Echinacea 'Hot Papaya'

Trädgårdstrött och tröttare blev jag

Trädgårdstrött – kanske inte så konstigt när jag ser hur många växter jag trots allt flyttat den här säsongen. Och häromdan dokumenterade jag med kameran från en vy jag fotat tidigare. Det känns ju bra att avsluta med en klapp på axeln. Ljuset var ljuvligt, himlen grå och molnen många – vacker kontrast när solen tog vara på luckor bland molnen. Anemonen ’Elfin Swan’ blommar otroligt och det vita ville till och med fräta ut. Jag fotade mycket fint därute och tittade, bläddrade bland bilderna.

Gott så… I morse skulle jag ladda in bilderna i datorn och LR, Lightroom, men kunde inte hitta några. Jag tittade på kortet en annan väg – inga bilder. Jag gissar att det är ett av de äldsta minneskorten, från 2011, och det kan hända då. Så nu blir det återvunnet material eller snarare bilder jag fotat men nog inte visat. Före och efter i stora och norra lunden får vänta… Solhatten i översta bilden står lika fin idag som för två veckor sen. Ännu vackrare nu med all dagg i gräset, vet inte vad det heter, på förmiddagarna.

Sorbus SCHNEVERDINGER ROCK
Sorbus SCHNEVERDINGER ROCK – en fantastisk liten rönn med vackert bladverk och som förblir en liten buske eller träd

Trädgårdstrött

Det har varit kalasväder i trädgården länge nu och jag har tagit vara på det men nu de sista dagarna har jag känt mig trädgårdstrött. Jag har gått en sista runda och tror att jag hittat alla växter som jag grävt upp och sen glömt. Men nu är de omhändertagna och tillfälligt planterade i grönsakslandet. Men idag var jag trött och sköt upp det sista, köpte två räkmackor och tog vägen om en kompis för långlunch.

Hydrangea paniculata 'Dharuma'
Hydrangea paniculata ’Dharuma’ – talade till mig i somras trots sin litenhet i en lång rad med rariteter – den ska förbli liten
Trädgårdstrött - Morina longifolia - morina
Morina longifolia – morina
Rhododendron 'Blueshine Girl'
Rhododendron ’Blueshine Girl’ har satt fantastiska skott i sommar och äntligen mycket knopp

Efter lunchen

Tja mer trädgårdsarbete – hjälpte mamma att plantera lökar och flyttade sen resten av mina frösådda pionarter. Nu har jag tre krukor med snödroppar, enkla och fyllda, som jag vet var jag vill ha men jag vet inte om jag orkar den grävning som krävs den här hösten. Jag hade förträngt att en grävmaskin måste dit när avloppet från mina föräldrars hus måste bytas till ett modernt reningsverk. Det lutar åt tre stora hål i grönsakslandet. Jag räknar lökarna i liter… ..30 liter med enkla och 20+20 liter fyllda. Det kommer 11 pioner, 15 rododendron och så småningom massor av tulpanlökar – hur tänkte jag då? Men ok lökarna vet jag var jag skall ha – det går fort. Rododendrona ska jordslås i en färdig bädd – det är lätt. Men pionerna….

Trädgårdstrött - Dofter - Paeonia lactiflora 'Marie Lemoine'
Paeonia lactiflora ’Marie Lemoine’

Pionerna ett par är två gamla klassiker – Duchesse de Nemours och Boule de Niege. Jag kan inte låta bli de historiska för visst måste det vara något speciellt om man överlevt i plantskolesortiment runt om i världen sen 1800-talet? En tredje – Le Printemps skapad av Lemoine och lanserad 1907 – den är en av 4 numera klassiska sorter han skapade med P wittmannia. Den ska få göra ’Mai Fleuri’ sällskap.

Trädgårdstrött, Oldies - Paeonia 'Mai Fleuri' - pion
Paeonia ’Mai Fleuri’ – pion – en klassisk pion, en av 4 som Lemoine lanserade 1907 och samtliga korsningar med P wittmanniana

Narcisser..

