Ribes sanguineum 'White Icicle' - rosenrips

Vinbärsblomning som jag älskar att titta på

Vinbärsblomning – vem bryr sig om det. Vinbärssläktet – röda-, svarta- och nån enstaka gång vita bär – kanske lite trist. Ändå finns det flera ljuvliga buskar om du tittar även på blomningen. För om du frågar mig är blomningen och blommorna mer intressanta än bären. Ändå var det en art med egentligen intetsägande ja rentav anonyma blommor som det började med. Efter ett fåtal ord… ”Spring visitors to Glendoick always comment on it in the garden” och till det en bild. Du ser min bild från försommarens blomning nedan…

Vinbärsblomning - Ribes longiracemosa -
Vinbärsblomning – Ribes longeracemosum – svansvinbär har långt utdragna, smala och sirliga blomklasar som blir upp till 15 cm. Och det är något jag älskar att stoppa i buketter eller till och med driva inomhus för subtil skönhet.

Jag återupptäckte fler med fin vinbärsblomning

Innan jag upptäckte svansvinbäret så tyckte jag rosenrips var riktigt tråkiga buskar efter att jag sett dem i England. Trista gröna blad med blomklasar i en nästan lika trist rosa, ingen umph i den busken tyckte jag då. Men numera finns det ett före och ett efter svansvinbär och före respektive efter jag hittade nya sorter av rosenrips. Och nu har 3 arter/sorter ur vinbärssläktet med vacker blomning flyttat in i min trädgård.

Och i år har rosenripsen ’White Icicle’ som jag väntat på i flera år blommat. Minns inte var jag såg en bild men bilden gjorde att jag bad plantskolan ta hem den… Och som jag väntat sen dess – skulle ’White Icicle’ verkligen bli så fin som jag trodde?

Vinbärsblomning - Ribes sanguineum 'White Icicle' - rosenrips
Ribes sanguineum ’White Icicle’ – rosenrips – och visst är blomningen mer än godkänd. Faktum är att hen fastnat på många bilder medan blomningen pågick. Subtil skönhet skulle jag kalla det hela

En bild säger mer än tusen ord vinbärssläktet är mer än bär

Bland annat därför plockade jag fram macrot i våras igen. En mjuk makrobild med härligt samspel mellan förgrund och bakgrund – det är jag svag för. Det var longeracemosum som plantskolan skrev om. Men jag fastnar ofta för detaljer. Sköna detaljer! Men därifrån är inte steget så långt till nästa vinbärssläkting som är gordonrips – Ribes x gordonianum – tyvärr har den inte blommat hos mig ännu men namnet länkar till en sida med blomning.

Ribes sanguineum 'White Icicle' - rosenrips
Ribes sanguineum ’White Icicle’ – rosenrips – tänk att driva den i blom på vårvintern…

Hur hittar jag allt som vinbärsblomning tex?

Jag googlar och den som gjort det vet hur saker länkar i varann eller för den delen hur enkelt det är att hitta saker. Jag kan se ett vetenskapligt namn och bli nyfiken. Förr var det inte helt lätt att komma vidare, nu är det superlätt… ..en sökning ger många träffar och kan visa mycket jag inte visste fanns. Och så dök gordonrips upp på min önskelista. Busken hade 2 små blomklasar i år som jag inte hann fånga men jag hoppas på fin blomning nästa vår.

Vinbärsblomning - Ribes sanguineum 'White Icicle' - rosenrips
Ribes sanguineum ’White Icicle’ – rosenrips

Är det bara jag som gillar vinbärsblomning?

Kanske men i så fall beror det nog på att vi har dåligt sortiment i Sverige av sorter som blommar vackert. Vet inte men jag kommer plantera svarta vinbär igen. De som jag hatade när jag växte upp har jag fått smak för nu… Medan jag funderar på var den eller de buskarna ska få plats så plockar jag en näve björnbär nu och då. De har tagit över efter vildhallonen.

Första veckan i augusti är förbi… ..solen, värmen och torkan är tillbaka. Visst är det skönt med sol och bad men inte lika kul att vattna det nyplanterade. Det är också en ny vecka hos Trädgårdsfägring!

