Favoritplatsen i lunden en varm sommardag
Favoritplatsen i trädgården i somras var en i lunden. Där är soligt hela förmiddagen numera men när det blir som varmast på eftermiddagen så breder en lagom och skön skugga ut sig. En vy jag visat flera gånger men när temat i Trädgårdsfägring är Favoritplatsen, så får det bli den här platsen. Jag har letat febrilt efter något av inläggen från solstolen där i skuggan men går bet.. Men månadsbilden är tagen härifrån och mot norr.
Men den här våren så kan jag pröva att vända solsängen åt andra hållet mot ljungplanteringen och få en helt annan vy. Fula boden är som den är men det andra runt omkring är på gång. Framför boden ligger också en rejäl gödselhög och på sikt får jag hitta en annan plats att förvara gödsel. Det här har jag kallat köket för i min vision ska boden och gödselhögen kunna ersättas av ett utekök. Men över till det fina…
Åt öster och söder på favoritplatsen
Mot söder gjorde jag i ordning kanten förra våren. Det är absolut inte klart – jag jobbar ju lite här och där hela tiden men förra säsongen satte jag en del fina växter här. Tankarna kring växterna eftersom jag ville ha en sittplats här var – skönhetsvärden hela säsongen.
Tidig vår
Tidig vår kring favoritplatsen då är vyn mot söder fylld av olika blåsippor. Fylld är lite överdrivet men jag har satt flera olika som jag hoppas ska sprida ut sig med tiden. Här står också ett vintertry, Lonicera x purpusii ’Winter Beuty’ som blommar med vita doftande blommor på bar kvist. Jag tog in ett par grenar i veckan och knopparna slog ut fort och väldoften sprider sig. Lite senare blommar rhododendron och jag är glad att även de nyplanterade 2020 satt fint med knoppar. Här står ’Taurus’, ’Arabella’ och ’Pußtafeuer’ där de två sista blommade i våras men det är första gången på platsen. ’Masai Mara’ hittade jag på rea i höstas och det är en relativt ny och spännande sort. Det är en bureavii hybrid vilket syns på bladen med vackert rosa blommor. Den har fått en silvermedalj tillsammans med flera andra från odlaren.
Mot norr finns några tidiga vårlökar i form av hundtänder, Erythronium, och flera treblad, Trillium. Och så småningom tar flera bladväxter över innan olika vitblommande strandirisar börjar blomma.
De här båda – Trillium albidum och Trillium nivale är de första som visar sig och som blommar tidigt.
En rund favoritplats
Jag har tänkt på växterna runt och att det ska vara vackert hela säsongen. Det blommar något hela tiden men fokus är blad. Doft – här finns flera buskar med doft som kan bäras av vinden, egentligen en i varje väderstreck. När högsommaren tar över breder bladen och grönskan ut sig – ett skönt lugn med några blommande inslag. När hösten så sakta luffar in blommar ljung.
Inser när jag bläddrar bland bilder att det hänt mycket och vuxit oerhört fort mellan 2020 och 2021. En bra känsla just nu!
Det är en härlig backe du skapat! En liten undring om blåsippor… Jag har inte lyckats med dem så bra här trots att de växer vilt 100 meter bort, däremot trivs vitsippor alldeles för bra bland blåbärsbuskarna i lundmiljö. Jag tolkar det som att blåsipporna är känsligare för lägre pH och vitsipporna mer tolenranta. Har du några tankar om detta?
Kram
/Anette
Tack Anette! Jag hoppas det ska vara en oas för framtiden. Jamen så är det. Vår vanliga vill nog gärna ha lite högre pH om jag fattat rätt. Lite konstigt på ett sätt för de växer ju ofta i lövskog där flera träd borde bidra med lägre pH. Men runt dessa så har jag myllat ner lite krossade musselskal. Det hoppas jag ska räcka över tid. Men H transsylvanica upplever jag går bra även i torvpartierna.
Kram, Carina
Så fin din yndlingsplass er! Det høres bra ut at det allerede har vokst mye der, og det må være herlig å ligge i en solseng der midt på sommeren 🙂
Det er utrolig tidlig hos deg. Tenk at trillium er på vei opp hos deg allerede nå!
Klem, Marit
Tack Marit!
T albidum är alltid tidig hos mig men den andra har jag faktiskt inte sett ännu. Det är den som ska blomma allra först – nämnet är ju T. nivale. Jag kommer behöva rensa och glesa till våren tänker jag men det är väl egentligen ett kärt problem.
Kram, Carina
Det må jo være helt fantastisk der om våren, når alle blåveisene blomstrer!
Men Trillium, hundetann og desslike er jo heller ikke dumt 😉
God helg!
/Irene
Tack! Jo jag hoppas och tror det blir en fin och härlig miljö. Och visst gör de växterna att det gärna blir bra.
Tack detsamma! Carina
Hej Carina!
Din favoritplats låter riktigt trevlig. Blåsippor och Trillium och en del växter som doftar. Tänk att ligga där i solstolen och njuta. Det låter inte alls dumt. Det skall bli spännande att se bilder varje månad. Förstod jag rätt att det är samma plats där du tagit månadsbilden, men en annan vinkel. Så mycket vi har att se fram emot, med våren på kommande.
