Topp - Lunden, woodland, hosta

Topp och flopp i min trädgård

Topp och flopp

Topp – växterna jag väljer att odla helt enkelt för jag gillar dem. Flopp vad är det? Något som inte beter sig som tänkt? En kombination som inte blev i verkligheten vad den såg ut att bli på papper? Den där toppen vintern, ett rådjur eller något annat tog knäcken på?

Kan erkänna att jag inte tänkt i termen topp och flopp. Däremot så tänkte jag flipp-flopp när jag var klar igår kväll därute… Jag har tänkt topp och sen händer det saker på vägen. I fortsättningen ska jag nog tänka på allt jag flippar.

Floppar jag minns…

Efterkonstruerade men ändå.. Lärdom kan dras. Vintern 2017 – 18 var först väldigt regnig hos mig. Sen kom en sen och långvarig tjäle. Såpass sen att en hel del växter börjat växa under jordytan och nya rötter frös bort. Det här märktes i lökbäddarna. Vad gör man mot det? Ingenting tänker jag eller skaffar igen de växter som inte kom upp.

Men sen gav vintern med snö och tjäle problem för djuren. Jag lärde mig att rådjur äter rhododendron. Och som de konnässörer de är så tog dem skott och blad på de mer svårersatta buskarna, Rh. faithiae till exempel.

Eldkrasse älskad av alla som den inte vill etablera sig hos. Hatad?? hos dem där den vilt svingar sig runt i trädgården. Det är verkligen två läger här. Vacker – javisst är den det. Här har jag floppat 2 eller 3 gånger. Men visst skulle den göra sig en solig sensommarkväll klättrande i tallarna i bilden härunder…

Ett gräs som jag nog planterat för 5:e gången nu – Miscanthus sin. ’Morning Light’. Det är så mycket sirligare och med ett ljusare intryck än något annat har. Hade överlevt senaste vintern – hurra! men så kom torkan…

Miscanthus sinensis 'Morning Light'Miscanthus sinensis ’Morning Light’

Flopp kommer nog ljungen jag köpte häromdagen bli. Varför inte använda google när jag står där i butiken? Efter jag köpt, fotat och planterat googlade jag på kvällen. Ungefär så här… Knoppljung har mycket fina färger och behåller knoppstadiet hela vintern. Kan planteras ut men torkar oftast in under våren…. En utmaning som heter duga inser jag nu. Å andra sidan hittar jag inte samma länk för att skapa ett riktigt citat nu så det kanske går bra ändå.

Calluna vulgaris ’Pink Bettina’

Topp – flipparna från plantskolan

Känns roligare att prata och skriva om. Sakerna att minnas och komma tillbaka till. Topp för mig är när något jag vet inte borde gå i mitt läge klarar sig. I vinter ska jag testa en nyintroducerad papegojbuske, Parrotia subaecualis. På engelska kallas den ’Chinese Ironwood’ men det är nog med engelska mått mätt. Busken är nu planterad nära en vanlig Parrotia persica, för som någon sa – har du hittat ett läge för en så tillämpa detsamma på andra i släktet. Stämmer inte alltid dock. Vi pratade om hasselörter då.

I headern, och bilden här under, är topp illustrerat av en bild, en känsla från i somras. Här har jag gått många gånger och känt mig väldigt, väldigt nöjd. Gångarna, växterna och framförallt hostorna som börjar visa sina rätta jag efter 4 år. Kanske bidrog också en generös giva kogödsel förra våren… Men hostor behöver flera år, 7 har jag läst om jag minns rätt, för att visa sitt rätta jag.

