Small - Hosta 'Enduring Beacon'

Trädgårdstrött nu när september startar

Trädgårdstrött – ja nu breder ett visst mått av trädgårdströtthet ut sig eller… ..hur kan ogräsmattan vara så tät där jag rensade nyss. Det är väl ungefär så tankarna gått de sista dagarna. Och ska jag eller ska jag inte gräva upp och starta en ny flyttkarusell eller kanske bara sitta still i båten? När jag inte har bilder som inspirerar så breder idétorkan ut sig här. Dessutom fick jag en liten förebråelse – du har använt Trädgårdstrött tidigare – ja då struntar jag i det.

Bilderna – att återskapa datat på mina diskar skulle kosta lika som 40% av en ny stationär dator, ett riktigt krutpaket dessutom. Mentalt har jag bestämt att det är det inte värt. Men jag har inte heller kommit igång med att fixa bilder jag faktiskt tagit i mellantiden. Istället blir det bilder av hostor och ormbunkar – igen – som redan var klara. Faktiskt mina 3 favoritormbunkar just här och nu.

Trädgårdstrött?

Kanske för jag märker att det är svårare att hitta bra platser till växter, inspirationen liksom uteblir och beslutsvåndan sätter in. Men en större plätt är så klar jag vill göra den nu. Jag har fördelat ut ca 5 ton jord och 7,5 ton kogödsel. Den är förberedd för att plantera pioner till hösten -22. Nästa sommar skulle dahlior och potatis kunna växa där. Det känns ju bra att ha löst. Nu vill jag ha tag i kasserat ensilage, hö och/eller halm att täcka med.

Idétorka - Hosta 'Small Parts'
Hosta ’Small Parts’ – delad i många bitar och visst har den här lilla ’mattan’ blivit fin

Namnsättning

Såg att någon i något sammanhang tyckte att blodbräken var ett felaktigt namn på Dryopteris erythrosora. Det fanns ju inget blodrött i den. Men blod är ju sällan röttrött utan oxiderar och blir väl lite just så här… Egentligen bryr jag mig inte – jag tycker det är en supersnygg ormbunke som visar upp alla de här färgerna hela säsongen. Mina – har faktiskt köpt flera på rea av den – fick en välbehövlig skjuts av regnet i augusti. Till våren tror jag att jag ska lyfta någon av dem och dela. Jag vill ha en stor grupp av dem. Såna här ruggar kan blåsa bort trädgårdströtthet

Dryopteris erythrosora - blodbräken
Dryopteris erythrosora – blodbräken

Bara börja nånstans och jag är inte längre trädgårdstrött

Så brukar det vara… ..om jag bara börjar nånstans så flyter det liksom på av sig självt. Och allt behöver ju ändå göras så varför inte just-bara-börja. Nu när jag tittar i nedre delen av grönsakslandet som fungerar som plantskola så ser jag massor av vackra prydnadsgräs. Och de har blivit både många, delade, och höga där. Och jag är så sugen på att göra vackra miljöer med dem. Det kan få trädgårdströttheten att lyfta och försvinna.

Det som är nu är att jag har några gångar och några kanter som jag vill fixa färdigt. Men det har inte blivit tid till. Tänker att det är bra saker att göra när själva planterings- och rensjobb känns mer färdiga. Kompostkvarnen kan tugga hela vintern om det är uppehåll.

Trädgårdstrött - Hosta 'Tortilla Chip'
Hosta ’Tortilla Chip’ köpte jag av en hostanörd hösten -19 och den blev snabbt en favorit. Gulgröna, glansiga och lite tjocka blad gör den väldigt snygg
Ormbunkar - Athyriujm otophorum v. okanum - japansk öronbräken
Delad 1:a plats – Athyriujm otophorum v. okanum – japansk öronbräken
Trädgårdstrött - Athyrium vidalii - pagodbräken
Ännu en av 3 favoriter – Athyrium vidalii – pagodbräken

Njuter av…

Att gå runt och se dels oron att det var för mycket gödsel i botten av bäddarna i norra lunden komma på skam. Och dels av hur otroligt fina ormbunkarna blivit där. Hur en riktigt fuktighetshållande jord, och regnen i maj, fått dem och hostorna att leverera bladstorlek och tillväxt jag inte sett förut. Och då flyger all trädgårdströtthet och jag planterar några nya ormbunkar. Nu var listan från den fantastiska odlaren i Holland betydligt kortare och han skrev att han kanske stänger redan nästa år. Och då är jag glad att jag tidigare investerade rejält.

Och nu kom jag på ett tema – det får bli grunden till ett nytt inlägg. Ett inlägg som bådar gott för nästa säsong. Av ohejdad vana och kanske obotlig optimism så länkar jag till Trädgårdsfägring.

Vilken smakstart vi fått på september!

