färgen - Rudbeckia fulgida

Färgen som ger grannarna det lilla extra

Färgen – japp nu ska jag skriva om den igen. Blomsterfärgen som många älskar att hata eller bara undvika. För några år sedan fick jag, egentligen mot min vilja, gula växter. Jag gillade inte gult men det var enklare att ta med än att få gehör för mitt nej!! Det var flera plantor av höstöga, Coreopsis, och en gul rudbeckia, Rudbeckia fulgida. Rudbeckian kan ha varit en namnsort från början men den hade frösått sig.

Jag var småtrött på eländet när jag kom hem men att slänga växter är svårt, på gränsen till omöjligt. Så till slut satte jag en rad av en hosta ’Quilting Bee’. Och innanför den satte jag en rad höstöga. Bakom stog några halvhöga phlox i lila toner och mellan dem satte jag rudbeckiorna. Och som en fond en gammal och hög phlox också den lila. Bakom hela härligheten ett högt miscanthusgräs som en grön vajande häck. Jag var inte nöjd men hade sparat växterna. I ett inlägg om att osvuret är bäst så syns kombinationen.

Mormorsväxterna - phlox och rudbeckia
Mormorsväxterna – phlox och rudbeckia

Sommaren efter bekände färgen färg

I juli sommaren efter så visade sig färgen från sitt rätta jag. Och jag har inte kunnat förklara för mig själv vad som hände men snyggt, väldigt snyggt tyckte jag att det blev.

I förra veckan var jag tillbaka på plantskolan där växter grävs upp ur en åker. Och där valde jag några nya gula som ska få sällskapa i mina torra och soliga planteringar. Vi pratade om färgen… ..och ägaren sa – gult tillför en lyster och fångar ögat, ger den där extra skjussen åt sina grannar. Och det var väl precis på pricken det jag kände hade hänt hos mig.

färgen - Rudbeckia fulgida
Rudbeckia fulgida – flickögat står framför men har nästan blommat färdigt när rudbeckian tar över

Nu är planteringen borta

Mest för att sorkar åt upp en del och förstörde med sina gångar. Men jag vill återskapa. Jag tycker de silvriga, blåa och rostiga nyanserna i torkan är väldigt vackra. Men jag känner att det saknas något. Lite umph, faktiskt en hel del umph. Så med hem följde två olika Helenium, det engelska namnet är ’Sneezeweed’. Och det räcker att jag tittar på blommorna för att se att i buketter kommer de inte få en plats inne hos mig. Det svenska namnet är solbrud. Det var sorterna ’Pumilum Magnificum’ och ’Short ’n Sassy’ som jag valde.

Jag hittade också två rudbeckior, en låg ’Little Goldstar’ och en högre och väldigt speciell ’Henry Eilers’. Så nu ska jag sätta in lite gult bland det stålblå och hoppas på nästa säsong. Jag älskar vyn med den stålblå perovskian och en lysande orange montbretia, Crocosmia. Kontraster är bra i lagom mängd. Färghjulet förklarar… Det är helt enkelt som så att gult – orangegult – orange är kontrastfärger till de blå – lila nyanserna. Och därför blir det så vackert.

Gula Ligularia

Samtidigt som jag fick växterna ovan fick jag också Ligularia przewalskii, spirstånds, som är en vacker och sirlig perenn med fantastiskt vackert bladverk som också brukar få jättefina höstfärger. Men den frösår sig rejält och nånstans började jag ta den för given. Och sen var den borta. Nu skaffade jag en ny. Det är en kamp mot sniglarna men också en möjlighet – det är runt Ligularia dem samlas.

