Färgkoordinerad - Rhododendron 'April Snow'

Färgkoordinerad vår och så här kan det se ut i rosa

Färgkoordinerad vår – det var så det kändes när jag kikade på bilderna jag tog förra veckan. Några i ljuvt rosa, sen några i vårens limegula och sist men absolut bäst eller? De vita.

Bland de rosa är jag himla glad åt blomningen hos ett par rododendron som blommar för första gången. Och visst är blomningen hos persikan snygg! Den fick flytta ut ganska tidigt från verkstan och bo nära berget ibland med en duk över nattetid. Så hoppas jag att insekter ändå ska ha befruktat några blommor. Har förstått att till exempel aprikoser trots allt befruktas bättre av insekter än för hand så därför ändrade jag strategi och ställde ut alla.

Den nya sockblomman ’Violet Queen’ blommar trots att jag fick och krukade den i mars. Och blommorna är stooora. Ytterligare några hybridjulrosor blommade och de är vackra, olika och väldigt olika i storlek. Den mörkare rosa har gigantiska blommor den med minst blommor har normalstora som jämförelse.

De gula i en färgkoordinerad vår

Jo de är många så här års och ofta drar de gula nyanserna i en anings grönt. En ton som jag för övrigt tycker väldigt mycket om. Narcissen har förlorat sin etikett men av de jag köpt så torde det här vara Narcissus minor möjligtvis kan det vara sorten ’Midget’ men arten känns mest trolig. Tydligen har jag också lyckats trycka ner den i mer eller mindre samma hål som den blyga klockliljan ’The Giant’ men de klär varandra ändå. Dårörtens limegula är så läcker när den börjar blomma nere bland de nya bladen. Men den fortsätter växa och så småningom hänger blommorna under bladverket.

Färgkoordinerad – de vita

De vita och ibland cremevita är väldigt vackra och jag dras ofta till vita blommor men det innebär inte att jag vill välja bort de andra. Däremot tänker jag att jag vill ha områden som är färgkoordinerade och i mina ögon lugna men sköna. Mukdenia har väldigt vackra blad senare under säsongen men blommorna så här års är också både snygga och välkomna. Detsamma gäller koptis, Coptis, den här varianten har hetat v dissecta men ska nu tydligen heta v. anemonifolia. Och det syftar på bladen som trots att de egentligen är vintergröna har betats av rådjur hos mig.

Doftande try och fyllda rododendronblommor

Tryt doftar ljuvligt så här års även om den inte blommar på vintern hos mig som namnet antyder. Eller åtminstone har den inte sin huvudblomning då. De första magnoliorna har blommat, snart över men många fler är på gång. Och vita rododendron som ’April Snow’ är också välkomna. Sockblomman är lite klen men med tanke på att den är helt ny och kom barrotad i mars är det ändå imponerande.

Vill du läsa mer om växterna kan du hitta information under Mina växter i menyn som du hittar i sidhuvudet.

I veckan…

Har vädret varit fint men jag har inte hunnit med så mycket eftersom jag har haft tider att passa varenda dag känns det som och så kommer det vara några veckor. Men jag har fått ner nya jordgubbsplantor och satt sättlöken, sått ringblommor men också flyttat ut sommarblommor för avhärdning. Nästa planteringsperiod kommer de planteras ut. Jag har också beställt en rejäl odlingstunnel eftersom jag verkligen, verkligen saknar en plats att flytta de tidiga sådderna till för att få kraftigare plantor. Där ska också ett par vinrankor planteras och tomater odlas.

Det blir inte heller så mycket bloggat eftersom jag inte har lust att redigera bilder. Är bilderna klara är det lätt att skriva… Just nu fortsätter jag mest för att det är här jag har samlat bilderna på växterna jag har i databasen och jag kan inte bestämma mig för om jag ska hitta ett annat sätt att göra det istället.

Jag länkar till Trädgårdsfägring och tänker att det blir bra med lite regn några dagar nu.

Ha en fortsatt skön maj!

