Höstblommande crocus - Crocus pulchellus - oktoberkrokus

Vackert i november julrosor i kruka

Vackert i november

Det blir vackert i november när jag samlat ihop krukor som jag bara tömmer och slänger bakom mig när jag planterar. Eller när jag som nu gått runt och försökt ta bort så mycket plastetiketter som möjligt – särskilt de som hänger i växter. Har krattat bort löv och barr från gångarna och när de framträder i sin nästan blanka mörkhet – ja då ser det prydligt ut. Drivan etiketter som står kvar och lyser – ja så blir det vintertid när allt vissnar ner. De är plåtetiketter.

[Modula id=’2′]

Avstickare på vägen hem

Passerade grossisten på vägen hem i fredags och köpte med mig realökar som ska ner i kruka – tema ljusa blommor – det var det som fanns kvar. Och en kruka att titta på nu och i vinter med julrosen ’Jesko’ som jag köpte förra hösten också. En fantastisk ny serie med större och vitare blommor – den blommade hela förra vintern. De har fått sällskap av en alunrot, Heuchera ’Peppermint’, i grönt och silver och den lite mer rödbladiga ’Berry Marmalade’ får plats där också.

Vackert i november - höstfin kruka med julrosor och alunrot

Höstfin kruka med julrosor och alunrot. Återstår bara att baxa över den till trappen – vilja och böjda knän så gick det också

Vackert i vår - lökar i kruka

Lökar i kruka hösten har varit varm och fin ovanligt lite kvar på lökrea

Använd aldrig aldrig om framtiden…

För i år har jag faktiskt rensat bort de perenna växtdelarna ur flera planteringar. Torkan som började tidigt i våras har gjort att inga av perennplanteringarna har rensats i sommar. Så nu klippte jag ner allt så jag verkligen kunde se och få upp ev maskrosor och fröogräs. Så där ser också ’prydligt’ ut. Fast i vinter kommer det se tråkigt ut när det mest är mörk, platt jord som syns.

Vackert i november - prydnadsgräs

Gräsen får stå kvar – de låg ner efter snön men har rest sig igen från vänster nästan utanför bild Miscanthus ’Adiago’ i mitten ’Kleine Fontäne’ och till höger ’Kleine Silberspinne’

Och jag lär få diska några krukor… Jag beställde magnoliafrön ett skandinaviskt nätverk som startades på Facebook. Och jag fick byta till mig fröer för de hundtandsknölar, och de var dyra sorter, som jag skickade till en trädgårdsbekant. Så den lugna säsongen 2018 – 19 börjar inte bra.

Apropå jord

Nu beställer jag Binab och börja lägga ut det nu på alla pioner och julrosor. Det tar sin tid… Men det hjälper till att hålla olika Botrytis sorter och svartfläcksjuka i schack. Att hålla jorden frisk och sjukdomsfri är viktigt tänker jag. Om sjukdomar hos pioner har jag skrivit tidigare.

Vackert i november

Just nu blommar oktoberkrokusen, förvillande lik C. speciosus men de här blommar mer än en månad senare så nu har jag bestämt att det är C. pulchellus. Klematis slår fortfarande ut…

Clematis 'Haku Ookan'

Clematis ’Haku Ookan’

Så det har blivit både vackert i november och förberett för vacker lökblomning i vår. Vackert i november är veckotemat för  Trädgårdsfägring. Så klicka på länken för fler tankar och tips om besöksvärda trädgårdar. För en mer internationell touch besök blommig fredag – Floral Friday.

42 Kommentarer

 1. Rost den 11 november, 2018 kl 08:58

  En lugn säsong, har jag tänkt mig många gånger, men det verkar inte ligga för mig alls. Tvärtom är mitt huvud också fullt av idéer och förbättringar. Dina planer är imponerande och nya tomten verkar ha det mesta.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 11 november, 2018 kl 10:15

   Ja så nu tänker jag – då kan jag väl lika gärna beställa några till om jag nu ändå ska jobba med frösådder…. Mitt huvud är rätt fullt av saker jag vill göra sen för som du skriver tomten har det mesta. Det som saknas är väl egentligen plats till alla perenner som inte är lundväxter, pioner till exempel har jag för många av 🙂

   Kram, Carina

 2. Anja den 11 november, 2018 kl 09:11

  Carina!
  Visst är det en alldeles ovanligt fin november. Det vanligaste hos oss så här års brukar ändå snöblandat nära noll vara det vanligaste.
  Ha en fin helg!
  /Anja

  • Carina den 11 november, 2018 kl 10:13

   Hej Anja!
   Håller med dig – en underbar månad i år. Var ute igår och hade verkligen ingen lust att gå in för att laga middag till familjen. Men så var det planerat.

