 2019 kl 07:05

      Det blev en kort höst ur färgsynpunkt. Nu är det den där sköna arbetshösten som jag njuter av. Kladdigt efter regnandet men ändå väldigt skönt.

      Ha det gott! Carina

  2. Anne den 21 oktober, 2019 kl 20:15

    Hei!
    Jeg blir kjempeglad for farger nå. Fiolett er vakkert. Det er sant at det er mye brunt i høst. Vi har en stor lind som ikke har fått den gyldne gule fargen, men er brun.
    Ha det godt! Klem Anne

    • Carina den 23 oktober, 2019 kl 07:07

      Hej Anne!

      Så det är samma hos dig…. violett är en gladgick just nu när jag kommer ut. Vi måste fått några riktigt tuffa frostnätter även om de bara var 2-3 stycken. Ser det på nya skott på bland annat rhododendron.

      Kram, Carina

  3. Marie den 22 oktober, 2019 kl 07:05

    Som dig ser jeg en del violette eller lilla blomster derude, tilmed i mættede nuancer, som spiller fint med alt det gyldne.

    • Carina den 23 oktober, 2019 kl 07:08

      Det är en fin mix av violett och gult. Krokusarna börjar blomma nu i en mera gråviolett nyans som jag tycker är fantastisk 🙂

      Ha det gott! Carina

  4. Marit den 22 oktober, 2019 kl 07:13

    Ja, det samme har skjedd her, for det ble lite farger i år. Grønt, gult og brunt, men lite rødt.
    Jaja, ingen årstider er like fra år til år. Jeg tror det må hatt sammenheng med snøen vi fikk, og kulden etterpå.
    Så mange fine Colchicum du har! Jeg gar kjøpt noen nye nå i høst, og har fortsatt en eske med løk som venter på å bli gravd ned. Gleder meg til neste vår og høstblomstring.
    Så fin den lyngen er! De har jeg ingen av her.

    Klem, Marit

    • Carina den 23 oktober, 2019 kl 07:11

      Det verkar vara ett ganska allmänt fenomen för oss på någorlunda samma breddgrad… Jag har inte fått snö men det måste varit några riktigt tuffa frostnätter som kom och försvann. Jag ser det på nytillväxten lite överallt.

      Tidlösor är härliga och riktiga gladpiller därute även mulna dagar. Det är så kladdigt i jorden och jag är nästan täckt från topp till tå men det är ändå så skönt att gräva och plantera. Visst ska det bli härligt med ny vårblomning 🙂 Hade aldrig sett ljungen innan men en snabb googling visade att den ska kunna gå på friland hos mig.

      Kram, Carina

  5. Lisbeths Haveblog den 22 oktober, 2019 kl 08:31

    Ja, så forskelligt efterårsfarverne kan være de enkelte år. Jeg synes, vi har det fint her i Danmark.
    Jeg har tre Parrotia af samme sort. De to bliver flammende orange, som de forventes at blive. Den tredje er skrigende ensfarvet kanariegul. Hvert år.
    Der ser ud som om, du har Colchicum i et bunddækkke af Waldsteinia. Er det det?
    Mange hilsener Lisbeth

    • Carina den 23 oktober, 2019 kl 07:13

      Det är spännande att inte veta fast jag föredrar höstarna med fina färger. Hoppas mina Parrotia skärper sig när jag flyttar dem. Den ena ser ut att bli röd – den har röda kanter på något enstaka blad. Och en är som sagt lysande gul och väldigt fin just nu.

      Ja den ena sorten tidlösa står bland Waldsteinia och jag tycker det klär tidlösan att se den mot en grön bakgrund 🙂

      Ha det gott! Carina

      • Lisbeths Haveblog den 23 oktober, 2019 kl 10:55

        Tak. Jeg troede, at tidsløs skulle have bar jord. Nu må jeg overveje at lægge nogle i min waldsteinia.

  6. Marika den 22 oktober, 2019 kl 09:36

    Hej Carina!
    Visst är det härligt med färger, och den lila färgen på dina Colchicum är helt underbar. Måste skaffa mig några , finns inte mycket färger annat än gult och brunt hos mig nu. Den Irländska ljungen är inte dum den heller.
    Ha det gott /Marika

    • Carina den 23 oktober, 2019 kl 07:15

      Hej Marika!