Ha en fortsatt fin augusti!

16 Kommentarer

 1. Marit den 14 augusti, 2020 kl 21:31

  Så vakre de er alle sammen! Her er det ikke utvalg av ribes i det hele tatt. Det må være gøy å drive frem greiner av de i mars måned, ja 🙂
  Jeg har vannet j hele går, og i hele dag. Plutselig er det veldig tørt igjen. Du må nok passe ekstra godt på 🙂
  Klem, Marit

  • Carina den 16 augusti, 2020 kl 10:05

   Tack Marit!

   Det är det nog inte här heller egentligen. En kom från Skottland och White Icicle tog grossisten hem när jag frågade. Att han sen hade x gordonianum när jag frågade var en lycklig slump tror jag.

   Det är supertorrt här. Vattnade igår kväll när jag kom hem. Fick ett antal rododendronarter från en medlem i sällskapet för en dryg vecka sen. De såg trötta ut – jag hade inte vattnat medan jag hälsade på min dotter.

   Kram, Carina

 2. Elna Slot den 14 augusti, 2020 kl 21:48

  Ja man skal passe på det nyplantede, nu hvor det både er tørt og meget varmt.
  Det er altid dejligt at have nogle grene, som man kan klippe af om vinteren og drive tidligt frem til buketter., og hertil er Ribes så fine.

  Hilsen Elna

  • Carina den 16 augusti, 2020 kl 10:06

   Jag ser hur de slokar i värmen. Jag tror särskilt de storbladiga växterna mår minst lika dåligt av värmen som av torkan. Jag svalkade dem igår med rotblöta. Visst är det roligt att ha lite olika att driva i blom när längtan efter våren är som störst. Att de här buskarna dessutom är riktigt fina i rabatten gör det inte sämre 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. Marika den 15 augusti, 2020 kl 10:28

  Hej Carina!
  Vilka otroligt vackra blommor, visste inte att de fanns. Annars kan jag tycka att helt vanliga röda vinbär är vackra när de blommar, men de går inte upp mot dina. Man lär sig mycket på google, och genom att vara vetgirig.
  Värmen är lite påfrestande, skulle behöva salta vindar, för svalka.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Carina den 16 augusti, 2020 kl 10:09

   Hej Marika!

   Visst är de också vackra när de blommar!! Men skrivandet behöver tillfredställa SEO beräkningarna också och då behövs lite braskande meningar ibland. Jag har för övrigt ätit röda vinbär som mellanmål när jag går mellan punkt A och B. Jag passerar busken på vägen och varför inte ta en näve då och då medan jag bara landar en stund 🙂

   Värmen är riktigt jobbig – jag får ont i muskler och leder. Växterna mår inte heller bra. Men kalla bad hjälper.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Ulrika Manns den 15 augusti, 2020 kl 13:07

  Läste Beth Chatto´s Shade Garden och blev nyfiken på rosenrips och ville ha tag i en vit. Visade sig svårt men till slut hittade jag Tydemanns white (som påminner mycket om White Icicle). Den blommade fint några år, men dog för mig helt plötsligt i våras. Som tur hade jag tagit en rotstickling förra året som nu växer sig stor på annan plats. Har också en rosablommande sedan några år, men kan inte riktigt bli sams med färgen.
  När jag läser ditt inlägg inser jag att det finns flera andra pärlor att titta närmare på.
  Ha det gott i värmen! /Ulrika

  • Carina den 16 augusti, 2020 kl 10:13

   Aha då var det kanske i hennes bok – den står i bokhyllan sen många år. Jag har nog tur som har en mycket växtintresserad grossist nära mig som gärna hjälper till om det går. Den rosa tycker jag är lite trist utan att kunna förklara varför. Men det finns en mera röd sort och den önskar jag mig 🙂 Sen är det nog dags för ätliga svarta vinbär. Tycker om att plocka en näve för en minipaus medan jag går fram och tillbaka.

