I spåkulan för 2017 glimtar en trädgård

 2017 som 2016 fast ändå inte

Spåkulan för 2017 är mestadels blank mest för att jag inte tror på tanken. Jag drömmer massor men sätter sällan upp en plan för genomförandet. Trivs med att inte veta eller bestämma vad som ska genomföras. Vissa jobb ger sig själva – att ge beställda växter en trevlig och bra plats till exempel. Jobbmässigt är hela året planerat och det är väl bra. Men privat och i trädgården är jag oplanerad. Det kommer säkert bli en lagom mix av stora och mindre projekt ungefär som vanligt.

Men ett stort projekt ser jag framför mig. Jag hoppas kunna börja fundera på en ny trädgårdsplan – lite mer konkret än att bara drömma. Konkret som i att börja rita och anlägga. Jag har lämnat in ansökan om förhandsbesked för att bygga och håller på och tar in offerter. Har tack och lov ett bra nätverk med duktiga, lokala hantverkare sen de två förra husrenoveringarna. Det kommer i huvudsak bli en skogsträdgård med lundmiljöer. Helt färdigprocessade är inte tankarna men det är huvudspåret.

Stentokiga tankar

Jag älskar sten, gärna stora bumlingar. Och gärna i arrangemang med lagda murar och kanter. Tror jag ska kontakta vägverket igen och fråga ännu en gång om jag kan få hämta stenkanterna från ett hus som revs vid vägbygget. Det skär i hjärtat att vacker, handhuggen sten ska få bli övervuxen och bortglömd. Det är precis det som händer nu. Och jag har en klar tanke om hur jag ska använda dem. Här finns mängder med sten…

Fler buskar

Via västsvenska rhododendronsällskapet har vi gjort en sambeställning av rhododendron från Skottland.  Jag ska plantera många fina rhododendron men ser allra mest fram emot en ganska oansenlig buske – Ribes longiracemosa. En vinbärsbuske med extra långa och glesa klasar. Funderar på vad det är som tilltalar så… tror det är den nedtonade enkelheten och intrycken från en japansk blomsteraffär. Jag ser redan hur den kommer bli en underbar del av arrangemang.

Extraordinary sculptural plant with long hanging racemes of green flowers. Spring visitors to Glendoick always comment on it in the garden.

Källa och bildkälla: Glendoick 

Det är ingen djärv gissning att det säkert kommer in fler träd och perenner också… Jag kommer definitivt behöva bygga en ny kallbänk och skola om mängder av frösådder. Och jag behöver fixa ett lättskött nånting där jag kan placera  växtöverskott. Tills vidare nöjer jag mig med att jag vet var jag kan hitta inspiration och diskutera idéer.

Irisarna som kom i september ska upp till bevis. Tyvärr ser jag redan att några inte kommer klara sig, det var en otroligt seg hantering av paketet när det kom till Sverige som gjorde att några hann börja må riktigt dåligt. Namnen finns på respektive sort om du öppnar galleriet.

 

Bildkälla: Ensata Gardens

Bloggen ska få en översyn

Har redan börjat fundera på strukturen i form av kategorier och taggar. Jag skissar på prototyper för olika sidor som jag ska prata med ’user experience’ kollegor om. Jag tittar på nya och fräscha teman som kan leva några år och funderar på färger. Men hur fort det går sen beror helt på om jag ska koda själv eller ej. En annan viktig bit är att sätta ord på syftet med bloggen… Men en fundering jag har – Vad tycker du om att läsa om? Vad saknar du information om när du googlar till exempel? Jag kommer hålla mig kvar bland växter samt odling och förökning av dem.

Önskar dig ett riktigt Gott Nytt 2017!

43 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 29 december, 2016 kl 23:03

  Jeg er litt som deg med mange drømmer og planlegging, og så plutselig så skjer det noe. Spennende med dine planer! Lunder er så fine, men vanskelige å lage når de ikke er der naturlig.