      Ljungen googlade jag och den ska fungera på friland. Klockorna var väldigt stora och fina dessutom ser den ut att vara lätt att forma till till våren. Tidlösorna är jättefina och på ett sätt är det roligt att de höstblommande oftast är lättare att få att etablera sig. Det är nu färgen verkligen behövs 🙂

      Tack detsamma! Carina

  7. Karsten F den 22 oktober, 2019 kl 12:26

    Hej Carina

    Super Colchicum, Och bra bilder!
    Ja violett och vitt är favoritfärger just nu…

    Ha en trevlig vecka du med

    • Carina den 23 oktober, 2019 kl 07:16

      Hej Karsten och Tack!

      När du skriver vitt kommer jag att tänka på en aster – måste se om den börjat blomma. Annars blommar några i rosa, purpur och lila och även de är underbara färgklickar nu.

      Tack detsamma! Carina

  8. Anita den 22 oktober, 2019 kl 15:03

    Upplever samma sak här, inte mycket till färg och bladen faller till marken. Idag blåser det dessutom så det är som att gå i ett regn av löv och på marken ligger dom i drivor. Men min japanska lönn hann i varje fall bli orange innan bladfallet inleddes. Men när rött och gult sviker har vi ju violett, i varje fall har du det. Tidlösorna är ju så vackra och levererar. Och så mysigt det låter med grottan där det nu hamnat en stol. Sånt gillar jag! Och ljungen … så snygg. Håller tummarna för att den kommer att trivas.

    Kram Anita

    • Carina den 23 oktober, 2019 kl 07:21

      Det är lite tråkigt att bli snuvad på färgerna men lövhögarna är jag glad för – särskilt nu när jag hittat min lövkratta, den hade fått ’fötter’. Roligt att lönnen hann få färg. Jag har faktiskt en som är mest grön hela sommaren men den blev riktigt röd och levde upp till namnet ’Westonbirt Red’. Fåglarna gillar nog också grottan eller om det är buskens trassel för jag ser mängder av fågellort. Men det ser väldigt mysigt ut med stolen där. Kanske blev jag inspirerad av en konstruerad lövgrotta i Oslo i somras. Ska nog försöka hitta en sten som kan fungera som fotpall eftersom jag inte gillar att sitta med fötterna på backen eller golvet för den delen 🙂

      Kram, Carina

  9. Elna Slot den 22 oktober, 2019 kl 21:17

    Flotte Colchicum, især de ternede er fine. Lilla passer så godt til de gule efterårsfarver. Jeg tror heller ikke, man skal læse for meget, og planterne ved jo heller ikke, hvad der står om dem.
    Du må også have en god uge!

    Hilsen Elna

    • Carina den 23 oktober, 2019 kl 07:22

      Håller med dig – de schackmönstrade kan jag förlora mig i – länge… Jag har nästan slutat läsa det märks att klimatet är annorlunda och mycket stämmer inte längre och visst har aldrig stämt. Man har bara inte provat längre norrut i Sverige eller någon annanstans och så sätter man det säkra före det osäkra 🙂

      Ha det gott! Carina

  10. Gunilla Teckenberg den 24 oktober, 2019 kl 14:37

    Hej Carina!

    Tänk att under alla år har jag inte planterat en enda tidlösa så för två år sedan köpta jag just ”The Giant” och sedan har jag inte sett till den. Ja, så går det ibland men jag får väl göra ett nytt försök. Det är tjusigt i dina höstrabatter med blommande Colchicum.
    Trist att du blev snuvad på höstfärgerna, så sker ibland och förmodligen är det som du skriver, frosten är boven.
    Kram!

    • Carina den 26 oktober, 2019 kl 06:04

      Hej Gunilla!

      Vänta och se. Jag har både tidlösor och höstkrokus som jag tror försvunnit men som sen visat sig ha tagit en paus och varken skickat upp blad eller blommor. Här var det definitivt frosten, den tog även nya skott på träd och buskar som inte hunnit ens börja mogna av. Men det är tjusningen med trädgård.

      Kram, Carina

  11. Rost och rädisor den 27 oktober, 2019 kl 17:13

    Tidlösan gillas skarpt. Synd bara att de inte blommar så länge. ’Harlekijn’ ny för mig, Söt.
    Allt gott
    /Anette

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.