Mormorsväxterna – gamla växter med historia
Mormorsväxterna är gamla växter jag har och ofta är de förknippade med gamla trädgårdar, en äldre person eller en historia. Och det är inte bara det utan jag tänker att växter som klarat sig väldigt länge också borde vara väldigt enkla och tacksamma. För visst odlar jag en del som är både udda och en utmaning att få att trivas men det gäller långt ifrån alla växter jag har. Mormorsväxterna som jag spontant tänker på är alla – ja fåtalet – som jag ofta ser i äldre orörda trädgårdar. Till exempel växte mängder av stormhatt och stora ruggar av en trädgårdsprästkrage, förlåt jag vet inte vad de heter på riktigt varken på svenska eller vetenskapligt, vid mitt första hus. Prästkragarna gillade inte min hantering och var av en sort som ofta angreps i centrum och blev fula. Huset byggdes i början av 20-talet och där fanns grusgången med smala, gärna rundade rabatter längs kanterna. Det är inte bara växterna utan också hur man anlade som bidrar. Så småningom kom jag på namnet och sorten härunder ’Bröllopsgåvan’ ingår i POM och måste väl höra hemma bland mormorsväxterna…
Bland mormorsväxterna finns pioner
Jag kan inte direkt peka på en växt och säga – den odlade mormor. För du som läst här ett tag vet att det är min morfar som jag förknippar med trädgård. Jag har en pion från farmor – Edulis Superba – som förutom att den kommer från hennes trädgård är världens äldsta luktpion skapad av Lemoine 1823. Har för mig att jag skrev om hans, sannolikt barn eller barnbarns korsningar, kvartett pionklassiker – ’Mai Fleuri’, ’Avant Garde’ och ’Le Printemps’ som har artnamnet x arendsii. Egentligen är det en kvartett om jag förstått rätt och det finns en P. x arendsii ’Messagère’ därute. I vår hoppas jag att de 3 första blommar hos mig.
Växter med historia eller mormorsväxter?
Vet inte – är det skillnad mellan historiska växter och mormorsväxterna? I delar nej i delar ja. Historiska växter som Lemoines pioner från 1907 är klassiker men inga jag tror att våra far- eller morföäldrar odlade. De har blivit kvar hos förädlare och andra. Mormorsväxterna inkluderar sorter som ’Sarah Bernhardt’ och ’Edulis Superba’ som nog är den vanligaste pionen näst ’Sarah..’ Men ’Edulis Superba’ är också den absolut äldsta luktpionen som finns listad – 1823 minsann.
Violviva är en av mormorsväxterna
Vivor – både violviva och jordviva är bland de riktiga mormorsväxterna tänker jag. I morfars trädgård fanns 3 – en har jag identifierat som ’John Mo’ sen fanns det en syrenlila och en riktigt mörkt lila. Att hitta namn är nästan omöjligt eftersom det finns en uppsjö av kultivarer men de har odlats länge i våra trädgårdar.
Jag tycker om alla de här oavsett ålder – de doftar så gott när jag tar i blad och blommor. Och det spelar inte så stor roll vilken det är. De mår bra av att delas regelbundet och de behöver tryckas ner på våren eftersom de gärna lyfter sig ovan jord. Trivs dem kan man som jag gjorde i bilden av John Mo göra en blommande kant av dem.
Phlox såklart
Phlox skrev jag om nyss och även då som en bland mormorsväxterna. Och eftersom de blommar sent och ofta i färger som klär sensommarens varma och mättade gula och orange nyanser. Och visst hör väl även rudbeckiorna till mormorsväxterna.
Liljor och iris
Hör också till växter jag kan hitta i äldre trädgårdar. Strandiris ’Perry’s Blue’ är gammal och vanlig liksom ett par olika skäggirisar.
Och här i liljebilden anas grönmyntan som blommar vackert i lila – fin kombination tycker jag och en bild jag glömt när jag skrev om retroväxter.
Trädgårdsfägring handlar om mormorsväxterna eller snarare vilka vi upplever som desamma. De här tycker jag ofta att jag hittar i äldre, orörda trädgårdar. De är säkert fler men ändå…… Jag vill också passa på att tacka för alla fina och härliga kommentarer som ni lämnar här hos mig – det är sååå kul!
Ja, alle disse er mormorsplanter, og du har tatt flotte bilder av de. Prestekrager og peoner husker jeg at min mormor og farmor hadde + en plante som alle hadde hjemme hos meg og det er løyntnantshjerte. Den er en av de tidligste planteminner om planter jeg har, for jeg måtte plukke den fra hverandre blomsten for å se hva som var inni den. Da var jeg fire år eller noe sånt 🙂
Primula ’John Moe’ har jeg også. Jeg gleder meg til å se den igjen 🙂
Klem, Marit
Löjtnanshjärtan – ja det vanliga rosa det glömde jag helt bort 🙂 Men visst var det en jättevanlig växt. Det vita som jag tycker mest om har jag dock lagt till på senare år. För 2 år sedan hittade jag ett vitblommande med gula blad – mumma.
