De där första växterna som sticker upp näsan ur jorden har ända sen jag var liten betytt något speciellt för mig. Bland annat älskade jag att springa ner till bäcken där det växte vårlök, vitsippor och svalört i en mild färgskala bland vintertrött gräs. Ytterligare några år senare spanar jag fortfarande lika ivrigt men nu i trädgården och blomningen är än tidigare. Framförallt är det behovet av förändring efter en lång vinter och längtan efter ljuset som återvänder som gör att jag tar en runda för att leta vårtecken nästan varje dag. Det är löftesrikt därför att en ny säsong ska ta fart eller om jag helt enkelt längtar efter mer aktivitet efter en lång vinter. Och då är olika lökar och knölar suveräna att odla.
Första vårblomningen
Den kommer nämligen ur olika lökar och knölar. Hos mig tävlar snödroppar, vintergäck och en snöiris om att blomma först - vintergäcken drar oftast det kortaste strået.
Eftersom jag älskar den här tidiga blomningen ville jag ha mycket utav den och under lång tid. Därför har samlingen utökats med fler släkten och sorter som blommar vackert. Ett exempel är de små hundtandsliljorna, Erythronium. Exemplet är ett av många släkten jag lärde känna via Konnässörsklubben som var en 'klubb' skapad av Göteborgs botaniska trädgård. Märk väl - var! Den finns tyvärr inte kvar men jag har hittat många nya släkten och odlingsvärda sorter den vägen. Det var för övrigt också deras beskrivningar av dem då popularitetsmässigt stendöda pärlhycinterna som gjorde att jag odlar många fina sorter idag. För övrigt kan nämnas att de kan dofta lätt och gott och är alldeles fantastiska utropstecken i en vårbukett.
Höstblommande lökar och knölar
Jag har nämnt de tidiga släktena, snödroppar till exempel och de känner de flesta till. Däremot upplever jag att de höstblommande lökarna och knölarna är långt mindre kända. Och här finns också fina lökar och knölar för glädjechockande och färgsprakande höstblomning, jag blir till exempel minst lika glad av en uppiggande dos neonrosa i oktober som av vårens första snödroppe. I första hand tänker jag på krokus och tidlösor men snödroppar, narcisser med flera har höstblommande arter däremot är de ofta lite trixigare att odla.
Odla lökar och knölar
Subsektioner
Lökar och knölar vem är vem
LÖKAR
OÄKTA LÖKAR = KNÖLAR
Knölar eller rotknölar har till exempel släkten som krokus, cyclamen och en del anemoner. Rotknölen hos de här släktena, liksom hos morot och andra rotfrukter, är en rotdel där näring i form av stärkelse samlas. Här är det en enda lagringskammare alltså inga skal som bildar en knöl. Jag upplever att vi inte är så petiga med det här och därför finns inte jättemycket skrivet på svenska men på engelska används dels uttrycket 'corms' och växterna kan också kallas för 'tuberous' som i att de har tubliknande knölar. Knölarna växer till i storlek när de trivs och mår bra. Jag har en Anemone knöl, blanda eller apennina, som är drygt 5x5 cm idag.
Och så rhizomerna
Vitsippan är det bästa exemplet jag kan ge. En rhizom är en tjock, uppsvälld och näringslagrande rot ur vilken det växer mindre, smala rötter som tar upp näring åt rhizomen. De här växterna breder sakta ut sig genom att de krypande rhizomen växer till. De ligger ofta ytligt och uppskattar, i de flesta fall, om löv och annat får ligga kvar och hålla fukten.
SidornaSidorna har jag lagt upp så att varje släkte har sin sida för att minska bläddringen för dig. Och där kan du också se de släkten som jag odlar höstblommande sorter av.
Ett svenskt företag som har en fin lista med lökar och knölar är Botanicus.
The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission