Trädgårdsvänner - Actaea ramosa 'Atropurpurea'

Trädgårdsvänner och jag väljer de bästa.. ..kanske

Trädgårdsvänner eller bästa vänner – första temat ut 2021 hos Trädgårdsfägring och vad ska jag göra av det? Jag som mycket starkt, egentligen ’hatar’, att välja. Alltid sist att bestämma mig från restaurangens meny, vart jag ska på semestern – jo listan kan göras lång. Att välja känns som att jag tar bort möjligheter. Men som så ofta annars så hoppas jag att det löser sig medan jag skriver. Det brukar ju göra det… Bilderna blir lite blandat men mest fotat i höst.

Trädgårdsvänner - Paeonia 'Scarlet Heaven' - itohpion
Paeonia ’Scarlet Heaven’ – itohpion – i höstfärger

I trädgården kan bästa vänner eller trädgårdsvänner tolkas på många sätt. Vänner till mig i trädgårdsvärlden är flera människor jag mött i verkliga livet jag tänker spontant på Marta, Marit och Anette. Anette som jag var hos och byggde stenmur och som skriver så bra om det ätliga i trädgården. Marit som jag delar växtsmak med och Marta #martasrike som har en fantastiskt fin trädgård. Jag har besökt fler men de här har jag besökt flera gånger och det är bara ett axplock så ingen är glömd och det här är bara de som är digitala… Dock, tyvärr, har jag inga bilder av dem…

Acer griseum och Polystichum setiferum 'Herrenhausen'
Acer griseum och Polystichum setiferum ’Herrenhausen’ två favoriter

Redskapen ibland mina trädgårdsvänner

De allra bästa redskapen är de som jobbar själva – mikrolivet, daggmaskarna och gröngödslingen… Finns inte så mycket mer att säga om det – ok spaden och sekatören. 2020 är året då jag lyckades hacka av 2 pinnar i en grephacka – sprillans ny så sa det tjong när jag hackade i en sten. Ställde den åt sidan och tog en lika sprillans ny bladhacka från samma tillverkare – tja toppen krullade sig. Och då har jag i stort sett bara stått och skyfflat jord neråt… Karlstadredskap – nej tack! Sänder istället en tacksam tanke till maskarna.

Trädgårdsvänner - Pinus contorta 'Chief Joseph'
Pinus contorta ’Chief Joseph’ lyser som en sol
Rhododendron fulvum ssp. fulvoides ACU Berry x R fulvum ssp fulvoides JN
Rhododendron fulvum ssp. fulvoides ACU Berry x R fulvum ssp fulvoides JN – apropå komplicerade korsningar och väldigt vackra blad

Å så växtvänner

De är så många mina trädgårdsvänner bland växterna. Men 2020 har gått i lundens tecken med rododendron och massor av ormbunksfynd. Kanske inte prismässigt men urvalsmässigt och allt tack vare Corona och inställda växtmarknader nere i Europa. Jo jag fortsätter fokusera på det positiva med saker och ting.

Asplenium scolopendrium - hjorttunga
Asplenium scolopendrium – hjorttunga
Clematis viticella 'Brianna'
Clematis viticella ’Brianna’

Och i början på 2021 ska jag sätta mig med ett tomt A3 och rita upp alternativen för en ny trädgård och då menar jag inte designmässigt. Jag gillar översikt och jag vill se alternativen lite från ovan. Men först ska jag kolla med juristerna på Länsstyrelsen hur lång handläggningstid de har och kanske kan jag få dem att se mig som ett ömmande fall. Det kostar inget att fråga, jag kan i värsta fall bara få nej.

Athyrium otophorum v. okanum
Athyrium otophorum v. okanum
Rhododendron 'Viking Silver'
Rhododendron ’Viking Silver’
Dryopteris sieboldii - halmbräken
Dryopteris sieboldii – halmbräken – en av många favoriter

En reflektion

När jag renoverade ett rum hos mina föräldrar så sorterade jag pappas CD och lyssnade på en julskiva med Frank Sinatra. Det var delvis axplock ur olika gamla ’broadcasts’ och ett fastnade – en general som talar till sina mannar under andra världskriget innan Frankieboy sjunger för dem. Allvarligt talat det sätter ett virus i perspektiv. Ett virus som vi hela tiden vetat kommer ta lite tid men som kommer att vaccineras bort. Tänk om vi kunnat vaccinera mot krig…

Gott slut och ett Gott Nytt 2021!