   Tack detsamma! Carina

 3. Karsten F den 11 november, 2018 kl 09:21

  Godmorgon Carina

  Ja november har varit så fin! Idag får vi det väntade regnet, men det är intet kallt regn och vi behöver det!
  Så bra du fick magnoliafrön! 2018 – 19 ser ut att bli super!

  Ha en trevlig söndag

  • Carina den 11 november, 2018 kl 10:12

   Hej Karsten!
   Haha… ja det får vi verkligen hoppas en supersäsong 🙂 Visst behövs regnet ute och jag behöver en regnig dag för vila.

   Tack detsamma! Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 11 november, 2018 kl 11:27

  Du har så mycket fint i din trädgård – och jag beundrar dig för att du har lusten att dona i den fortfrande. Jag sitter helst inne – eller i växthuset – och tittar ut på den disiga och gråa! Men du har helt rätt i att det finns en del som är fint fortfarande…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 11 november, 2018 kl 12:05

   Tack Susie!
   Jag har ett behov av att röra på mig och det brukar ’klia’ i mig framåt 3-tiden på eftermiddagen om jag suttit still hela dan. Det är nog det som mest driver mig ut. Men väl ute så är det så himla skönt. Kanske har det gjort att jag omedvetet satsat på höstfina växter också?

   Kram, Carina

 5. Marit den 11 november, 2018 kl 12:36

  Spennende med frøgrupper på fb! Håper du får spiring på frøene. Herlig å se clematis i blomst nå! Her er alt så grått og trist, og ikke minst vått… 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:48

   Ja det är det och just magnolior från olika trädgårdar kan bli kul. Och nej jag tänker blunda mentalt för var jag ska plantera alla… För inte vill jag skiljas från dem innan de blommat första gången 🙂 Jag får nog ta och utvidga genom arrende eller nåt. De brukar gro bra magnolior.

   Kram, Carina

 6. maggans blogg den 11 november, 2018 kl 15:27

  November har varit otroligt fin men nu på senare tid så har det varit så mörkt och dimmigt jag längtar efter solen för den gör underverk när den kommer fram.I och med att vi inte har snö så blir det ännu mörkare så jag längtar även efter den.Så fint med vit julros i kruka och en Klematis som blommar ännu wow.Ha det bra/Margareta

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:47

   Det kan jag hålla med om – solsken gör verkligen skillnad för själen 🙂 Clematisen är nysatt så den är nog rätt hårt driven av plantskolan men jag är glad för det är fint med blomninng nu också.

   HA det gott! Carina

 7. Sabelhagens olivlund - Maria den 11 november, 2018 kl 19:10

  Det är en underbar november. Jag har ju inte något trädgårdsfix alls denna höst, eller jo några lökar ska i jorden. Och jag blir sugen på att prova sätta dem i kruka. Vi har så gott om rådjur här.
  Underbara bilder. Gräset är magiskt vackert.
  Kram Maria

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:46

   Tack Maria!

   Sätter ofta lökar i kruka numera för att få igång lite snabb blomning vid ytterdörren på våren. Man brukar ju vara lite otålig då 🙂 Men här går både rådjur och älg nära huset så kruka är ingen garanti. Men lite trico garden sprutat runt så fungerar det.

   Kram, Carina

 8. Elna Slot den 11 november, 2018 kl 20:52

  Det er en smuk sammenplantning, du har lavet med juleroser og alunrod. Det er en skøn november, vi har med milde dage, hvor man får lyst til at gå i haven og gøre den efterårsklar samt forberede den næste sæson med bl.a. blomsterløg.

  Hilsen Elna

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:44

   Tack Elna!

   Jag upplever att november har varit riktigt härligt hittills. Idag tog jag vägen om växthuset och hihttade fortfarande fina vindruvor.

   Ha det gott! Carina

 9. Villroses hage den 11 november, 2018 kl 20:55

  Vakkert blr det, når man endelig får tid til å rydde, og temperaturen er akkurat passelig til det. Prydgresset er så fint nå! Den var jo ikke stygg den høstkrukken din heller 🙂
  Ha det fint!

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:43

   Tack! Jag är nöjd med krukan men minst lika nöjd med resultatet efter att ha krattat. Prydnadsgräsen ger så fin höjd hela vintern känner jag.