Det är roligt att gå runt i bestemorshaven i Oslo botaniska trädgård där finns många av de här och i olika sorter som självklart inte har några namn mer än tex aster, phlox osv. Alla har dock en insamlingsplats och det är kul att följa.
Kram, Carina
Ja bedstemorplanter er moderne igen, jeg har nogle og jeg har også lavet en kant af primula. Phlox skal man jo også have, de dufter så dejligt. Iris og liljer ja. Marguritter/Leucanthemum breder sig en hel del, de tager gerne et helt bed, det bliver for meget.
Kram fra Lisbeth
I de trädgårdar jag bott så har jag tagit tillvara de flesta växter som jag hittat där. Det fanns en geranium i min första den fick vara kvar men på en mera undanskymd plats – bladverket luktade illa. Det finns många olika och det är väl som Marie skriver vi odlar släktena men kanske inte allitid samma former nu när vi har mer att välja bland 🙂
Kram, Carina
Mormorplanterne er uden tvivl stadigvæk populære i dag, men vi har adgang til et meget større udvalg, så præstekraverne må f.eks. gerne have andre farver, stormhat ligeså, og udvalget af pæoner er udvidet med træpæoner og itoh hybrider. Vi er heldige 😊
Visst är vi lyckliga 🙂 Jag älskar tex mina olika pioner i aprikos och korall de är ju relativt nya. Och alla arter av stormhatt som jag hittat på olika sätt de senaste åren är underbara. Så jag hoppas att vi för med oss och bevarar de gamla sorter tillsammans med nya favoriter. I Sverige har vi POM – Programmet för Odlad Mångfald – där man samlat in gamla sorter.
Ha det gott! Carina
Jag kan egentligen bara hålla med. Alla växter du räknar upp är mormorsväxter även för mig. Även om min mesta mormorsväxt … eller egentligen mammaväxt är löjtnantshjärtat. Det klassiska rosa. Men det beror på de minnen jag har av det tillsammans med mamma och mormor när hon var på besök hos oss.
Pioner … naturligtvis. Tänk, jag tänkte inte på dom som mormorsväxter men det är dom ju verkligen! Vet inte varför dom ramlade bort ur minnet men jag tror att det beror på att dom är ju ”inneväxter” även nu … om du förstår hur jag menar. Tigerliljor hade mamma, massor. Jag har haft det men gett upp p.g.a. liljebaggarnas framfart.
Ha en fin helg!
Kram Anita
Jo jag förstår precis!! Och därför glömde jag lötnanshjärtan för jag har på senare tid köpt ett par nya varianter och då känns det ju nytt 🙂
Pioner verkar ha varit populära länge och sen har de ökat i raketfart de senaste åren tänker jag. Jag var hos min butik, grossist egentligen, för att köpa krukor, sättpotatis och jord igår. Han sa att dahlia knölarna tog slut på ett par dagar – folk var som galna och det menade han var ett nytt fenomen för dem. Och alla ska ha Café au Lait som ju är sen och rätt trögblommad tycker jag.
Liljebaggarna kan man bekämpa nu. De ligger i jordytan där vi odlar liljor och kan plockas nu. Sen kan man blanda nån spray med chili och ja just nu har jag glömt. Det ska jag testa i år för jag vill ha kvar mina liljor.
Tack detsamma! Kram, Carina
Hej Carina!
Härliga växter som jag känner igen som farmorsväxter. Men vilken underbar primula Captain Blood , har inte sett den förut. Färgen är ovanlig och mycket vacker. Pioner och prästkrage de fanns hos farmor och de finns hos mig med. Snön har försvunnit och det är bart på cykelvägarna igen. Börjar så smått hoppas att de första vårblommorna skall titta upp och börja blomma.
Ha en trevlig helg /Kram, Marika
Hej Marika!
Visst är den fin 🙂 Fylld och alldeles mörkröd. En av få växter som jag inte vet var jag har ifrån men antagligen från Göteborgs botaniska. Det är sällan jag missar att skriva in växter i databasen.
Snön försvann direkt här också och idag var luften lite vårljummen och med vår i doften. Men det är en lång period vi haft minusgrader nu och tydligen en vecka till med minus flera nätter.
Tack detsamma! Kram, Carina
Hej Carina,
Jag fick några rotbitar av ’Edulis Superba’ av en faster när min trädgård var under uppbyggnad, den hänger med än såsom mormorsväxter gör… Visste inte att den togs fram redan 1823! Den fina ’John Moe’ växer här med, delad många gånger och spridd till olika platser i trädgården. När jag ser din tigerlilja minns jag att en sån växte under något/några i slänten ner mot trädgården nedre del, men är försvunnen nu.