21 Kommentarer

 1. Marit den 31 december, 2020 kl 11:38

  Takk for dine vennlige ord, Carina 🙂
  Jeg setter veldig stor pris på ditt vennskap, og vi har så mye til felles.
  Dine bregner er så fine og jeg er misunnerlig på alle de du har. Jeg har en stueplante som er en Asplenium nidus ’Crispy Wave’ (tror jeg). Den hadde nok likt seg bedre ute i hagen enn inne i min stue hvis bare klima her hadde passet til den.
  Den kan minne mye om din scolopendrium.

  Ja, tenk om vi kunne vaksinere mot krig. Det hadde vært helt fantqstisk!
  Jeg ønsker deg et godt nytt år, og håper at vi kan sees en gang i 2021!
  Klem

  • Carina den 31 december, 2020 kl 11:44

   Varsågod 🙂 Jag tänker vi har haft stort utbyte av varann och våra samtal.

   Jag är lite sugen på de där känsliga Asplenium – de är ju så vackra.. Men vet inte riktigt var jag skall ha dem.

   Jag är övertygad om att vi kan ses nån gång under 2021! Gott Nytt År! KRam, Carina

 2. Lisbeth den 31 december, 2020 kl 11:48

  Desværre bor vi for langt fra hinanden, jeg ville ellers også gerne være med blandt vennerne, men vi må nøjes med at kigge hos hinanden på nettet.
  Vi har jo også samme planteinteresser.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 31 december, 2020 kl 11:50

   Så är det! Men virtuella vänner är också otroligt värdefulla – eller hur 🙂 Och visst har vi samma växtintressen.

   Kram, Carina

 3. Anita den 31 december, 2020 kl 16:53

  Pioner är väldigt vackra när bladen börjar få färg. Din ’Scarlet Heaven’ är verkligen himmelskt vacker även om namnet säkert syftar på blomman. Egentligen är väl de flesta växterna i trädgården ens vänner, vänner som vi ställer upp i vått och torrt för när fiender kommer in, typ skadliga svampar och skadedjur.
  Planering av ny trädgård låter inte så bra, tror jag, för jag anar att det har med problemen runt ditt husbygge att göra?
  Det här får bli en kort kommentar. Sitter just nu med en skotträdd hund i knät. Det skjuts hela tiden i närområdet. Men jag tyckte om dina slutord. För tänk om vi kunde ta vaccin mot krig.

  Önskar dig ett Gott Nytt År – 2021
  Kram Anita

  • Carina den 1 januari, 2021 kl 11:19

   Scarlet Heaven är en av ett fåtal itoh-pioner som jag verkligen gillar. Upplever att många är lite överreklamerade.
   Ja det är därför jag tänker mig göra en översikt. Det är bättre att ha en plan.

   Hoppas att hunden fick någorlunda ro i knät hos er.

   Gott Nytt 2021! Kram, Carina

 4. Villroses hage den 1 januari, 2021 kl 20:22

  Valgets kval er en velkjent problemstilling. Umulig, egentlig.
  Noen ganger gjør jeg som min far gjorde av og til; velger alle 😉

  Godt nytt år!
  /Irene

  • Carina den 3 januari, 2021 kl 09:32

   Javisst är det omöjligt – finns de där så är det för jag tyckt om och valt dem 🙂 Så här väljer jag alla men har favoriter i stunden.

   God fortsättning på 2021! Carina

 5. Lotta den 2 januari, 2021 kl 09:03

  Ja, himmel vad det kan vara svårt att välja. Tyvärr syns det hos mig att jag lider av beslutsångest när jag ska välja och man får väl kalla min stil spretig. Men å andra sidan täcker den in väldigt mycket…
  Ormbunkar tillhör även mina favoriter så dem ska jag verkligen lägga krut på att införliva överallt i trädgården, och jag tror inte jag ska välja bort en enda!
  Ha en fin vecka /Lotta

  • Carina den 3 januari, 2021 kl 09:35

   Spretigt är väldigt attraktivt ibland. Ibland när jag bläddrar igenom trädgårdsinlägg på instagram tänker jag på hur ’uniforma’ de populära trädgårdskontona är, de som kanske betraktas som svenska trädgårdsinfluencers… ..det blir fort förutsägbart.

