Oconaluftee river in Great Smoky Mountains

Drömresmål för växternas och min skull

Drömresmål – jag hade många tankar, det finns många platser jag tänkt ibland att dit vore kul att åka. Det finns flera resor som jag om någon frågar skulle säga ja till. Kinas områden med rododendron, och mycket annat, lockar men det skulle i sig bli flera resor och svåra val. Himalaya har jag pratat länge om men hur välja ut en liten del av allt som finns där? Sydamerika – en vandring längs västkustens bergsrygg. Och så har jag ju mycket kvar i USA jag har till exempel missat den stora rododendronblomningen längs bergssidorna i Smoky Mts – där växer bland annat R. catawbiense som är inblandad i så många hybrider. Den växer tillsammans med en lövfällande art R. calendulaceum – orangeazalea och de brukar säga att bergen glöder när de blommar.

Oconoluftee visitor center, Great Smoky Mountains
Oconoluftee visitor center, Great Smoky Mountains

Och medan jag plockade in de här grejerna i bilen kunde jag titta på blommande judasträd, Cercis canadensis, på min vänstra sida. Fröna som ligger i påsen till vänster i bild är av blomsterkornell, Cornus florida, och de resulterade i två buskar som jag nu har planterat på friland.

Önskelista - Cercis canadensis 'Forest Pansy'
Cercis canadensis som blommar i början av april vid vägen alldeles vid besökscentrat – Oconoluftee – en liten bit längre fram längs vägen kör jag in i det gigantiska reservatet

Det finns en gemensam nämnare för mina drömresmål

Alla har en sak gemensam – drömresmålen ligger i bergstrakter alltså inga enkla promenadstråk direkt. Jag har löst pratat om – det skulle vara kul att spendera ett halvår i Sydamerika. Men det skulle kanske fungera i Asien också. Det finns så många områden där i Kina, Indien, Himalay – listan är lång.

Great Smoky Mountains och Blue Ridge Parkway

Great Smoky Mountains är ett gigantisk område och naturreservat med många olika miljöer. Jag har nästan bara besökt delen som ligger i North Carolina. Längs bergsryggen löper Blue Ridge Parkway i en nord – sydlig riktning. En äldre väg längs åsen med många sk pull outs – utsiktspunkter – att stanna vid. Oftast i samband med utsiktsmål och vid historiska platser. Överlag har jag varit ganska ensam där. Vägen som går över själva Great Smoky Mts i öst – västlig riktning klättrar uppför bergssidan från Oconoluftee river i botten. Även här finns mängder med pull outs. Jag har oftast valt stopp utifrån växter jag sett vid sidan.

Oconoluftee river - Great Smoky Mts
Oconoluftee river – Great Smoky Mts, till en början kör jag längs den här floden som flyter genom Cherokee land
Drömresmål - Smoky Mountains
Smoky Mountains 1precis när bladen spruckit ut är magnifikt

Enklast möjliga drömresmål

Drömresmål - Blue Ridge Parkway
Drömresmål – Blue Ridge Parkway – här klättrar rododendron längs berget och de små blommorna är R. vaseyi i blom. Tvekade på morgonen om jag skulel åka över – det kom veritabla störtskurar. Det lugnade sig när jag väl var där men här har det precis slutat regna och till vänster ångar bergssidorna efter regnet

Det har varit så vansinnigt skönt att sätta sig i bilen och köra över till Great Smoky Mts och Blue Ridge Parkway. Ta med en enkel matsäck för dagsturen och mycket vatten. Det är som så att våren där är mer som försommar här så kombinationen av växter jag odlar här som växer vilt där och riktigt sköna försommardagar bland nygröna blad – det är fantastiskt njutbart. Och det enkla är oftast det bästa. Överhuvudtaget finns det överväldigande vacker natur i Nordamerika. Jag hade en resa bokad till midsommar – den kräver lång planering. En fotokompis i USA bokade fyren på länken för två år sedan. Vi har rest och delat rum tidigare så vi visste att det fungerar. Men jag kände redan i somras att det kommer bli tajt att få koll på Corona innan dess och avbokade. Synd för fyren är speciell, Washington state har jag inte rest i och där finns underbara miljöer har jag sett.

