Plaskdamm för växter

Plaskdamm för trädgårdens bäbisar – jag flyttar växter under torka

Plaskdamm för växterna är det jag får ta till när jord ska flyttas med stora maskiner. I måndags förra veckan löd domen – jamen ska du flytta all jorden på heela den här ytan så måste träden och buskarna bort…. ..jo jag förstog det. Men här finns det ett före och ett efter. Vi är väldigt lika min far och jag. Vi åker bort några dagar för att koppla av eller kanske koppla bort. För mig fungerar havet någorlunda men på riktigt bort är ännu bättre.

Plaskdamm för växter
Plaskdamm för växterna – en liten och provisorisk

Den här diskussionen kom upp eftersom vi skulle flytta lite mer jord. Och pappa förberedde sin mentala paus borta under några dagar. Det betyder helt enkelt att vi avslutar allt som är öppet inkl städar. Vi – för jag är likadan. Så trots att han frågade om vi skulle flytta jord undrade han när vi kom dit om det inte vore bättre att låta den ligga. Och föreslog att vi istället kunde ta och lasta på stora kärran när han kommer hem. Och då kan vi tippa mera exakt där jag vill ha jorden. Lysande, fullständigt lysande!!! Hade jag sagt det för 3 veckor sen hade det blivit – men herregud så mycket jobb – typ. Istället flyttade vi några uppgrävda träd och jag satte ihop en plaskdamm åt dem.

Större plaskdamm till större växter

Men nu blev jag inte ledig för att vi skapade ett större projekt längre fram i tiden… Nej då behövde jag gräva upp och flytta det som är kvar i ett område som jag visade månadsbilder från 2018. Jorden till vänster i bilden nedan är delvis flyttad. Men nu ska resten ca 10 x 10 x 0,4 meter fraktas till nya planteringar. Och jo jag fick förslaget att låta den ligga och köpa ny – nej tack!

Månadsbild oktober 2018 - svängen i full vinterskrud
Månadsbild oktober 2018 – svängen i full vinterskrud. Snön lyfter fram en del av träden och buskarna men bilden är ett par år. Nu är alltihop tömt, flyttat
Plaskdamm, Augusti månadsbild 2018
En plaskdamm för växter blir snart full när allt i bilden blir uppgrävt. Så nu tajmar jag det med en väderprognos med regn istället
Plaskdamm behövs
Vinkeln är lite annorlunda – jag fotade med mobilen men nu är det helt tomt på växter bakom klotlönnen.

Plaskdamm eller ej – jag går vidare

När jag grävde upp de allra första växterna på åkern förra året var det med en viss sorg. Det var en temporär lösning men jag hade varit väldigt nöjd. Då grävde jag upp det sorkarna kalasade på. Nu den här hösten gräver jag utan att reflektera… ..det är färdigprocessat tänker jag. Och jag gräver upp allt.

Plaskdamm
Vissa växter kommer gå direkt till gå och missa plaskdammen. Det ska regna rejält till helgen…

Nu är frågan kommer jag bli lika nöjd med det här? Jag är orolig för alla skosnören jag hittar i jorden vi fraktar hit. Kärran töms och jag skyfflar. Rötterna tillhör honungsskivling – platta, sega rötter som när de är mogna är svarta. De är ett verkligt hot mot träd och buskar. Det finns mängder av gammalt och delvis förmultnat trä i jorden. Ska jag gräva upp det och all annan skit så blir jag aldrig klar. De går för övrigt inte att sanera heller.

Fram med spaden och vattenslangen

Den kloka skulle säga – vi kan väl vänta ett par månader. Men jag är vis – det gäller att fånga nuet helst på uppstuds… Så jag tog fram spaden och gräver runt. För att flytta de största kommer vi behöva vara flera. Jag förbereder en än större plaskdamm än den jag gjorde tidigare. Och sen är det bara att göra. Jag fokuserar alltid på hur mycket som är gjort istället för det som är kvar. Och det känns alltid bättre att 1/6 är REDAN gjort än oj det är 5/6 kvar…

Echinacea 'Delicious Candy' - solhatt
Echinacea ’Delicious Candy’ – solhatt

Och jag är så tacksam för att väderleksrapporten lovade och levererade svalare. Runt 20 grader är fortfarande svettigt att jobba i men ändå skönt. Tänk förr när jag tyckte 20 grader var mycket… Det var innan de 3 sista somrarna. Och nej jag kan inte svara på varför jag startar nåt sånt här eller varför jag inte bara tänker för mycket jobb. Men jag gissar att jag antingen har nån gen andra saknar eller tvärtom saknar en gen som andra har… Jag blir otroligt triggad av ”omöjliga” saker.

