natur och trädgård i ord och bild

M-N-O-P ätligt höstfärg och lite till

M-N-O-P ätligt höstfärg och lite till

M-N-O-P,  Malus äppleträd inklusive prydnadsaplar liksom sydbok med sina små krusade blad och horisentala grenar.  Här hittar man de underbart vårblommande körsbärsträden och buskar med ljuvliga höstfärger. Magnoliorna har fått en egen sida - de börjar bli många.  En järneksliknande och mycket vacker buske och papegojbuskar med vackra höstfärger. Det finns en hel del att odla med fina företräden under flera säsonger.

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

Magnolia jag odlar

Träd & buskar Q-R-S-T

Magnolia

se Magnolia...

Malus purpurea 'Ola'

Prydnadsapel, Kulturursprung

Pelarväxande prydnadsapel med stora, vackert röda äpplen ca 3 dm i diameter. Rosa blommor

Maj,

Malus toringo

Rönnbärsapel, Japan o Korea

Som solitär blir rönnbärsapeln en stor buske eller ett mindre träd med rundat växtsätt.
Bladen är 3-8 cm långa, 3-5-flikade med vackra höstfärger i gulorange till orangerött.

Blommorna är vita med rosa anstrykning i knoppstadiet. Frukterna är 5-7 mm i diameter, de minsta i malussläktet och gula, orange eller röda på långa skaft.

Maj, > 5 m

Malus toringo 'Aros'

Ett litet vackert träd som redan vunnit  priser. På våren en vacker rosa - purpurfärgad blomning där blommans mitt är vit. Bladverket är mörkt och blankt purpurfärgat och påminner om ekblad i formen. Under hösten får trädet mörkt röda prydnadsäpplen som är 1-2 cm i diameter. Bildar ett litet slankt träd ungefär 3 meter högt och 1 meter brett.

Trivs bäst i full sol till lätt skugga - purpurrött blir sällan vackert i skugga. Jorden bör vara fuktig men väldränerad jord.

> 3 m, maj

Malus toringo 'Freja'

Rönnbärsapel, Kulturursprung

Mörkt purpurröda, blanka blad med djupa flikar som håller färgen hela sommaren. Intensivt röd höstfärg. Blommar med mängder av mörkrosa blommor. Små, blanka vinröda frukter som älskas av fåglar.

> 5 m, maj

Malus toringo var. sargentii fk ESKILSTUNA

Rönnbärsapel

Bygger upp ett styvt, lätt tornigt, spärrigt grenverk av gråa stammar och filthåriga, rödgrönvioletta årsskott. Bladen är 5-8 cm långa och 2-3 cm breda, skarpt sågade. Höstfärgen är vackert orangegul. Blommorna, på långa skaft, sitter ordnade i buketter, 5-8 i varje. Blommar i slutet av juni, mycket rikligt. Knopparna är rosa, men de utslagna blommorna är rent vita med breda kronblad, brett överlappande varandra, vilket ger ett mycket karakteristiskt utseende. Länge kvarsittande, matt orangeröda frukter, ca 0,8 cm i diameter. Fodret ramlar tidigt av.

Maj - Juni, > 2 m

Nothofagus antarctica

Sydbok, Chile

Litet till medelstort träd, 5-9 m, med oregelbundet upprätt, luftigt och öppet växtsätt. Mindre träd eller buske med små blad och utbredda sirliga grenar. Gul höstfärg
Trots att namnet låter som om det skulle tåla arktisk kyla är detta inte alls fallet med sydboken. Den har sitt ursprung i Chile och klarar sig endast i de södra delarna av vårt land, upp till mellansverige i skyddade lägen.

Osmanthus heterophyllus

Japan

Vita, doftande blommor i klasar i september-oktober. Skinande mörkgröna blad upp till 6 cm långa och med gula fläckar, flikade och torniga, liknar järnekens.

> 2,5 m

Parrotia persica

Papegojbuske, N Iran - Caucasus

Ofta mångstammigt litet träd med brett växtsätt och upp till 8 meter högt. Har en vacker flagnande bark. Bladen får vackra höstfärger i gult, rött och purpur. Små röda blommor innan bladutspringet.

8 m

Parrotia persica 'Pendula'

Papegojbuske, N Iran - Caucasus

Brett, hängande växtsätt och om topparna inte binds upp håller den sig låg. Toppen/rna kan bindas upp för att få ett mer vattenfalliknande uttryck.  Bladen får vackra höstfärger i gult, rött och purpur. Små röda blommor innan bladutspringet.

2 m

Parrotia subaecualis

Kina

Kinesisk parrotia är mycket sällsynt. Bildar en buske eller litet träd som är hotat i det vilda. Fört till England av Roy Lancaster, som fick klonen från Mikinori Ogisu, japansk botanist.