Indian Creek Falls – drömresmål

Min allra första tripp till Great Smoky Mts gick till Indian Creek Falls. Det var ett av områdena utmärkta som växtrika och jag ville se bland annat trillium i det vilda. Där finns också några olika vattenfall. Och det var fantastiskt att se ett antal av de jag odlar här hemma i lunden växa vilt inkl sipprutan nedan.

Drömresmål - Anemonella thalictroides, sippruta
Anemonella thalictroides, sippruta, fotad i det vilda vid Indian Creek Falls, Great Smoky Mts. Det här var första trippen över dit en av flera
Drömresmål - Tom Branch Falls, Great Smoky Mts
Tom Branch Falls, Great Smoky Mts
Blåregn, Wisteria
Blåregn vräker sig över träd och buskar längs motorvägen mellan Greensborogh och Smoky Mts och vid rätt tid blommar de kopiöst

Enkelt är bra

I veckan när jag satt på en stubbe i solskenet medan jag eldade ris så landade jag i att det enkla är ändå – alltid – det bästa!! Och kanske var det därför som jag gillade de där dagarna i Smoky Mts och längs Blue Ridge Parkway så mycket. Det var enkelt! Kör en bit, se något spännande, stanna på utsiktsplats, vandra lite, kika lite, köra vidare och stanna igen… Och trots att jag varit där flera gånger, minst en varje gång jag varit i Greensboro, så återvänder jag gärna. Jag har till exempel aldrig sett bergen på hösten…

Trädgårdsfägring har ’Drömresmål’ som tema och jag länkar som vanligt! Igår, fredag, skolade jag om chili, skrev etiketter till tomatsådden närmare bestämt 28 sorter och förberedde papperskrukor tll dem. Vårtecknen blir fler och irisarna börjar blomma.

Ha en härlig första helg i mars!

22 Kommentarer

 1. Min Lilla Kokvrå den 6 mars, 2021 kl 11:39

  Smokey Mts… Låter som en äventyrlig plats helt i min smak, med höga berg, spännande vegetation, vattenfall och trolsk dimma. Dit skulle jag absolut tänka mig att resa.
  Trevlig helg! /Birgitta

  • Carina den 6 mars, 2021 kl 12:18

   Det är fantastiska miljöer att vistas i. USA har mängder av spektakulär natur.

   Tack detsamma! Carina

 2. Marit den 6 mars, 2021 kl 13:50

  Takk for de fine bildene, Carina! Der skulle jeg gjerne ha vært en tur 🙂
  Så fin blomstring på Cercis canadensis, og på blåregnen. Fantastisk bilde du har tatt av den 🙂

  God helg!
  Klem, Marit

  • Carina den 6 mars, 2021 kl 18:05

   Det är en härlig plats på jorden särskilt på senvåren när många växter vi gillar att odla står i blom där. Och det är en tur jag tar i lugn och ro utan prestationskrav – inte minst viktigt.

   Kram, Carina

 3. Elna Slot den 6 mars, 2021 kl 20:22

  Drømmerejser har man da lov at tage på uden at skulle testes og i karantæne.
  Det er smukke billeder, navnlig det sidste af blåregnen. Jeg håber, grænserne snart lukker op igen, så du kan komme på din drømmerejse. Indtil må du nyde dit eget land, som også har så mange smukke steder at byde på.

  Hilsen Elna

  • Carina den 7 mars, 2021 kl 10:54

   Tack Elna!

   Jag är väldigt nöjd med Sverige och trädgården och känner inget egentligt behov av att resa. Däremot var det trist att behöva avboka resan till Washington state – det var på riktigt en one-in-a-lifetime resa.

   Ha det gott! Carina

 4. Marijke Verdonk den 6 mars, 2021 kl 20:53

  Good evening dear Carina,
  I believe you when you write how beautiful it is in the United States. And that you are dreaming about going out on a trip. I will never see this because I don´t like to be in an airplain. Keep dreaming!!
  Have a wonderful rest of the weekend.
  Marijke

  • Carina den 7 mars, 2021 kl 10:58

   Dear Marijke!