   Tack detsamma! Carina

 10. Lotta den 11 november, 2018 kl 22:32

  Jag har sett fram emot att få packa ihop trädgården i år och att plantera 100 bokhäcksplantor idag var ingen höjdare. Men sen gick jag ut på fotorunda i eftermiddags och idéerna börjar spira igen: en rabatt framför nya bokhäcken… med torvkant, blåbärsbuskar och annat smått och gott. Så nu är jag lite småsugen på att ta fram spaden igen.
  Ha en fin vecka /Lotta

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:42

   Haha – ja det blev en kort vila då åtminstone tankemässigt. Jag planterade stora ruggar med krokus och snödroppar under avenbokshäcken. Din idé låter fin men kanske lägga en rotspärr mellan för den får rejäla rotmattor ganska snabbt.

   Tack detsamma! Carina

 11. Marika den 11 november, 2018 kl 23:06

  Hej Carina!
  Du har så mycket fina färger fortfarande. Din plantering med Julrosen är fin, blir påmind om att mitt bollkryss står kvar i en kruka, och ser vissen ut.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:41

   Hej Marika!

   Tack 🙂 Just nu är jag glad att hösten kanske är ännu längre här… Julrosor är en fin ersättare för bollkryss och har vi tur blir det ingen rejälare kyla förrän efter jul. De klarar att stå ute i några minusgrader. Stjälkarna lägger sig ner men reser sig när det blir varmare igen.

   Tack detsamma! Carina

 12. Gunilla Teckenberg den 12 november, 2018 kl 07:47

  Hej Carina!

  Det varma vädret gör ju att man inte vill stänga butiken riktigt ännu, dimman som parkerat över oss verkar inte ge upp. Jag har så mycket löv att ta reda på, försöker hålla gångarna fria innan snön kommer.
  Fint med den vita julrosen, fick riktigt lust att åka och köpa en att ställa på altan. De klarar sig ju inte inomhus, kan du ha den utomhus hela vintern?
  Snygg bild på gräsens vippor!

  Kram!

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:39

   Tack Gunilla! Det är för skönt för att stänga butiken 🙂 Idag var jag för trött – för mycket jobb ett tag – så jag gick in ganska snabbt igen.

   I vintras stog krukan ute på trappen under tak tills dess att den riktiga kylan kom… och nu borde jag kanske komma ihåg när det var men det gör jag inte. Sen fortsatte den att blomma i verkstaden där det är svalt och finns lite ljus. Men efter ett tag visade den att nja… Inte samma sak som att stå ute. Så att bädda in den och ha den skyddat ute är nog ännu bättre.

   Kram, Carina

 13. Marie den 12 november, 2018 kl 07:51

  November i år er mild og fuld af varme farver. Jeg trak på smilebåndet, da jeg så din krukke med julerosen, for sådan gør jeg også hvert efterår.

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:37

   Visst är det en härlig vana? Och det lyser så fint i det där skumma ljuset som är så här års. Vackra vita och tacksamma blommor som blommar länge är kalas tänker jag.

   Ha det gott! Carina

 14. Veronica den 12 november, 2018 kl 08:54

  Ja det är vackert 🙂
  En fundering… Du skriver att du lägger ut Binab under rosorna. Du vattnar alltså inte ner det ut strör ut det?
  Hur doserar du det? Det är ju så dyrt så jag brukar vattna men tycker inte det verkar ge så bra effekt. Kanske är ditt sätt bättre? 😀

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:36

   Tack Veronica! Hoppas du såg att jag svarade direkt på din blogg också.

   Ha det gott! Carina

 15. Lisbeths Haveblog den 12 november, 2018 kl 09:20

  Interessant julerose med den lange blomstring. Holder den blomsterne opad hele tiden, så man kan se dem?

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:35

   Ja det gör den och den får mängder med stänglar och blommor. Så en jättefin sort.

   Ha det gott! Carian

 16. Anita den 12 november, 2018 kl 12:29

  Ler lite när jag läser om krukorna. Jag brukar ju alltid diska efterhand men den här våren/sommaren har dom hamnat på hög. Hade ca 600 krukor (ja det är sant) att diska och det har jag gjort nu … känner en viss stolthet 🙂
  Julrosen ‘Jesko’, visst har du skrivit om den förut. Vet att jag skrev upp den för att det var så vackra vita blommor på den och det måste väl varit hos dig jag läste om den?
  Jag går just nu i många gräsfunderingar och måste fråga vad gräset på din bild heter? Hur många plantor är det? Är det härdigt hos mig (zon 3-4) tror du. Trots min fuktiga tomt. Såg faktiskt ett jättekraftigt, högt gräs i vår minneslund. Funderade på att skriva till kyrkogårdsförvaltningen och fråga om vilken sort det är. Det liknar ditt.

