Fototips - Skillnaden med enkla hjälpmedel

Skillnaden med hjälpmedel när jag fotar växter

Skillnaden med hjälpmedel jag använder

Skillnaden med hjälpmedel – vad händer i praktiken? Jag tog med dem ut och fotade i ett besvärligt läge. Strålande sol från söder och djup skugga mot norr. Från inga hjälpmedel till bilder med både reflektor och diffusor.

Först – jag fotar alltid helt manuellt och alltid i sk rawformat. Ett format som sparar precis all information som kameran kan lagra, och det är otroligt mycket, information som sen måste tolkas av ett editeringsprogram. Alla kameror hanterar jpg-format här har tar kameran rawfilen och omtolkar den,  och skapar en färdig bild redan i kameran. Visst det går att editera den men mera begränsat efteråt. Oanvänd information är för alltid borta. Så om man tänker att det som ett lab tidigare gjorde kan göras i kameran och blir då jpg eller , av mig i ett editeringsprogram = rawformat – där ligger huvudskillnaden. Jag är mitt eget lab och väljer raw för alla möjligheter jag behåller 🙂 Det här är för övrigt första rådet i varenda kurs eller workshop jag gått – kan din kamera hantera rawformat – använd det för bilder du vill kunna jobba med!!

Skillnaden med hjälpmedel och resultatet som blir

Här fick en rugge snödroppar ställa upp som modell. Den här ruggen växer lite trixigt i en skuggig del av lunden där solen faller rätt in i vissa vinklar. Och jag gillar att fota i motljus. Det kan bli en vacker bild med stora kontraster och där snödropparna separerar, alltså avviker tydligt och snyggt, från bakgrunden. Men det kan också bli väldigt mycket och inte så särskilt mjukt som jag kanske vill skildra våren…

Bilderna jag tog är rawfiler som jag inte editerat. De kan upplevas som lite mjukare och gråare – de är helt enkelt inte framkallade. De är bara något uppskärpta och sparade som jpg för storlekens skull. Jag använde samma bländare f6,3 som ger en mjukare bakgrund på grund av kortare skärpedjup. När jag behövde förändra ljusmängden använde jag kamerans iso-tal, det ger utseendemässigt minst skillnad för betraktaren – enklare att jämföra äpplen och äpplen.

Före bilden

Före enkla hjälpmedel – solen lyser från söder jag sitter med ryggen mot norr och får en motljusbild. Men snödropparnas sida mot mig är ju rätt så grå och tråkig eftersom den ligger i skugga. Jag kan ge mera ljus åt den sidan men då blir de ljusa delarna överexponerade och utfrätta. Risken är ändå stor att skuggsidan upplevs som grå snarare än vit.

Skillnaden - inga hjälpmedel allsSlutartid 1/100s, bländare f6,3, iso 100 – solen ger fina konturer till snödropparna men skuggsidan är grå och tråkig. Jag kan öka ljusinsläppet i kameran för att få skuggsidan vitare men då kommer snödropparna att fräta ut på den belysta sidan

En liten reflektor – skillnaden med hjälpmedel

Titta på den skuggade sidan i snödropparna ovan och se vad som händer när jag lägger till en liten reflektor.

Samma kamerainställningar som ovan. Tror jag hade kunnat vinkla in reflektorn ännu mera…

En reflektor har lättat upp skuggorna och snödropparna känns vitare även i skuggan. Sen lyckades jag flytta skärpedjupet i bilden också 🙂 Det var inte helt enkelt att få en bra vinkel på reflektorn och kameran emellan den och snödropparna. Tror jag låste reflektorns läge med själva objektivet. En klok person hade haft med ett stativ.

Skillnaden med foam board

Enkel reflektor i form av en foam board, kanske 15 kronor på en butik för kontorsmaterial eller liknande. Jag har många storlekar i vitt, grått och svart

När jag fotade själva foam boarden så ställde jag bara ett litet stöd bakom för ni ska se. Placeringen när den lättade upp skuggorna var närmre och i en annan vinkel. Som den står i bilden – fundera på vad händer med skuggorna?? *

Om du testar så börja med att flytta den så nära du kan utan att få med den i bild. Testa att vinkla den i olika vinklar – se vad som händer. Pröva att flytta den lite fram och tillbaka. Subtila skillnader ibland – större i andra lägen. Välj ett läge du tycker skapar den effekt du vill ha.