Lunden, woodland, hosta

Lunden med Hosta ’Grand Tiara’ till hö i förgrunden och H ’Queen of the Seas’ bakom – sommaren 2018

…och här i juni 2017 visserligen från andra hållet men visst är gångarna bredare och mer synliga här… Aspen stog kvar också ser jag. Sassafrasen som knappt syns vid bambukäppen 2017 har gillat värmen 2018 och nu tar den upp konkurrensen med sitt stöd, står mellan tallar i bilden ovan.
Hostor i lunden

Juni i lundenÄnnu en bild från 2017 en solig kväll. Jag älskar frodigheten och de sena, sneda solstrålarna – det de gör med hela vyn. Det är en näva som får väva sig in blad hostorna. En kombination där hostorna klarar av nävans obönhörliga framfart, Geranium x cantabrigiense ’Biokovo’, liten flocknäva. Liten?

Toppen när växter överlever

Parrotiopsis köpte jag blommande och var väldigt spänd senaste vintern. Liksom med den lilla björken ’Karaca’ och katsuran ’Ra’. Alla klarade sig och har mått bra.

Cercidiphyllum japonicum 'Ra'Betula pendula 'Karaca'Cercidphyllum japonicum ’Ra’ och Betula pendula ’Karaca’ överlevde vintern. Men katsura tycker inte om stark vind när bladen är nyutslagna. Båda köpte jag på en växtrea 2017 och de andra fynden kan du läsa om HÄR. Jag åkte för att köpa knäckebröd och det har aldrig blivit dyrare

I helgen ska jag bege mig till Frankrike för en dryg vecka. Jag borde ha gjort en lista med behöver-göra-saker men… det kanske är en flopp?? Fast jag har plockat ner alla frösådder och omskolade frösådder i sina kallbänkar. Tagit upp dahliorna och ställt in dem att torka till lite. Har grävt en rad att plantera vitlöken i senare i november. Planterat alla lökar. Det som är kvar – plastberget som ska till tippen.

Topp och flopp är temat för  Trädgårdsfägring den här veckan. Så klicka på länken för fler toppar.

26 Kommentarer

 1. Birgitta den 12 oktober, 2018 kl 21:07

  Så härliga bilder Carina och så roligt att läsa ditt inlägg och inse att det inte finns vare sig rätt eller fel när det gäller trädgård och kanske även lite förstå hur olika vi trädgårdsmänniskor tänker.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 13 oktober, 2018 kl 18:08

   Tack! Det värmer oerhört från en duktig fotograf som du. Det finns verkligen inget facit för rätt och fel i trädgård tänker jag. Jag har mitt och någon annan sitt. Flera av hostorna där är från när vi sambeställde 🙂

   Tack detsamma! Carina

 2. Marit den 12 oktober, 2018 kl 22:35

  Ja, den hender at en velger feil plante. Det blir noen flopper hvert år. Din lund ser veldig fin ut. Vakre hosta!
  ’Ra’ gikk rett inn på ønskelisten… 😉

  God helg! Klem, Marit

  • Carina den 13 oktober, 2018 kl 18:11

   Fel planta eller ibland tror jag faktiskt fel exemplar… Det verkar vara stora skillnader var de kommer ifrån även om det är samma sort av samma art. Rhododendron brukar jag googla och se – de som växer naturligt runt 4000 möh brukar klara sig utan några som helst problem.

   Ra är fin 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Karsten F den 13 oktober, 2018 kl 07:18

  Hej Carina

  Du har helt rätt, om man inte försöker sig med något nytt och vågar risikera en ’flopp’ bara en gång imellan. Då lär man sig inget nytt, och all utveckling stannar.

  Fina bilder från ’lunden’ Kul at se flera år!

  Ha en trevlig resa

  • Carina den 13 oktober, 2018 kl 18:18

   Tack Karsten!

   Allt är ju provisoriskt och egentligen nytt så det är först nu det möjligtvis går att visa ett då och ett nu. Men att inte våga pröva – hua som man säger i norra Sverige, om man inte skulle våga pröva. Det gäller inte bara trädgård. Man måste våga förlora för att kunna vinna.