  Nei, hva er det folk liker å lese om? Jeg tror det finnes omtrent like mange svar som folk. Jeg skriver veldig etter innfallsmetoden. Det blir jo stort sett hva jeg holder på med og hva som skjer gjennom året. Jeg liker å lese om hva folk holder på med i hagene sine. Godt å få inspirasjon fra andre 🙂

  Godt nytt år, Carina! Vi ”sees” i det nye året 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 30 december, 2016 kl 09:05

   Att drömma och ha drömmar är härligt – tydligen också sunt och bra för oss 🙂 Där på berget är det väl att rätta sig efter förutsättningarna. Men nu när jag behövt rensa så skulle jag gärna sett fler överståndare. Men det kan inte hjälpas. De jag lämnar, ekar och tallar, får växa fort.

   Tack för återkopplingen! Jag kommer nog skriva som förut men lyfta fram växtregistret mer.

   Gott Nytt År till dig också Marit! önskar Carina

 2. Lotta L den 29 december, 2016 kl 23:09

  Gott nytt år Carina! Jag tycker mycket om sina bilder. Jag tycker om din blogg som den är. Återkommer med ev idéer när jag funderat lite!
  Kram!

  • Carina den 30 december, 2016 kl 09:02

   Gott Nytt År till dig också Lotta! Jag kommer skriva och fota som tidigare. Men jag kommer försöka lyfta fram växtregistret på ett nytt och mer spännande sätt 🙂

   Kram!

 3. Laila den 30 december, 2016 kl 06:59

  ”Mestadels blank”?! Och så har du hur stentuffa planer som helst!
  När det gäller bloggar tycker jag om informativa sådana, alltså gärna fina bilder men helst också upplysningar och goda råd om hur man skaffar/planterar/sköter de där spännande växterna eller hur man får till bästa möjliga miljö i trädgården.
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År 2017!

  • Carina den 30 december, 2016 kl 08:57

   Vi är nog lite galna vissa av oss i familjen. Att bygga hus eller renovera är jobb men på något vis känns det inte så…. Det är svårt att beskriva.

   Tack för återkopplingen. Det är ungefär det som jag själv gillar att skriva om bland annat för att jag letar som en tokig efter information ibland. Då kan jag lika gärna dela med mig.

   Gott Nytt År till dig också! Carina

 4. Anja den 30 december, 2016 kl 08:34

  Stenbumlingar är fint. Hos oss går det dock inte eftersom det går inte att komma in på tomten med någon maskin.
  Angående bloggen. Jag gillar god och intressant berättarteknik, så som t.ex. Anette i bloggen Rost och rädisor.
  Att få även läsa om odlingserfarenheter om lite ovanligare växter med lite andra habitat än perenrabatten är också kul. Visserligen får jag rätt mycket ut av sådant via Trädgårdsamatörerna, men bilder från spännande miljöer från trädgården eller från naturen gillar jag. Helt enkelt tråkar det lite ut mig att se ”samma” bilder på ”samma” växter om och om. Men, jag är säkert en extremfall av kräsenhet. Själv tycker jag att jag har svårt att uppfylla dessa kriterier i min egen blogg 🙂
  Ser verkligen framemot vad du ”hittar på ”!
  Gott slut och riktigt gott nytt år!
  /Anja

  • Carina den 30 december, 2016 kl 09:01

   TA är en underbar tidning! Min berättarteknik kan säkert bli bättre också… Jag kommer fortsätta skriva ungefär som förut och om samma saker som tidigare. Men jag ska försöka göra själva växtregistret mera synligt och trevligt.

   Tack för återkopplingen 🙂

   Gott Nytt ÅR! från mig 🙂

 5. Rost och rädisor den 30 december, 2016 kl 09:28

  Blir alldeles matt av alla planer, mest för att jag inte riktigt själv är i hamn med min surjordsslänt och helst bara skulle vilja gå runt och finlira ett par säsonger.
  Vad vill jag läsa om…
  Det som skrivs av intresse, det som som hjärtat är fullt av, brukar bli läsvärt och intressant och jag gillar att läsa det mesta du skriver om. Vill gärna följa arbetet med anläggandet. En skön blandning av vad som är på gång i trädgården, växtporträtt m.m. funkar bra för mig. Däremot fungerar inte alltid länken till din sida när jag surfar via inlägg mellan bloggar. Så får jag önska nåt så är det bättre teknik.

