Apelsinskalsorange kejsarkrona - Fritillaria imperialis 'Early Dream'

Apelsinskalsorange kejsarkrona en vacker realök

Apelsinskalsorange skönhet

Kejsarkronorna lär ju skrämma iväg rådjur, sorkar och annat otyg med sin doft. En doft som lär dofta som en räv… Nu har jag aldrig luktat på en räv men lukten som kommer i små doftpuffar när jag befinner mig i närheten av krukan med kejsarkronan är inte behaglig. Inte fruktansvärd eller så att det vänder sig i magen. Nej den är bara en doft som inte är så god. Jag gillar tyskans distinktion mellan doft och lukt. Doft är gott och lukt är inte gott så liljekonvaljer doftar och kejsarkronor luktar. Stackars räven om den doftar som kejsarkronan. Nu förlåter jag doften för jag tycker om färgen och uttrycket med den där punkigt rufsiga bladtofsen som svävar över klockorna. Jag har skrivit om mina kejsarkronor tidigare om du vill läsa om fler sorter kan du göra det HÄR.

Påsen med realök som följde med hem sent har levererat. En styck kejsarkrona, Fritillaria imperialis, ’Early Gold’ i vackert apelsinskalsorange – ljuvlig! Och för mig låter apelsinskalsorange mycker mer spännande än bara platt – orange. Den blommar extra tidigt i år eftersom jag planterade den och 2 andra realökar i en kruka.

Apelsinskalsorange kejsarkrona, Fritillaria imperialis ’Early Gold’

Nästa realök var en Fritillaria sewerzowii, klaseklocklilja. Klockliljor generellt har inte de mest skrikiga färgerna – det handlar mer om detaljer och intrikata mönster särskilt inuti blommorna. Klaseklockliljan är ett bra bevis på det. Den har en underbar färgkombination tycker jag. Först ett skott i olivtonat rödgrönt som är överdraget med ett silverskimrande daggigt lager som jag gissar försvinner om man tar på det. Och sen vecklar den ut de här ljuvliga klockorna.

Fritillaria sewerzowiiFritillaria sewerzowii

Klaseklockliljan hade jag planterat redan tidigare men en variant som heter ’Brown Eyes’. Tyckte inte jag såg något riktigt brunt öga i den utan tänkte – jag prövar igen med arten och ser om det är någon skillnad. Och skillnad tycker jag att jag ser, arten som blommar nu är mera jämnt gyllen-olivgrön i hela blomman tänker jag. ’Brown Eyes’ ser du i bilden under…

Fritillaria sewerszowii 'Brown Eyes'

Fritillaria sewerszowii ’Brown Eyes’

Tredje löken som är på väg upp i krukan är en Fritillaria eduaridii och jag tror det var namnsorten’Pollux’. Men den var inte riktigt fotofärdig innan jag åkte.

Hoppas ni kan njuta av värmen som är på väg. I morron ska jag vara ledig och då blir det parkbesök i Wroclaw för mig..

 

23 Kommentarer

  1. Marit Sønstebø den 17 april, 2018 kl 22:10

    Så fin den gule Fritillaria var! Den røde liker jeg ikke spesielt godt, men den gule lyste flott opp. Du har så mye fint i blomst allerede! Jev har også hørt og lest at keiserkroner skal skremme dyr bort, men da tror jeg en må ha mange av de 😉

    Klem, Marit

    • Carina den 18 april, 2018 kl 10:45

      Tack Marit!
      Jag gillade också färgen eftersom den inte var så skrikande gul utan lite mjukt orangegul. Den doftar inom ett par meter så visst behövs några stycken men spridda i en tulpanplantering tror jag kan fungera bra.

      Kram, Carina

  2. Laila den 18 april, 2018 kl 05:18

    Har varken kejsarkronor eller klockliljor men den där ’Brown eyes’ kan jag tänka mig att spana efter hos lökleverantörer i höst. Här blommar bara mängder av krokus och den tidiga irisen ’Katherine Hoddgkin’ än så länge. Men tulpanblad börja tita upp lite här och var. Härliga tider och nu ska det bli varmare också!
    Kram

    • Carina den 18 april, 2018 kl 10:46

      Gör det! Den är riktigt raffinerad tycker jag 🙂 Härligt att våren kommer hos er också. Såg på SVT play att värmen är på väg till Sverige nu 🙂

      Kram, Carina

  3. Lisbeths Haveblog den 18 april, 2018 kl 08:14

    Kejserkroner er meget flotte og statelige synes jeg, og lugten kan jeg leve med. Desværre vil de ikke gro hos mig, og nu har jeg opgivet at lægge flere løg. Klaseklockliljor kendte jeg ikke. De er vældigt fine. Og uden lugt går jeg ud fra 🙂

    • Carina den 18 april, 2018 kl 10:48

      Tack Lisbeth!

      Klaseklockliljan har jag inte känt doftar något alls – den är bara vacker 🙂 Tråkigt att kejsarkronorna inte trivs men de vill ha ganska tung och rik jord för att blomma bra har jag för mig.