   Shame that you don’t like flying but accepting facts is a strong quality. I’m not afraid of flying, have flown a lot because of work but I’m concerned about the environmental aspects of it. So I’m quite happy at home.

   xx Carina

 5. Marika den 7 mars, 2021 kl 10:28

  Hej Carina!
  Ser ut som en härlig resa, med vacker natur. Både berg, vattenfall och blåregn som växer vilt. En grön frodig natur. Tråkigt med fyren, men det kanske blir ett annat tillfälle.
  Så småningom kan vi nog resa igen, men det tar ett tag.
  Ha en skön söndag /Marika

  • Carina den 7 mars, 2021 kl 15:44

   Hej Marika!

   Naturen är underbar och det har varit härligt att se växter jag odlar här växa vilt. Att det sedan har varit fantastiskt försommarväder varje gång jag varit där gör det hela än bättre. Ja fyren var trist – jag kan inte boka den själv ens om jag är medlem i föreningen om jag förstår rätt.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 7 mars, 2021 kl 11:20

  Coronaen har nok øget antallet af rejser i vores drømme. Forhåbentlig kan du komme af sted uden problemer næste år.
  Det var en fin tur for mig at komme med til Great Smoky Mts. Hvor ser det smukt og storslået ud.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 7 mars, 2021 kl 15:46

   Det här var ett inlägg mer på temat än utifrån mina drömmar. Jag tycker fortfarande effekterna av corona är rätt så sköna och drömmer mig egentligen ingen annan stans 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Linda den 7 mars, 2021 kl 18:35

  Vilket intressant sätt att resedrömma på. Jag har inte tänkt så, men jag skulle väldigt gärna vilja se en japansk mossträdgård och Himalaya står högt upp även på min lista – jag älskar ju Indien (i morgon är det ett år sedan vi kom hem därifrån i sista stund – de hade precis börjat dra in visum). Jag vill hemskt gärna till Darjeeling. Där är det dock inga växer som lockar utan att få njuta av utsikten över Kanchenjunga. En dröm är att bo ett år i Costa Rica bara för att få odla grönsaker i en trädgård där och se hur allt frodas. Naturen i Costa Rica är fantastisk. Och så vill jag vansinnigt gärna tillbaka till Amazonas. Bara alla svampar och hur de sprider sina sporer är fascinerande. Jag är även fascinerad av träsk. Jag älskar träskmarker och skulle väldigt gärna vilja göra utflykter i sådana i södra USA. Vilket växtliv! Vi besökte en helt fantastisk träskmark i Indien förra året. Vår vän som vi skulle besöka avrådde oss och tyckte inte att det var mycket att se (han är utpräglad storstadsbo), men för mig var det bäst av allt på hela resan. Vilket fågelliv, vilken vacker växtlighet och suck – alldeles, alldeles underbart. Bäst av allt var att det låg en kobra vid sidan av vägen. Rickshawföraren (jag hade gärna gått till fots, men det var inte aktuellt) sa att det var ovanligt och tryckte bestämt ner mig i sätet när jag ville kliva ner på marken för att fotografera 😉

  Hm … det här skulle inte bli så långt. Men åh, så det suger i restarmen. Jag blev alldeles nostalgisk och jag tror att det dröjer innan vi kan åka någonstans. Även om vi får vaccin, så är det kanske inte så gott om det på andra håll. Och så tänker jag att säkerheten kanske försämras på sina håll i och med andra effekter som blir av pandemin. Jag tror att det får bli uppehåll även nästa vinter, men vem vet …

  Hoppas att du gillar Petit Vert de Paris. Här har ett helt gäng svällt upp på en och samma gång, så nu får jag försöka salta in eller lagra på annat sätt. Jag har också köpt Gunnar eftersom maken heter det i andranamn 😉

  Kram och trevlig kväll!
  Linda

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:30

   Gillar alla platser du föreslår kanske är det för att det saknas ett ’vi’ och för att det är jag som planerar – då blir det brist på planering. Sen var jag väldigt mätt på resande eftersom jag gjorde flera resor i jobbet vår och höst där varje resa tog 3 helger då försvann en hel del av nöjet och jag har missat magnoliablom, sen har knopparna självklart frusit när jag varit hemma, och mycket annat. Men nu har det gått 2 år så så småningom vill jag längre bort och gärna lite längre igen. Jag gillar att resa lugnt, att känna in människor och platser långt, långt före att bocka av en massa ’ska se’ 🙂

   Jo jag ska beställa gurkfrön – redan när jag svarat dig 😉 Häromdan glömde jag…

   Tack detsamma! Kram, Carina

 8. Anni den 7 mars, 2021 kl 22:12

  Vilket spännande och lockande inlägg! Fantastiska upplevelser och magnifikt blåregn!