Diffusorn silar solljuset

Ett annat sätt att påverka ljuset är att sila det genom något. Jag pratade om diffusor i förra inlägget. Det är kanske ännu enklare att relatera till skillnaden som en vit spetsgardin gör om man hänger den för ett soligt söderfönster i ett rum. Det ena är inte mer rätt än det andra. Det är bara resultatet som blir annorlunda.

Snödropparna förändrades så här när jag satte en diffusor mellan de och solen. De stora kontrasterna försvinner och ljuset blir mera jämnt fördelat, mjukare om jag så vill, över hela bilden. Men ändå en tendens till skugga på den sida av snödropparna som är mot mig och kameran. Här behövde jag förändra exponeringen något eftersom diffusorn i praktiken tar en del ljus.

Diffusorn silar det starka solljuset Diffusorn tar bort det starkaste ljuset och därför behövde kameran mer ljus – slutartid 1/100s, bländare f6,3 men iso 250. Snödroppen i mitten där fokus ligger poppar fortfarande ur bakgrunden eftersom ljuset genom diffusorn ger den ett litet motljus

Diffusorn placerade jag mellan några perennrester från förra säsongen. Det blåser ju nästan konstant nuförtin…

diffusor mjukar upp ljuset

Med både diffusor och reflektor

Här fick diffusorn stå kvar precis som i bilden ovan. Men jag satte också tillbaka den lilla reflektorn, foam boarden, mellan kameran och skuggsidan på snödropparna. En subtil men synlig skillnad. Åtminstone för mig när jag satt och laborerade med avstånd och vinkel. Hoppas att du också kan ana den. Men det bästa är nog att testa själv. Störst skillnad tror jag upplevs i vita partier – de blir mindre grå när skuggan lyfts. Eller i mörka partier som får mer detaljer när skuggan ljusas upp. Däremellan kan det kanske kvitta…

Diffusor och reflektor - enkla hjälpmedelKrispigare vitt även i skuggorna på snödropparna. Reflektorn ljusade upp i skuggorna därför ställde jag kameran på slutartid 1/100s, bländare f6,3 och iso 200

BTS, behind the scene, såg det ut så här. Återigen reflektorn behöver man testa avstånd och vinklar för. Här har jag placerat den för att få med den i bild.

Skillnaden med enkla hjälpmedel

Det här är inget jag gör varje dag, varje gång. Men ibland går det inte att få en bra bild utan och då tar jag med de ut. Om ni minns trädgårdskorgen jag visade för ett par? år sen så ska ni veta att kameraväskan brukar också alltid följa med. Numera allt oftare även det lilla kitet där reflektorn ligger inuti den hopvecklade diffusorn. Skillnaden med hjälpmedel till hands…

Kreativt uttryck och problemlösning

Det är väl ungefär så man kan säga om det här med finare ord. Som jag sa tidigare det finns inget rätt eller fel i det här. Det är hjälpmedel som ger mig fler möjligheter att skapa olika uttryck OM jag vill det. Det är egentligen bara en fråga om vad vill jag uppnå.

Personligen är det fortfarande min enskilt största fajt med mig själv när det kommer till bild – vad är och ska vara min fotostil.

* Som reflektorn är placerad i bild kommer den fånga solljuset och skicka det snett uppåt och utåt 🙂

24 Kommentarer

 1. Lisbeths Haveblog den 12 april, 2018 kl 09:28

  Jeg ser tydeligt forskellen. Wow. Især reflektoren er jeg begejstret for. Den er nem at skaffe og bruge, så det vil jeg gøre 🙂

  • Carina den 12 april, 2018 kl 09:51

   Roligt att höra 🙂 Ja den gör stor skillnad. Ser att de i Sverige säljs/kallas kapaskiva också. Kanske underlättar även i Danmark.

