Rhododendron elegantulum - elegantrododendron

Indument som färgtema

Indument, eller toment, jag kommer skriva om de två som samma sak. Det är inte nödvändigt att veta skillnaden när jag ska prata om indument som färgtema. Men kortförklaringen är – det luddiga lagret som rhododendron kan ha på ovan- eller undersidan bladen och som kommer i samband med att busken skjuter nya skott. Elegantrododendron – bilden i headern – talar väl sitt tydliga språk liksom namnet faktiskt både det svenska och vetenskapliga.

Indument - Rhododendron elegantulum - elegantrododendron
Rhododendron elegantulum – elegantrododendron

Jag valde vad jag i förbifarten tyckte såg ut som två olika rhododendron men två fantastiska bladplantor. Det visade sig vara samma art och den ena avskrevs av någon som ’fulväxt’, det här tror jag att jag skrivit förut. Men jag såg en vacker uppstammad buske och nu skulle jag välja… ..det blev så att båda följde med. De är samma art fast med olika uttryck. Ovansidans ludd är lika rostbrunt på båda men den mindre, den i bilden ovan, är lite mer beige i sitt ludd på undersidan. Rhododendron elegantulum ingår i serien Taliensia som har fler med fantastiska blad. Det finns ett skäl till varför två buskar är bra… ..jag har tänkt skapa en plantering med alla de arter ur serien som jag kan odla hos mig.

Indument skulle få styra

I tanken tänkte jag att jag skulle skapa en plantering med ett namntema som anspelade på det roströda indumentet – lite fyndigt blev det kanelen. Och jag började fundera över vilka rhododendron som har ett indument på temat. Men jag la ner tanken rätt snart. Jag hade planterat några små buskar med mycket och rostfärgat indument jämte varann och insåg att jag såg inte skogen för alla träd. Kanelen som namn kan bestå men att samla alla buskar med sånt indument skulle ge ett tråkigt intryck.

Indument - Rhododendron yak x (tsariense x 'Queen Bee')
Rhododendron yak x (tsariense x ’Queen Bee’) det räcker med ett par buskar med kraftigt indument men för att de ska synas, lyftas ska då kompletteras med annat
Indument - Rhododendron elegantulum - elegantrododendron
Rhododendron elegantulum – elegantrododendron – jag älskar ljuset och färgerna

Alternativ till indument matchning

Alternativ lösningen till bara buskar med indument i samma färg blir växterna där någon detalj, en bladstjälk till exempel, plockar upp nyanserna.

Heuchera 'Marmalade' - alunrot
Heuchera ’Marmalade’ – alunrot – lite lagom av färgklickar ungefär som persilja på potatisen…
Acer griseum - kopparlönn, höstfärg
Acer griseum – kopparlönn med höstfärg och vintervacker stam
Hosta 'Devon Green'
Hosta ’Devon Green’ med mörkt gröna blad kan gå nästan ton i ton med rhododendronens blad
Athyrium niponicum 'Ghost'
Athyrium niponicum ’Ghost’ den kanelfärgade stjälken och lite silvriga blad fungerar bra. Pierisen jämte heter ’Erik’ och har en fantastisk aprikosorange ton på de nya skotten. Kanske kan passa den också
Athyrium otophorum v. okanum
Athyrium otophorum v. okanum blir också bra… Den växer nära en kopparlönn idag och de klär varandra fint. Det sirliga väver bra med bastanta blad hos hostor
Hosta 'Lakeside Lollipop'
Hosta ’Lakeside Lollipop’
Calluna vulgaris 'Laubschöne' - höstljung
Calluna vulgaris ’Laubschöne’ – höstljung, kan vara ett alternativ men just nu tycker jag den är för gul.. å andra sidan kan den verkligen lysa upp en mörk höstdag
matchar indument - Heuchera 'Peach Crisp' - alunrot
Heuchera ’Peach Crisp’ – alunrot
Polystichum polyblepharum, sköldbräken
Polystichum polyblepharum – sköldbräken har exakt rätt ton på stjälkens fjäll och bladskivans grönska

