Vårlöksblomning - vintergäck, Eranthis hyemalis

Vårlöksblomning i stora sjok är min målsättning

Vårlöksblomning i stora fält eller nåja – jag får nöja mig med sjok men ändå… De första vårlökarna är oftast ensamma i mina bilder men de är bara förlöpare till mängder av likadana. Och det är jättekul ända tills jag behöver gräva runt dem eller dela av något annat skäl. Den mörkt lila våririsen ’George’ sattes för länge sen men har sen snällt format nya knölar och nu när jag grävt ner andra lökar där så tar knölarna som följer med upp av ’George aldrig slut. Men nu när jag vill ha vår, blomning och mat till humlorna är de förlåtna. Och jag kommer fortsätta sprida ut lökar av de jag tycker mest om. Det är suveränt 11 månader av 12.

Iris Reticulata-grp 'George'
Vecka 2 – nu börjar fler och fler blomma men det är många kvar som ska slå ut av Iris Reticulata-grp ’George’
Iris Reticulata-grp 'George'
Vecka 3 och fortfarande är det många som är på väg upp. Så småningom känns det som de fullständigt tar över och jag passade på att bredda partiet förra sommaren. Iris Reticulata-grp ’George’ – en liten del av en plantering där det dyker upp knölar både här och där. En vitamininjektion nu. Men… rådjur gillar dem så det är idé att spraya tidigt med Tricogarden

Förra veckan sparsam vårlöksblomning

Då bestog min vårlöksblomning av de där första modiga som sträckte på sig och öppnade sina kalkar. Nu börjar sjoken blomma och det är en fröjd att se. Jag hade makrot på kameran när jag fotade så bildutsnittet är ganska snävt – du får använda fantasin och bredda partierna åt alla håll.

Colchicum hungaricum 'Velebit Star'
Colchicum hungaricum ’Velebit Star’ en variant av ungersk ljusblomma. Den delar sig inte lika snabbt men är ändå väldigt välkommen. Skillnaden mot krokus är antalet ståndare – krokus har 3, de här har 6

Trädgårdens tidigaste skafferi

Vårlöksblomning är långt ifrån bara till lyst för mig. Den är de första insekternas, humlornas och binas skafferi. Och surret som uppstår bland krokus, iris, snödroppar och andra en solig dag är oslagbart. Det tydligaste beviset på att livet återvänder – en ny cykel startas upp.

Vårlöksblomning i torkan
Torkan – en solig plantering med mager jord överskuggad av en stor en – här trivs många vårlökar med både jord, sol och sommarbakning. Än så länge mest ett galleri av etiketter men det är fler iris, krokus och botaniska tulpaner på väg

Tacksamma bidrag till vårlöksblomning

I rätt lägen brukar vissa sorter snabbt börja dela sig. De första åren är det inte jättetydligt men en krokuslök brukar i många fall, kultivarer vi köper i handeln, sätta flera nya lökar efter blomningen. Först blir den lilla gruppen mer kompakt men snart ser det mest ut att vara trångt om utrymmet. Krokusen nedan, Crocus chrysanthus ’Romance’, är en av de där tacksamma. Det är för övrigt de flesta i Chrystanthus- och Biflorus-gruppen. Den blommar bland de allra första hos mig och delar sig snabbt. I bilden ser den inte mycket ut för världen men det är för att jag tog en liten grupp och delade isär. Det var tröttsamt många lökar i ruggen och jag fick utöka ytan flera gånger för att få ner de med hyfsat avstånd vilket var för tätt…

Crocus chrysographes 'Romance'
Crocus chrysographes ’Romance’

Detsamma gäller för allihop här – de delar sig raskt och har du bråttom kan du egentligen börja flytta isär lökar/knölar när de vissnat ner säsong 2. Att gräva snödroppar ’in-the-green’ är ett plantskole påfund vitt spritt men är inte optimalt för lökarnas överlevnad. De – liksom alla andra – mår bäst av att få vissna ner och sen flyttas i vila. Varför gör man då så? 2 skäl som jag har hittat. Det första är att väl uppgrävda, i vila, så torkar snödroppslökar snabbt de är alltså inte så lämpade för att hänga i en plastpåse i butik. Det andra är att de blommar en tid då de flesta odlare och plantskolor har gott om tid. Inte svårare än så…

Galanthus nivalis - snödroppe
Galanthus nivalis – snödroppe – jag hade lökar överallt och de skulle flyttas. De är uppgrävda in-the-green men jag kunde utan vidare förlora några, krukan är på 30 liter och fullpackad. De mår annars bäst av att grävas upp när de vilar.