  Tack för alla trevliga, intressanta och lärorika inlägg under året!

  Gott Nytt!
  /Anette

  • Carina den 30 december, 2016 kl 10:58

   Tack Anette – kul att höra!

   Att skaffa nytt tak över huv’et är ett stort projekt hur jag sen vänder på det. Har tittat på en del hus under 2016 men det är alltid så mycket som jag vill/behöver ändra… Så nu kör jag på nytt från början 🙂

   Tack för återkopplingen. Det där med surfandet behöver jag förstå mer om för att se om det ligger hos mig eller i en ompekare någonstans..

   Gott Nytt År! Carina

 6. pilgrim69 den 30 december, 2016 kl 09:40

  Wow, vilket projekt! Det ska bli spännande att se hur det blir. Sten är en av mina passioner, älskar gamla stenar så helt rätt att du vill ta hand om dom. Bloggen och utseendet är något jag har funderat på i flera år. Tycker inte bilder kommer till sin rätt i layouten för blogspot. Det som stoppar mig från att göra något nytt är att jag vill inte förlora allt gammalt. Svårt det där!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  • Carina den 30 december, 2016 kl 11:01

   Haha… javisst är det, men vissa typer av projekt går inte att skala ner. Man kan bara göra de så lite arbetskrävande som det går.

   Håller tummarna för att jag får hämta stenen.

   Kram, Carina

 7. Helene; Trädgård i Torslanda den 30 december, 2016 kl 09:42

  Hoppas det blir positivt svar på bygglovet nu. Jösses vad planer men det är kanske bra, då har du massor av drömmar av att välja mellan sedan när du skrider till verket.
  //Helene

  • Carina den 30 december, 2016 kl 11:02

   Tack! Det hoppas jag också. Känns som det börjar bli dags för ett nytt eget hem. Det kommer säkert kännas övermäktigt och betungande ibland och inte bara kul..

   Carina

 8. Gunilla Teckenberg den 30 december, 2016 kl 12:12

  Att bygga hus och trädgård samtidigt, det kräver en del men du verkar vara en som presterar på ett härligt avslappnat sätt.

  Jag tycker att din blogg är jättefin, dels den tekniska lösningen men framförallt gillar jag ditt språk som flyter så elegant och lätt med hög läsbarhet.

  Jag är en vän av kunskap och har nog lämnat de traditionella perennerna bakom mig även om jag fortfarande har en hel del av dem i trädgården. Så, spännande växter, odlingserfarenheter, snygga arrangemang som ger liv och rörelse till trädgården, sånt gillar jag.

  Såklart du skall försöka få hem stenarna, jag är ständigt på jakt efter sådant och har hittat en hel del till priser som ligger långt under marknadspriset.

  Gott Nytt År Carina!

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:29

   Tack Gunilla – kul att höra att du gillar bloggen. Det får nog bli en växling mellan hus och trädgård. Det är nog bättre att göra saker fokuserat. Men samtidigt så finns det långa tider när man bygger där jag inte kan bidra direkt 🙂

   Ska ringa vägverket i veckan.

   God fortsättning! Kram, Carina

 9. Susie på Stjärnarve... den 30 december, 2016 kl 12:13

  Skrev ett långt inlägg tidigare – som försvann ut i cyberrymden någonstans! alltså gör jag ett nytt försök, men lite kortare nu!!
  Jag är mycket imponerad av allt du har tänkt göra under 2017 och det kommer vara extremt kul att läsa om – och se – hur det hela framskrider. Det är sånt jag gillar allra bäst; Alltså ”före och efter”! Dessutom gärna lite personliga saker så man en känsla för vem det är som bloggar. Lite växttips är aldrig fel, även om jag för det mesta kan hitta sådant på andra ställen.
  LYCKA TILL och GOTT NYTT ÅR
  Susie

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:30

   Tack Susie! Tyvärr är jag dålig på före och efter. Jag är nog mer växtkunskap och anläggning 🙂

   God fortsättning! Carina

 10. Veronic den 30 december, 2016 kl 12:31

  Ja det var inga små planer du har för trädgården!
  Om jag kunde få ta över grannens fotbollsplans stora gräsmatta så skulle jag så gärna så ha såna planer jag med men jag tror inte han går med det!??
  När det gäller cocktailrabatten så heter den så för jag samlar på Geum i cocktalserien som är planterade där.
  Gott slut och gott nytt!