’Mai Fleuri’ är sagolikt vacker!
Ha en fin helg. Kram Ulrika
Hej Ulrika!
Tycker det är fantastiskt med växter som är så gamla – det är ju snart 200 år. Doften är underbar och tidigt blommar den. Mina tigerliljor köpte jag från England. Den enkla, arten visade sig blomma i gult och så den fyllda. Tack och lov plockade jag av de bulbiller som de satte första sommaren för under vintern dog dem. Bulbillerna lever och den fyllda har blommat igen 🙂 För 15 år sen tyckte jag färgen var gräslig – nu tycker jag den är underbar med rätt sällskap. Som det kan gå 😉
Tack detsamma! Kram från Carina
Jeg holder meget af de gamle planter fra vore bedsteforældres haver. Mange af stauderne og løgvæksterne er helt sikkert blevet delt mange gange og er gået i arv fra generation til generation. Disse planter må vi værne om og selv give videre. Men det er jo også en berigelse, at der hele tiden kommer nye sorter til, som har bedre egenskaber end de gamle.
Hilsen Elna
Jag är helt enig – det finns en särskild känsla i just de växterna. Därför är det kul att man skapade POM och började samla in växter från äldre trädgårdar och föröka upp dem. Nu finns de i handeln här som grönt kulturarv. Det är ju lika viktigt som andra historiska saker.
Ha det gott! Carina
Ja, jeg forbinder lettstelte og byttevennlige planter som dette med ”mormorblomster”. Nydelig farmorpeon! Fine Primula hører med.
God helg!
/Irene
Det håller jag också med om och det är väl därför de lever kvar som dem gör både i gamla och nyare trädgårdar. Primulor är härliga och doften är ljuvlig.
Tack detsamma! Carina
Vi bliver alle ældre og på et tidspunkt læste jeg, at det ikke længere hedder mormorplanter men oldemorsplanter 😉 Uanset hvad, så er det svært ikke at holde af dem. De har vist deres værd gennem generationer.
Mange hilsener Lisbeth
Visst är det älskade och väl värda att odla. Det har jag aldrig hört här – oldemorsplanter. Gammelmormor är nog reserverat för 4:e generationens äldste här.
Tack detsamma! Carina
Samma här, det är min morfar jag förknippar med trädgård, inte mormor.
Och tack för info om Edulis Superba! Den är ju min första pion, och jag gillar den verkligen!
Kram Gunilla
Härligt! Morfar var bäst tyckte jag antagligen för vi gjorde mer tillsammans och det kan ju bero på att jag aldrig varit jätteintresserad av hushållsarbete förutom matlagning 🙂
Jo jag har kollat efter gamla pioner, tycker det är kul att vi kan hålla liv i dem. Så nu har jag gjort om en historieraka – där står pionerna i åldersordning. Men nu undrar jag om jag ljög – absolut äldst är ’Whitley Major’ hmmm får kolla det.
Kram, Carina
Hej Carina!
Det är så trevligt med dessa så kallade mormors växter för de har ju funnits länge och man har ofta minnen förknippade med dem.Din primula John Mo den har även jag i min trädgård och den är otroligt fin och en så tacksam växt då den blommar länge.Ha det gott/Margareta
Hej Maggan!
Vad roligt att höra att ’John Mo’ finns även i norra Sverige. Det måste vara en riktigt tacksam primula tänker jag. Jag har gjort en häck av den men sorkarna har försört den..
Ha det gott! Carina
Undrar just vilken tidsålder mormorsblommorna fanns? Min mormors? Min dotters mormors? Jag hamnar lätt i att mormorsblommor skulle vara cottage garden-stil. Men tänker jag på morfar och styvmormors kolonilott så ser jag det jag idag lite föraktfullt kallar pensionärsrabatt framför mig, en brokig blandning av knalliga färger och ingen ordning. Och det är helt fel, så såg det inte ut där, har jag numera sett på bilder …
Äsch, jag bara njuter av alla dina olika förslag och struntar i att kategorisera. 🙂
Cottage Garden – det är inte så tokigt. Jag förknippar många av dem med en cottage garden när du säger det. Yppiga perennplanteringar med phlox, riddarsporrar och, och… Men annars tänker jag att det är en löpande uppdatering när en ny generation läggs till. Jag kan lätt se min dotter vilja odla mammas växter ,som jag kanske inte är så förtjust i… Det finns säkert fortfarande pensionärsrabatter hos människor som har rabatter men inte bryr sig om färg och form. Jag ryser inombords nu för det här väcker minnet av förra grannens tegelfasad i mörkt rödbrunt och till det en ros i en färg som skapade total disharmoni…
Kram och tack 🙂 Carina