   Tack detsamma! Carina

 5. Anita den 16 augusti, 2020 kl 11:50

  Nu ska jag erkänna en sak. När jag tänker på Ribes så tänker jag på ätliga vinbär, röda eller svarta eller också på måbär. Har nog aldrig ens tänkt på släktets blommor. Och så visar du upp det här! Hur vackert som helst. När vi flyttade in i vårt hus fanns där några svartvinbärsbuskar. Dom blev varje år angripna av något och såg helt bedrövliga ut. Till slut grävde jag upp dom och i dess ställe satte jag istället pioner som trivdes hur bra som helst. Men jag saknar svarta vinbär för jag tycker det är så himla gott. Kanske var det sorten som var extra känslig för angrepp, jag vet inte. Den enda ribes jag har i trädgården nu är just måbärshäcken 🙂 Och den vet jag knappt hur den ser ut när den blommar. Ganska oansenlig skulle jag gissa.

  Värmen fortsätter här också. Tillbringar dagarna inomhus, i källarvåningen där det ”bara” är 23 grader.
  Kram Anita

  • Carina den 16 augusti, 2020 kl 21:05

   Å då får jag erkänna att jag nog egentligen visste men helt förträngt att måbär är en Ribes art 😉 Blommorna är små, gulgröna i små flockar mer än klasar. Försvinner nog i bladutspringet tror jag. Det verkar som det är viktigt att få tag i en bra och rätt sort av svarta vinbär – inte alls så lätta som röda och vita om jag fattat rätt.. Förresten så hör krusbär också till familjen.

   Jag är glad att jag har rimligt avstånd till havet. Lite svalare oftast 2-3 grader och oftast fläktar det men även om det inte gör det så kan jag alltid bada. Det är väldigt effektivt sätt att få ner värken i musklerna som kommer av värmen.

   Det verkar som vi får svalare och en del regn snart 🙂

   KRam, Carina

 6. Anni den 17 augusti, 2020 kl 12:05

  Här har du en frände! Jag tycker att alldeles vanliga röda vinbär har superfina blommor! Blir alltid lite snopen när de kommer så tidigt och undrar om de missat att det inte är sommar och varmt än. Dessutom har jag en rödblommande (eller anses den mörkt rosa?) ribes som jag älskar, speciellt när den blommar samtidigt som min stjärnmagnolia. Då stannar folk på gatan och tittar! 🙂 Finns en gammal bild här:
  https://vardagsnjutning.blogspot.com/2014/04/mandagstema-blommande-trad.html

  I år har jag planterat måbär, så i vår ska jag hålla koll efter blommorna!
  Svansvinbär, bara namnet får mig att le.
  Kram på dig!

  • Carina den 19 augusti, 2020 kl 18:59

   Eller hur! Det är de små detaljerna som gör det 🙂 Jag funderar också på att ha måbär någonstans. Du har nog den vanliga rosaröda men den var finare, mycket, i färgen än jag mindes.

   Kram, Carina

 7. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 19 augusti, 2020 kl 17:55

  Jag har aldrig tänkt på att vinbärsblommor är vackra men vinbär är god särskilt de som är svarta men dina bilder får mig att bli intresserad ska absolut titta lite extra nästa år när de blommar.Ha det gott/Margareta

 8. Carina den 19 augusti, 2020 kl 19:00

  Nej man tänker oftast inte på den. Men de har fina detaljer tänker jag. De svarta ogillade jag förr men idag älskar jag dem 🙂

  Ha det gott! Carina

 9. Birgitta den 20 augusti, 2020 kl 22:08

  Carina!
  Så rolig och spännande läsning. Blev förförd och önskar jag hade en stor parkliknande tomt. Hur är det med höstfärgen på bladen?
  Ha det gott!
  Birgitta

 10. Lisbeths Haveblog den 25 augusti, 2020 kl 09:51

  Hvor er det smukke blomster, du viser. Jeg har aldrig tænkt på buskene som blomstrende, fordi de er så diskrete. Men som så ofte betaler det sig at gå tæt på og nyde detaljerne.
  Mange hilsener Lisbeth

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.