      Ha det gott! Carina

  4. Marika den 18 april, 2018 kl 10:13

    Hej Carina!
    Läste och läste och fick det till apelsinkalsongorange, nu ser jag , haha. Har försökt ett antal gånger med en mörk skönhet, men den vill sig inte hos mig.
    Har en ny knöl i löklådan, får se om det blir något i år. Nästa försök får bli i kruka. Brown eyes är fin, gillar den dämpade färgen.
    Ha det fint /Marika

    • Carina den 18 april, 2018 kl 10:51

      Haha… nu fick jag också ett skratt 🙂 De behöver ganska tung och rik jord har jag läst. Kanske är det det som är problemet. Klaseklockliljan är en riktig skönhet.

      Tack detsamma! Carina

  5. Susie på Stjärnarve... den 18 april, 2018 kl 10:24

    Har aldrig varit så förtjust i kejsarkronor, kanske beroende på lukten – fast jag vet inte. Det är nog utseendet som inte passar mig. Däremot Fritillaria sewerszowii ‘Brown Eyes’ var riktigt läcker. Satt en liknande för en 10 år sen, men den blommade bara ett år sen försvann den tyvärr.
    KRAM/Susie

    • Carina den 18 april, 2018 kl 10:52

      Klaseklockliljan behöver ett gott klimat – jag odlar mina utplanterade i lökbädden. Där kommer den vanliga också hamna när den blommat färdigt.

      Ha det gott! Carina

  6. Daniel Lindholm den 18 april, 2018 kl 16:21

    Jag kiknar av skratt! Även jag satt och undrade hur apelsinkalsonger ser ut?

    • Carina den 19 april, 2018 kl 06:19

      Härligt! 🙂 Vi har ett nytt ord och nya kalsonger som doftar gott 🙂

  7. Helene; Trädgård i Torslanda den 18 april, 2018 kl 17:31

    Roligt att se lökar man inte ser så ofta. Den brunögda med det blågrå bladverket var verkligen läcker. Har aldrig odlat kejsarkronor så jag har missat lukten på den. Å andra sidan är mitt luktsinne inte vad det varit så jag kanske inte skulle känna det.
    //Helene

    • Carina den 19 april, 2018 kl 18:58

      Visst är den fin 🙂 Det låter ju annars som en win-win situation att själv inte känna doften men ändå kunna hålla undan betande kritter tänker jag 🙂

      Ha det gott!! Carina

  8. Marie den 18 april, 2018 kl 18:13

    Min favorit er sewerzowii med de afdæmpede farver. Desværre holder den ikke ret længe her i haven. Selvom den har stået i et sandbed, har vores sommer været for fugtig til den.

    • Carina den 19 april, 2018 kl 18:59

      Den är underbar i sina enkla färger. Det är en av de lökar jag skulle täcka med glas om det är en regnig sommar. I Sverige reokmmenderar man lökbädd och det innebär bland annat att löarna får en rejäl bakning under glas sommartid.

      Ha det gott! Carina

  9. Inger den 18 april, 2018 kl 18:19

    Magiskt vacker kejsarkrona och apelsinskalsorange låter onekligen lite speciellt. Varför har jag aldrig haft en kejsarkrona.
    Kram

    • Carina den 19 april, 2018 kl 19:01

      Tack Inger! Ja för min del var kejsarkronor otänkbara för några år sen. Tyckte de var både fula och tråkiga, färgskalan helt fel. Men så köpte jag några lökar via botaniskas vänförening och en av de ljusare orange fick mig att smälta 🙂

      Kram, Carina

  10. Karsten F den 18 april, 2018 kl 20:28

    Hej Carina

    Din F. sewerszowii är mycket ljusare än min gamla – kanske min nya har samma färg som din utan namn…?
    Kul att du har Fritillaria eduardii – den har jag funderad på!

    Ha en trevlig kväll

    • Carina den 19 april, 2018 kl 19:02

      Hej Karsten!

      F sewersowii är tydligen väldigt variabel – kanske anledningen till att ett antal ’selektioner’ har namnsatts av handeln. Tekniskt är ingen av mina namnlösa det är nog mer en fråga om min brunögda är helt rätt. Nu när jag jämför så ser det nog ändå ut som att den är just brunögd.

      Tack detsamma! Carina

  11. Rost och rädisor den 20 april, 2018 kl 06:10

    Ljuvligt, ljuvligt, ljuvligt! Återkommer lökarna eller räknar du dem som ensäsongs?
    Kram
    Anette

  12. Gunilla Teckenberg den 20 april, 2018 kl 06:59

    Hej Carina!

    Aapelsinskalsorange! Ett häftigt nyord som beskriver så väl vad du menar! Det skall jag sätta på minnet. Och visst är den fin, din kejsarkrona. Jag lyckades aldrig med de lökar jag en gång planterade. De dök upp varje år men ingen blomning, till slut var de borta.

    Kram!

  13. Anita den 22 april, 2018 kl 15:36

    Först och främst gillar jag färgbeskrivningen, apelsinskalsorange. Får mig att tänka på Bengt Grive när han refererade konståkning och skulle beskriva vad dom hade på sig. Mörkvitt och blåbärsrisgrönt är mina favoriter där. Och så fick jag en annan favorit, Fritillaria sewerszowii ‘Brown Eyes’. Så snygg!

    Kram Anita

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.