Lätt att köpa och det blev 3,5 kg Thalia underbart till våren men utan en tanke på var de ska bo. Men jag kom på en lösning och när jag grävde hålen idag tänkte jag på rådet kring planteringstid – cardigan weather – så underbart engelskt men det lär vara perfekt. För när det är så varmt att jag behöver en andra tröja över t-shirten – ja då är det perfekt för narcisser som behöver planteras vid rätt temperatur annars sätter de dåligt med rötter både om det är för varmt eller för kallt. Blommar gör de ändå – det är de programmerade för men sen dör eller växer de sakta baklänge eftersom de kan blomma utan att ha satt rötter.

Nu ska jag ta en trädgårdsvecka till och sen en paus. Men senare kommer jag säkert börja med fliskvarnen och flisa grenar för material till gångar mm. Jag länkar det här inlägget till Trädgårdsfägring!

Tänk ändå vilken september och oktober vi haft med ljuvliga temperaturer!

27 Kommentarer

 1. Ätliga trädgården den 9 oktober, 2020 kl 20:21

  Det är för mig obegripligt hur du lyckas hålla reda på alla lökar och växter i de olika flyttarna. Heja dig! Inte konstigt du är trädgårdstrött efter allt kämpande denna sommar, men nästa säsong kan du börja njuta också. Försökte för tredje året få tag på Thalia och jag vet var jag ska ha dem, men nu har jag skrivit in KÖPA THALIA i kalendern till nästa säsong så jag är ute i god tid.
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 10 oktober, 2020 kl 19:31

   Mmm det tar en del tid men jag har en databas i botten och etiketter i det mesta jag odlar, på det en hel del bilder – då går det ganska bra. Så även om något blir fel kan jag rätta till det sen. Jag har tur som har en handlare i Partihallarna som säljer i lösvikt av en hel del sorter. De säljer mycket till trädgårds- och bostadsföretag till exempel.

   Kram, Carina

 2. Marika den 10 oktober, 2020 kl 10:45

  Hej Carina!
  Efter allt du åstadkommit i sommar, så är det nog inte konstigt om du är trädgårdstrött. Oj, tror jag måsta plantera mina påskliljor, tulpaner och narcisser, och några nya Thalia blir det varje år. Men de väntar på att dahliorna skall bli upplockade. Jag får göra det en dag när det är cardigan weather. Det har inte varit det de senaste dagarna. Riktigt ruggigt, men solen tittar nog fram snart igen.
  Ha en trevlig helg ! / Kram Marika

  • Carina den 10 oktober, 2020 kl 19:33

   Hej Marika!

   Igår var skönt här och jag är glad jag fick ner alla Thalia. Men dahliorna är kvar och det kändes inte så kul när jag tittade ut över dem i regnet idag. Spaden blir tung som attan av den blöta jorden nu. Tulpanerna är tåliga – de sätter rötter först när de börjar växa framåt vårvintern.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Marit den 10 oktober, 2020 kl 12:12

  Jeg forstår godt at du er trett av hagen nå sånn som du har holdt på i hele sommer! Det er lov å ta det med ro nå 🙂 Det er jeg også, og kjenner at nå holder det for i år. Må få inn planter i løpet neste uke for nå melder de om frost neste helg. Da gidder jeg ikke mer for i år. Det har vært en lang sesong 🙂
  Din Paeonia ’Mai Fleuri’ er utrolig vakker!
  Klem, Marit

  • Carina den 10 oktober, 2020 kl 19:34

   Tack – det tar så mycket energi att tänka ut var jag vill ha de enskilda växterna. Det är stor skillnad mot när jag bara planterat dem i väntan på ’sen’. Javisst har vi haft en både lång och fin säsong. Visst är den vacker den sköna ’Mai…’

   Kram, Carina

 4. Ulrika den 10 oktober, 2020 kl 17:02

  Så trist att dina bilder försvann, men kanske gav tiden då du tog dem dig lite paus i alla fall. Vilket tempo du håller och än är det inte över verkar det som. Förstår att du behöver lite andrum. Men vad fint du kommer få nästa år! ’Mai Fleuri’ är en riktig skönhet.
  Har en kasse narcisser som ska i jorden och hoppas på att hinna med det imorgon. Alltid kul att köpa men sen blir de gärna liggande tills det nästan är för sent. Tulpanerna kan vänta lite till.
  Allt gott!/Ulrika

  • Carina den 10 oktober, 2020 kl 19:37

   Ja lite men ändå bättre att det inte var något värre. Det var ju bara trädgårdsbilder 🙂 Det är ju det – kul och lätt att köpa 🙂 Jag hoppas att det ska kännas värt allt jobb till våren.

