natur & trädgård i ord och bild

Rhododendron – vintergrön rumsbildare

Rhododendron – vintergrön rumsbildare

Rhododendron vackra växter året runt

 

Rhododendron 'Gartendirektor Rieger'Rhododendron fungerar bra när man vill skapa rum eller gestalter i trädgården. De har lite av en särställning mellan blommor och träd. Rhododendron är oftast vintergröna och sammanhållna buskar som kan kombineras med andra surjordsväxter. De skapar rum och ger en grön känsla när allt har vissnat ner framåt höstkanten.

När jag väljer...

Växtsätt, bladutspring och så kallat indument och/eller toment hos rhododendron är de viktigaste delarna. Blomningen är oftast sekundär. Rhododendron med indument, ludd på ovansidan bladen, eller toment, ludd på undersidan ger extra blickfång. Det här filtliknande luddet kan vara allt från kanelbrunt, till gult, till silverfärgat och ger mycket vackra kontraster när de nya bladen kommer. Det är underbart att känna på det mjuka luddet med fingrarna. Men lagom är bäst eftersom man lätt gnider bort det. Indument/toment skyddar busken mot inkräktare. Rh. pachysanthum är en art med ett imponerande indument som skiftar från vitt till silvergrått via orange/kanelbrunt.

Släktnamnet, Rhododendron, kommer från grekiskan och betyder i direktöversättning rhodo = ros eller blomma och dendron = träd. Helt enkelt ett blommande träd. Linné tog namnet och gav det till rhododendron. Men långt tidigare hade läkaren (och botanikern) Dioskorides gett det till Nerium oleander år 100 efter Kristus.

 

Rhododendron - odla

Rhododendron är i grunden väldigt tåliga men om du vill få vackrast möjliga plantor så finns några riktlinjer. Jorden, planteringsmediumet, ska vara luftig så att buskarnas trådsmala rötter kan väva sig in i den. Buskarna står gärna tätt. Ph-värdet i en rhododendronplantering ska vara 5,5 eller något lägre. Det är bra om man kan göra en 'raised bed', dvs en plantering som är upphöjd ca 30 cm och som har en kant av torvblock. I bädden blandar man sedan ett medium som består av 80% grov naturtorv och 20% barkmull. En luftig och genomsläpplig blandning med ett ph på ca 5 som ger mycket bra förutsättningar. Det finns de som har börjat odla rhododendron i ren sand i en sk våtbädd. Jag har inte testat ännu...

Tänk på var och hur arten växer i det vilda. Storbladiga arter tål till exempel inte så mycket blåst medan småbladiga oftast växer naturligt i mer utsatta miljöer. Vissa arter och hybrider behöver en del sol för att hålla sig kompakta andra klarar både mer och mindre sol.

Näringstillförsel skadar inte. Men kontrollera så att gödningen inte höjer ph-värdet. Kalium gynnar blomningen hos buskarna. Kväve gynnar tillväxten av buskens storlek.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

Rhododendron adenosum

Kulurododendron,

Små till stora buskar med håriga, eller borst täckta blad ibland med indument. Blommorna är oftast rosa mera sällan vita.  Slående och intressant bladverk. Långlivad och blomrik

April - Maj,

Rhododendron adenogynum 'Kirsti' x microgynum

Rhododendron albrechtii

Kejsarazalea

Upprättväxande buske. Bladen är ljust gröna, sommargröna. Fjärilsliknande rosa - purpurröda blommor.

April - Maj, 1 m på 10 år

Rhododendron alutaceum

S.E. Tibet, W. & N.W. Yunnan and Sichuan 2700-4300 meter

Ofast vita blommor med röda fläckar

 

Rhododendron anwheiense

Glansrododendron, Jiangxi, Anhui, Zhejang, 1200-1800 meter

Oemotståndliga rosa trattformade blommor med purpurröda fläckar i svalget. Kompakt och rundat växtsätt.

April - Maj,  60-80 cm efter 10 år

 

Rhododendron asterochnoum

Vita blommor tonade i rosa och med mörkröd fläck. En vacker nyintroducerad art. Liknar R. calophytum men har ett tunt vitaktigt indumentum. Bildar ett litet träd eller mycket stor buske med stora blad.but with a thin whitish indumentum.

