2018 månadsbild Januari

Januari – grådis och mycket vatten

Fast jag lyckas ta bilden för januari en lite soligare dag. Den här sista helgen i januari ska bjuda på sol enligt prognosen och jo det verkar stämma. Efter en del funderande men framförallt en kommentar på ett av förra årets sista inlägg gjorde att jag valde samma vy. Kommentaren handlade om att det skulle bli spännande att se allt utvecklas… ..och jag kände visst ska det bli det. Det är i år det kommer växa samman lite grann. Flera av de krukade Magnoliorna har knoppar – hoppas det inte kommer sen frost. Lökbäddarna har haft påhälsning av sork och/eller möss – vad kommer komma upp? Buskpionerna jag satte ut – vad händer med dem? Här satte jag orkidéer i höstas och många nya rhododendron i våras. Det finns mycket jag vill se. Och jag tror det är roligare för er också 🙂 Alternativet var en vy från tomten men jag är lite rädd att jinxa det. Och det kommer inte hända så mycket trädgårdsrelaterat tror jag. Eller så tvivlar jag bara på mitt eget förstånd.

Januari månads bild

Svängen och grönsakslandet i januari 2018. Nere till vänster har jag satt ut ett antal frösådda buskpioner av olika sorter. Jordslagna tallar och frösådda julrosor har jag också satt ut. Höstens orkidéeköp hamnade här liksom en del crocus jag lyft och samlat ihop med namnetiketter. I den nedre bilden har jag också tömt ut jorden från sommarens krukor och tomatodlingar . Det kommer alltså hända en del här 2018 också. 

Svängen i januari

27:e januari

Julrosen har frost som solen leker i, knopparna är många, stora och vita. De verkar gilla läget i våtbädden och den torvbaserade jorden, känns inte som det rimmar med hur man brukar rekommendera att de ska planteras.

Pärlbusken, Exochorda ’The Bride’ har gröna knoppar – aj det gör ont i mig. För jag har en känsla av att februari och mars kan bjuda på riktig vinter. Det är för övrigt inte den enda med gröna knoppar. Corylopsisen har lika bråttom. Men de har inte den där värmande filten som magnoliaknopparna har lindat in sig i… Andra julrosor är också på väg. De tidigaste cyclamen har skjutit upp knoppar som man behöver gå nära för att se. Videt med rosa knoppar, Salix ’Mt Aso’, vill jag se i vår har bara sett bilder som är urläckra.

 

Liten trädgårds- och väderdagbok

Min morfar hade en liten bok där han dag för dag skrev ner temperatur och väder. Tror böckerna var särskilt gjorda för det. Litet format och med en beige framsida med skrift och dekoration i rött och grönt om jag minns rätt.  Och det fanns mängder med årgångar – kanske alla… Han måste ha börjat  när de byggde huset. Tänk om jag haft dem nu…

Januari har bjudit lite sol men mest regn i väldiga mängder, snöglopp – ja en hel del och blåst, massor av blåst. De dubbla snödropparna visar sig som vanligt först. Adonisen har haft knoppar i jordytan sen i december nu är skotten 3-5 cm höga. Den första julroshybriden har röda knoppar 5 cm höga, just den har alltid bråttom liksom en gatukorsning, sannolikt H purpurascens x nånting annat. Men inte ett enda synligt grönt av vintergäck. Däremot är de första våririsarna på väg med gröna spjut. De verkar ha gillat sommarens torka 2017 och satt mängder med sidolökar. Måste skaffa Tricogarden så jag får ha dem ifred för rådjuren. Och Cyclamen mirabile har överlevt ute under ett lager av tallbarr.

Det är sista helgen i månaden som blir avstämningstid i år. Januari 2017 såg det ut så här.

 

Första månadsbilden 2018. Det blir bra det här!

 

29 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 27 januari, 2018 kl 20:59

  Carina, noen ganger er du misunnerlig på meg, og andre ganger er jeg misunnerlig på deg. Akkurat nå blir jeg dårlig når jeg ser på dine månedsbilder. Jeg vil gjerne bli kvitt snøen her, og gjerne med en gang! Det ser jo bare så herlig ut med juleroser i knopp og bar mark uten snø!
  Det siste bildet er veldig vakkert!

  Klem, Marit

  • Carina den 28 januari, 2018 kl 10:51

   Visst är det härligt att vi kan få vara lite avundsjuka på varann och att det går båda vägar. Faktum är att barmark känns bra nu och jag förstår verkligen din längtan. Det har jag tänkt när jag varit i Hemsedal senare på säsongen – så skönt att åka hem och se barmark.

   Tack, det är en självsådd av ett gräs jag köpte med sortnamn men nu gissar jag att det är bara Carex comans.