 11. Gunilla Norrman den 30 december, 2016 kl 13:30

  Härliga bilder som får mina tankar till vår trädgård som innehåller mycket sten.
  En grävskopa skulle vi haft när vi började bygga vårt sommarhus och sedan har trädgården vuxit upp under flera år och den blir nog aldrig klar.
  Sten har vi vart än vi sätter ner spaden i marken. Så all jord får vi frakta dit.
  Härligt när du kan planera och tänka så du kan få det som du vill.

  Gott Nytt År.

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:32

   Tack Gunilla! En grävskopa är ovärderlig ibland har jag kommit på. Precis så känns det – det är mer jobb på ett sätt men jag får det som jag vill.

   God fortsättning! Carina

 12. Lotta den 30 december, 2016 kl 13:48

  Spännande projekt, som blir spännande att följa. Jag hör till dem som tittar före och läser sen, eftersom jag inspireras mest av vackra bilder. Gott nytt år ?

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:33

   Tack! Jag har tänkt skärpa mig och ta ännu bättre bilder – ta det lugnare och tänka igenom mer innan…

   God fortsättning! Carina

 13. Veronica Axelsson den 30 december, 2016 kl 16:37

  Jag skrev oxå en kommentar tidigare som inte har fastnat!?
  Det är ju inga små projekt du har på gång!?
  Tänk om jag kunde få lägga beslag på grannens fotbollsplansstora gräsmatta! Då hade jag haft massvis projekt jag med 🙂
  PS. Cocktailrabatten heter så för i den har jag planterat Geum i en serie som heter Coctailserien. Bland annat så ingår Mai Tai och Banana Daiquiri. De är svåra att få tag i men förr eller senare hittar jag kanske dem alla 🙂 DS

  Gott Slut och Nytt!

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:35

   Näe egentligen inte men allvaret har kanske inte landat fullt ut 😉 Stora gräsmattor lockar verkligen till anektering och grävning. Du får blanda dig en Mai Tai och Banana Daiguiri eller två så länge…

   God fortsättning! Carina

 14. Villroses hage den 30 december, 2016 kl 18:01

  Store og mange planer til å ikke være planlagt!
  Selv liker jeg også godt å plutselig bare gjøre noe. Der og da. Kanskje ikke så bra for helheten, men noen ideer må jeg bare gjennomføre når jeg har dem. Og heller rette opp etterpå.
  Urlekre iris! Håper det går bedre med dem enn fryktet.

  Godt nyttår!

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:37

   Tack – jag hoppas också att de mår bättre under jord än några såg ut över jord. Tror inte man kan få allt rätt från början. Det får bli en hel del omgörningar.

   God fortsättning! Carina

 15. Anita den 30 december, 2016 kl 18:40

  Jamen så spännande det låter med dina planer. Och jag hoppas verkligen att du får lov att hämta stenen från det rivna huset. Sten är så vackert. Det här ska bli så kul att följa. När det gäller bloggen så har jag ju alltid gillat ditt sätt att skriva. Jag hör ju till dom som gillar mycket text. Och många bilder. Före och efter är också väldigt kul. Jag kommer ofta inte ihåg att ta bilder ”före”, är alltid så ivrig att komma igång och jag ångrar mig alltid när resultatet är klart.

  Önskar dig ett Gott slut på 2016 och ett Gott Nytt 2017!