Solhatten får symbolisera ett annat inlägg, ett som kommer med blommande växter som gillat en torr sommar i soligt läge. Du kan läsa fler trädgårdsbloggar via Trädgårdsfägring. Nu blev det ett tvåveckorshopp i inläggen och läsandet hos er andra… Men grejen är att när det blir så här stora jobb blir jag för trött. Jag har varken skrivit eller läst på kvällar eller mornar. Men det blir bättre så småningom 🙂

Önskar oss en härlig helg och vecka!

16 Kommentarer

 1. Marit den 28 augusti, 2020 kl 21:12

  Du graver og flytter, og nå håper jeg at du blir fornøyd. En gang blir du vel ferdig 🙂
  Det var en nydelig solhatt du viser der! Den navnesorten har jeg ikke sett her. Jevghåper at du får mye regn i den kommende helgen. Her skal det ikke regne.

  God helg, Carina!
  Klem, Marit

  • Carina den 29 augusti, 2020 kl 07:52

   Det hoppas jag också… ..att jag blir nöjd. Flyttade den stora hängkatsuran igår och den gör sig bra där jag planterade den 🙂 Det regnade stilla igår kväll. Nu är det mulet men uppehåll. Det vore väl himla typiskt om regnet försvinner innan det kommer hit.

   Visst är solhatten läcker! Och den enda där båda jag satte klarade vintern. Testade ju ett ’nytt’ sätt att plantera dem.

   Kram, Carina

 2. Ulrika den 28 augusti, 2020 kl 22:43

  Jamen jösses vilket jobb du gör. Hatten av. Tar mig också an det många ser som omöjligt utan att tänka tanken att det kanske är för mycket. Dina ytor ser dock ut att vara enorma. Men har man en vision så har man, eller hur?
  Härligt nu med lite svalare väder, väntar som du på regn, hela trädgården slokar och jag suktar efter att flytta/dela växter.
  Lycka till med plaskdamm och allt. Ha en fin helg /Ulrika

  • Carina den 29 augusti, 2020 kl 07:55

   Tack! Jo det är ett himla jobb och ibland är jag väldigt trött. Men så hittar en växt sin plats och jag blir så nöjd och där kommer kraften att fortsätta. Ytorna är totalt sett knappt 3.700 men med stor höjdskillnad och en hel del berg i dagen. Där jag är nu hade jag hoppats behålla flera träd men de har tyvärr fått tas ner. Det är alltid skönt att höra att vi är flera 🙂

   Ja svalare är framförallt bra för växterna, det och lite dagg på nätterna gör underverk. Men det är skönare att jobba också.

   Tack detsamma! Carina

 3. Lisbeths Haveblog den 29 augusti, 2020 kl 10:45

  Do godeste for et arbejde….. Morsomt at se din maskine. Når vi skal flytte jord her i haven, sker det forsigtigt i en spand, mens vi passer på ikke at ødelægge noget, når vi bevæger os med spaden i hånden.
  Det bliver sikkert godt- for jeg kan høre, at du har målet for øje.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 30 augusti, 2020 kl 09:00

   Visst är maskiner fantastiska! Ingen diskussion om det. Utan den hjälpen hade det nog varit tröstlöst. Sen skyfflar jag mycket jord ändå men det går ändå så mycket fortare. Förstår att ni inte kan göra så. En liten och etablerad trädgård kan man inte ta sig an på det sättet. Jag har grävt upp massor för att kunna komma in med maskiner.

   Ha det gott! Carina

 4. Ätliga trädgården den 29 augusti, 2020 kl 11:04

  Jag är full av beundran över hur du tar dig ann detta enorma projekt och håller i med visionen levande. Är det kanske den som är drivande för det kan väl inte bara vara en gen för självplågeri eller en saknad latgen… Jag skulle i alla fall kunna ha nytta av lite av den här energin. Inte många knop gjorda i min trädgård i denna sommar, men förklaring finns.
  Och viss är glaset halvfullt eller åtminstone påbörjat om det bara är några droppar i.
  Hoppas få hälsa på i din sluttning så småningom.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 30 augusti, 2020 kl 08:57

   Tack Anette!