   Kram, Carina

 2. lisbeth den 27 januari, 2018 kl 22:11

  Vejret har været ligesådan her hos os, ikke meget sol at prale af, når den endelig kommer frem, kommer skyerne hen over den. Dine påskeklokker er nået lige så langt som mine. Min perlebusk står også med grønne knopper.
  Ha det godt.
  Lisbeth

  • Carina den 28 januari, 2018 kl 10:52

   Spännande men ändå konstigt för vissa växter har kommit lika långt, andra är inte ens synliga hos mig som ni ser i Danmark.

   Tack detsamma! Carina

 3. Karsten F den 27 januari, 2018 kl 22:37

  Hej Carina

  Hoppas inte du har haft besök av vattensork -mosegris på danska- denna marodör tycker vi inte om!

  Ja, bra med samma vy, också om du senara vill göra en samlad översikt.

  Som du är jag också osäker på de nästa månader – vi får se!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 28 januari, 2018 kl 11:00

   Tyvärr är jag lite orolig för att det är just vattensork. Har försökt hitta bilder och beskrivningar av gångar som möss gräver men misslyckats. En sak är säker – när jag flyttar kallbänkar och lökbäddar så kommer jag lägga heltäckande nät i botten av bänkarna.

   Vi får hålla tummarna för en snäll vårvinter 🙂

   Tack detsamma! Carina

 4. martaronyai den 27 januari, 2018 kl 22:44

  Årets längsta och tråkigaste månad! Dock finns det alltid ngt att glädjas åt och julrosknopparna är min favorit så här års.
  Kram
  Mart

  • Carina den 28 januari, 2018 kl 11:01

   Visst är det härligt att följa hur de utvecklas. Du har helt rätt i att januari är en tråkig månad men i år har den ändå gått ganska fort känner jag.

   Kram, Carina

 5. Inger den 27 januari, 2018 kl 23:40

  Skönt att januari snart är slut men det ser ju riktigt vårlikt ut hos dig.
  Kram

  • Carina den 28 januari, 2018 kl 11:02

   Ja det lilla snödpudret som låg i början av veckan regnade bort och nu är det varma vindar som blåser.

   Kram, Carina

 6. Lisbeth Rosdahl den 28 januari, 2018 kl 09:22

  Hold da op, hvor er der sket meget på et år. Det ser man tydeligt med to billeder fra samme vinkel 🙂
  Lisbeth

  • Carina den 28 januari, 2018 kl 11:03

   Tack – jo det hände en hel del förra våren och nu känns det kul att följa det säsong två 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Gunilla Teckenberg den 28 januari, 2018 kl 09:41

  Hej Carina!

  Tänk vilken skatt om du haft morfars anteckningar kvar, säkert nedtecknade med stor omsorg och precision.

  Ja, det börjar titta upp lite grönt som våriris och Adonis, inget jag önskar precis för än kommer kylan att anfalla. Perennerna klarar sig nog, de början om från början men alla dessa knoppar du visar är betydligt känsligare. I fjol kom ett ordentligt bakslag men någon vår borde ju, rent statistiskt gå enligt trädgårdens önskemål.

  Vi hoppas på det bästa.

  Kram!

  • Carina den 28 januari, 2018 kl 11:05

   Ja det hade varit väldigt kul att ha kvar. Men då när vi rensade så tror jag inte någon brydde sig. Men jag ska kolla med mamma och hennes bror.

   Hoppas buskarna sparar åtminstone några knoppar. Naturen brukar ju vara ganska smart. Den här våren hoppas jag ska bli precis rätt för växternas skull 🙂

   Kram, Carina

 8. Marika den 28 januari, 2018 kl 10:10

  Hej Carina!
  Igår hade vi riktigt vårväder, men idag är det ett vitt snötäcke över trädgården igen. Det hämder mycket i trädgården, fina Helleborus, var på jakt efter knoppar hos mina, men inget som syntes ännu. Alltid kul med bilder där man kan följa med förändringen.
  Ha en fin söndag /Marika

  • Carina den 28 januari, 2018 kl 11:07

   Här också – det var ljuvligt solsken. Men idag verkar det blåsa en hel del. Julroshybriderna stammar ur några jag köpte för ca 10 år sedan. Men det är fascinerande att se hur olika de beter sig liksom deras avkomma. Det är många där det inte syns några knoppar men som jag är säker på kommer att blomma.

   Tack detsamma! Carina

 9. Laila den 28 januari, 2018 kl 11:31

  Javisst ja, månadsbild – det hade jag glömt! Ut med kameran bums! Lite knoppspaning får det också bli. Men tror som du att det är långt kvar till vår…
  Tricogarden – vad är det?
  Kram

  • Carina den 28 januari, 2018 kl 20:25

   Tricogarden är ett flytande medel gjort på fårtalg, har jag för mig, som blandas med vatten och sprutas ut. Varar 4-6 veckor. Och det är effektivt mot rådjur här men älgarna bryr sig inte nämnvärt verkar det som.