 

Rhododendron auriculatum

Öronrododendron, C Kina

En kraftigt upprättväxande buske. Bladen är 18-25 cm långa och 8 cm breda. Översidan på bladen är matt mörkgrön och något hårig, undersidan blekgrön med vitaktiga eller bruna hårstrån. De nya skotten är klibbiga och har långa röda bandliknande högblad.

Stora kritvita, trumpetformade, doftande blommor i juli,  en av de senast blommande rhododendronarterna.  Blomknopparna är stora, koniska och avsmalnande.

Juli - Augusti,

 

Rhododendron 'Bambi' x 'Crimspon Pippin'

 

Rhododendron 'Bambi' x nikomontanum

 

Rhododendron barbatum

Eldröd himalayarododendron

En av de vackraste tidigblommande röda. Rundade, scharlakansröda blomsamlingar. Vacker, slät och plommonfärgad bark. Blad och stjälkar med borst. Glödande scharlakansröda - röda blommor. Växer upp till en stor buske eller litet träd.

Mars-Maj,

 

Rhododendron brachycarpum, ev ssp. tigerstedtii

Fujirododendron

Bladen är mörkt gröna, glänsande och stora. Blommar rikligt ungefär vart 3:e år. Blommorna är öppet klockformade, vita med bruna fläckar och slår ut i blom i början av juni.

Elepidote

Juni, 2 m efter 10 år

 

Rhododendron bureavii

Kanelrododendron, S Kina

Mycket ljust rosa blommor som rodnar i djupare rosa. En superb bladplanta med rostrött indumentum på bladundersidorna och skotten.

April - Maj, Ca 60 cm >10 år

 

Rhododendron bureavii 'Ardrishaig'

Kanelrododendron, S Kina

A.M formen med större blommor än artens typiska. Bladen är något vridna

April - Maj, Ca 180 cm >10 år

 

Rhododendron calophytum

Paraplyrododendron, C och S Kina

Riktigt stora blad på en härdig och storvuxen planta som ger ett frodigt intryck. Växer med stadiga grenar och blir så småningom en mer än manshög och bred buske, nästan ett träd.
Nyväxten i maj är lika vacker som blomningen: lysande röda knoppfjäll och silvriga blad. Bör ges rikligt med vatten i samband med nyväxten.
Blommorna kommer i stora klasar av vita eller rosa klockor med en mörk fläck.

April - Maj, Ca 180 cm >10 år

 

Rhododendron calostrotum ssp. riparium 'Rock's Form' eller ssp. keleticum

Ängsalpros, NÖ Burma, NV- Yunnan  3300 - 4250 m

En dvärgväxande juvel med flata rosa blommor med purpurröda prickar. Blommorna hålls över bladverket. Bladen är blanka och djupt gröna. Bildar en låg buske. Rock 58 (R58) är kanske den bäästa formen av alla underarter.

Maj, 40 - 80 cm >10 år

 

Rhododendron calostrotum 'Gigha'

Ängsalpros, NÖ Burma, NV- Yunnan  3300 - 4250 m

Massor av stora rosenröda fatformade blommor i maj. Uppkallad efter en skotsk ö. Kompakt med blådaggigt, aromatiskt bladverk

Maj, 40 - 80 cm >10 år

 

Rhododendron campanulatum

Klockrododendron, Himalaya

Vackra vita, ljust rosa eller syrenlila blommor i lösa men ändå ganska kompakta samlingar. Blanka blad som blir upp till 18 cm långa med rostrött indumentum. Bildar en fin buske - litet träd.

Maj, 120-150 cm på 10 år

 

Rhododendron campanulatum ssp aeruginosum 'Blue Ox'

Klockrododendron, Himalaya

Odlad och selekterad för sin robust växt och blåaktiga färg på nytillväxten.

Maj, 120-150 cm på 10 år

 

Rhododendron Campylogynum-grp 'Egret'

Massor av små, vita klockor. Blommorna hålls högt över bladverket. Bladen är blanka och mellangröna. Behöver en del sol för att blomma bra.

