Trädgårdsmys - Helleborus niger 'Jacob' - julros

Trädgårdsmys i vintertid – jag gillar vintern

Trädgårdsmys vintertid eller så trädgårdsmyser jag när det är vinter – det är temat i trädgårdsfägring denna juldag. Och det är en lite konstig känsla att skriva juldag som om jag redan firat afton. Men eftersom jag börjar skriva lördagen den 19:e december så tittar jag in i framtiden. Jag tar en morronpaus innan jag ska greppa renoveringsprojektet igen.

Trädgårdsmys - Helleborus niger Joel' - julros
Helleborus niger Joel’ – julros

Det är inte trädgårdsmys – men jag har renoverat ett rum. Målat det trärena taket, tagit bort gula vävtapeter och ett antal brända lister, kommer inte ihåg vad det kallas när man flammar trä.

Trädgårdsmys för milda vintrar

Det är de nya sorternas julrosor – hybrider som blommar redan i november och sen hela långa, milda vintern. Ja faktiskt blommar de 3-4 månader. Jag pratar om ’Jesko’ som jag lyft de sista åren. I år har jag skaffat ett par till ur serien Hgc, H Gold Collection. Innan jag hittade ’Jesko’ tyckte jag att H niger vår klassiska julros var en ibland fin bladväxt men den blommar dåligt och det har jag förstått att många upplever. Du kan se skillnaden mellan ’Jesko’ och niger i det länkade inlägget ovan. Ja det är om den överhuvudtaget trivs och växer… ’Jesko’ har jag haft på friland 3 säsonger nu och jag blir lika överraskad varje sen höst när jag hittar den i blom och inte lite blom heller i november.

Trädgårdsmys - Helleborus niger 'Jesko'
Helleborus niger ’Jesko’ i slutet av november 2020 och trots att jag flyttade alla plantor i somras så blommar de så här fint
Trädgårdsväxternas hej - Helleborus niger 'Jesko' - julros
Helleborus niger ’Jesko’ – julros – nyårsafton 2019. Det är 2 + 2 plantor utplanterade våren 2018 och 2019 som bildar en matta och blommar så här vackert

’Jesko’, ’Jacob’ och ’Joel’ – är det någon skillnad? Först tänkte jag nej jag köper mest för att ha något vackert, vitt och blommande på trappen så här års. Men faktum är – det är skillnad. ’Jesko’ har stora men lätt skålformade blommor. ’Jacob’ har än större och vitare blommor där kronbladen smalnar av något och blomman ger intrycket av en stjärna. ’Joel’ har en alldeles rund blomma som när jag såg den är väldigt lik en anemon – ni vet de där i blomdiskarna nu under vintern. Och… så såg jag att man släppt en ny ’John’. Jag har flera Emma-växter men ingen John så det får det bli. En liten plantering – en för varje barn. Förutom John så finns även ’Jasper’, ’Jonas’ och några till på J om jag minns rätt. Och oavsett namnsort så är det trädgårdsmys att mötas av en kruka blommande vitt på trappen.

Helleborus niger 'Jacob' - julros
Helleborus niger ’Jacob’ – julros – de böjer nacken efter 2 nätters frost men de reser sig så snart termometern går över 0 igen
Trädgårdsmys - Helleborus niger 'Joel' - julros
Helleborus niger ’Joel’ – julros

Mer blomning

Jo för vintergrönt och blomning nu – ni vet de där sakerna som lockar mig ut en sväng behövs. Jag hittade även en Viburnum tinus – lagerolvon – som jag velat ha länge men som är ovanlig här eftersom den egentligen bara är härdig i zon 1. Den lär dofta när den blommar tidig vårvinter, det står februari till mars, min blommade nu när jag köpte den men jag känner tyvärr ingen doft.. Men att den är vacker i en kruka nu kan ingen ta ifrån den.

Viburnum tinus - lagerolvon
Viburnum tinus – lagerolvon

Otippat trädgårdsmys

Ja kolla här – en färgskala i gråbrunt och murrigt med ett stort mått förfall och jag älskar det. Men jag upplever både brunt och grått som härliga färger som dessutom lyfter många andra.

Trädgårdsmys - Darmera peltata - sköldbräcka
Darmera peltata – sköldbräcka – den stog länge och stampade men för 2 säsonger sen tog den fart. Tror man ska ge den en avskild plats och sen hålla den i schack med spaden i ytterkanterna

En tanke..

Det skulle vara trädgårdsmys att ha en sittplats under tak med ett par bekväma stolar som går att fylla med värmande fårskinn. Ett stort eldfat – såklart och sen bädda ner sig därute i gråvärmen och mysa. Det hände att jag bäddade ner mig ute under en stjärnklar himmel, eller grå för den delen, och njöt av espresso, choklad, en bra whisky och lika fin cigarill vid förra huset… ..en kanske otippad men fullständig underbar njutning. Det finns bara dåliga kläder 😉

Ett litet PS. före slutet – jag ska försöka byta tema här i mellandagarna så om det ser lite konstigt, annorlunda ut så är det på väg mot något annat. Jag vill bland annat lägga till breadcrumbs, navigering till toppen och kunna lägga till en ’shop’. Temat jag har nu tycker inte om de här sakerna…

Önskar oss en fortsatt fin jul och ett Gott Slut på 2020!