Ha det gott /Kram Marika
Hej Marika!
Du fattade helt rätt 🙂 Och det är väl kanske naturligt att en bra miljö som jag är nöjd med också blir en favoritplats. Nu gjorde jag det eftersom jag såg bergklacken som en sittplats från början. Det blev naturligt att skapa en grön, skön oas runt och visst är det härligt med doft också.
Kram, Carina
Dejligt yndlingssted, det er godt at have sådan et. Jeg har mange yndlingssteder lige nu er det inde, for hold da op hvor det blæser.
Kram, Lisbeth
Tack Lisbeth!
Favoritplatsen är inne här också just nu. Jag har varit sjuk i omgångar hela vintern så soffan och en stickning känns bäst.
Kram, Carina
Vilken underbar plats! En grön oas av lycka 🙂
Kram från Titti
Tack – ja men så är det 🙂
Kram, Carina
Hvor må det være dejligt at have sådan et sted. Men du har jo også arbejdet hårdt, inden du nåede så langt. Jeg ville nok allerhelst opholde mig der om foråret, når de blå anemoner (Hepatica) blomstrer. Det må være et meget smukt syn.
Hilsen Elna
Tack Elna!
Jo det ligger en del jobb där. Men samtidigt så är det naturen som bjöd in till att skapa platsen just så, just där 🙂 Det är blå blåsippor men också vit och olika rosa-röda varianter.
Ha det gott! Carina
Det er rart med det, på formiddagen og utover dagen vil vi ha sol. Men når ettermiddagen kommer er det utrolig godt å kunne sette seg på et svalt sted i skyggen og nyte kvelden som kommer sigende.
Visst är det så 🙂 Fast på kvällen kryper jag gärna ut i solen igen – då blir skuggan här lite för kall.
Ha det gott! Carina
Det er fint med sånne favorittplasser, og alle de søte plantene. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg
Tack Ingeborg!
Det är väldigt skönt att ha den 🙂
Tack detsamma! Carina
Der er ingen tvivl om at det er et vidunderligt sted du har skabt med smukke blade, blomster hele sæsonen og dejlig duft. Jeg håber du sidder og nyder det en gang i mellem.
Mange hilsener Lisbeth
Tack Lisbeth!
Jag sitter i stort sett varje dag när det är fint väder och jag känner att det är dags att sluta med anläggandet.
Ha det gott! Carina
Inte alls konstigt att din favoritplats är i din dunge där du har så mycket fint som blommar men även inslag av mycket grönt som ger ett lugn.Det ska bli trevligt att följa utvecklingen på den fina platsenHa det gott/Margareta
Tack Margareta!
Växterna och bergklacken gör det till en självklar plats. Det kommer nog bli många inlägg därifrån.
Tack detsamma! Carina
Bara namnet är vackert … Norra lunden! Och jag minns att du visat bilder på solstolen och hur njutbart det såg ut. En mening till som är vacker …. ”då är vyn mot söder fylld av olika blåsippor”. ’Oskar’ är en fin kille. Du skulle bara veta som jag längtar efter blåsippsbackarna nu. Mer än något annat år. Inte bara i ens egen trädgård finns favoritplatser. Jag har ”min” blåsippsbacke som jag besöker varje år.
Tack för att jag fick njuta en stund av vad som komma skall …
Kram, Anita
Tack Anita!
Visst har jag??!? Men jag har försökt komma på vad jag kallade inlägget, när det var eller vad jag taggade med men går bet 🙂 Jag gillade också ’Oskar’ – så fin med de ombildade ståndarna i blågrönt. Tittade på mina irisar i veckan och även om ’Palm Springs’ är uppe och har tjocka knoppar så kommer blomningen vara senare än den 5:e mars den här säsongen. Jag ser också fram emot en tur eller två till blåsippsreservatet. Men just nu är det bara geggigt och blött därute.
Kram, Carina
Vilken fin plats, fylld med en massa fina växter 🙂 Kommer ta form alltmer och visst är det så att vissa platser har en atmosfär som man trivs i. Ser ut att vara en sån. Blev nyfiken på apriltry. Du skriver att du har den ganska oskyddat, vilken zon har du? Som alltid suktar man efter växter man inte redan testat och som kanske skulle gå….
Ha det gott! Kram Ulrika
Tack Ulrika!
Zonen är på kartan 2, microklimatet just där ger kanske en bättre zon. Den har berg på ena sidan och står väldränerat i ett soligt och blåsigt läge men blåst vintertid borde inte vara något problem. Det finns flera fina buskar i släktet Lonicera där blommorna inte är så stora men doften underbar.
Kram, Carina
Blueshine Girl! Vilket namn och vilka vackra knoppar!
Ja – det är en flicka med många bra saker. Blommorna är sagolikt vackra också och klär de mörka stjälkarna och bladen. Hoppas på många nätter utan frost när den och de andra blommar i år.
Kram, Carina
[…] tillhör familjen Melanthiaceae – nysrotsväxter – och de flesta är lättodlade i en lundmiljö som den […]