   Ha det gott! Carina

 2. Anita den 12 april, 2018 kl 09:46

  Så intressant att se skillnaden! Det där med att använda foam board var ju ett bra tips. Jag ska erkänna att jag inte ens visste vad det var 🙂 Nu gäller det bara att hitta någon som säljer det här i stan. Vi har ingen butik kvar som säljer kontorsmaterial. Kanske bokhandeln i centrum. Tack för att du delar med dig!

  Kram Anita

  • Carina den 12 april, 2018 kl 09:50

   Du kan ta vad som helst som är solitt vitt. De där skivorna är bra för de håller ett tag, är lätta och kan stöttas. Jag tror de finns på nätet om du googlar och så kan man hitta butiker och köpställen bakvägen. Jag hittade guldgruvan på det sättet 🙂 Det var behovet av hjälpmedel och tipsen från amerikanska läraren var inte lokalt applicerbara, haha. De kallas kapaskiva på svenska såg jag nu.

   Lycka till!

   Kram, Carina

   • Anita den 12 april, 2018 kl 12:22

    Kapaskiva hittade jag också när jag googlade. Men inte lika lätt att hitta inköpsställe. Kapskiva hittar jag många men det är ju en helt annan sak 🙂 För många år sedan när jag laborerade mycket (måste erkänna att jag blivit väldigt mycket latare) då använde jag en form av kartongblad som jag köpte på bokhandeln. Funkar bra men dom är ju inte lika stadiga och hållbara. Vet att jag vek dom dubbelt för att dom skulle stå stadigt. Undrar om jag inte har kvar i garderoben. Måste kolla 🙂 Men det är inte så bråttom. Var ute i trädgården och kollade efter vårblommor. Snödropparna är uppe, ca 2 cm i övrigt ingenting.

    Kram igen,
    Anita

    • Carina den 12 april, 2018 kl 18:25

     Oj – då är det stor skillnad i vårblomning. Här är mycket uppe men i skuggan är det tjäle 5 cm under ytan. Säg till om du behöver så kan jag fixa några i GBG och skicka till dig. De väger ju inget och A4 borde gå ner i en sån där förpackning man kan köpa och posta i.

     Kram, Carina

     • Anita den 14 april, 2018 kl 18:39

      Tack Carina! Jättegulligt av dig. Jag återkommer i så fall. Jag ska om ett tag åka upp till Stockholm och får se vad jag hittar där. Annars återkommer jag 🙂

      Kram och tack till dig!
      Anita 3. Linda den 12 april, 2018 kl 10:22

  Så roligt att läsa det här inlägget. Inser att jag har förvandlats till en väldigt lat fotograf. Jag gör inte det där lilla extra längre och det var länge sedan jag använde mig reflexskärm – den är så besvärlig att vika ihop att jag inte riktigt orkar tampas med den 😉 Ska nog försöka ta mig i kragen och bli lite bättre på att experimentera. Det är ju så man utvecklas.

  Så roligt att sumher har kikat upp ur jorden 😀

  Ha en finfin dag!
  Linda

  • Carina den 12 april, 2018 kl 18:27

   Tack Linda! Jag tror det går i vågor. Jag började på en workshop i ljussättning och plötsligt var det kul med pryttlar igen. Och då kom jag på de enkla som jag inte tagit med ut tidigare.

   Såg att jag hade fått små löss på mina chiliplantor från tidigare. Nu håller jag på och krossar, spolar och kanske får det bli nån såplösning också. Många av de jag sådde tidigt har redan blomknopp.

   Tack detsamma – ja i morron då 🙂 Kram, Carina

   • Linda den 14 april, 2018 kl 08:36

    🙂

    • Linda den 14 april, 2018 kl 08:38

     Så trist med löss! Hoppas att du får bukt med dem och att det inte blir någon större kamp. Jag upptäckte löss på min physalis, så den klippte jag sticklingar av och kastade resten i komposten. Den hade ändå ranglat i väg något så förskräckligt. Hoppas att min nystart ska bli bra.