   Ha det gott! Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 10 oktober, 2020 kl 19:31

  Det var trist med billederne. Det er så rart at gense det, man fokuserede på. Men som altid dejlige billeder, du har fundet frem. Mai Fleuri er aldeles bedårende. Yndige farver og kronblade som silkepapir.
  Jeg kan virkelig godt forstå, at du er træt, og så er du endda ikke færdig… Du må tage tid til lidt flere rejemadder, så du bevarer energien.
  Mange hilsener Lisbeth

 6. Carina den 10 oktober, 2020 kl 19:39

  Ja det blev lite snopet men det löste sig ändå. Lite pauser emellanåt behövs. Så räkmackor och skratt blir det säkert famöver. Visst är pionen vacker! Och tänk att den redan är över 100 år 🙂

  Ha det gott! Carina

 7. Marie den 11 oktober, 2020 kl 09:25

  Det var en kedelig måde at finde ud af, at hukommelseskortet skal skiftes ud. Når vi er nået ind i oktober, er der heldigvis ikke noget, der haster længere. Hvis løgene ikke kommer i jorden på det optimale tidspunkt, er det ikke verdens ende. Blomstringen bliver bare forsinket. Når du har holdt en pause, er jeg sikker på, at energien vender tilbage.

  • Carina den 12 oktober, 2020 kl 08:58

   Du har så rätt Marie! Jag brukar tröttna ganska snabbt på trädgårdsvila och så går jag ut igen. Det är egentligen bara själva planterandet jag är trött på just nu. Jag håller med om att det inte spelar så stor när man planterar lökar men för just narcisser har jag märkt att det spelar roll.

   Ha det gott! Carina

 8. Titti den 11 oktober, 2020 kl 12:06

  Äsch så trött man blir på sånt, jag har gjort samma sak många gånger…dags att kosta på sig lite nya minneskort! Härliga höstbilder du bjuder på!
  Ha en fin söndag 🙂
  Kram från ett soligt Öland & Titti

  • Carina den 12 oktober, 2020 kl 09:00

   Tack – jo det finns gott om bilder ändå 🙂 Ja det var lite trist. Nu ska jag testa kortet igen och sen se till att slänga det om det fortsätter bråka. Å andra sidan är ettt 9 år gammalt kort en bra livslängd.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 9. Lisbeth den 11 oktober, 2020 kl 13:22

  Hej Carina
  Så fik jeg set R. R. yufengense, tak for det, den ligner fuldstændig min, men jeg havde håbet, der var et billede af blomstringen.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 12 oktober, 2020 kl 09:01

   Hej Lisbeth!

   Varsågod! Jodå det finns 4 bilder varav 3 med blomningen – jag dubbelkollade innan jag skrev. Nu la jag till länken bland kommentarerna på din sida 😉 Vet inte var du tittade.

   Ha det gott! Carina

   • Lisbeth den 12 oktober, 2020 kl 10:35

    Ja blomsterne ser fine ud, mange tak for linket, hvor har du mange rhododendron, en dag vil jeg kigge nærmere på dem.
    Vi har jo fælles interesse 🙂
    Hilsen Lisbeth

 10. Frk.Anemone/Ulla den 11 oktober, 2020 kl 18:42

  Trist med memory–kortet – det er ikke lige det man forventer.
  Ja, du har nået meget i år og man må godt være træt af haven på denne tid af året – nu kommer indendørs sæsonen heldivis snart.
  Man kan nu lægge forårsløg ret sent – så det går nok.
  Sender dig potitiv energi 🙂

  • Carina den 12 oktober, 2020 kl 09:03

   Tack för energin! Lite extra behövs ibland 🙂

   Jo jag brukar sätta lökar sent på året men faktum är att narcisser som jag planterar sent ute sällan blir något bra med. De jag satt i kruka och förvarar i verkstaden rotar sig dock och blommar fint.