Gröna blad som under sommaren ofta får en iögonfallande purpurfärgad kant. Höstfärgen är spektakulär i toner av rött, rosa och burgunder.

Växer mera kompakt än den mer vanliga Parrotia beskriven ovan. Men har en mer flagnande bark. Blommorna liknar de på P. persica.

2 m

Parrotiopsis jacquemontiana

Tokhassel, Ö Afghanistan - V Himalaya

Vackert nervade blad i klart grönt som liknar Parrotia. Enkla, vackra vita blommor med en kuddformad gul mitt. Växer till en rundad buske

Philadelphus Burfordensis-grp 'Innocence' 

Buske med välvda grenar som får gröna, avlånga blad variegerade i gult. Stora, vita och doftande blommor som blir 3,5 cm i diameter. Mycket vacker!

250 cm, juni - juli

Philadelphus delavayi melanocalyx 

Kinesisk doftschersmin

Foderbladen, kalyx, har en mörkt brunröd färg som ger en vacker kontrast.

250 cm, juni - juli

Philadelphus Lemoinei-gruppen 'Mont Blanc' 

Smultronschersmin, Kulturursprung

Vita smultrondoftande blommor och friskt bladverk. Buskigt, upprätt och tätt växtsätt.

Juni - Juli, > 150 cm

Pieris japonica

Japansk buskrosling, Japan

Bredbladig, vintergrön buske med ett kompakt och upprätt växtsätt. Kan bli upp till 3 m hög. Pärlliknande knoppar kommer på sensommaren och ger ett vackert intryck under vintern innan blomningen nästa säsong.

Maj, > 150 cm

Pieris japonica 'Erik'

Japansk buskrosling, Japan

Kompakt och lågväxande Pieris där nytillväxten har en vacker ljust orange nytillväxt

Maj, 50 cm

Pieris japonica 'Little Heath'

Japansk buskrosling, Japan

Vitbrokiga blad genom hela säsongen. Nytillväxten är rosa. Vita blommor.

Maj, 100 cm

Pieris japonica 'Mountain Fire'

Japansk buskrosling, Japan

‘Mountain Fire’ är en vacker kultivar där nytillväxten har en intensivt röd färg och stora, tunga blomklasar. Blir ungefär 1,20 hög oc ca 90 cm vid efter 10 år. Blommorna är urnformade, konvaljeliknande och vita.

Maj, 120 cm

Pieris japonica var. yakushimanum 'Cavatine'

Japansk buskrosling, Japan

Orangegul nytillväxt och vita blommor. Låg buske

60 cm, maj

Prunus sargentii

Bergkörsbär, Japan, Korea, Sibirien

Ett välvuxet träd med en utbredd krona. Bladen är kopparfärgade i utspringet och kommer ungefär samtidigt som blommorna. Blomfärgen varierar från ljust till mörkare rosa. Höstfärgerna är ofta vacker och kan dra i riktigt vackert röda toner.

Maj

Prunus sargentii x subhirtella 'Accolade'

Kulturursprung

Trattformat träd med sirliga, lätt hängande grenar. Bladutspringet är bronsrött men övergår sen i fräscht grönt. Höstfärgen är röd och gul. Glänsande brunröd bark. Ljuvliga rosa blommor. Passar i grupp och som solitär.

Trivs bäst på varm, skyddad plats.

Maj, 6-10 m

Prunus serrula

Glanskörsbär, C och S Kina

Ett av de träd som har en enormt vacker bark och stort vintervärde. Barken är otroligt glansig och flagnande, färgen kan variera mellan koppar, vinrött och en del exemplar i chokladbrunt. Får ofta flera delstammar som ger ett vasformat intryck. Vita blommor men blomningen  försvinner lite bland de smala, gröna bladen. Plantera trädet där solstrålar kan få barken att glänsa lite extra.

Maj, 5-7 m

Prunus x subhirtella 'Hally Jolivette'

Vårkörsbär, Kulturursprung

Litet vackert träd med massor av små, dubbla blommor i vitt med en rosa mitt. Vackraste körsbärsblomningen.

Maj, 4 m

Pterostyrax hispida

Epåletträd, Kina och Japan

Små, vita, femflikigt klockformade, väldoftande, blommor i klasar upp till 23 cm långa. Bladen är 15-25 cm långa, ovala och ljusgröna med silvrig undersida. Höstfärgen är gul.

Juni - Juli

Pyrus salicifolia 'Pendula'

Silverpäron, Turkiet och N Iran

Ett gracilt träd med överhängande grenar och silverglänsande, smala elliptiska blad. Får 2-3 cm breda, hårda päron. Solitär. Lämplig för formklippning. Nordens olivträd

Maj - juni, 5-7 meter hög

Magnolia jag odlar

Träd & buskar Q-R-S-T