Maj, 30-45 cm på 10 år

 

Rhododendron camtschaticum, ska nu heta Therorhodion camtschaticum

Flata blommor ca 4 cm i diameter i mörkt rosa, violett eller mera rött. Vackert hårigt bladverk i ljusgrönt. Lövfällande

Juni, 20-30 cm

 

Rhododendron camtschaticum 'Album', ska nu heta Therorhodion camtschaticum

Flata blommor ca 4 cm i diameter i vitt. Vackert hårigt bladverk i ljusgrönt. Lövfällande

Juni, 20-30 cm

 

Rhododendron canadense 'Album'

Vårazalea, NÖ Nordamerika

Låg, tät och väl förgrenad buske med små orkideelika blommor på bar kvist på våren. Breder sakta ut sig med rotskott. Små, avlånga, grågröna blad som ofta får en vacker höstfärg.
Växer på myrar och våtmarker i naturen och uppskattar en fuktig plats i trädgården även om även det inte är ett krav.

Maj - Juni, > 100 cm

 

Rhododendron cephalanthum 'Crebreflorum Gp. Weeks Form'

Vivealpros, NÖ Indien (Arunachal Pradesh) till SÖ Tibet, N Burma och i V Yunnan i 2800 - 4.600 m.

Djupt rosa, distinkta och daphneliknande blommor som är stora i förhållande till storleken på de små bladen. Bladverket är aromatiskt.  Långsamväxande och kompakt.

Kräver god dränering och att hålla rötterna svala under sommaren. Nära neutral jord och mycket lite näring.

Maj - Juni, > 100 cm

 

Rhododendron circinnatum/luciferum

Tsari, Tibet

Röda blommor med cremefärgade fläckar. En nyintroduktion. Distinkt med ett vackert gulbrunt indumentum

April - Maj, > 7 m

 

Rhododendron clementinae 'Glendoick Blue-Leaved Sel.'

Clementinerododendron, Yunnan, Szechuan och SÖ Tibet 3350 - 3950 m

Rosa blommor men blommar sällan. En av de vackraste formerna av arten med ovalt konvexa blad som är daggigt blå som unga och med ett beigevitt indumentum

April - Maj, > 100 cm på 10 år

Rhododendron decorum 'Pale Pink'

Sydlig lackrododendron

Den härdigaste rododendronen som doftar. Blommorna är ljust rosa, ibland med fläck. Blad utan indument

Maj - Juni,

Rhododendron dendrocharis 

Karamellalpros,  Sichuan, Kina

Djupt till ljust rosa blommor. En nyintroduktion från Kina och en av de vackraste dvärgarterna som introducerats på senare år. Små blad och med ett nätt, kompakt växtsätt.

Epifytisk på Abies, Tsuga, eller bredbladiga träd,  2600–3000 m.

Maj, 40 cm

Rhododendron dendrocharis 'Glendoick Gem'

Karamellalpros,  Sichuan, Kina

Vackra, flata och djupt rosa blommor med mörkare fläckar. Mörkt gröna blad. Upprätt växtsätt. Den selektion som har finast blad.

Epifytisk på Abies, Tsuga, eller bredbladiga träd,  2600–3000 m.

Maj, 40 cm

Rhododendron discolor 'Wilhelm Schacht'

Växtsättet är starkt, högt och brett, mer trädliknande än buske. Stora brett långsmala ovala, ljusgröna blad. Rund och kompakt blomklase med enskilda blommor upptill 10 cm i diameter. Ljustrosa blommor som övergår i vitt med streckformade röda till rödbruna nerver. Behöver vinterskydd som ung.

Maj,

Rhododendron farinosum

Kina, E. Yunnan 3200 meter

Vita blommor. En nyintroduktion från Kina. Små blad med vitt indumentum på undersidan. Närbesläktad med R wiltonii så den är flyttad till Taliensia

Maj, 200 cm

Rhododendron fictolacteum, syn. R rex ssp. fictolacteum

Kina, E. Yunnan 3200 meter

Vackra vita blommor med en röd fläck. En planta som så småningom växer till ett litet träd. Mörkt gröna, blanka blad upp till 30 cm långa med ett ljust indument. Arkitekturellt vackert bladverk.

Awarded the AGM in 2013. En av de tuffaste av de storbladiga rhododendrona.