   Ha det gott! Carina

 11. Villroses hage den 12 oktober, 2020 kl 23:46

  Så fint bilde av solhatten!
  Skal innrømme at jeg er bittelitt hagelei også. Kommer ikke så lett ut for å grave ned tre pappesker med tulipaner, narsisser osv. og alle frøplantene og annet som må i jorden nå. Det går tregt. men når man bestiller så mye, så… Og sår. Og handler. Men nå blir det straks en lang pause, enten vi liker det eller ikke.
  Herlige peoner!
  Ha en fin uke!
  /Irene

  • Carina den 15 oktober, 2020 kl 09:55

   Tack 🙂

   Ja det blir lätt mycket… Besökte en rododendronvän igår och vips kom jag hem med 10 plantor… Nu var det lätt – de åker ner i en sandig barnkammare men ändå.

   Den här veckan har vädret varit så härligt att trädgårdsglädjen kom tillbaka igen. Det blir gärna så när bitar faller på plats.

   Ha en fin helg! Carina

 12. Anita den 14 oktober, 2020 kl 09:37

  En sen kommentar från mig men kanske du ser den …

  Så jättetråkigt att bilderna försvann. Konstigt att inte kameran indikerade på något. Men det kanske den inte gör. Men det återvunna från arkivet är ju så vackert så jag njuter fullt ut. Min favorit är Paeonia ’Mai Fleuri’, så vacker färg!
  När jag läser om allt du gjort, om alla lökar, om alla rhododendron, pioner och annat … då förstår jag att du blir lite trädgårdstrött. Men det är nog en helt naturligt och sund trötthet. Energin kommer och går. Och så älskar jag de där engelska uttrycken … cardigan weather, så bra. Och vilken bra information. Inte visste jag det om narcisser.

  Kram Anita

  • Carina den 15 oktober, 2020 kl 09:59

   Såklart jag ser den, men det kan ta lite tid 🙂

   Nej det ser inte kameran men jag formaterade kortet, det gör jag iofs ofta, men sen gick jag ut och fotade om och de bilderna fanns där. Men jag ska markare kortet och inte använda det när det är tillfällen som jag inte kan få igen.

   Jag gillar också Cardigan Weather 🙂 Och det är fortfarande… ..tog på mig en extra, ett tunt underställ, men det blev för varmt så det är fortfarande cardigan weather här. Jag har bara hittat infon på ett ställe men för mig förklarade det varför jag flera gånger satt narcisser, sent, fått blomning och sen lökar som i stort sett försvann.

   Mai Fleuri är ljuvlig och det är ju inte konstigt att den är en av 4 i en klassiker.

   Kram, Carina

 13. Rosor och ruiner den 14 oktober, 2020 kl 12:22

  Oj, så mycket lökar! Och pioner, vilken rikedom! Men du har en stor trädgård tänker jag, och jag förstår att man kan bli trädgårdstrött då! Har inte satt några narcisser ännu i den här täppan, men skall komma ihåg tipset om planteringstid!
  Kram Gunilla

  • Carina den 15 oktober, 2020 kl 10:00

   Haha… ja det är en del men jag har börjat plantera större grupper av färre sorter. Det passar bättre när man som jag älskar att plocka buketter. Jag kan skatta utan att det syns 🙂 Jag skapar en trädgård på 3.700 kvadratmeter och det är ju rejält stort. Men igår konstaterade jag att när mina rododendron börjar ta för sig, som flera kommer göra är det kanske inte stort nog… Vi får se 🙂

   Kram, Carina

 14. Anni den 16 november, 2020 kl 15:44

  Jag som såg fram emot att få se bilden du beskrev där i början. Så snopet och surt när ingenting fastnat 🙁
  Undrar just om du fått ned alla lökar när jag skriver det här. Helt fantastiskt att mäta lökar i annan enhet än styck. Fast det är klart, jag köpte några kilon, det fungerar ju det också.

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:33

   Mmm det var surt och efter det har kortet fungerat klanderfritt. Men nu är det märkt ev defekt så jag inte litar på det om jag ger mig iväg på vandring eller liknande…

   Jo varenda liten lök inklusive 3 stora krukor med snödroppslökar är nere. Det var en skön känsla när jag ombestämde var de skulle stå efter att jag fick en helt ny idé. Nu kan de få rota sig i lugn och ro i väntan på våren.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.