 4. Susie på stjärnarve... den 12 april, 2018 kl 10:24

  Jättebra och pedagogiskt förklarat och visat! Problemen för mig är dock att jag inte har en så avancerad kamera, absolut inte är en så avancerad fotograf (även om jag skulle vilja lära mig mer) och därför får nöja mig med vad jag kan göra i mitt simpla red.program. Men man kanske skulle försöka lära sig mer. Ska läsa igen om alla dina tips och se vad som passar för mig!
  KRAM/Susie

  • Carina den 12 april, 2018 kl 18:29

   Fototipsen kan man tillämpa oavsett kamera. Alla kameror kan fota jpg filer och de måste inte editeras. Kanske till och med ännu bättre att använda tipsen då… Men man ska känna sig motiverad helt klart.

   Ha det gott! Carina

 5. Vigdis i Romerikshaven den 12 april, 2018 kl 12:28

  Det ble jo stor forskjell! De er supervakre snøklokkene. Ha det godt!

  • Carina den 12 april, 2018 kl 18:29

   Vad kul att du ser skillnaden 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Marie den 12 april, 2018 kl 13:56

  Det er rigtig interessant at læse om, hvordan du fotograferer. Personligt er jeg ret doven, når jeg fotograferer, så selvom diffuseren klart er anvendelig i visse situationer, ville jeg formentlig ikke få den brugt

  • Carina den 12 april, 2018 kl 18:30

   Kan erkänna att det går i vågor här också. Ibland är jag superlat, ibland jätteordentlig och plockar undan störande detaljer osv, osv…

   Ha det gott! Carina

 7. Laila den 12 april, 2018 kl 14:44

  Vilken suverän lektion! Har en avancerad systemkamera som jag nästan aldrig använder och gör jag det ställer jag in på auto eftersom jag inte förstår mig på alla finesser. När jag får tid (och ischiasen släpper) ska jag plocka fram den och några provisoriska skärmar ta ett gäng bilder enligt dina instruktioner för inställningar. Mest för att lära mig.:_)
  Kram

  • Carina den 12 april, 2018 kl 18:32

   Ischias låter jobbigt på riktigt. Jag har nåt som kallas falsk ischias tydligen.

   En bra grej att börja med är att fota på det som kallas bländarprioritet. Dvs du väljer bländaren och kameran resten. Det påverkar bilduttrycket mest 🙂

   Kram, Carina

 8. Karsten F den 12 april, 2018 kl 18:16

  Hej Carina

  Så bra!
  Alla våra bilder – ja, de är så stor en del av bloggandet. Så alla erfarenheter, kunskaper och debatt om detta är så viktiga:)

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 12 april, 2018 kl 18:43

   Tack Karsten!

   Erfarenhet och kunskap håller jag helt med om. Debatt… njae jag vill fota bilder som jag gillar och kan stå för. Återkoppling, feedback är också bra beroende på hur den ges. Har blivit väldigt inaktiv i några fotoklubbar som sätter kvaliteten på en bild enbart i termer av den tekniska nivån och fotoregler kring vad man ’ska’ göra och gilla. De bästa bilderna följer oftast inte ’reglerna’.

   Ha det gott! Carina

 9. Anne, hagenvår den 12 april, 2018 kl 20:13

  Hei Carina!
  Ble oppmuntra av hva du svarte Karsten. Oj, det er så mye jeg ikke kan. Må prøve å nærme meg det å fotografer mer teoretiisk fordi bildene blir så mye bedre. Dette er det morsomt å lære om .
  God kveld! Klem Anne

  • Carina den 13 april, 2018 kl 17:11

   Tack Anne! Roligt om du blir inspirerad 🙂 Jag är allergisk mot tyckarna om hur en bra bild ska se ut. Ofta hittar jag de i fotoklubbar. Men när jag gick fotoutbildning så hade de riktigt duktiga fotograferna en mycket öppnare attityd. Och alla diskussioner kring vad som kan betraktas som en bra bild låg på en helt annan nivå 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.