Adonis amurensis - guldadonis

Våren en dryg vecka gammal

Våren är här igen

Våren kommer ju alltid – det är mest en fråga om när. Och vad gör jag? Jo jag har fått och krukat upp 19 rhododendron och 3 camelior beställda från Skottland. Besökt den årliga rhododendronmarknaden som vi har i västsvenska kretsen av rhododendronsällskapet.  Sått de sommarblommor som behöver lite mer tid: astrar, tagetes, lejongap mfl. Gått igenom och sått sista perennerna. Flyttat ut kål- och sallatsplantor i växthuset liksom tomater OCH frostvakt. Börjar du känna en viss prestationsångest? Det gör inte jag men jag har en dead-line. Idag bär det av på en veckas resa  och då har jag alltid gjort en mental lista ett par veckor innan… Jobbar baklänges med den tid jag har. Det skapar lugn. Och det som inte blir gjort är jag också ok med – känslan är att jag gjort så gott jag kunnat.

Crocus dalmaticus 'Petrovac'

Konsten att vara nöjd

Det där att vara nöjd med det jag gjort är viktigt. Inom de flesta områden går det alltid att göra mer… Låter jag den känslan få fäste kommer jag bara se det som inte blir gjort. Då är det lätt att stress och frustration börjar härja. Att stanna upp och reflektera över det jag gjort är viktigt. Det är oftast mer än man tror och framförallt det är alltid bättre än att låta den där mentala to-do listan slå rot i skallen.

Men sen har jag lagt ännu mer tid med kameran och långsamma, riktigt långsamma steg bland växterna. Jag har funderat på vilka crocusarna är och lyckats skilja isär några. Plockat upp iris- och crocusknölar, samlat ihop sorter som vart splittrade när jag flyttade de till åkern. Bara njutit! I solstolen likaså 🙂

Adonis amurensisAdonis amurensis har fått massor av bronsigt gröna och ormbunksliknande blad. Vackraste tiden för snart börjar förfallet bland blommorna på allvar. Men jag är glad för den dubbla varianten som försvann visade sig ha tagit en paus…

Lökbäddarna är vackra nu

Kommer ni ihåg att jag berättade om marodörer i lökbäddarna? Det var sant – någon har kalasat rejält. Men logiken är obegriplig. Eller så störde jag dem genom att lyfta av täckningen, ibland är nyfikenhet bra. De har kalasat sort för sort. Så ett par krokussorter är helt borta – bonus jag hade de sen tidigare men de var hopblandade. Men lyckliga jag hittade en sida med bra beskrivningar och bilder ur flera vinklar så nu vet jag vem som är vem. Ni känner nog igen mitt löjliga behov av att ha namn 🙂  Jag tror också att samma marodör/er satt i sig alla de julrosfrön jag sådde i höstas. Tidlösorna jag trodde de ätit upp finns kvar och de flesta irisar jag satte likaså. Så nu blir det krokus- och irisfrossa i bildformat en tid framöver men inte idag.

Våren - Crocus angustifolius 'Bronze'En ny krokus som får mitt hjärta att smälta det är något med nyanserna i det lite nedtonat orangegula och med de rödvioletta ränderna Crocus angustifolius ’Bronze’

Förebyggande

Ja kan jag hitta gångarna och proppa igen dem? Kan försöka. Jag kan kruka lökarna efter blomningen, tömma bänkarna och lägga nät i botten – det är sannolikt det mest effektiva. Och jag gillar bra utdelning på insatser jag gör… Hos lilla lanthandeln har jag hittat nät med olika storlek för sållning. Den minsta kommer inte ens en musbebis igenom.

Och så bilder…

Jag är glad för allt som kommit upp i lökbäddarna. Men lika glad blev jag för en sippa jag satte i våras. Den var söt då i kruka men så mycket sötare när den kommer upp ur jorden. Jag tyckte blomman var väldigt sirlig och vacker sen är jag svag för vitt-i-vitt som den bjuder på.