   Kram, Carina

 10. Susie på Stjärnarve... den 28 januari, 2018 kl 14:16

  Var tvungen att kolla upp en sak jag hade hört för ett antal år sen – och den stämde! Vi har inte sork på Gotland!!
  KRAM
  Susie

 11. marie den 28 januari, 2018 kl 14:25

  Der er allerede sket en del, og der er klart potentiale til mere. Sådan et skrånende område omgivet af store træer kan godt ende med at blive et yndlingsområde. Man får jo forårsfornemmelser af billederne i anden halvdel af indlægget.

  • Carina den 28 januari, 2018 kl 20:31

   Just nu känns det som vi är på väg mot vår 🙂 Det är ett fint område men det är ändå en tillfällig plantering eftersom jag är mellan trädgårdar.

   Ha det gott! Carina

 12. Anja den 29 januari, 2018 kl 06:38

  Ser väldigt vårlikt ut hos dig. Men du är lite orolig, med rätta, över en del stora knoppar. För hur det än sedan känns är det fortfarande midvinter. Och hoppas att förra vårens smäll med plötslig sen frost i april (eller var det maj?) inte upprepar sig i år. Vädret tycks väldig nyckfull numera.
  Att ha julrosor i en våtbädd måste vara en av de mer lyckade planteringar för arten. Har märkt att en regnig sommar, t. ex. gynnar påföljande års blomning.
  Underbara bilder och jag håller tummarna att allt gåt bra utan hårda bakslag!
  Ha det supergott!
  /Anja

  • Carina den 29 januari, 2018 kl 17:03

   Tack Anja!
   Det var faktiskt så sent som i maj och jag hoppas verkligen vi slipper det. Men stabila årstider känns som vi har lämnat bakom oss.
   Våtbädden är säkert bra men jag har läst att de vill ha tyngre, gärna lerblandad jord. Här står de i torvjord bland rhododendron 🙂
   Idag fick jag första omgången frön från Kina nu väntar jag på STA fröerna 🙂

   Ha det gott! Carina

 13. Anna-Karin Rickardsson den 29 januari, 2018 kl 11:04

  Hej Carina!
  Vad glad jag blir att du valde samma område i år. Du har så mycket fina växter där, och det ska bli roligt att följa vad som händer månad för månad. Det ser ut som om våren redan kommit till dig. Här kan jag inte skymta en endaste knopp än (eller jo, lite om jag tittar noga, men det ligger långt efter här). Är dock som du lite orolig för bakslag med kyla och barfrost. Vi fick massor med snö för några dagar sedan som la sig som ett värmande täcke över, men som tyvärr redan har smält bort. Det är en vansklig tid vi och växterna går till mötes nu, men också underbar.

  Önskar dig en fin ny vecka!
  Anna-Karin

  • Carina den 29 januari, 2018 kl 17:08

   Kul att du gillar beslutet 🙂 Jag kände att i år vill jag dokumentera resultatet och njuta av förra året jobb. På ett sätt har den väl det… men luttrad som jag är så känns det som en teaser om att det kanske blir vår men jag ska inte ha en aning om när. Det är väl brist på vinter som gör att växterna inte vet hur de ska förhålla sig och tror det är på väg mot vår. Men här på västkusten känns det som vi får en rejälare vinterperiod i februari och ibland mars.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 14. Anita den 31 januari, 2018 kl 10:54

  Jag måste säga att jag blev väldigt glad att du valde samma ställe som månadsbild. Jag tycker det har varit så roligt att följa platsen månad för månad och jag ser så fram mot att få följa den i år också. Och jag bara älskar den nedersta gräsbilden!

  Kram Anita

  • Carina den 3 februari, 2018 kl 15:05

   Tänk jag älskar också gräset, kanske mer än bilden 🙂 Det har alla möjliga nyanser som jag uppskattar särskilt nu när det är grått och brunt för övrigt. Kul att du också gillar att jag står kvar på samma plats. Det ska bli kul att få se flera av magnoliorna där blomma för första gången…

   Kram, Carina

 15. Lena i Wales den 1 februari, 2018 kl 09:44

  Det ser ut som om våren har börjat göra intåg i din trädgård, så hoppet finns!
  Önskar dej en fin dag!

  • Carina den 3 februari, 2018 kl 15:03

   Haha… jo kanske då.. men definitivt inte nu. Nu gäller 10 cm snö och ca 5 minusgrader som ska bli ännu fler i veckan 🙂 Egentligen helt självklart det brukar vara februari och mars som är vintermånader hos mig.

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.