  Kram Anita

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:38

   Just nu mest frustrerande att inte kunna starta med en gång. Tack för inputen. Jag är nog lika dålig på efter och före som du. Det är oftast efter när jag kommer ihåg före…

   God fortsättning! Carina

 16. Marika den 30 december, 2016 kl 20:53

  Härliga planer, lycka till med det.
  Gott Nytt År/Marika

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:39

   Tack och god fortsättning! Carina

 17. Charlotte Trädgårdsvägen den 30 december, 2016 kl 22:54

  Nytt hus och ny trädgård, så spännande att få möjliget att utforma något helt nytt! Gott nytt År och lycka till med husbygge och ny trädgård. /Charlotte

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:39

   Tack Charlotte! God fortsättning! Carina

 18. Inger den 30 december, 2016 kl 23:36

  Dina planer är intressanta, undrar om du ska bygga ett boningshus. Vill gärna fortsätta följa din blogg, här kan jag lära mig nytt om växter och få inspiration.
  Gott nytt år!
  Inger

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:41

   Haha… Ja det var kanske inte så självklart som det är för mig. Jo det ska bli ett boningshus. Jag sålde mitt förra hus hösten 2015 och hyr tillfälligt sen dess.

   God fortsättning! Carina

 19. Linda den 31 december, 2016 kl 10:49

  Visst är det härligt att få ha ett ställe där man inte bryr sig lika mycket om planering och uppstyrning. Det händer att jag försöker, eller i alla fall tänker, att jag ska planera trädgården, men de där planerna far all världens väg när jag besöker en plantskola och ser allt vackert. Det bästa med en trädgård är att den är så förlåtande – den blir vacker även utan plan. Växter och blommor kan inte annat än att bli fina tillsammans 🙂

  Så spännande att bygga nytt och flytta. Jag vill inte flytta, men ibland tänker jag att det skulle vara härligt att börja om från början med de erfarenheter och idéer man fått på vägen. Inte minst en sådan grej som att fixa väggvattenutkastare på varje sida av huset. Eller ett växthus med dubbeldörrar på båda kortsidorna. Jordvärme, sprinklersystem … åh, det finns mycket att drömma om 😀

  Det ska bli spännande att få följa dina drömmar och planer.

  Gott nytt år!
  Linda

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:44

   Mmm… känner igen det. Jag har väl i och för sig någon plan men det finns alltid plats för växter ändå.

   Det är väl därför jag inte hittat något begagnat hus. Efter 3 hus vet jag exakt hur jag vill ha det. Jag har till och med tänkt på vattenutkastare och att koppla växthuset till bergvärmen 😉

   God fortsättning! Carina

   • Linda den 3 januari, 2017 kl 09:28

    Åh, att koppla växthuset till bergvärmen låter ju väldigt smart. Nu blir jag alldeles eld och lågor. Det kommer att bli fantastiskt!

    Hoppas att du får en fin dag! Här är det tio minus och alldeles frostvitt. Äntligen 😀

    Solsken
    Linda

 20. Birgitta den 31 december, 2016 kl 14:48

  Lycka till med alla dina planer. Hoppas du får positivt besked från byggnadsnämnden.
  Spännande med en fotoresa till England.
  Gott nytt år!
  Birgitta

  • Carina den 1 januari, 2017 kl 18:44

   Tack – jag hoppas det går vägen.

   God fortsättning! Carina

 21. Anni den 2 januari, 2017 kl 14:55

  Jisses! Tur att jag inte läst detta innan jag lade in mitt inlägg om att rensa ogräs. Vi är på olika nivåer här 😀

  Lycka till med byggena, både i trädgård och blogg!

 22. Kristinas oas den 3 januari, 2017 kl 22:17

  Vad glad jag blir att du är ett steg närmare både hus och trädgård. Nu håller jag tummarna för positiva besked från både kommun och byggare. Jag hoppas du får lov att ta hand om stenarna också, vore en tanke och mening med att gammalt hantverkskunnande får leva kvar i det nya du vill skapa.
  Angående bloggen hoppas jag att du fortsätter som nu, men att du låter oss följa med på anläggningsresan så gott du kan och hinner med.
  Lycka till med de stora planerna! 🙂
  Kram Kristina

  • Carina den 4 januari, 2017 kl 07:06

   Tack 🙂 Ja husplaner blir stora hur jag sen gör.

   Bloggandet blir detsamma. Jag odlar det jag odlar och tänker och skriver som jag gör 🙂 Ingen stor förändring. Men jag ska försöka göra om växtsidorna och göra dem trevligare.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.