Odla våriris – små regnbågar tidigt på våren

Våriris i regnbågens färger

odla vårirs - Iris Reticulata-grp 'Gordon'Att odla våriris och att få dem blomma år efter år kräver lite eftertanke. Eftersom jag älskar de intrikata mönstren och detaljerna så kinkar jag lite med en del av dem medan andra trivs bra i en vanlig rabatt

Såg i SKUD att man börjat föra alla till något man kallar ’Reticulata-gruppen’ – ”selektioner av eller hybrider med Iris histrioides, reticulata m fl”. Det kanske är rätt… ..men det blir svårare att förstå vilka som vill ha ett riktigt torrt och soligt läge och vilka som raskt dör om de planteras så. Odlingsmässigt har de olika behov fastän utseendet är ganska lika eftersom de korsats med varann.

De som bidragit med gener är Iris reticulata, våriris, som vill odlas i ett riktigt soligt och väldränerat läge till och med det man kallar att sommarbakas.  Iris histrioides, snöiris, som är aningens mindre känslig än I reticulata och Iris winogradowii, gul våriris, som i naturen växer på alpina ängar. Iris danfordiae har antagligen också bidragit. Den sista är en söt liten iris som jag aldrig fått att blomma om på friland.

Vill du kika på nya spännande färgkombinationer så titta på den här länken. Orange våriris står tydligen högt på önskelistan 🙂

Våriris som behöver bakas

Det är helt enkelt sorter, både arter och hybrider, som behöver ett riktigt torrt och soligt sommarläge. Inget jag kan garantera här på västkusten precis.Förra årets torrperioder märks definitivt bland de irisar som står i rabatter. Jag ser fler blad och blommor i år. De har mer av Iris reticulata i sig än andra.

Snöirisen, Iris histrioides, bidrar med lite mer härdighet men den vill ändå växa varmt och väldränerat.

Crocus vernus 'Jeanne d'Arc' och Iris 'George'
’George’ är en våriris som har trivts och förökat sig bra i den här rabatten. Tuvorna är många vid det här laget. Den har ganska mycket gener från I histrioides och är därför lite tåligare. Rabatten är mycket solig, har mycket lätt, sandig jord och den lilla bergskanten bidrar till att magasinera värme

En solig plats inne vid husfoten fungerar jättebra för känsliga våriris, tulpaner och crocus. Men om man inte har det är det inte så svårt att skapa en liten lökbädd. Gärna där jag passerar ofta. Jag hade min husfotsbädd vid gången mellan ytterdörren och garaget. Jag lovar det var underbart att börja följa Adonisens knoppar i december. Senare på säsongen var det en lugn plätt täckt med ett tjockt lager isgrus.

Nu har jag ingen husfotsbädd utan jag kommer bygga en bädd för jag tycker att de är de värda. En lökbädd som jag enkelt kan täcka över när lökväxterna blommat färdigt.

Lökbädd

Är helt enkelt en bädd som jag kan täcka med glas eller plast efter blomningen på våren. Jag kommer bygga en i trä som jag lätt kan flytta. Täckningen behöver ligga en bit över själva ramen så att luften kan cirkulera fritt under glaset men lökarna skyddas mot regn. Temperaturen blir högre under glaset och liknar mer det sommarklimat de är vana vid. Täckningen får sen vara kvar över sommaren och tas av under september-oktober så att höstregnen får ge en rejäl genomvattning vid några tillfällen. På senhösten behövs fukt för att de ska börja växa och förbereda sig för våren 2018. Blomanlagen har skapats under sommarbakningen. Jorden ska vara sandhaltig och väldränerad. Näringen jag använder är benmjöl efter blomningen – inget annat.

 

Några vill inte alls bakas – tvärtom

De sorter som har gener från Iris winogradowii vill inte torka ut på sommaren. Iris winogradowii trivs i en mullrik fuktighetshållande men väldränerad jord. Hybrider där den ingår är ’Sheila Ann Germany’, ’Frans Elder’ och ’Katherine Hodgkin’. De tycker jag är lättodlade och levnadsglada irisar. Från början planterade i torvpartiet för det var så man sa… Men de verkar trivas i de flesta jordar som inte torkar ut för mycket på sommaren. Hos mig på västkusten har de blommat några veckor nu så de är riktiga vårtecken.