   Tack Lyon är min favorit jobbplats utomlands 🙂

 4. Lisbeths Haveblog den 13 oktober, 2018 kl 09:11

  Hej Carina
  Det var godt at læse et indlæg om, at det ikke altid er total lykke at være haveejer, og at ingen er fuldkommen. Vi topper og flopper alle sammen trods de ihærdigste anstrengelser – og søgninger på Google. Det er nok på grund af den erfaring, at det føles så fantastisk godt, når noget lykkes 🙂
  Der ser vidunderligt frodig og ’naturligt’ ud hos dig.
  God tur.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 13 oktober, 2018 kl 18:15

   Tack, naturligt var väldigt roligt att höra 🙂 Haha… långt ifrån skulle jag säga. Men så de där stunderna när saker faller på plats, eller som igår ljuset föll i en korridor mellan tallar över den gulbladiga asklönnen då har det blivit bra.

   Tack detsamma! Carina

 5. Marie den 13 oktober, 2018 kl 15:49

  Dejt er et dejligt miljø, du har skabt omkring din ’hostasti’, og du er da totalt klar til at forlade haven en uges tid.

  • Carina den 13 oktober, 2018 kl 18:12

   Tack! En kommentar som värmer… Du verkar ha en väldigt fin trädgård. Jag är väldigt nöjd med lunden som den artar sig nu. När jag flyttar den ska jag bara göra en del stigar lite bredare. I sommar har jag kört över hostabladen.

   Ha det gott! Carina

 6. gardenpot den 13 oktober, 2018 kl 18:46

  Som en mysig liten djungel 🙂 jättefin lund

  • Carina den 14 oktober, 2018 kl 16:23

   Tack – ja det är hela tanken att skapa djungelkänsla med växter gångbara här och några till…

   Ha det gott! Carina

 7. Elna Slot den 13 oktober, 2018 kl 22:01

  Hvor er det smukt under træerne med hostaerne og de andre bladplanter samt stien, der slynger sig igennem beplantningen. Jeg holder meget af din havestil.

  Hilsen Elna

  • Carina den 14 oktober, 2018 kl 16:21

   Tack Elna! Väldigt roligt att höra – jag tycker ju du har en så fin trädgård själv. Men visst är det där min stil. Det är nog allt spring på små skogsstigar som liten och späningen – vad finns runt hörnet som inspirerat.

   Ha det gott! Carina

 8. maggans blogg den 14 oktober, 2018 kl 08:23

  Vilken fin lund med vackra gröna växter den ser så idyllisk ut,
  När det gäller Hostor så förstår jag att de behöver några år på sig för att komma till sin rätt då blir de som allra bäst något som jag har sett i min egen trädgård men det kan även bero på att man bor i zon 5.Hur som helst så är det alltid roligt med nya växter som man prövar på att inhandla och går det vägen så är det en bonus och blir ingen flopp.Ha så trevligt i Frankrike.Ha det gott/Margareta.

  • Carina den 14 oktober, 2018 kl 16:19

   Tack Maggan! Zonen kanske påverkar men mest tror jag faktiskt det är tiden. Att pröva och lyckas är just lycka.

   Tack detsamma! Carina

 9. Marika den 14 oktober, 2018 kl 08:38

  Hej Carina!
  Du skall absolut vara nöjd med lunden. Ser riktigt fint ut, grönt och frodigt.
  Ha det så gott i Frankrike.
  Trevlig helg /Marika

  • Carina den 14 oktober, 2018 kl 16:17

   Hej Marika!

   Tack!! Jo det känns himla bra faktiskt att gå där 🙂 Lyon är min favoritsajt när jag måste resa så det blir bra.