Plats för stora sjok

Ja där tänker jag till från början.. Löken ska trivas och det ska se bra ut på sikt med en större grupp/sjok/matta. Det kan få ta några år men jag vill inte jobba mer än nödvändigt sen. Och eftersom jag helst ser ensfärgade sjok så vill jag inte gräva upp och missa några. Det fungerar i teorin åtminstone…

Vårlöksblomning - Iris reticulata 'Palm Springs'
Iris reticulata ’Palm Springs’ färgskillnaden beror på soligt respektive mulet
Vårlöksblomning - Iris reticulata 'Palm Springs'
Idag… Fler och fler börjar blomma – Iris reticulata ’Palm Springs’. Uppe till höger en ’J.S. Dijt’ som ska märkas och flyttas när den gått i vila

Snödroppar på rad

Satte ett antal lökar i en lång rad i höstas. Varannan grupp vanlig enkel snödroppe, Galanthus nivalis, varannan den fyllda formen ’Flore Pleno’. Det ser inte särskilt kul ut i år men jag får sätta på mig framtidsglasögonen och tänka om 3 år… För det är en massa liter, japp inte antal utan liter, lökar som jag tryckt ner. Och för dem som står kvar på åkern har jag en tänkt ny placering.

Vintergäcken ser inte så mycket ut nu i blom men jag lovar – det är mängder av frön och små knölar som när jag rensade undan lite gräs är på väg upp. Så om ca en månad kommer jag ha en grön och tät matta vintergäck att gräva upp och fördela. Jag tog en grupp förra sommaren och de blommar fint i grönsakslandet nu.

Vårlöksblomning - vintergäck, Eranthis hyemalis
vintergäck, Eranthis hyemalis, om ett tag är marken täckt av gröna vintergäcks blad. Det är fullt av knölar i olika åldrar. Nu blir frösådderna många och ökar för varje år. En del ser dem som ogräs andra har svårt att etablera dem

Vårlöksblomning i kanten av buskage

Buskage eller kanten av dem brukar vara bra plats för många vårlökar. Där får de den sol och värme de behöver på våren men skyddas mot överskott av regn sommartid, busken suger ju dessutom upp en hel del. Och där kan det få bli lite vilt med större sjok av olika sorter

Vårlöksblomning - Crocus tommasinianus pale - snökrokus
Crocus tommasinianus pale – snökrokus – vacker i kanten av buskage bland fjolårslöv

Passande bakgrund

Jag gillar lökar bland löv och fjolårsgräs över vårlökar mot naken jord. Men det är jag och min smak. Du såg irisarna i början som växer ur en matta av prydnadsgräs från i höstas. Men det är vackrare än en massa bar jord fast på den positiva sidan är också att rådjuren inte betar de som växer så lika gärna. Jag länkar till trädgårdsfägring om du är sugen på mer trädgårdsläsning. Vill du få fler tips på lökar och knölar så finns det i växtregistret här.

14 Kommentarer

 1. Marit den 9 mars, 2021 kl 19:59

  Ja, løker vil vi se mye av fremover! Din første lilla Iris ’George’ har en veldig flott farge. Nydelig teppe med Erantis. Jeg plantet mine første høsten 2019, og de blomstret fint i fjor. Om de kommer igjen i år gjenstår å se.
  Snøkrokusen din er helt nydelig! Den har jeg ikke sett i salg her tror jeg.

  Klem, Marit

  • Carina den 9 mars, 2021 kl 20:55

   Vi håller tummarna för att de trivs men har de blommat ett år kommer de nog igen 🙂 Nej du har nog inte hittat just den i handeln. Det är en lök, antagligen frösådd, som dök upp hos mig och det är därför jag lagt till pale. Men den vanliga arten borde du hitta hos er – den är tidig och härdig.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 9 mars, 2021 kl 20:24

  Mine crocus og vintergækker er flinke til at brede sig, jeg har rigtig mange i år, også mange på vej, som først blomstrer næste år. Derimod er Iris reticulata ikke så villige til det, som dine er.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 9 mars, 2021 kl 20:57

   Visst är det härligt när vårlökarna breder ut sig 🙂 Irisarna behöver verkligen en sommarbakning och jord med bra dränering för att trivas. Men ju mer gener från I danfordiae som de har desto känsligare är dem. Men det finns ett antal ganska vanliga blå – lila – purpur som växer bra bara man kan ge dem det här.

   Kram, Carina

 3. Ulrika den 10 mars, 2021 kl 07:41

  Hej Carina,

  Vilken härlig vårblomning och vem drömmer inte om vårlökar i stora sjok? Tänker varje år att jag ska dela på tuvorna och sprida dem till nya platser, men glömmer så lätt när andra växter tar vid. (Men eftersom jag ofta får med lite lök när jag gräver i planteringarna av någon anledning, så lyckas jag sakta men säkert åtminstone sprida ut dem något i alla fall.)
  Har äntligen hittat platser som våririsarna trivs på och ser bladen sticka upp ur marken, men får vänta på blomningen någon vecka. Och måste se till att rådjuren håller sig borta. Har precis använt sista resterna av Tricogarden och ska fylla på förrådet igen. Förra året fick jag t o m se tulpaner blomma och hoppas på en upprepning.
  Just nu är det kallt och snöigt igen så trädgårdsarbetet ligger nere.