20 Kommentarer

 1. Marit den 25 december, 2020 kl 18:17

  Så mange fine juleroser du har! ’Jacob’ er den eneste jeg har av de. Her blir frosten for hard, så mine blomstrer ikke før på våren. Vinteren er helt ok i små doser. Akkurat nå er det nesten -5 grader her, og det kjentes veldig kaldt ut. Denne vinteren er jeg ikke vant til kulde i det hele tatt.
  Du er nok mer glad i å være ute enn meg. Jeg er en pyse når det gjelder kulde 😉
  Fortsatt god jul, og godt nytt år!

  Klem, Marit

  • Carina den 26 december, 2020 kl 09:23

   Men visst är det väl så att snö gör att kylan känns mindre? Här är det alltid råkallt eftersom vi inte har snö och havet inte är så långt bort. Jo jag försöker vara ute en stund varje dag. Upplever att dagarna går fortare och jag mår bättre av det.

   Blomningen är så fin att de hade gärna kunnat få vänta här också om jag haft riktiga vintrar. Nu kommer vintern oftast i februari – mars och ställer till det 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Lisbeth den 25 december, 2020 kl 20:32

  Jeg kender slet ikke Jesco, gad vide om den kan fås i Danmark. Niger vil heller ikke være hos mig, så det kunne være rart at få fat i Jesco.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 26 december, 2020 kl 09:24

   Det är en hel serie sorter framodlade av en tysk man/plantskola. De är fina och blomrika allihop om jag fattat rätt.

   Ha det gott! Carina

 3. Lisbeth den 25 december, 2020 kl 20:35

  Nå jeg kan se, at det staves Jesko, den kan fås i spiren, hvor de har rigtig mange Helleborus.

  • Carina den 26 december, 2020 kl 09:24

   Härligt – ja Gartneriet Spiren borde ha några ur den serien 🙂

 4. Helena den 28 december, 2020 kl 10:23

  Åh vad jag längtar till julrosornas tid när jag ser dina bilder! Har knoppar på G ser jag men det lär ju dröja. Men tänk att snart är våren här igen så skönt när vi kommer på rätt sida av året. Gott Nytt År!
  KRAM från mig!

  • Carina den 29 december, 2020 kl 17:40

   Ja det är en härlig tid men de här i krukor är ett bra substitut.

   Gott Nytt år! Kram, Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 28 december, 2020 kl 10:56

  Fine helleborus. Er Jesko mere opadvendt i blomsten end de to andre? De ser mere nikkende ud – i hvert fald på dine fotos.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 29 december, 2020 kl 17:42

   Jag vet inte – beskrivningar säger att Jacob och Joel är uppåt- och utåtriktade. Men skillnaden tror jag är att de nu står i kruka medan Jesko var planterad på friland. Jesko har mindre blommor skulle jag säga. Jag tror faktiskt alla är mer utåtriktade än arten.

   Ha det gott! Carina

   • Lisbeths Haveblog den 30 december, 2020 kl 22:29

    🙂

 6. Inger den 30 december, 2020 kl 18:56

  Hej Carina, tack för din vänliga kommentar.
  Önskar gott nytt år!
  Kram Inger

  • Carina den 1 januari, 2021 kl 11:20

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 31 december, 2020 kl 08:44

  Hej Carina och god fortsättning.
  Julrosor i blom som är så vackert har testat att ha dem men jag har ingen lycka med dem .Nu får vi snart börja blicka framåt igen mot ett nytt år och en ny vår och nya odlingstider.Ha det gott och ett gott slut och ett Gott Nytt År ./Margareta

  • Carina den 1 januari, 2021 kl 11:22

   Det är kanske så att de är mest värdefulla här där vintern är mild. När våren kommer så finns det så mycket att titta på.

   Gott Nytt År! Carina

 8. Lotta den 31 december, 2020 kl 15:57

  Jag har ingen julrosjord men kan inte låta bli att investera i någon ny varje år och hålla tummarna. De här ska jag definitivt pröva när de dyker upp nära mig. Ett sådant myshörn hade jag definitivt utnyttjat till max. Jag har precis presenterat ett förslag till K om ett litet attefallshus med nu har jag ju fått nya idéer. Tack för det och ha ett riktigt gott nytt år!
  Kram Lotta

  • Carina den 1 januari, 2021 kl 11:23

   Jag hade en plats under en balkong vid förra huset och jag har tänkt vidare på det. Det är så skönt att sitta ute och se på eld. Kul om jag gav dig ny inspiration och idéer.

   Gott Nytt År! Kram, Carina

 9. Anni den 31 december, 2020 kl 17:17

  Din samling av julrosor är fantastisk men dessutom ser jag ju att det var sol när du tog bilderna! Sol! Var hittade du den!?
  Önskar dig ett bra slut på detta skruttår och att nästa år blir bättre på alla fronter. Även temamässigt på bloggen 🙂
  Stor kram!

  • Carina den 1 januari, 2021 kl 11:25

   Bilderna från Jesko – de riktigt soliga är inte från 2020. Men en blek sol kanske det var när jag fotade Joel och Jacob. Kommer bara ihåg att jag ångrade att jag inte fotat de ett par dagar tidigare när det definitivt var sol.

   Gott Nytt År! Kram, Carina

 10. Ingeborg Hald den 2 februari, 2021 kl 19:03

  Så fine de var, Jesko likte jeg spesielt godt. Her er det som regel i overkant milde vintre, men denne vinteren er unntaket. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.