   Tack detsamma! Carina

 10. Susie på Stjärnarve... den 14 oktober, 2018 kl 09:25

  Så underbart frodigt och härligt du har i din trädgård! Det var precis så jag en gång i tiden – alltså för över 15 år sen nu – såg min nya trädgård. Istället blev det en öppen plats, fast jag älskar det öppna också, med många växter på utvalda ställen och framförallt många träd och buskar som ännu inte vuxit upp till sin maximala nivå. När dom gjort det så lär det bli jättefrodigt här med, men det dröjer nog så länge att jag är rädd att man inte får se det…..
  KRAM

  • Carina den 14 oktober, 2018 kl 16:16

   Tack Susie!

   Jag är riktigt nöjd med frodigheten. Det har tagit en hel del jord och gödsel men är värt det.
   Bra att du är nöjd med det som blev istället för det som skulle blivit. Träd upplever jag växer förvånansvärt fort när man börjar kika lite bakåt i tiden. Så det kanske du hinner få se trots allt.

   Kram, Carina

 11. Lotta den 14 oktober, 2018 kl 20:49

  Underbar lund och vilka spännande växter du hittar. Var köper du egentligen ditt knäckebröd?… finns aldrig på ICA hos mig.
  Ha en härlig resa /Lotta

  • Carina den 15 oktober, 2018 kl 17:38

   Tack Lotta! Ja du det kan man undra… Lokalt hade någon fått för sig att inte ha vanligt rundknäcke så jag åkte nästgårds och passerade plantskolan… ..som hade 50% på allt inkl stora träd och buskar

   Tack! Carina

 12. Anni den 15 oktober, 2018 kl 07:49

  Vilket bra tänk – man kan ju inte kalla något för en flopp om det är vädret (vinterkyla eller torka) som är orsaken! De floppar man kanske orsakar själv raderar man snabbt ur både trädgård och minne … tror jag.

  Att gå på din smala stig måste ge sanna lyckokänslor. Så frodigt och vackert! Fascinerande att se hur mycket som ändrats bara på ett år, hur en växt kan stortrivas och fullkomligt explodera i tillväxt.

  Önskar dig en riktigt skön vecka i Frankrike. Imponeras av hur du förberett allt.
  Kram <3

  • Carina den 15 oktober, 2018 kl 17:44

   Tack 🙂 Det känns bättre att se det från den soliga sidan tänker jag. Visst är det så att de man själv orsakar är snabbt glömda så till den milda grad att jag gör dem igen och igen… Jag är så nöjd med det som blivit under tallarna. Egentligen borde jag visa igen hur det såg ut när jag började.

   Ofta blir resor en dead-line som jag försöker hålla mig till. Ibland behöver jag den där bortre parentesen särskilt för saker jag skjutit upp länge.

   Kram, Carina

 13. Anita den 15 oktober, 2018 kl 15:46

  Nu befinner du dig i Frankrike och jag vandrar i fantasin på den smala gången bland växterna som du valde i din header till inlägget. Så fint där är. Verkligen en klar topp. Och frågan är om du inte har rätt, är mina blå phlox som växer och är som ett blått hav en flopp bara för att rådjuren kommer in och äter upp dom? Nej, men däremot är min inhägnad en flopp. Att jag inte lyckas stänga ute rådjuren. Att rådjuren äter rhododendron har jag inte varit med om. Däremot vet jag att azaleaknoppar är en delikatess.

  Hoppas du får en givande vecka i Frankrike!

  Kram Anita

  • Carina den 15 oktober, 2018 kl 17:49

   Tack Anita! 🙂 Jodå de åt och antagligen hararna. Har förträngt delvis men fler än 6 kalasades så till den milda grad att de försvann. Så floppen för oss är inhägnaden för växterna hade skött sig.
   Det är alltid lite halvtrist att resa i jobbet men Lyon som stad är en favorit. Här hittar jag stickbutikens stickbutik – hon tar fram supervackra saker. Parken… den älskade så antagligen plockar jag några frön från backen i år igen. Sen är det alltid givande att träffa kollegor och idag visade sig en ’elev’ jobba med ett verktyg som jag vill utvärdera. Så den här gången blir det flera flugor i ett 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.