  28 sorters tomater … ojojoj.
  🙂

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:32

   Tack Anni!

   Visst var det magnifikt! Jag var glad när jag fann det av en händelse. Jag hade sett så många ställen längs vägen de där 4 timmarna jag körde och var inte säker på vad jag såg mer än väldigt blått och klättrande i andra träd och buskar. Tänk vitblommande kornell och blåreng… När jag fann den här platsen förstog jag vad det var som växte även längs motorvägen.

   Japp 28 sorter men bara 2 frön av varje 🙂 Då kommer mina plastbacker räcka alldeles lagom i sommar.

   Kram, Carina

 9. Ulrika den 8 mars, 2021 kl 08:00

  Hej Carina,

  Bästa formen av resa, lite löst planerat och med tid till att stanna där man känner att man vill. Kul också att få se de växter man odlar i dess rätta sammanhang. Lockande både text och bilder. Skulle gärna se trilliumfälten på våren.
  Så tråkigt att ni fick lov att boka av resan i sommar, men det kanske blir tillfälle längre fram.

  Allt gott! Kram Ulrika

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:36

   Hej Ulrika!

   Ja eller hur 🙂 En kort period levde jag med en person som planerade varje minut. Jag föreslog vi kan stanna här och ta det lugnt… Det går inte då missar vi… Det fungerar inte för mig jag blir skitstressad. Vi körde 1100 mil!! i USA på 21 dagar. Det barnen och jag talar om idag är när han blev irriterad och att vi inte kommer ihåg mer än vissa större ställen typ Gran Canyon… Men vi kan ticka av många stater på USAs karta 🙂

   Jag vågade inte riktigt hoppas och först såg jag nån enstaka av framförallt T grandiflorum men sen fanns de där i stora grupper både här och där.

   Häromdan tänkte jag den elaka tanken… Om inte USA kan öppna upp kan inte dem åka dit och då kanske hon bokar i framtiden istället. Det här är en av hennes högsta drömmar och jag är också helt såld.

   Kram från Carina

 10. Helena den 8 mars, 2021 kl 17:18

  Men du så härliga bilder blir så himla sugen nu på att besöka trädgårdar! Hoppas man kan åka lite i Sverige i år men tror väl inte riktigt på det… Men vi med trädgård har det ju rätt bra ändå!
  KRAM från mig!

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:39

   Tack Helena!

   Det är sköna minnen, nästan mer känsla för det ligger lagrat i magen på något konstigt sätt 🙂 Jag upplever ju inte Covid som så jobbigt och jag är övertygad om att det är just trädgård, växter, projekt och annat som bidrar mycket till det. Sen har min mamma som är 88 fortsatt handla osv själv, vi kan inte säga vad hon ska göra, och det har gjort att vi även umgåtts med mina barn och bröder. Dem portade henne där hon tränar – då var hon irriterad 🙂

   Kram från Carina

 11. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 9 mars, 2021 kl 11:14

  Så härliga bilder från vackra platser du besökt man blir så inspirerad.I dessa tider när man mest ska hålla sig på sin kant och inte fara i väg så längtar man mycket efter att få resa och besöka flera fina ställen och trädgårdar.Den tiden kommer inom en snar framtid är min förhoppning.Tur att vi går mot våren och en ny sommar.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 11 mars, 2021 kl 15:41

   Tack Margareta!

   Det var enda fördelen med att behöva resa till USA minst en lång resa varje vår. 3 Helger gick varje gång och jag är inte så särskilt förtjust i att shoppa all ledig tid. Då fick naturen en bra bit bort bli min lunga… Det är en av de södra staterna med mycket åsikter som jag absolut inte kan dela. Skogen är tyst och accepterande.

   Jag har ju tur – har botan nära och kan smita dit när jag vill..

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.