   Helt rätt strategi för ormbunkar i varje fall 🙂 Och jag tror dessutom att sorkar ratar dem – ännu ett plus.

   Tack detsamma! Carina

 6. Titti den 2 januari, 2021 kl 16:03

  Ja det där med att välja…ack så svårt! Vilka färger man gillar, vilka blommor man gillar…
  Nåja jag gillar dina favoriter! Vackra blad på pionen också.
  Kram från Titti

  • Carina den 3 januari, 2021 kl 09:35

   Svårt är det – så kanske lika bra att låta bli. Eller så har vi favoriter i stunden – det ger utrymme för mångfald 🙂

   Kram, Carina

 7. Marika den 2 januari, 2021 kl 16:37

  Hej Carina!
  Vänner är alltid viktiga både i trädgården och utanför. Verktyg som fungerar det tänkte inte jag på, men ack så viktigt. Växter är som människor, man väljer att umgås med de man gillar och har något gemensamt med. Jag hoppas att det ordnar sig för dig med länsstyrelsen.
  Ha en God fortsättning på det Nya Året!
  Kram Marika

  PS, det ser annorlunda ut på bloggen, fint.

  • Carina den 3 januari, 2021 kl 09:38

   Hej Marika!

   Jamen så är det… 🙂 Verktygen har jag inte tänkt så mycket på innan jag köpte de här och blev djupt besviken. Har aldrig varit med om något liknande men jag har använt Fiskars tidigare. Nu fick jag pengarna tillbaka och med dem i fickan blev det sen Fiskars igen.

   Tack – men jag har ändrat tillbaka igen. Jag får inte med mig några saker som jag vill ha… Ska kontakta Oderland i veckan så får jag ha en liten utvecklingsmiljö att jobba i 🙂

   God fortsättning på 2021! Kram, Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 3 januari, 2021 kl 09:24

  Med venner tænkte jeg straks på mennesker, men du har helt ret: Redskaber, insekter og planter er også vores venner. God pointe.
  Mange hilsener og ønsker om et godt nyt år (med afklaring af dine granneproblemer),Lisbeth

  • Carina den 3 januari, 2021 kl 09:40

   Jo det tänker jag också men när nu temat var bästa vänner och det var för trädgårdsbloggar så…

   God fortsättning på 2021! Carina

 9. Ulrika den 3 januari, 2021 kl 18:47

  Hej Carina,

  Inte alltid lätt att välja men du lyckas ju få med vänner både i och runt trädgården!
  Gillar dina ormbunkar och skulle gärna ha fler själv. Du lyckas också plantera dem så de syns, vilket inte alltid är helt lätt.
  Vet inte vad du menar med alternativ för en ny trädgård men hoppas att det (och kontakten med Länsstyrelsen) ska leda till något positivt. Och visst måste man ha lite perspektiv på tillvaron!

  Allt gott! Kram Ulrika

  • Carina den 4 januari, 2021 kl 19:12

   Hej Ulrika!

   Valen som är högst tillfälliga är helt ok annars är det svårt och oftast helt onödigt 🙂 Nu har jag försökt att plantera fina grupper, efter jag delade dem i våras, lite strategiskt där jag tänker att de ska synas. Hoppas det blir fint till våren.

   Det är en lång historia men jo jag hoppas också på Länsstyrelsen.

   God fortsättning på 2021! kram, Carina

 10. Ätliga trädgården den 8 januari, 2021 kl 07:43

  Jag är sen på bollen, men har haft problem med SSL-cert i över en månad och inte kunnat blogga eftersom hemsidan inte synts, verkligt jobbigt, men jämfört med pandemi är det ju ingenting och vad är pandemi jämfört med krig… Alltid bra att ge händelser perspektiv.
  Tack för att bli inräknat bland vännerna, det värmer och jag uppskattar vår vänskap mycket.
  Bland växtvännerna har vi flera gemensamma familjer även om jag är lite sämre på att odla den sidan. Välja är inget vidare, hellre hitta möjligheter att behålla utan att det blir kaos.
  God fortsättning, kram
  /Anette

 11. Anni den 12 januari, 2021 kl 13:01

  Vänner är bra, oavsett om de finns i datorn, i jorden eller på Länsstyrelsen. Håller tummarna!

  • Carina den 12 januari, 2021 kl 15:08

   Tack! Juristen skulle komma tillbaka från ledighet i morron får se om hon ringer då 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.