Ligularia przewalskii - spirstånds
Läckert så det förslår – Ligularia przewalskii – spirstånds
Färgen - Ligularia przewalskii - spirstånds
Blomningen är effektfull den också – Ligularia przewalskii – spirstånds

Nu är det nog färdigordat om färgen för ett tag tror jag…

Och dags att länka till Trädgårdsfägring som eventuellt publicerar sitt sista inlägg idag. Jag skrev tidigare i veckan om hur jag kan tänka mig att fortsätta som administratör MEN inte ensam. Och jag tänker att det finns många som har sina bloggar länkade dit och som publicerar inlägg varje vecka. Trädgårdsfägring ligger på blogspot och det är den plattform som den stora majoriteten där redan använder. Det handlar om att publicera ett nytt inlägg varje vecka för andra bloggare att länka till. Texten finns som en mall. Jag kan inte blogspot överhuvudtaget men gissar att det går att kopiera förra veckans inlägg och ändra några små detaljer. Alternativt kan man göra copy+paste på förra veckans text som en grund för ett nytt inlägg. Det enda som egentligen krävs är att komma ihåg att publicera inlägget. Så nu får vi se hur framtiden ser ut för sagda forum.

Själv ska jag ägna ett par dar eller tre åt bärplockning och avkoppling i Dalsland! Ha det gott!

22 Kommentarer

 1. Lisbeth den 27 augusti, 2021 kl 10:20

  Ja gult er der mange, der har det svært med. Det havde jeg også de første år, men nu kan det ikke undværes. Jeg har mødt en del, som ikke vil have gult i deres have, mange forandrer mening, for her om efteråret må der gerne være gult i bedene.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 27 augusti, 2021 kl 14:08

   Eller hur! Det händer något i mötet mellan det gula och sensommarens lila och andra färger. Dessutom är det ju många som blommar sent och det är ju så tacksamt 🙂

   KRam, Carina

 2. Lisbeths Haveblog den 27 augusti, 2021 kl 10:58

  Det er smukke bede, du har, med gule farver i. Jeg har aldrig forstået, at man kan hade én farve, således at intet må forekomme i den nuance. For mig et det et spørgsmål og tid og sted. Hvem kan dog hade årets første gule erantis og narcisser? Og dine gule og lilla blomster, der jo netop er perfekte kontraster, er så smukke i det rette forhold.
  Helenium spises ikke af snegle. Jeg ser sneglespor på mine, men de spiser dem ikke. Det bliver spændende at se den nye plantering.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 27 augusti, 2021 kl 14:10

   Jag har varit sådan – inte gillat vissa färger, undvikit vissa färger. Men den här historian med de gula blommorna lärde mig att se med öppnare ögon 🙂 Och som du säger när och var… Här äter sniglarna nåt vansinnigt på Ligularior men jag ska nog försöka lura dem.

   Ha det gott! Carina

 3. Marit den 27 augusti, 2021 kl 11:31

  Ja, der var den gule fargen igjen 🙂
  Jeg er av de som ikke er så glad i den sterke gulfargen, men den lysegule liker jeg veldig godt.
  Ligularia er jo likevel så flott med sin sterke gulfarge nå på sensommeren, så jeg har et ambivalent forhold til gult 😉
  Den Ligularia przewalskii har jeg aldri sett, men den hadde vakre blader! Du har så mange spennende planter 🙂
  Hygg deg med bærplukking!

  Klem, Marit

  • Carina den 27 augusti, 2021 kl 14:13

   Det är lite roligt för just den Ligularian var förr rätt vanlig i plantskolor, så kom min första till trädgården. Jag var inte heller förtjust i den gula för några år sedan men så insåg jag hur mycket värde den tillför. Och om det är enkla blommor så lockar färgen mängder av insekter. Så färgen kompletterar andra blommor som bi-, insekts- och fjärilsdragare.

   kram, Carina

 4. Ulrika den 28 augusti, 2021 kl 08:12

  Så vackert med det gula mot det lila och det kommer säkert bli lika vackert mot det blå. Är ju kontrastfärger och då händer det något när man använder dem tillsammans.
  Har, som många andra, flertalet gula växter som blommar på våren, sen blir de mer sällsynta under sommaren för att komma tillbaka under hösten. Har inget emot dem alls, det handlar mer om nyanser som med så många andra färger.
  Ang Trädgårdsfärgrings vara eller inte vara. Skriver till Veronica och luskar lite så får vi se.