11 Kommentarer

 1. Marit den 6 maj, 2023 kl 09:42

  Så mye fint du har som blomstrer nå! 🙂
  Rosa er en vakker farge tidlig på våren, og det er hvite blomster også. Helleborus frøplantene er så rene og delikate. Morsomt at det dukker opp nye spennende krysninger hos deg.

  Klem, Marit

  • Carina den 6 maj, 2023 kl 10:46

   Tack Marit!
   Visst är det en härlig tid nu. Allt känns möjligt och tanken att mycket ska hinnas med känns helt rimlig. Julrosorna är från de kontrollerat pollinerade fröerna jag köpte från Wales. Så de är ingen trädgårdshappening direkt.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 6 maj, 2023 kl 19:52

  Ja du har mange fine planter i blomst nu, jeg kan ikke mere være med, jeg skal først starte min nye have op, den er ikke så stor. Vi har haft mest kulde og blæst hos os, det lader til, at du har været mere heldig.
  Kram fra Lisbeth

  • Carina den 7 maj, 2023 kl 09:06

   Jag har precis börjat med att starta om här också även om jag inte har bestämt mig för hur mycket jag ska flytta mellan tomterna som ligger jämte varandra. Och det är några stora projekt att göra i närtid. Bland annat måste avloppet bytas på grund av nyare och bättre krav.

   När det gäller väder fokuserar jag på det som är bra och jag minns mest stunder med värmande sol resten tenderar att försvinna ur minnet.

   Kram, Carina

 3. Lillian den 6 maj, 2023 kl 23:43

  Så mange nydelige blomster som blomstrer hos deg allerede. En vidunderlig hage.

  • Carina den 7 maj, 2023 kl 09:07

   Tack Lillian!
   Ja det är en härlig tid nu och mycket som blommar nästan samtidigt. Tror kylan har fördröjt en del medan andra blommar som vanligt och då blir det 1+1

   Ha det gott! Carina

 4. Marika den 7 maj, 2023 kl 09:31

  Hej Carina!
  Så vackert det blommar i olika färger. Härliga växter. En alldeles underbar tid med så mycket fint
  som tittar fram. Är riktigt imponerad av ditt fina persikoträd.
  Låter trevligt med en odlingstunnel, där kan du få plats med mycket.
  Här är det fortfarande en kylig vår, så växterna blir inbäddade i växthuset, men nästa vecka skall det bli varmt.
  Ha en fin söndag /Kram Marika

 5. Villa Ryttarängen den 7 maj, 2023 kl 09:59

  Kul med färgkordinerade bilder av dina växter. Här har inte så mycket börjat blomma ännu. Iskalla nätter. Jag gillar att blanda lite hur som men fint om det harmonierar. Kraaam Pia

 6. Villroses hage den 7 maj, 2023 kl 10:11

  Fargekoordinert, du verden! Det er kanskje enklest om våren, før planter med mer bråkete farger gjør sin entré. Jeg elsker å pusle med det, som i Hvitt bed, Måneskinnsbed osv, og ha aprikose tulipaner, peoner, aprikose liljer og aprikose roser i samme bed.
  Nå er det mye hvitt, blått og rosalilla overalt. Det gule, eller gulgrønne er det bare de vi kaller gullstjerne (Gagea lutea) som vokser villt i gressplenen som står for. Narsissene står ennå bare i knopp.
  Rhododendron Gagea lutea er bare lekker! Ha det godt!
  /Irene

 7. Ulrika den 10 maj, 2023 kl 22:02

  Så mycket som blommar, och så mycket vackert! Odlingstunnel kommer du säkert få stor nytta av. Din trädgård ligger en bra bit före men även här är det fullt upp, får vara glad om jag tänker på att ta bilder. En härlig men stressig tid!

  Kram, Ulrika

 8. Anni den 1 juni, 2023 kl 16:04

  Persikoträdet – jag säger bara persikoträdet! WOW! Jo, jag gillar ju rosa blommor men så passar den färgen också väldigt bra till det faluröda.
  Snyggt med färgkoordinerade block av blommor, det blir onekligen mer koncentrerad skönhet på det sättet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.