Maj, 150 - 180 cm på 10 år

Rhododendron Forrestii-grp 'Lilly Bell'

Röda blommor

Maj, ca 50 cm på 10 år

Rhododendron Forrestii-grp 'Scarlet Wonder'

Kulturursprung

Klockformade klarröda blommor med brunteckning

Maj, ca 100 cm på 10 år

Rhododendron fortunei x fortunei

Kulturursprung, arten i S,C och Ö Kina

Öppet, trattformade blommor i ljust lavendelrosa och doftande. 5-12 blommor per klase. Bladen är ovala och till 14 cm långa, blådaggigt gröna. Upprättväxande

Maj, ca 180 cm på 10 år

Rhododendron Fortunei-grp 'Scintillation'

Kulturursprung, arten i S,C och Ö Kina

Rosa blommor med brungula prickar i svalget.

Maj, ca 180 cm på 10 år

Rhododendron fulgens

Cinnoberrododendron, C Himalaya, V Kina Arunachal Pradesh

Stammen får med åldern en silkeslen bark med blårosa eller brunröd färg. Busken har ett vackert, rundat växtsätt, bladen är blågröna, ovala med ett beige till ljusbrunt indumentlager på undersidan. Bladknopparna är gröna men ändrar färg och får en rosenröd ton när de nya skotten börjar utvecklas. Blommar vanligtvis i mars-april, och knopparna är mycket känsliga för frost medan de sväller, trots detta blommar denna art säkrast efter en långvarig och konstant vinter. Flera små enkla blommor bildar små kompakta buketter i vaxartat karmosinrött. Svarta ståndarknappar och stora svarta nektarpåsari botten av blomman.

Mars - April, ca 180 cm på 10 år

Rhododendron galactinum

Mjölkrododendron, Central & W Sichuan.
Approximate altitude: 2,300 to 3,300m.

Söta, mycket ljust rosa blommor med en röd fläck kommer i klasar med 9-15 blommor i varje. Bladverket är blekgrönt och bladen som är upp till 21 mm långa har ett tjockt kanelfärgat indument. Nya tillväxtknoppar har ett distinkt brunt, ulligt tomentum.

April - Maj, ca 150 cm på 10 år

Rhododendron glanduliferum

Stora, ljust rosavita och doftande blommor sent på säsongen. Kraftigväxande med stora blad

Juli - Augusti, ca 150 cm på 10 år

Rhododendron glischrum

Rosa till purpurrosa blommor i spektakulära runda blomklasar. Vackra, stora blad skapar en fantastisk bladväxt.

Maj-Juni,

Rhododendron Griersonianum-grp 'Vulcan'

Kompakt buske med långa, smala blad. Blomklasar med röda blommor 6 cm vida och med en vågig kant på kronbladen.

Maj-Juni,

Rhododendron haematodes

Blodrododendron, SV Kina

Superba, vaxartat scharlakansröda blommor i mak. Bladundersidorna är täckta med ett tjockt, ulligt indument. Kompakt buske

Maj-Juni,

Rhododendron hanceanum 'Canton Consul'

Mångblommig alpros, Kina, sichuan

Vackra knoppar öppnar sig till cremevita blommor. Nytillväxten är bronsfärgad. Kompakt och dvärgväxande

Maj-Juni, > 80 cm på 10 år

Rhododendron impeditum

Tuvalpros, 3.000 til 4.500 m i N Yunnan och SV Sichuan, Kina.

Kompakt dvärgväxande buske med små aromatiska blad. Bladen har en mörkt grön, skinande översida och är täckta med ett brunt borstlager på undersidan. Blommorna är blåvioletta eller lila. Ofta får man fel planta och många odlar R fastigiatum.

Maj, > 50 cm på 10 år

Rhododendron insigne

Silverrododendron, SC Kina

Underbara klockformade, rosa blommor med röda fläckar och nervatur i blommorna. Stelt läderaktiga och blankt mörkgröna blad med en silver/kopparglans på bladundersidan. Kompakt och buskformat växtsätt särskilt om den odlas i ett ljust läge. En remarkabel och eftersökt art.