  Ha det fint. Kram Ulrika

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:21

   Tänk det är samma här fast nu har snön övergått i regn men allt som lagt sig innan är ännu inte borttöat. Det som brukar hända mig är att jag vill vänta till de vissnar ner och då är det ofta så mycket annat… Och så vill jag ju hålla gula sjok gula osv och när de väl vissnat smiter det lätt med något annat. Så av de lökar jag har mycket av slösar jag ibland och gräver precis när de blommat klart. Då har jag tid och koll 🙂

   Ska också skaffa mer Trico. Har en lista jag ska ta med till min favorithandel – en grossist egentligen med alla möjliga bra trädgårdssaker men väldigt lite grönt.

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 11 mars, 2021 kl 13:16

  Dine iris er fantastiske i farverne. Jeg har en del forårsløg i krukker, som jeg henter frem i foråret og sætter væk, når de er afblomstrede og grimme. Jeg får lyst til at prøve med en krukke iris. Den kan da blive tør og gennembagt om sommeren. Hvis de altså har det godt med tørke?
  Og ellers er jeg enig med dig: Blomsterne er smukkest i en bund af noget frem for bar jord.
  Mange hilsener Lisbeth
  PS Godt jeg kunne åbne din blog i dag. Jeg frygtede på dine vegne, at ingen kunne 🙂

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:25

   Härligt att du lyckades! Marit hade problem för några veckor sen och jag tror det har med webläsaren och tillfälligheter – sen ligger ’problemet’ kvar i cachen och man får rensa själv eller vänta på att den rensas automatiskt.

   Alla iris i Reticulata-gruppen mår bra av sommartorka och bakning. Bra med gödning efter att de blommat klart när bladen börjar växa till och sen vissnar de ner och behöver bakas. Så kruka i ett soligt läge låter bra 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Elna Slot den 11 mars, 2021 kl 21:40

  Hvor har du mange smukke løgblomster. Navnlig irisserne springer i øjnene. Det er ikke så tit man ser store partier af iris. Især den blålilla “George” er smuk. Det tager tid at grave løg og knolde op for at dele dem, men det er umagen værd. Jeg kan også bedst lide, når løg gror lidt vildt og tilfældigt i store grupper.

  Hilsen Elna

  • Carina den 12 mars, 2021 kl 10:06

   Hela mitt odlingsliv så har jag älskat vårlökarna egentligen ännu längre om jag tänker på hur jag som liten gick rundor varje dag vid till exempel bäcken för att titta efter vårlök, Gagea, och vitsippor. När det finns gräs, löv och annat kvar tycker jag det liknar naturen mer, det ser naturligare ut för mig än en ren rensad rabatt med en grupp blommande lökar, Men jag vet att många inte håller med mig och det är helt ok 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 12 mars, 2021 kl 09:02

  Hej Carina!
  Härliga vårblommor. George är mycket vacker och färgen är helt i min smak. Den Ungerska ljusblomman har jag nog inte sett förut, riktigt fin. Precis som snödropparna och snökrokusen. Det ser maffigt ut när det är en hel koloni.
  Här är marken täckt av snö, den töar nog bort. Det var ett riktigt yrväder igår.
  Ha en trevlig helg!
  Kram, Marika

  • Carina den 12 mars, 2021 kl 10:09

   Hej och tack Marika!

   ’George’ är en tacksam sort. Bara för ett par år sedan så förde SKUD den till I histrioides som i sig är härdigare och mer lättodlad fast fortfarande i magra, sommartorra och soliga lägen. Nu har man plockat in den i Reticulata-gruppen och det kanske är rätt men det blir svårare att veta vilka som har mer av histrioides och därmed är härdigare. Man kan gå på graden gult i blomman – ju gulare desto känsligare.

   Här har allt töat bort i regnen som följde efter snön. Men vinden är kvar…

   Kram, Carina

 7. Anni den 21 mars, 2021 kl 23:46

  Undrar om det är rådjurens fel att alla mina fina våriris försvann? För inte kan det väl vara jag som gjort fel … hmmm … Ska skriva en påminnelse om att jag vill plantera fler till hösten! Lite snödroppar ska jag flytta på, men de får gå krukvägen så jag hinner njuta först. Ser att de jag flyttade förra året har etablerat sig. Bra.
  Vintergäcken trivs väldeliga här. Tror du att den tjocka mattan av gröna blad kväver andra växter? Jag tycker mig ana det, till och med så att en spireahäck är konstigt tom där vintergäcken spritt ut sig.
  Älskar krokus och alla bin som står på huvudet i dem så snart solen värmer lite. I år var det rena oväsendet, å mycket surr har jag inte hört på flera år. Hoppas att det betyder att några bikupor mår bra i min närhet.
  Ser din samling av etiketter och inser att du inte har några grävglada ekorrar 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.