..och på den vägen är det indumentet får vägleda

Men indumentet får inte styra om du förstår skillnaden. Det slår an tonen och sedan letar jag kompletterande detaljer och andra blad som lugnar ner och framhäver in emellan. Mörkt gröna hostor är nog de som bäst matchar rhododendronens mörkgröna blad. Sen kan jag ju leka med lökväxter som är ett utmärkt komplement till hostor. Och jag letade efter en liljebild – min favorit Lilium henryi i klatschigt orange…

Skapar mood boards

Det händer att jag skapar mood boards – digitala i Pinterest, och spontana i huv’et. De digitala är nog mest en vintersysselsättning om jag har tråkigt. Det är så lätt att söka bilder på enskilda växter och kombinera ihop en mood board om jag är tveksam. Det vanligaste är ändå att en enskild växt som elegantrododendronen inspirerar i verkliga livet… Förresten innehöll boken om ormbunkar jag skrev om fantastiskt fina kombinationer.

Dags för ny vecka hos Trädgårdsfägring och dags för nya temaförslag. Kanske ska föreslå ’Moodboard – tema …’ som kan varieras i det oändliga.

Önskar dig en fin fortsättning på oktober!

20 Kommentarer

  1. Marit den 10 oktober, 2019 kl 21:17

    Indument er så vakkert! Flotte bilder du har tatt.
    Den Heuchea ’Peach Crisp’ var helt nydelig. ’Ghost’ er også så fin. Jeg kjøpte en lignende bregne i fjor (husker ikke navnet) og den har faktisk overlevd. Jeg har prøvd de før, men da har de ikke overlevd.
    Du er så god med farger!

    Klem, Marit

    • Carina den 12 oktober, 2019 kl 18:59

      Tack Marit!

      Indument är häftigt och jag fick en buske nu i somras som har ludd över blad, skott och grenar och det är som en rostbrun fleecfilt 🙂 Roligt att ormbunken överlevde de borde ju fungera hos dig också. Peach Crisp är söt men ganska småbladig och långsam i tillväxten…

      Kram, Carina

  2. Lisbeth den 10 oktober, 2019 kl 21:34

    Dejligt indument du viser her, også de grønne farver er smukke Der er så mange fine farver nu i høsten,
    Hilsen Lisbeth

    • Carina den 12 oktober, 2019 kl 19:58

      Tack Lisbeth!

      Tycker om buskarna som har indument men behöver de utan för att lugna ner och framhäva de andra. Det har inte blivit några direkta höstfärger hos mig i år men vem vet de kanske kommer.

      Ha det gott! Carian

  3. Lisbeths Haveblog den 11 oktober, 2019 kl 07:50

    Jeg er begejstret for din leg med farver. Hvordan en stilk kan reflektere en bladfarve. Den slags ’billeder’ holder jeg meget af. De gør næsten usynligt noget virkeligt godt for helheden.
    Tak for fine billeder. Lyngen hsr jeg tidligere kigget på. Nu må jeg finde et sted. Den er meget spektakulær.
    Hilsen Lisbeth

    • Carina den 12 oktober, 2019 kl 19:59

      Tack Lisbeth!

      Undrar om den där färgleken och seendet av de små detaljerna kommit med åren? Nu kan jag bli jättenöjd när jag hittar den där lilla detaljen som klär det andra. Och visst blir helheten bättre.

      Tack detsamma! Carina

  4. Marika den 11 oktober, 2019 kl 08:19

    Hej Carina!
    Vad härligt att följa dina funderingar på färgkombinationer, och du lyckas bra. Gillar kombinationen på den sista bilden, med det mörkt gröna och silvriga. Alunrotens bladnerver som matchar de övriga . Hoppas att jag kunde få bräken att trivas hos mig, Så fina.
    Ha en trevlig helg /Marika

    • Carina den 12 oktober, 2019 kl 20:03

      Hej Marika!

      Tack – det är lite av en vila, det jag gör när jag behöver en paus, att gå runt och titta på färger, detaljer och fundera på vem som passar med vem 🙂 När du skrev alunrot gick jag tillbaka till bilden och tänkte men det stämmer ju inte… Men bilden är från 2016 och det var för torrt där så strax därefter fick den flytta 🙂 Tänk så fort man, eller åtminstone jag, glömmer.

      Ha det gott! Carina

  5. Karsten F den 11 oktober, 2019 kl 10:42

    Hej Carina

    Rhododendron elegantulum är en mycket tilltalande art som än är rätt så sällsynt.!
    Kul du har denna!

    Ha en trevlig helg

    • Carina den 12 oktober, 2019 kl 20:05

      Hej Karsten!

      Det kanske den är – så egentligen hade jag tur som hittade två 🙂 Fast just nu vill jag hitta en äkta R glischrum och faithiae liksom lanatoides – de känns än svårare att få tag i som äkta arter.

      Tack detsamma! Carina

  6. Sabelhagens olivlund-Maria den 12 oktober, 2019 kl 18:54

    Men så snygg alunrot ”peach crisp” är!
    Intressant inlägg, jag läser och försöker lära mig:)
    ha en fortsatt fin helg
    Kram Maria

    • Carina den 12 oktober, 2019 kl 20:06

      Visst är den fin! Tack Maria! Du kan redan det vet jag från din förra trädgård. Fast du var bra med rosor och kanske behöver annat. Jag kan med annat med inte med rosor 🙂

      Kram, Carina

  7. Elna Slot den 12 oktober, 2019 kl 19:52

    Det er spændende og flotte billeder, du viser. Og dine billeder inspirerer. Det er utroligt, hvilke tanker en farvet stilk kan sætte i gang.

    Hilsen Elna

    • Carina den 12 oktober, 2019 kl 20:07

      Tack Elna!

      Blir alltid imponderad över dina kombinationer, linjer i trädgården och tankar du skriver om. Mitt största problem är oftast att en växt skulle kunna passa in i flera teman – och hur väljer man?

      Ha det gott! Carina

  8. maggans blogg den 14 oktober, 2019 kl 07:14

    Hej!
    Jag kan se framför mig bilden av all färgprakt när dina Rhododenron blommar att de dessutom har b olika vackra blad gör inte saken sämre.
    Det är så fint att blanda olika bladverk med varandra det gör rabatterna
    mycket mera intressant.Den gula Ljungen lyser upp för övrigt så gör den gula färgen det vart helst man har dem.Ha det gott/Margareta

    • Carina den 17 oktober, 2019 kl 09:03

      Gult har preciss som du skriver en helt egen lyskraft som är så fin att ta vara på. Det är härligt när rhododendronbuskarna blommar och roligt att de sen får en andra säsong när de nya bladen kommer.

      Ha det gott! Carina

  9. Gunilla Teckenberg den 14 oktober, 2019 kl 15:41

    Hej Carina!

    Jättetrevligt tema du lyfter fram, indument på Rhododendron är skälet till att jag vill odla dessa buskar. Lite svårt att förklara min beundran för detta färgade ludd som inte är lika konkurrenskraftigt som en blommande skönhet men det har alltid fascinerat mig. Dessutom är det ju inget som växterna producerar för att väcka vår beundran utan har en mer pragmatisk betydelse, att hålla inkräktare borta.
    R. elegantulum är min allra senast planterade Rhododendron, stått här nu i tre? år tror jag och har klarat sig gott trots torka, den är riktigt vacker.

    Kram!

    • Carina den 17 oktober, 2019 kl 09:05

      Hej Gunilla!

      Kunde inte hjälpa det men när solen sken in genom tallgrenarna ovan och träffade rododendronen så var det magiskt 🙂 Och visst är indument läckert och ibland är det frestande att känna på det. Roligt att du också har arten och att den klarat de sista säsongerna 🙂

      Kram, Carina

  10. Ingmarie We/Refugium den 20 oktober, 2019 kl 19:46

    Rhododendron elegantulum är bara så fin. Måste bara få tag i en ny planta ! Var har du hittat din? Ha en fin vecka.

    • Carina den 21 oktober, 2019 kl 20:22

      Kan bara hålla med den är fantastisk. Jag köpte den hos Tommy Ahnby men det kan mycket väl vara Bengt Carlsson som dragit upp dem från frö.

      Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.