Maj - Juni, > 100 cm på 10 år

Rhododendron insigne 'Berliner Liebe'

Silverrododendron, SC Kina

En insigne-hybrid som man känner igen på den typiska nervaturen i bladen. Blankt mörkgrönt bladverk med intensivt rödrosa blommor. Rikblommig som mogen planta

Maj - Juni, > 150 cm på 10 år

Rhododendron insigne 'Marianne von Weizsäcker'

Silverrododendron, SC Kina

Brett och kompakt växtsätt med fasettliknande friskt gröna blad. Renröda blommor med mörkare teckning. Blommar slutet av maj i tyskland

Maj - Juni, > 150 cm på 10 år

Rhododendron insigne 'Oberschlesien'

Silverrododendron, SC Kina

Utbrett, medelhögt västsätt och kompakt bredrund. Långsamväxande hybrid. Starkt indumenterade, långt lansettlika blad i mörkgrönt. Renvita blommor med en svag rödbrun teckning. . Blomman kommer bäst till sin rätt i halvskugga

Maj - Juni, > 100 cm på 10 år

Rhododendron keiskei 'Yaku Fairy'

Bildar en tät, bred planta knappt 15 cm hög planta som kan bli 60 cm vid. Bladverket är oftast olivgrönt till medium mörkgrönt. Blommorna är 2,4 cm stora och är ljust gula till citrongula i samlingar om 2-6 blommor i varje klase.

Maj - Juni, > 15 cm på 10 år

Rhododendron Keiskei-grp 'Patty Bee'

R keiskei 'Yaku Fairy' X fletcherianum

Stora, ljust citrongula trumpetformade blommor i lösa klasar om 6. Kanske den bästa av gula dvärgrododendron. Kompakt planta med brons-plommonfärgat vinterbladverk.

Maj - Juni, > 60 cm på 10 år

Rhododendron Keiskei-grp 'Princess Anne'

Kompaktväxande dvärgrododendron. Vackert bronsfärgat nytt bladverk och ofta även på vintern. Trattformade ljust gula blommor som är 3 cm och markera med gröna fläckar i halsen, små klasar.

Maj - Juni, 60 - 80 cm på 10 år

Rhododendron Keiskei-grp 'Wren'

Klart gula blommor med mörkare fläckar. Mycket blomvillig. Håller sig låg och kryper längs marken.

Maj , 40 cm på 10 år

Rhododendron Knap-Hill-grp 'Whitethroat'

Vita blommor

Maj , 120 cm på 10 år

Rhododendron lacteum

Gräddgul rododendron, JA, W.Central and N.E. Yunnan 3000-4000 meter

Enkla, alternerande blad, ovala - avlånga 7-18 cm lång och 4-10 cm vida ofta med en utdragen spets. Basen är rundad eller hjärtformad. Ovansidan är mörkt - ljust grön med synliga nerver. Undersidan är täckt med mockaliknande filt eller brunt indument. Mittnnerven är tydligt markerad.

Blomklasarna är stora med 12-30 blommor som är klocklika 3,5 - 5 cm långa och gula till ljust gula ibland tonade i rosa och ibland med en röd fläck.

Rhododendron lanatoides

Kongborododendron, SV Kina

En magnifik bladplanta med tjockt beige indument på ovansidan och ljust brun nytillväxt. Bladen är mörkt gröna. En av de mest eftersökta arterna. Vita blommor. Bildar en buske eller litet träd.

Mars - April

Rhododendron Lapponicum-grp 'Blue Steel'

Kulturursprung

Iögonfallande djupt blåvioletta blommor som täcker hela plantan. Silveraktig nytillväxt hela sommaren. Bladverket är mycket fint.

Maj, 30 - 50 cm på 10 år

Rhododendron Lapponicum-grp 'Blue Tit'

Kulturursprung

Iögonfallande djupt blåvioletta blommor som täcker hela plantan. Silveraktig nytillväxt hela sommaren. Bladverket är mycket fint.

Maj, 30 - 50 cm på 10 år

Rhododendron Lapponicum-grp 'Ramapo'

Kulturursprung

Aromatiskt blågrått bladverk och små samlingar av blåvioletta blommor.

Maj, 50 cm på 10 år

Rhododendron Lapponicum-grp 'Sacko'

Kulturursprung

Djupt blåviolett. Friskt bladverk och kompakt växtsätt. Blommar senare än många andra dvärgväxande blå.

Maj - Juni, 80 cm på 10 år

Rhododendron Lapponicum-grp 'Select' - felmärkt?

Kulturursprung

Aromatiskt silvergrågrönt bladverk. Intensivt blåvioletta blommor.