Anemone altaica

Anemone altaica har blivit en riktig favorit sen jag fick se den i ögonvrån häromdagen. Hade helt glömt bort att jag planterade den förra våren men en under sippa för lunden.

Här hade jag tänkt en riktig bildorgie men photoshop strulade tillsammans med min ritbräda igår. Måsta ha kommit åt någon tangentinställning som vänt på mycket…

Summa summarum känns det sådär att åka bort nu… Men våren kom med besked och snabbt har det gått, närmast expressfart känns det som.

Om du inte redan sett eller hört…. Så gör jag lite reklam för Trädgårdsfägring och de helgteman du kan hitta där. Du kan bara läsa eller länka din blogg till alla andra. Du kommer dit genom att klicka på bilden under mitt namn.

Ha en härlig vecka!

14 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 15 april, 2018 kl 08:47

  Ja, hos deg er det alltid tidligere enn her, men sånn er det bare. Her var første vårdag i går, og det var bare så herlig å oppleve det igjen.
  Jeg er så enig i hva du skriver. Det handler om å være fornøyd. Når en har gjort sitt beste er det godt nok! Kjedelig å skulle reise bort nå ja,men våren er ikke over på en uke!
  Vakre bilder! Jeg håper du får en fin tur,og at det er enda mer vår når du kommer tilbake.

  Klem, Marit

 2. Anita den 15 april, 2018 kl 09:07

  Oj, det har jag missat, eller också har du inte nämnt det förut, din beställning från Skottland. 19 rhododendron, vilken lycka för en rhododendronälskare som jag. Och extra nyfiken är jag ju förstås på dina camellior. Jag kan säga att också mitt hjärta smälter när jag ser din nya krokus. Vilken vacker gul färg. Tråkigt med inkräktarna i lökbäddarna men tur ändå att så mycket gick att rädda. Anemone altaica är en riktig snygging. Så vit och skir.

  Hos mig händer inte mycket. Jag kollade igår hur långt upp tjälen var. Jag kom ner 2 cm sedan var det tvärstopp, och det var på det soligaste stället. Snökrokusen i gräsmattan syns inte ett spår av, snödropparna har kommit 2-3 cm. Tror aldrig jag haft så djup tjäle förut. Men mina rhododendron ser fortfarande pigga ut 🙂

  Ha nu en riktigt skön resa!

  Kram Anita

 3. Lisbeths Haveblog den 15 april, 2018 kl 09:38

  Jeg synes godt nok, du har været flittig med både rododendron og frø og … Du har fortjent en rejse. God tur.
  Mange hilsener Lisbeth

 4. Marie den 15 april, 2018 kl 09:46

  Dybest set er det nok kun én selv, der kan se, hvad man ikke har fået gjort, med mindre man da helt har forsømt haven, og det sker trods alt sjældent. I år oven på den lange vinter oplever jeg en ekstra stor nydelse ved alt, hvad der spirer og blomstrer.

 5. Marika den 15 april, 2018 kl 10:33

  Hej Carina!
  Vilket härligt inlägg, att känna sig nöjd med det man åstadkommit och inte tänka på det som är ogjort. Det är så viktigt att kunna njuta av det man gjort.
  Hoppas du blir av med marodörerna. Bilden med biet är så fin.
  Ha det bra /Marika

 6. Luna Ek den 15 april, 2018 kl 16:06

  Fint inlägg med fina foton och vettiga tankar kring vårstress.
  Ha en bra resa!
  Kram Luna

 7. Elna Slot den 15 april, 2018 kl 19:41

  Rigtig god rejse!
  Fine fotos og gode tanker, du kommer med.
  Der er endnu mere at nyde i haven, når du kommer hjem.

