Nya sockblommor och huvudbry
Nya sockblommor – i våras fick jag fick hjälp att köpa hem sockblommor från Holland och dessutom handlade jag från en lista med barrotade perenner. Det ena gav det andra och ledde till att jag tittade närmre på de jag hade sen tidigare och framförallt 4 vitblommande ruggar. Jag har antecknat vilka jag köpt och ändå kan jag inte skilja E. grandiflorum, E grandiflorum ’Nanum’ och E. x youngianum ’Yenemdo’ åt. Men till slut har jag landat i att jag ska komma ihåg att fota alla 4 i blom till våren. Det kanske kan hjälpa mig i mitt huvudbry. Sockblommor tillhör berberisfamiljen och där finns ett otal minst lika söta växter för lunden.
Säkra källor som känns osäkra
Förvirringen ökar när jag läser källor som ska vara säkra. Jag har till exempel använt SKUD samt listor och kommentarer från erkänt duktiga plantskolor men jag tappar bort mig i synonymer och korsreferenser. Du tycker kanske inte det är så viktigt och visst kan jag strunta i det men det är roligare att ha namn. Till exempel så ska ju E. grandiflorum ’Nanum’ hålla sig strax under 20 cm i höjd – på riktigt när den etablerat sig i en miljö med goda förutsättningar så stämmer inte det.
Bilder av nya sockblommor och annat
Så kommer det nog bli i vinter en lång räcka bilder jag inte hade lust att redigera i somras. Förvirringen ovan triggade mig att börja med sockblommor. Det är 4 ruggar som blommar i vitt och som ser förvillande lika ut som har ställt till det. Jag har flyttat alla sockblommor från två planteringar och jag ville helst ha varit säker på vad de var nu.
Description – A medium sized fairly deciduous species with widespread distribution through Japan etc. growing in deciduous woodland. It was introduced to Great Britain in the 1830s. With its wide geographical range through the various Japanese islands etc., a good deal of variation has occurred. Flower colour of the plants found in the wild varies widely: yellow, white, pink, lilac, reddish to purple. Add to this the large number of plants attributed to E grandiflorum that have arisen in cultivation and there may be hundreds of cultivars already named.
Källa: Epimedium collection
Över till nya sockblommor hos mig
Det visade sig att det blev 16 stycken… Skrev jag inte nyss att de är lika? Jovisst men de är också oerhört vackra under flera perioder och förhållandevis väldigt lättodlade. Etablerade tål de till och med lite torka och eftersom de flesta blir åtminstone 20 cm fungerar de bra som marktäckare. Bladen är väldigt läckra i allt från utspring till färg och form under sommaren och så får ju flera av dem fina höstfärger. Blommorna är raffinerat fascinerande med sina olika delar – svepeblad som breder ut sig över kronblad som bildar en liten kjol i mitten och oftast också sporrar som ger en dimension till åt härligheten. Eftersom det var bilder av fjolårets nya sockblommor som blommade i våras la jag till dem. De här går att få tag i hos svenska samlare eller plantskolor inom EU.
Listan
- davidii, 2019
- diphyllum varigatum, 2019
- Arctic Wings, 2019
- King Prawn, 2019
- Mandarin Star, 2019
- Never the Red Rooster, 2019
- Pink Champagne, 2019
- Rik, 2019
- Sphinx Twinkler, syn. Spine Tingler så vitt jag förstår köpt 2018 & 2019 pga namnförbistringen
- Wildside Amber, 2018 – mycket lik Amber Queen båda är lite känsligare och jag har gett dem ett mera väldränerat läge
- grandiflorum Akebono, 2018 – lär vara en namnsättning som arten ser ut där den växer i Kina, Manchuriet fast Flora of China menar att den inte växer i Kina och någon annan listar den som en hybrid…
- grandiflorum Bandit, 2019
- grandiflorum Circe, Cc950244*, 2018
- grandiflorum Dark Beauty, 2018
- grandiflorum Mr Okamoto från originalselektionen, 2018
- grandiflorum Koji, 2019
- grandiflorum Nanum, 2018 återigen för att se om jag kan skilja ut den jag har sen tidigare
- grandiflorum White Queen, 2019
- macrosepalum , 2018, har enorma blommorhar aldrig sett så stora blommor tidigare
- pubescens, Shanxii Forms, Cc 022556, 2018
- rhizomatosum, 2019, de längsta sporrar jag sett
- stellulatum Long Leaf Form, Cc 970051, 2018
- stellulatum Wudang Star, 2018
- x youngianum Beni-kujaku, 2019
* = ett insamlingsnummer
En idé
En idé fick form medan jag skrev det här… ..en mjuk matta av sockblommor där nyanserna är varma men som också får en kick av några rosa nyanser. Jag har nämligen flyttat några Magnolior och rhododendron med varma färgtoner i höst och nu när jag skrev dök bilden av den här mattan upp.
Fler nya sockblommor?
På sikt vill jag hitta fler av framförallt arterna men det kan, eller nej det kommer bli, besvärligare när UK lämnar EU. Där finns nämligen fantastiskt bra plantskolor för just nya sockblommor och som för så många andra växtsläkten så finns det också en ’National Collection’. Det finns fina plantskolor och samlare i USA och i Japan förstås de samlar ju i mångt och mycket på vackra bladplantor. Men från de här länderna måste paket genom tullen och det tar för lång tid för att växterna ska orka. Kanske skulle nya sockblommor kunna klara sig bättre om de skickas med rötter och knoppanlag för nästa säsong det finns inte så mycket som kan ruttna i tullen då. ’National Collection’ ovan är bra men lite jobbigt upplagd hemsida med hopp fram och tillbaka.
Eller varför inte titta in hos Trädgårdsfägring om du vill läsa mer om mestadels svenska trädgårdar här och nu. Jag ska ge mig ut och rädda fler växter.
De er utrolig søte! Jeg har ikke lykkes med dem. Skyldes nok at de blir overkjørteav noen (over)ivrige naboer.
Ha det godt!
Visst är de fina 🙂 Vad tråkigt med dina sockblommor – är naboer små barn som glömmer?
KRam, Carina
Jeg var egentlig fristet til å lukke dette innlegget, for du vet at jeg ikke tåler sånne bilder 😉
Så fine de er! ’Bandit’ har jeg også, og den er så vakker. Den ’Rik’ så utrolig spennende ut med de bladene. Den har jeg aldri sett før.
Klem, Marit
Mmm… jag vet, vi är lika du och jag. 😉 Det är framgångsrikt att inte läsa om växter, inte besöka plantskolor när man redan har en massa. Men det är ju sååå kul 🙂 Sockblommor med andra blad och marmorerade blad dyker upp fler och fler upplever jag. Flera växer ju också i klumpar snarare än i täta mattor så det är en fördel.
Kram, Carina
Jeg har bare to epimedium. Den ene har jeg som bunddække i et bed på 12 m2. Vidunderlig plante, men det er nok ikke den slags, du har, for den breder sig og beholder bladene om vinteren. (E. Warleyense ’Orange Queen,’). Da den breder sig, har jeg aldrig rigtig turdet plante den sammen med stauder. Det er muligvis en fejl, når jeg ser dine mange sorter. Måske jeg skal til at interesser mig mere for dem.
Det må blive flot sammen med magnoliaer og rododendron.
Hilsen Lisbeth
De är vackra som marktäckare och ’Orangekönigin’ är mycket fin. Men du har gjort rätt som hållit den för sig själv. Flera av dem breder ut sig och bildar enormt tjocka rotmattor. Det är detsamma med E. x versicolor, x rubrum och en del andra. Fortfarande mycket vackra men behöver placeras på rätt ställe 🙂
Ha det gott! Carina
Hej!
Sockblomman är en så söt växt jag har en i vår trädgård som växer och blommar varje sommar den har lite brokiga blad och har vita blommor men vad den heter vet jag inte.
Som du visar så finns det otroligt många olika varianter som är alla fina på olika sätt .
Det kommer att bli så fint där du har planterat dem och de börjar blomma.
Ha det gott/Margareta
De är både vackra och fascinerande. Jag hoppas det ska bli bra så småningom och att de flesta blommar nästa sommar så jag får se.
Tack detsamma! Carina
Hej Carina!
Kan gott förstå din fascination för sockblomman, så vackra spröda. Fint bildspel på många vackra varianter.
Ha det gott /Marika
Tack Marika! Spröda var ett bra ord och ändå är de så tuffa och tacksamma att odla.
Tack detsamma! Carina
Hej Carina
Epimedium är ett fantastiskt släkte.
Kul du har så många fina. Tror det var i 2014 jag fick flera bara med nummer,hem från Koen van Poucke i Belgien – Jag har nog en 4 kvar i Värmland..
Ha en trevlig vecka
Hej Karsten!
Låter spännande! Det är flera här som också har insamlingsnummer men som ändå hunnit få ett någorlunda vedertaget namn. Någon eller några har också tillägget original eller ’the real’. Kanske inte så konstigt att det kommer så många med tanke på hur variabel tex E grrandiflorum är. Jag odlar och så får jag se vilka som blir favoriter. Resten kanske försvinner på sikt.
Tack detsamma! Carina
Hej Carina!
Jag har aldrig riktigt fallit för sockblommorna så där helhjärtat men har förstås planterat en del under åren. Många har förvunnit utan större saknad men just E. grandiflorum `Nanum´ har överlevt och den gillar jag faktiskt. Den blir ju inte så stor nej, och spridningen går ganska långsamt. Jättesöt när den blommar och vackert bladverk.
I våras tyckte jag att den kunde förminskas en aning i omfång och tänkte ta några nya plantor i kanterna. Stack ner spaden men oj, vilket rotsystem – jag ångrade mig. Orkade inte hacka loss en enda lite bit, det säger något om Epimedium.