Maj - Juni, 50 cm på 10 år

Rhododendron litiense

Ljusgröna blad och gula blommor utan wardiis röda fläck

Rhododendron makinoi 'Jens Jörgen Sörensen'

 

Rosa blommor med stor vinröd teckning. Kompakt växtsätt. Avlånga pilformade blad. Läge: halvskugga-skugga

Maj, 150 cm

Rhododendron makinoi 'Silber', klon

 

En klon med helt silverfärgat indument som sitter hela säsongen. Rosa blommor

Maj, 150 cm

Rhododendron minus

Amerikansk alpros, Nordamerika

Rosa blommor

Maj, 100 cm

Rhododendron Minus-grp 'Dora Amateis'

Kulturursprung

Vita blommor med en svag rosa ton och gröna fläckar. Ljust gröna blad. En excellent buske.

Maj, 80 cm

Rhododendron Minus-grp 'PJM'

Kulturursprung

Rosa blommor i klasar om 4-9 i varje. Elliptiska, hårlösa och lärderartade mörkgröna blad upp till 6,5 cm långa. Bladverket får fin höstfärg och antar en lilaröd vinterfärg

April, 180 cm

Rhododendron moupinense 'Fulmar'

Kulturursprung

Öppet trattformade - klockformade och stora vita blommor med röda prickar. Blommar mycket tidigt. Bladen är smalt ovala till elliptiska eller avlånga. Ganska löst växande buske.

April, 135 cm

Rhododendron mucronulatum 'Cornell Pink'

Storblommig alprosKulturursprung

Lanceolata blad som är upp till 6 cm långa. Busken är lövfällande. Trattformade blommor 5 cm i diameter och rent rosa.

April,

Rhododendron niveum

cw Sikkim

Underbara runda klasar av rökigt purpurröda och långlivade blommor. Mörkt bladverk med vitt till beigefärgat indument.

Maj, 120 cm

Rhododendron nudipes

Higoazalea, Japan på S-Honshu 200-1000 m

Djuprosa blommor med mörkare röda prickar. Buske eller litet träd.

Maj,

Rhododendron orbiculare

Rundbladsrododendron,

Vackra, mycket speciella blad på en låg och bred buske. Bladen är grågröna och runt hjärtformade. Även blommorna är speciella, ganska stora, nickande klockor i en mörkrosa färg. Växer som en låg, bred buske men kan med åldern bli nästan manshög. (Elepidot)

Maj, 150

Rhododendron oreodoxa v. oreodoxa Jn

Tidig rosenrododendron, C Kina

Ljust rosa till vita blommor. Blommar mycket tidigt och knopparna kan lätt frysa. Smalt ovala blad och upprätt växtsätt

April, 150

Rhododendron pachysanthum

Skönrododendron, Japan

Ursprungligen hittad och beskriven av den Japanska botanikern Hayata. Återfunnen och introducerad 1972 av Amerikanen John Patrick. Plantan är vacker och härdig, helt tydligt besläktade med R. pseudochrysanthum. Samma växtform, samma bladtyp och form, samma typiska knoppar, men mer indumenterade skott, bladstjälkar och blad. Indumentfärgen varierar från helvitt till gyllenbrunt. Blommorna som R. pseudochrysanthum, ljusrosa med purpurfärgade prickar.

Maj,

Rhododendron pachytrichum

Fjunrododendron, SC Kina, Sichuan

Rosa eller vita blommor med en mörkare fläck. Bladen är convexa. En variabel men vacker art med förstklassiga blommor och blad.

Maj, 200

Rhododendron petrocharis,  Guiz 120

Kina

Blommorna är öppet trumpetformade till klockliknande ca 5 cm vida. Vita blommor som kommer 1-2. Kompakt form med större blad än R dendrocharis. Behöver skugga för att inte bladen ska gulna.

April - Maj,

Rhododendron proteoides,  Rock (Berg) Wide Lvd

Klipprododendron, S.E. Tibet, N.W. Yunnan and S.W. Sichuan, 3700-4600 meter

Blommor i ljust rosa till vitt . Små indumenterade blad och ett nätt och kompakt växtsätt. Företrädesvis en bladplanta - blommar sällan.

April - Maj, 40

Rhododendron quinquefolium

fembladsazalea, Korea och NÖ Manchuriet i öppna woodlands

Vita klock- till trumpetformade blommor med gröna fläckar. Klase med 1-3 blommor. Bladen är rombiskt elliptiska till ovala upp till 5 cm långa i kransar. Lövfällande.