Iris - Jämförelse av 3 iris
De 3 samlade som vill ha en mullrik, fuktighetshållande men väldränerad jord hela året. Från vä till hö – ’Katherine Hodgkin’, ’Frank Elder’ och ’Sheila Ann Germany’. Den ena föräldern Iris winogradowii syns sist i galleriet

 

I galleriet finns alla sorter…

I lökbädden kommer irisarna få sällskap av ett några tidlösor,  Colchicum, fritillarior och känsliga botaniska tulpaner. Här kan jag också odla känsliga Crocusar och nunneörter. Att odla våriris är inte så svårt när jag väl skapat min bädd men det är väl värt besväret.32 thoughts on “Odla våriris – små regnbågar tidigt på våren”

 • Hei!
  Så mange fine iris du har. Interessant å lese om dem. Vi har ’Katherine Hodgin’ og en som er mørk fiolett. Liker dem veldig godt!
  Ha det godt! Anne

 • Tack för bra text Carina! Ok, ska alltså flytta några sorter som står för skuggigt sommartid. De överlever men sprider sig inte som andra som står soligare. Väldränerat har vi överallt, som tur är. 🙂
  Kram Kristina

  • Tack! Sol vill de gärna ha så det är nog en god idé. Hoppas de börjar blomma bättre sen.. ..efter flytt.

   Kram, Carina

 • Her var det mye fint! Det er jo åpenbart at du får de til å trives 🙂
  ’Sheila Ann Germany’ er en av mine favoritter, og jeg har prøvd den her uten å lykkes. Heldige deg!

  Klem, Marit

  • Aj så tråkigt!! Trodde faktiskt att de klarade kyla rätt så bra. Kanske behöver de växa ännu mera väldränerat hos dig. Tur det finns många andra vackra iris typer.

   Kram, Carina

 • Hej Carina

  Så många fina våriris du har – Imponerande!
  Jag har forsökt mig med en sån täckt lökbädd, och med en viss succe. Men det har inte räckt för vissa Iris, som jag har fåt ”lifta” (typ rosenbachiana) och inte heller ex Fritillaria stenanthera -(den som Marie kan visa idag).

  Ja, nu är de alla reticulata – eller är de? jag ser att många experter håller fast vid den gamla indelningen.

  Ha en trevlig ny vecka

  • Tack! Ändå bar jag mig dumt ut för några år sedan och förlorade många sorter. Himla tråkigt 🙁

   Min Iris hoogiana ska inte klara sig på friland under de fuktiga vintrarna men har ändå klarat två säsonger ute nu. Så man vet aldrig – man får testa och se 🙂

   F stenanthera ska jag pröva så småningom för den är så läcker.

   Tack detsamma! Carina

 • Här finns kunskap att hämta. Är nyförälskad i iris och vill gärna lära mig innan jag shoppar loss. Hinner inte lusläsa nu utan återkommer.
  kram, Laila

  • Så kul att det blev användbar läsning för dig också. Det finns många små raringar att plantera i vårrabatten.

   Kram, Carina

  • Bra om det är till nytta. Tänkte lite på din fråga om ’George’ 🙂 Jag tycker själv om dem väldigt mycket.

   Kram, Carina

 • Så härligt med alla bilder på irisar! Jag hade iris en vår, men de kom inte tillbaka. Nu blir jag sugen på ett nytt försök. Min rabatt där jag tänker mig att de skulle kunna få växa ligger i full sol och får aldrig skugga. Frågan är bara hur väldränerad den är. Lite mitt emellan, skulle jag tro. Måste fundera på vilken sort som skulle vara intresserad av att bo där.

  Hoppas att du mår bättre i dag. Jag fick gå hem från jobbet i går och ska kurera mig ävem i dag. Lite typiskt när man klarat sig hela vintern.

  Ha en fin dag!
  Linda

  • Visst är de söta 🙂 Pröva med de som tål lite mera fukt och inte vill torka ut. Det är ju roligare om det lyckas.

   Jag är egentligen supertrött särskilt mitt på dan men har ändå lyckats få gjort en hel del i trädgården. Det är så skönt att få rensat och gödslat innan allt för mycket kommit upp.

   Tack! Kram, Carina

 • Hej Carina!
  Borde nog läst din text innan jag köpte och planterade våriris för många år sedan, det blev en stor besvikelse då de inte dök upp året efter. De är otroligt vackra, gillar speciellt den mörkt lila.
  Ha det fint /Marika

  • Det är nog så vi lär oss – av misstagen. Jag hade turen att köpa från Botaniskas vänförening och de skrev det i beskrivningen – hur man odlar de bäst. Men jag grävde upp alla för några år sedan och av olika anledningar så dog alla jag hade då 🙁

   Ha det gott! Carina

 • Oj vad många olika sorters våriris det finns. Dem är ju så fina och lyser upp så fint i vår-rabatten.
  Jag tycker är svåra att hitta.
  Har bara en sort hemma ,och det är den mörklila. vet inte vilken exakt , den är nog ganska vanlig tror jag.
  Gerorge är så himla fin på din bild och eye catcher var ju helt underbar. Du får gärna tipsa mig om vart man hittar fler irisar.