  Kram Anita

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:34

   Mmm… jag vågar inte ens räkna hur många krukor jag använt och tömt. Det är nog bättre att diska och se glad ut. Men du ska vara stolt som ställer dig och oftast gör det redan på sommaren.

   Jodå jag skrev om den förra året. I år har jag dessutom sett sorten utanför en vanlig Ica så den borde bli vanligare. Det är åtminstone en odlare, Frillesås nånting nånting – de är stora inom uppdrivning av alunrot mfl sorter, som driver upp och distribuerar den.

   Gräsen är Miscanthus och från vänster nästan utom synhåll står en sort ’Adiago’ som numera blir ca 1 m, knappt, hög. Den är en av de lägsta. Sen är det ’Kleine Fontäne’ i mitten och ’Kleine Silberspinne’ till höger. Kan du inte göra en liten upphöjning så att ev fuktöverskott kan dränera bort? Då kan säkert en lerblandad jord med sand i bli jättebra. De vill ju ha fuktigt men inte stå blött på vintern. Jag har några höga och högre sorter också. Man blir aldrig besviken på dem 🙂

   Ska snart ladda tillbaka bilderna till sidan med prydnadsgräs då kan du kanske få en bild av de andra också.

   Kram, Carian

   • Anita den 16 november, 2018 kl 16:17

    Tack Carina!

    Jag har tittat på just ’Kleine Fontäne’. .Jag ska fundera på det där med att höja rabatten. Ska hålla koll på din sida med prydnadsgräs, spännande att se de andra sorterna som är ännu högre.

    Ha en bra helg!
    Kram Anita

    • Anita den 16 november, 2018 kl 16:27

     Jag igen 🙂
     Har just tittat på din grässida. ’Grosse Fontäne’ är ju maffig men jag är nog fortfarande inne på ’Kleine Fontäne’. i synnerhet efter jag sett dina bilder. Den sista bilden med ”vipporna” mot de kala träden är magisk.

     Kram

     • Carina den 16 november, 2018 kl 20:55

      Du är så välkommen 🙂 Jag tog mig i kragen och gjorde klart den häromdan – bra med en spark i baken ibland. ’Kleine Fontäne’ är väldigt vackert och har mer färg hela säsongen eftersom vipporna är röda. Roligt att du gillar det nedtonade i sista bilden – jag fascinerades av gräsen idag när jag gick där i solskenet. Gracillimus är också väldigt fin med ett ljusare intryck men den blommar aldrig hos mig.

      Kram, Carina    • Carina den 16 november, 2018 kl 20:57

     Låter som ett väldigt bra val 🙂 Är nog bra att plantera till våren.

     Kram, Carina

 17. Anne, hagenvår den 12 november, 2018 kl 20:10

  Hei Carina!
  Det er deilig å se vakre planter nå. Det som er enda mer deilig, er at det heldigvis ikke er så vanskelig å finne. Vakre juleroser.
  God kveld! Klem Anne

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:25

   Tack Anne!

   Det är vanliga hederliga växte som är väldigt vackra nu så att de är lätta att hitta, om jag förstog dig rätt – det håller jag med om.

   Kram, Carina

 18. Veronica den 12 november, 2018 kl 20:28

  Hej Carina, jag skrev en kommentar i morse som inte verkar ha ”fastnat” Jag undrade angående Binab och att du skriver att du strör ut den. Jag vattnar ner men tycker inte att jag märker nån bättring på rosorna. Kanske är det bättre att strö? Hur mycket bör man ta per planta?

  Ha det gott!

  //Veronica

 19. Gunilla Malmström den 12 november, 2018 kl 21:47

  Julros och alunrot – vilken vacker kombination. Tack för den idén. Ha det bra/Gunilla

  • Carina den 14 november, 2018 kl 15:17

   Varsågod 🙂 Jag föredrar nog att ha bara en grön eller grönsilvrig alunrot som Peppermint men jag orkade inte fundera på var den andra skulle grävas ner.

   Ha det gott! Carina

   • Carina den 14 november, 2018 kl 15:24

    Hej!
    Det finns en funktion i wordpress där en kommentar går in i ett vänteläge för att granskas. Det händer ibland och det hände din kommentar. Jag brukar spruta så länge det finns ett bladverk att spruta på men nu när det falnat ner men svamparna ändå trivs i jordytan kan jag strö lite. Jag brukar gå runt med ett kryddmått och pudra försiktigt. Det blir mera odrygt så här men jag vill ju ha friska pioner. Har läst att man kan blanda ut lite i en jordpåse och toppdressa också.

    Så jag gör både och beroende på årstid.

    Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.