  Hilsen Elna

 8. Karsten F den 15 april, 2018 kl 20:06

  Hej Carina

  âr det vattensork du har? Nät verkar bra som skydd,. Men de gör fort nya gånger om du proppar de gamla. Ett råd jag hört är at plantera de stora Fritillaria imperialis -Kejsarkrona- de tycker inte om lukten och flyr:)

  Ha en trevlig vistelse i utlandet!

 9. Rost och rädisor den 16 april, 2018 kl 07:16

  Sippan får hjärtat att smälta, ojojoj!
  Så fint du skriver om att vara nöjd. Verkligen nåt att bli påmind om nu i dessa tider när stressen faktiskt börjar krypa på.
  Tyvärr tror jag inte det hjälper att täppa igen hålen. Råttor, sorkar och mullvardar gör nya lika fort. Jag har effektivt använt mig av burfällor ca 30 cm långa som betas med lite fågelfrö eller kattmat och placeras vid de mest använda hålen. Brukar också lägga en takpanna över buren så det ska kännas lite skyddat. Man måste förstås vittja burarna varje dag och dränka gnagarna, vilket inte är nåt trevlige göre. Effektivast är dock om landen ingår i ett kattrevir.
  Ha det så gott på resan!
  Ps jag får fortfarande fylla i namn, epost och webadress varje gång jag kommenterar och detta händer bara på din blogg. Tyvärr gör det nog att jag kommenterar lite mer sällan.

 10. Gunilla Teckenberg den 16 april, 2018 kl 07:34

  Hej Carina!

  Ja, vi får nog hitta våra personliga och fungerande sätt så att inte stressen tar över. Jag är stresskänslig men intalar mig själv så fort jag känner av det att trädgården aldrig får bli en stressfaktor. Lyckas inte alltid förstås!

  Många fina bilder, trist med marodörer i trädgården. Här får jag passa nya små skott på våren, annars tar mössen dem.

  Kram!

 11. Susie på Stjärnarve... den 16 april, 2018 kl 09:28

  Förra våren såg jag till att få ryggskott – som visade sig vara/bli diskbråck och ishias, så i år tar jag det betydligt lugnare. Kan inte annat…..Så tag det lugnt, man är ju inte 25 längre tyvärr!
  I morse var det grått och regnigt, men nu är det sol och håller på att torka upp. Så om en timme ska jag ut några timmar och rensa klart i dom återstående fem pallkragarna samt klippa lite på några buskar. Sen får det vara bra för idag…..
  KRAM/Susie

 12. Louise den 16 april, 2018 kl 09:43

  Hej!

  Roligt att ha hittat hit och tack för att du tittade in hos mig. Vad spännande att beställa från Skottland, det har jag aldrig gjort. Det där med marodörer i trädgården känner jag igen. Efter i natt blev jag riktigt ledsen på rådjurens framfart, nu har de snart ätit upp flera hundra tulpaner hos mig. Vi som aldrig haft rådjur förr, vi bor ju nästan mitt i en liten stad! Så just nu har jag svårt att hitta känslan av att vara nöjd tyvärr.

  Kram Louise, Hallontrollets Trädgård

 13. Anne, hagenvår den 16 april, 2018 kl 17:39

  Hei Carina! Det er så fantastisk deilig at vi er helt i starten på våren. Den kom til oss i helga. Vakker blomstring du har.
  God tur!
  Blogginnleggene om fotografering har vært veldig spennende å lese, og jeg lærer. Er det noen sted jeg kan lese dem om igjen?
  Klem Anne

 14. Anja den 17 april, 2018 kl 15:17

  Vilken ”tur” att jag inte är medlem längre i rhododendronsällskapet. Får inte plats med den enda ”rodde” till. ;-)!
  Du är pratglad och klok i dina välformulerade texter – en njutning att läsa! Du, om någon, är oerhört klok och jag tar verkligen till mig dina ord.
  Adonis amurensis har jag haft. den försvann 2013 i samband vår naturkatastrof som det har skrivits väldigt lite om.
  Önskar dig en riktigt härlig semestervecka !
  Ha det supergott!
  /Anja

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.