Kram!
Hej Gunilla!
Ja åtminstone om en del av sockblommorna. De brukar jag behöva lyfta för att dela men det är de ju långt ifrån ensamma om. Jag har ett par som kommer försvinna helt enkelt för att det finns andra som jag gillar desto mer. Är inte säker på att min gamla ’Nanum’ är riktig. Alla de vitblommande jag har sen länge ser mer eller mindre likadana ut 🙂
Kram, Carina
Også jeg vil gerne vide navnet på de planter, vi har i haven. På den anden side er jeg ikke begejstret for den skov af etiketter, der er tilbøjelig til at brede sig, og nogle etiketter blæser uvægerligt væk fra deres plante, og så er man lige vidt. Epimedium er jeg også glad for. Selvom de ligner hinanden, er der alligevel stor forskel på, hvordan de skal placeres. Nogle er bunddækkende, og andre passer bedst i et alpint bed..
De här etiketterna är gjorda i plåt så de blåser inte och ännu bättre fåglarna plockar inte upp dem. Men jag brukar sticka ner de betydligt längre när jag är någorlunda färdigplanterad i ett parti. Men här går jag fortfarande och då vill jag inte trampa på dem. Sorter för alpinpartiet – det lät spänande får leta mer information helt enkelt.
Ha det gott! Carina
Om du har något färre dahlior än oss så ligger vi i lä när det gäller Epimedium. De är otroligt vackra och dina bilder är fantastiskt fina. ’Flavum’, ’Rik’, Wudang Star’ och E. macrocephalum ………. Den sistnämnda har jag också och de riktigt stora blommorna är som du skriver läckra ….. Jag köpte fyra nya i år och en av dem hette E. sp. nova ’Sphinx Twinzler’ . Köpte den av Ulf Sill och han var väldigt noga med att den hette så och att det fanns andra med liknande namn som jag inte skulle förväxla den med. Det här med namngivningen av sockblommor verkar smått förvirrande …….. Hoppas du reder upp vilka arter/sorter du har.
Kram Anna-Karin
’Sphinx Twinkler’ är sannolikt synonym med ’Spine Tingler’ plantorna lär se helt lika ut. Vi får se… Jag har lyckats köpa båda i tron de var olika 🙂 Mannen som gjorde insamlingen säger att de är samma sak. http://www.epimedium-collection.com/species-nova–spine-tingler-.html
Alldeles oavsett så är den ju vacker 🙂
Jag har grävt upp och rensat av en hel del jord från dahliorna men inte packat in dem ännu. De behöver torka upp lite och jag har haft för mycket annat att göra. Men såg att en rot redan hade ett gröngult skott. Nån skrev nånstans att de lät plantorna få en frostknäpp – det skulle göra att de sgick i vila… Det har inte mina fattat och jag såg gröngula nya skott idag.
Kram, Carina
Jeg er imponeret over alle de forskellige Epimedium, du har i haven, og over at du kender navnene på næsten dem alle. Det er smukke planter, jeg kan især godt lide de små diskrete blomster. Jeg har kun en enkelt slags, og jeg kender ikke engang navnet på den, men den er god til at dække bunden, og den får lov til at brede sig.
Hilsen Elna
Tack Elna!
Jag håller ordning med hjälp av en databas och tryckta etiketter i plåt annars glömmer jag. De är underbara marktäckare många av dem och man måste ju inte samla på allt – jag skulle ju aldrig göra det hade jag lovat mig själv 🙂
Ha det gott! Carina
Men kära nån! Nu har jag suttit här och riktigt frossat i dina bilder. Så många olika sorter det finns, visste bara om några få. Köpte faktiskt en i våras på en marknad men … den såldes bara som ”Sockblomma” punkt slut. Men jag köpte den för jag tyckte bladen var vackra.
Din idé tycker jag låter som en bra idé. Tror det kan bli fint.
Lycka nu till med ditt fortsatta jobb med att rädda växter undan sorkarna!
Kram Anita
Tack Anita – roligt at du bildfrossar 🙂 Det är väldigt synd att plantskolorna oftast har lika dåligt sortiment som för 20 år sedan. Vit, ljusgul och röd – typ. Nu har jag flyttat en hel del, mammas gamla grönsaksland är mer eller mindre fullt. Det är kladdigt och vått att gräva så jag orkar inte mer tror jag. Men de kommer ju inte ta semester… Hoppas jag tänkt på att flytta det som är mindre plantor av. De stora gräsen går ju oftast att ta någon bit av även om de kalätit under liksom stora irisar. Jätte miscanthusen satt misstänkt löst. Men dagliljorna som inte var jättestora flyttade jag i en hast. Å så tog jag en stor burk matjessill som gått ut i datum, vädligt mycket, och stoppade ner filéer i olika gångar. Får se vad de tycker om det 🙂
Det glädjande är att träden och buskarna som jag flyttade i våras verkar ha gillat flytten och satt nya rötter 🙂
Kram, Carina