Kompakt och graciös planta med spektakulärt bladutspring där de ljust gröna bladen ofta får en rödbrun kant som sitter kvar länge. Höstfärgen är också vacker. Bladen vecklas ut i kransar om 5 i grenspetsarna. Växer långsamt som ung, blir ca 90 cm i odling och blir bredare än hög.

Maj - Juni, 90

Rhododendron rex

Kungsrododendron, SV Kina

Stora klasar med ljust rosa blommor som har  röda markeringar. Magnifik i blad och blommor.  Stora mörkt gröna blad, 17-27 cm, långa. En mycket vacker storbladig rhododendron.

Maj, 200 cm på 10 år

Rhododendron ririei

Slående purpurlila blommor med en gnistrande djupt violetta nektargömmen. En av de tidigaste att blomma.  Kenneth Cox insamling från Mt Emei.

Mars-April, 200 cm på 10 år

Rhododendron roxieanum v. oreonastes R 59205

Fingerrododendron, SV Kina

En smalbladig och långsamväxande vildart med mycket speciellt utseende. Blommar först som äldre med vita blommor i mycket kompakta klasar. Kan bli mer än meterhög, men först efter många år. Elepidote

April - Maj, 100 cm på 10 år

Rhododendron rufum

Björnrododendron, C Kina

Kompakt, rund buske. De elliptiska bladen kan påminna om R bureavii men rufum har ett ljusare brunt indument. Blommorna är vita till ljust röda ofta med röda prickar. Mycket härdig art

April - Maj, 150 cm på 10 år

Rhododendron schlippenbachii

Koreansk azalea, S Amur, Ö Manchuriet, Korea

De breda motsatt äggrunda bladen sitter kransformade i grenspetsarna och får till hösten rödgula eller röda färger. De stora, breda och öppna blommorna spricker ut i slutet av maj, beroende på härstamningen samtidigt med bladen eller aningen tidigare. Blommorna är ljust rosenröda med en rödbrun fläck.

Maj, 150 cm på 10 år

Rhododendron serotinum

Doftande vita blommor under sommaren. En ny introduktion med distinkt och vackert vågigt bladverk.  Kanske den mest snabbväxande arten av alla. Växer snabbt till ett litet träd.

Juni - Juli, 150 cm på 10 år

Rhododendron smirnowii

Vresrododendron, Kaukasus 800 - 2000 m vid trädgränsen

Vresrododendron är en av de mest vinterhärdiga vilda arterna av alpros och redan tack vare sina blad en ståtlig prydnadbuske. Nya blad och skott är övertäckta av ett silvervitt ludd. Bladens undersida är som sammet och känns varm av luddet som stannar kvar år efter år. Luddet är typiskt för flere alprosor i bergen och hjälper till att tillfälligt klara av torra perioder. Blommorna slår ut den andra veckan i juni med stora, ljust violetta eller röda blommor där kronbladens kanter är vågformade.

Juni, 300 cm

Rhododendron Smirnowii-grp 'Crete'

Kompakt buske. Bladen är smala, mörkt gröna med tjockt indument. Knopparna är purpurrosa och klasarna blir 10 cm i diameter. De ljust purpurrosa kronbladen har vågiga kanter bleknar till vita. Varje blomma är ca 4 cm Blommar tidigt och rikligt

Maj, 100 cm

Rhododendron souliei Cgg 14522 Paler

Skålrododendron, SC Kina

Ljust rosa till vita blommor. Mer växtglad och lättare än äldre introduktioner av arten.

Maj - Juni, 180 cm

Rhododendron stewartianum

De klockformade blommorna varierar i färg från vitt, gult, rosa eller rött ofta rodnande i en annan färg. Upprätt växtsätt och en flagnande bark.

April - Maj, 120 cm

Rhododendron taliense, Sbec 0350

Dalirododendron, W Yunnan

R taliense är en utsökt och långsamväxande art. Mörkt grönt, blankt, doftande bladverk med ett tjockt brunt indument. Vita till cremevita blommor med rödaktiga prickar. En vacker bladplanta.

Tjockt, mjukt indument. Den här selektionen är sannolikt släkt med roxieanum v. cucullatum.

April - Maj, 120 cm

Rhododendron uvariifolium

Uvariarododendron, SV Kina, Sangpo area Tibet 2300-4000 meter

Vita, klockformade blommor med en rosa rodnad och en vackert purpurfärgad fläck.

