Vintertäckning med återbruk
Återbruk är bra tänker jag
Det har varit några köldgrader och det ska bli fler och fler under veckan. Så nu var det hög tid att fundera på att vintertäcka en del växter. Det finns några saker som kan ställa till stor skada i lägen där solen kommer åt på vårvintern. Sen finns det ju en del växter som alltid är mer känsliga, hortensior som blommar på fjolårsved till exempel.
Frystorkning
Vintergröna växter som rhododendron behöver tillgång till vatten året runt. Solskenet vi älskar på vårkanten kan vara förödande om tjälen gått ner djupt i jorden eftersom plantan inte kan försörja bladen med vatten ur den frusna jorden. Så jag skyddar marken under med löv mot djup tjäle. Och nu på vårvintern har jag tryckt ner granris runt de känsligaste. Medan det går ska trycka ner några pinnar som jag kan hänga säckväv runt om det blir en riktigt bedrövlig vinter senare.
Barksprängning
En del växter som magnolia, särskilt en del gulblommande, är känsliga för frostsprängning. Ett fenomen som händer när temperaturvariationerna är stora eller om det är kallt och solen ligger på. Det räcker att vira något skyddande som hjälper till att jämna ut temperatursvängningar runt stammen, säckväv till exempel. Sen skyddar det ju även mot harar.
Återbruk
Jag sparar ibland förpackningsmaterial som kommer i paket. Det ger ju väldigt bra köldisolering tänker jag och varför slänga om jag kan återanvända? Olika typer av luftfylld plast är perfekt. Särskilt om jag har något bra sätt att samla ihop det. En före detta potatissäck som den här är perfekt. Lätt men slitstark och dragsko upptill. I de här lägger jag till exempel vikt fiberduk eller som här förpack. Lätta att hänga upp och undan i carport eller förråd. I höstas fick jag paket med långa längder luftfylld plast. De har jag lagt ut över nysatta orkidéer och små hortensior – uppepå det en mössa av granris. Men frigolitbananer som samlas ihop i något som håller de på plats fungerar också bra som skydd. När det slutgiltigen gjort sitt åker det naturligtvis till tippen för återvinning.
Luftcirkulation
Tror man ska vara försiktig med att täcka stora ytor med plast. Hellre trä den luftigt runt plantan och fästa med några pinnar. Syrefattigt är inte bra och tät täckning kan ge en grund för mögel och andra skadliga organismer. Jag trädde/tryckte kraftigare grenar genom plasten och då gick det att få till andningshål.
Clematisens grenar som klipptes ner togs till vara. Nu har det blivit en huva över en större hortensia. Grenhuvan håller mycket luft och med granris runt isolerar det samtidigt som det är.
Sist ett lager med granris för mer skydd och för att hålla plast och löv på plats. Grönare och vackrare dessutom.
Imponerende vinterdekking! Jeg skulle garantert ha dekket som deg, men det har jeg ikke gjort. Jeg har håpet at vi skulle få noe snø, men det har ikke kommet her dessverre.
Skal huske på å spare på plast med luft i, for det var et godt tips!
Klem, Marit
Vi får sällan snö som blir liggande på västkusten. Däremot gärna barfrost som kan bli djup och långvarig. Nu är jag lite extra försiktig eftersom mycket är relativt nysatt 🙂
Kram, Carina
Så ska man naturligtvis göra. Jag spar också bubbelplast o tänker att jag ska sy ihop o ha som skydd. Nyligen kasserade vi ett täcke. Det tackade oliven för – tror jag. Här fick vi snö inatt. Vad jag längtar till våren! / Britt
Det blir härligt med vår igen 🙂 Just nu är det lite tråkigt för den vackra snön som lagt sig töar nu. Grått och trist igen.
Carina
Många bra tips! Största faran här är om rosorna råkar ut för frystorka i vår. Svårt att skydda, rosbuskarna är för stora för att jag ska orka täcka. Blir lite naturlig tillbakaskärning, dör gör de oftast inte. Min lilla rhododendron som jag är så rädd om vattnade jag rejält i höstas och nu hoppas jag att snön blir ett bra skydd. Återanvändning är toppen, varför köpa nytt hela tiden.
Kram
Det förstår jag. Jag har varit ovanligt ordentlig eftersom en hel del är ganksa nysatt. Att vattna ordenligt på hösten är tydligen jättebra men det missade jag. Snö är perfekt och jag var glad när den föll för ett par dagar sen. Men nu töar det tyvärr igen.
Kram, Carina
Fiffigt! Plast är ju lite vanskligt att täcka med men din metod fungerar förhoppningsvis. Hoppas du rapporterar hur det går så småningom!
Allt gott!/Laila
Jo det är ju det… Luftcirkulation är viktigt har jag förstått. Vet ju folk som sätter en upp och ner vänd plastbytta över tex orkidéer men då behöver man också fixa cirkulation. Ska försöka komma ihåg och berätta. Minnet är inte alltid så långt.
Kram, Carina
Många fina tips, just nu har vi ett tjockt snötäcke över hela trädgården.
Ha det fint /Marika
Ja det är ju det optimala skyddet. Kändes bra när det snöade här häromdagen. Men nu har vi tö igen.
Carina
Bra tips. Har råkat ut för en hel del barksprängning både på fruktträd och Acer mm. Ska bättra mig och linda något lämpligt runt stammarna på de känsligaste, och de jag vet sedan tidigare har problem.
//Helene
Som temperaturen svänger här nu så blir det nog ett måste. Ena dagen många minusgrader och sol och över natten blir det mulet och 0-gradigt. Det är nog det värsta för växterna.
Carina