  • Hej och välkommen! De flesta företag som säljer vårlökar har även iris. Alternativt om du googlar ’köpa våriris’ så kommer du säkert få massor av träffar.

   Lycka till! Carina

 • Aj så tråkigt!! Trodde faktiskt att de klarade kyla rätt så bra. Kanske behöver de växa ännu mera väldränerat hos dig. Tur det finns många andra vackra iris typer.

  Kram, Carina

  • George pryder verkligen den rabatten på våren. Det är såpass att den verkar väldigt lättodlad 🙂 Men en helt ljuvlig syn när solen lyser upp de mörka nyanserna.

   Ha det gott! Carina

 • Oj oj oj så många sorter du har!! Kollade även in länken…Finns tydlige hur många som helst:)
  Köpte några från ICA i våras som jag gissar är väldigt vanliga och kan stå i vanlig rabatt. Harmony och Alida. Katherine Hodgkin är en favorit som känns lättodlad som jag har.
  Tack! Nu fick jag namnet på min dubbla snödroppe. Flore Pleno.
  Ha en fin dag!

  • En uppsjö är en bra sammafattning och en hel del av de kommer nog inte ut i handeln.

   Söta irisar du fick tag i. Tyvärr har jag förlorat båda i en ganska torr rabatt. Skulle hellre sätta de riktigt torrt och soligt.

   Ha det gott! Carina

  • ..gräva kan det ju vara värt för att få de där extra färgkickarna tidigt på våren. Jag hittade några irisstrån igår som jag ska flytta. Inte för jag vet vem det är men ändå…

   Ha det gott! CArina

 • Vilket bra inlägg. Jag skrev redan förra året upp sorterna ‘Sheila Ann Germany’, ‘Frans Elder’ och ‘Katherine Hodgkin’ från ett av dina inlägg. Tänkte testa någon av dom men det blev inte av då. Men i år ska jag investera i åtminstone en av dom och hoppas på blomning nästa vår. Fuktighetshållande jord är inga problem här, det är väl dräneringen jag är lite orolig för men jag tror det skulle kunna fungera i en av rabatterna. Är det någon av sorterna som du kan rekommendera? Som är lite extra tålig. Är nog mest förtjust i ‘Sheila Ann Germany’ tror jag, när jag tittar på dina bilder 🙂

  Kram Anita

 • Hej!

  Tack för ett informativt inlägg och för att du delar med dig av din kunskap och dina erfarenheter. Jag har köpt mina första vår- (samtliga kallas för Reticulata) och sommaririsar (Hollandica-sorter) och min plan var att sommarbaka alla men efter att ha läst ditt inlägg så är jag inte så säker på bakningen vår-Irisarna längre. Jag är tacksamt och blir glad om du vill du lämnar en rekommendation på vilka av nedanstående sorter du skulle sommarbakat i en glastäckt lökbädd.

  Iris Reticulata ’Botanical’. Lökar köpta på Blomsterlandet i höstas, 15 lökar för typ 30 kronor.
  Iris Reticulata ’Light Blue’. Köpta på en lokal handelsträdgård.
  Iris Reticulata ’Happiness’
  Iris Reticulata ’Spot on’
  Iris Reticulata ’Eye catcher’

  Jag har även ‘Sheila Ann Germany’ och förstår av ditt inlägg att denna inte trivs med sommarbakning så den kommer jag att plantera längs med en husvägg (dränerat och sandigt) men där utskjutande tak saknas så den kommer att få fukt på sig året om. I samma rabatt finns redan en massa Iris Reticulata ’Botanical’.

  Tack för förhand, vänliga hälsningar Christian

  • Hej igen

   Läste på lite själv och ser att ’Spot on’ har bakeriana i sig vilket jag tolkar som att den borde göra sig utmärkt för sommarbakning.

   ’Eye catcher’ och ’Happiness’ äe danfordiae-hybrider men jag vet inte om den gör sig för sommarbakning eller inte.

  • Hej Christian! Roligt att du hittade hit och att inlägget hjälper dig.

   Riktig sommarbakning behöver de med mera gult som tex I r. ’Happiness’. Ju gulare desto känsligare. De har sitt gula pigment från Iris danfordiae.

   En iris som ’Sheila Ann Germany’ har sitt gula pigment från I winogradowii. Iris winogradowii trivs bäst i torvpartiet och ’Sheila Ann Germany’ odlar jag i torvblandad jord i halvskuggigt läge.

   Lycka till! Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.