April - Maj, 120 cm

Rhododendron wardii

Guldrododendron, SC och V Kina

Underbara, fatlika blommor i klart gult, ibland med en röd fläck. Nytillväxten är blåaktigt grön och slår ut i mörkt gröna orbikulära blad. Trädaktigt växtsätt. Äldre grenar är gråvita och barken kan ibland flagna

April - Maj, 120 cm

Rhododendron wardii 'Herzas'

Starkt bredväxande buske med mörkgrönt bladverk. Bra för solitärplantering. Cremefärgade blommor med rosa teckning som sen övergår i ljusgult med röd teckning

Juni, 120 cm

Rhododendron wardii 'Stadt Westerstede'

Letty Edwards Group (s) X wardii hybrid 1966, J Bohlje

Skarpt gula knoppar öppnar klart gula blommor med en citrongul nyans som är blekare inuti blomman. Djupgrönt bladverk.

Juni, 150 cm

Rhododendron Wardii-grp 'Blueshine Girl'

Hobbie, Dietrich G.. Westerstede/Linswege, Germany, 1965

Ljust, ljust gula blommor med en rosa anstryknin och en liten vinröd fläck.  Blommorna är stora och kommer i lösa blomställningar. Rikblommande.  Kompakt växtsätt. De unga skotten och bladstjälkarna är purpurlila och väldigt vackra. , dess unga skott och bladstjälkar är purpurlila och väldigt vackra! En utsökt hybrid.

Juni, 120 x 140 cm på 10 år

Rhododendron Wardii-grp 'Graf Lennart'

Hachmann, Hans. Barmstedt in Holstein, Germany, 1983

Citrongula, stora blommor med bara något fåtal mörkare prickar. Blomknopparna är guldgula med orange toner. De sitter i något lösa klasar med 9 till 12 blommor i varje. Sorten blommar rikligt i mitten av maj. Upprätt och kompakt växtsätt.

Sorten trivs bäst i vandrande skugga men kan också växa i lätt skugga till halvskugga.

Maj, 110 x 120 cm på 10 år

Rhododendron wasonii x strigillosum

Rhododendron williamsianum 'Gartendirektor Rieger'

Hobbie, Dietrich G.. Westerstede/Linswege, Germany, 1947

Rundade, mörkt gröna blad på purpurröda bladskaft. Klasar med skålformade, cremerosa blommor med röda prickar

Maj, 150 cm

Rhododendron Williamsianum-grp 'Vater Böhlje'

Hobbie, Dietrich G. (1970)

Rosa blommor i en vacker nyans med prickar i en mörkare rosa nyans. Klasar med 6-8 blommor.  Kompakt planta med ett kuddformigt växtsätt. Rundade blad. Utsökt vackra! Lila blomknoppar.

Maj, 150 cm

Rhododendron viscosum

Sen azalea, C och Ö USA

Lövfällande azalea med mörkgröna blad och trumpetformade vita blommor tonade i rosa. Blommorna har en kryddig, söt doft.

Juni, 150 cm

Rhododendron viscosum 'Pink and Sweet'

Lövfällande azalea med mörkgröna blad och trumpetformade vitrosa blommor med rosa ståndare. Blommorna har en kryddig, söt doft.

Juni, 150 cm

Rhododendron yakushimanum 'Koishiro Wada'

Praktrododendron, Japan

Buskigt, kompakt växtsätt. Vita blommor med gul teckning. Rosa knoppar. Mörkt gröna och blanka blad, nytillväxten har ett tjockt indument i vitt - beige.

Maj-Juni, 150 - 200 cm

Rhododendron yak x bureavii 'Teddy Bear'

Underbart bladverk - blanka, mörka blad med ett teddybjörnsbrunt indument. Tillsammans med show-class rosa blommor som gradvis bleknar till vitt.

Maj, 80 cm

Rhododendron (yak x rex) x rex

Rhododendron yuefengense

Guangxi South West China 1,800 - 2,150 m

Vita till ljusaste rosa blommor i juni. Ovala blad. Sätter blomknoppar redan som ung. Mycket bra för sen blomning - en mycket bra introduktion från de sista 5 åren.

Juni

Rhododendron-hybrider med blandat ursprung

HÄR...

Hybrider ur Yakushimanum-gruppen

HÄR...