12 Kommentarer

 1. Marika den 3 september, 2021 kl 12:57

  Hej Carina!
  Så himla fint med alla fina gröna nyanser på hosta och bräken. Min blodbräken som jag planterade förra året är en liten pyttetuva, men den lever. Alla Hosta bredvid den är sönderätna av snäckor tror jag, har inte sett vem det är som gör hål i dem. Solen skiner och det är ett fantastiskt väder, har passat på att skrota omkring och samla lite frön och klippa visset.
  Ljuvliga gröna bilder, hos dig.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 3 september, 2021 kl 13:58

   Tack Marika – roligt att höra 🙂

   Jag njuter av det gröna och det jag är nöjd med och här skiner solen också. Så det går ingen nöd på mig egentligen, det är mest brist på lust men tiden fördriver jag ändå.

   Kram, Carina

 2. Marit den 3 september, 2021 kl 14:47

  Jeg har ikke villet gi den tanken plass i mitt hode, men så har jeg heller ikke flyttet mange tonn jord som deg i år. Jeg blir alltid hagelei når det blir riktig høst, men enn så lenge er det fortsatt sommer her.
  Det går nok over i ditt hode også, for det pleier det å gjøre for de fleste. Flotte hosta og bregner hos deg!

  Klem, Marit

  • Carina den 3 september, 2021 kl 20:17

   Tack – jag är glad i båda växtslagen nu. Det går upp och ner men just nu är jag trött på det, eller rättare sagt ogräs. Men som du säger så brukar det försvinna och så blir det något gjort den dagen också 🙂

   Kram, Carina

 3. Elna Slot den 4 september, 2021 kl 21:21

  Jeg forstår godt, du kan blive lidt træt mod slutningen af sæsonen med alle de planter og alt det jord, du flytter rundt på. Men træthed går heldigvis over. Og haveglæde er et godt middel mod træthed.
  Jeg beundrer dine bregner. Smukke bladplanter overgår efter min mening blomster.

  Hilsen Elna

  • Carina den 5 september, 2021 kl 14:17

   Så är det – tar det lugnare en period och vips kommer lusten tillbaka. Om inte annat så till nästa vår. Är helt enig om att vackra blad slår blomning alla dagar. Så jag är jätteglad för mina ormbunkar.

   Ha det gott! Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 4 september, 2021 kl 22:51

  Når jeg læser, hvor mange ton du har flyttet, bliver JEG træt, så det er intet under, at DU kan føle dig træt – du bliver jo ved med at få nye ideer.
  Som Elna er jeg vild med grønne blade i alle former og farver og her er bregnerne perfekte.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 5 september, 2021 kl 14:19

   Tack! Det är när jag skriver det som jag inser att det ÄR väldigt mycket. Var hos en god vän igår och hon pratade om hur kroppen orkar mindre. Jag kan känna att jag fortfarande orkar en hel del de flesta dagar. Och däremellan kan jag ge mig själv lite slack, lite vila 🙂 Ormbunkarna har åkt högt upp på listan över vackra och tacksamma bladplantor.

   Ha det gott! Carina

 5. Anne den 15 september, 2021 kl 22:31

  Hei! Det som er så fantastisk med hage/natur er at det ikke er det samme dag etter dag. Hele tiden i forandring. Elsker det! Blir ikke trøtt av det. Ha det dodt! KlemAnne

  • Carina den 17 september, 2021 kl 11:04

   Hej Anne!

   Jomen så är det 🙂 Både med lusten och med trädgården – det förändras, varierar, lockar mer och mindre… Jag är inte trött på trädgård eller växter i sig. Jag är mer trött när den nyktra, logiska sidan säger – det är såå himla mycket jobb kvar. Men så ser jag en växt trivas och må bra och vips så kan lusten finnas där igen. Jag sneglar på gräsen nu och de är helt magnifika…

   Kram, Carina

 6. Anni den 24 september, 2021 kl 00:25

  Det kan inte ha varit någon liten plätt med så många ton jord och kogödsel ditsläpade! Låter som en hel trädgård, men så har jag ju lite svårt att se mängden framför mig …
  Förstår att september började fint här hemma, själv kom jag hem till den alltför höstiga månaden med kyla och ruggväder från ett Europa i full sommarskrud. Har lite svårt att anpassa mig till det där med strumpor igen … (än är jag barfota)
  Men det där regnandet i början av sommaren , visst sjutton har det betalat sig? Så många plantor som är finare än förr, även här hos mig.

  • Carina den 2 oktober, 2021 kl 11:39

   Nej det är nog ingen liten plätt – gissningsvis ca 400 kvadrat och en höjning på 40 cm ungefär. Och det värsta är att det behövs mer…

   Å oj – barfota blir det ett bra tag till 🙂 Men jag tänkte på resorna jag brukade göra sent i september eller oktober till Lyon. Dryga två veckor där varje gång och oftast sanslöst fint sensommarväder så jag fattar på pricken hur du känner 🙂

   KRam, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.