   Visst är det visionen som håller liv i orken. Och genom att flytta växter nu så kan jag få belöning till våren även om långt ifrån allt kommer vara färdigt och tip top. Jag sätter på skygglappar för ofärdigt och tittar på färdigt. Det är viktigt att se glaset från ’rätt håll’ 🙂

   Ni är så välkomna när helst ni vill! Kram, Carina

 5. Villroses hage den 29 augusti, 2020 kl 12:36

  En svært stor jobb 😮 Lykke ti med gravingen!
  Flott solhatt. God helg!
  /Irene

  • Carina den 30 augusti, 2020 kl 08:55

   Ja det är stort… Inser nu hur mycket växter jag skaffat sen jag flyttade från förra trädgården och hur mycket de vuxit sen jag skaffade dem.

   Tack detsamma! Carina

 6. Anni den 29 augusti, 2020 kl 14:14

  Fånga nuet på uppstuds var verkligen ett bra uttryck! Att jag sedan blir alldeles matt av ditt nu är en helt annan sak. Jag känner att ditt nu pågår ständigt – vilket det såklart gör, men ditt nu är extra allt.
  Och vem orkar läsa bloggar om andras vackra trädgårdar när man är mitt inne i ett gigantiskt grävande? Eller högsommarvärme? Idag är det äntligen regnigt här i Stockholm och jag njuter av att vara inomhus med gott sam,vete. Tycker att det projekt jag påbörjat med tidningspapper, markduk och täckbark är stort, men så är det ju för min trädgård Dina proportioner är helt annorlunda. Jag är helt fascinerad och full av beundran.
  Hoppas du nu har en riktigt arbetsam och resultatinriktad helg 😀
  Kram på dig!

  • Carina den 30 augusti, 2020 kl 08:54

   Tack 🙂 Det är så det känns ibland och om jag inte hade den förmågan skulle många möjligheter gått förlorade – grävhjälp och jordflytt till exempel 🙂 Jag orkar skriva på mornarna men då behöver det finnas bilder och när de inte finns redigerade och klara så tar det stopp. Och några trevliga kommentarer trötta kvällar är svårt att pressa fram – tyvärr.

   Vi fick lite regn fredag och nu är det sol igen. Fram med vattenslangen. Funderar på om en tvärtom approach kan fungera. Jag ska inte flytta något då regnar det?

   Tack och kram!

 7. Marika den 29 augusti, 2020 kl 23:43

  Hej Carina!
  Sitter här och ler när jag läser den första kommentaren , Är imponerad av din energi och att du orkar, för det är inget lätt jobb. Ibland önskar jag att jag hade en större trädgård, och ibland är jag helt nöjd med en liten. Det känns bra med kroppsarbete, och så är det kul att se resultatet. Idag har vi fått en hel del regn, temperaturen är skön och sval. Riktigt vacker solhatt.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 30 augusti, 2020 kl 08:43

   Hej Marika!

   Mmm jag hade kanske också lett eller skakat på huv’et 🙂 Ibland orkar jag inte men om det är en dag när jag får en fråga om hjälp med flytt så får jag leta upp orken nånstans. Det finns många fördelar både med en större och en mindre trädgård. Det viktiga är tänker jag att komma ihåg varför man valde att ha det som man har. Det finns ju oftast skäl till att vi väljer att göra som vi gör.

   Nej här kom bara lite regn 🙁 Typskt!

   Kram, Carina

 8. Ingmarie We/Refugium den 30 augusti, 2020 kl 10:11

  Delicious Candy är verkligen läcker. Och du fortsätter att jobba med din trädgård och flytta växter. Har vi äntligen fått en del regn, så jag hoppas att min trädgård och mina växter hämtar sig en smula. Ha det bra.

  • Carina den 30 augusti, 2020 kl 19:33

   Visst var den fin! Men jag är besviken för Hot Papaya som jag såg och gillade verkar bli något annat när den blommar nu. Vi fick pyttelite regn men ikväll kom en lätt skur.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.