  Kram Ulrika

  • Carina den 28 augusti, 2021 kl 09:01

   Javisst är det fint och blir fint med kontrastväxter runt. Det är en spännande tanke att naturen har ganska få gula blommande under sommaren men så mycket vår och sensommar. Och att de gula färgerna drar till sig pollinerare av olika slag och fjärilar är det ingen tvekan om. Så även de små djuren behöver inte bara vita, blå och röda/rosa blommor vissa måste ha gult.

   Härligt att du skrev. Jag skrev till Anita. Men det kom också en kommentar från Sognafaret att hon kan ta över om vi kan leva med norsk text. Och för mig är det helt ok. Så kan vi andra kanske hjälpas åt på sikt 🙂

   Kram, Carina

 5. Marika den 28 augusti, 2021 kl 23:28

  Hej Carina!
  Det ser fint ut med det gula och lila. Jag har också fått gula växter och de finns kvar hos mig. Det gäller bara att hitta rätt färg på grannen. Har nog inte sett en Ligularia förut, tycker den ser spännande ut.
  Ha en trevlig helg / Kram Marika

  • Carina den 30 augusti, 2021 kl 08:19

   Hej Marika!

   Visst blir det fint 🙂 Det finns flera roliga perenner inom Ligularia. Och de trivs väldigt bra i fuktiga och näringsrika lägen. De flesta kultivarerna av L. dentata har dessutom fantastisk färg på bladverket om de får tillgång till sol.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Titti den 30 augusti, 2021 kl 18:50

  Ja gult är vackert! Blir glad av färgen men sen så tar den över alla andra färger i trädgården tycker jag…så dumt egentligen. Jag är lite hopplös med färger och gillar lite udda, dunkla färger men det lär jag väl få en dos av ändå i höst ha ha.
  Men ett hav av solrosor skulle jag inte tack nej till, på en speciell plats i trädgården då 🙂
  KRAM från Titti

  • Carina den 2 september, 2021 kl 17:25

   Eller hur 🙂 Har inte tänkt på att den tar över men det är kanske för att den haft mycket mer av annat, oftast lila nyanser runt sig och många gräs. Dunkla färger tycker jag är fina där solen kommer åt. I skugga upplever jag att de dör och blir ointressanta.

   Kram, Carina

 7. Elna Slot den 30 augusti, 2021 kl 23:10

  Du viser nogle flotte eksempler på gule blomster sat sammen med lilla og pink. Jeg er ikke så glad for at lukke gule blomster ind i min have, men jeg gør nogle undtagelser, mest i form af påskeliljer. Jeg tror, at jeg – og sikkert mange andre – har det sådan, at vi er glade for de sarte pastelfarver i for- og højsommeren, mens der i sensommeren godt må være mere knald på farverne, og da sniger den gule farve sig ind.

  Hilsen Elna

  • Carina den 2 september, 2021 kl 17:27

   Ja det är stor skillnad på vårens gula lökar och sensommarens stunsiga gula nyanser. I lagom mängd är den fin tänker jag och visst är det mycket mer snuns i de flesta färger nu mot på våren.

   Ha det gott! Carina

 8. Anita den 31 augusti, 2021 kl 09:02

  Även om den mer milda gula nyansen är min favorit så blir jag varje år glad när de starkt gula rudbeckiorna börjar blomma i rabatten. Bilden med mormorsväxterna är fin … där ser man verkligen hur färgerna harmonierar. Verkligt vackra blad på Ligularian. Många gånger är det ju bladen som man köper växter för och får ”blommorna på köpet”.
  Hoppas nu du fick fina dagar i Dalsland och kunde koppla av och ha det skönt. Här skiner solen idag och jag hoppas den gör det hos dig också. Att vi får en fin höst.

  Kram Anita

  • Carina den 2 september, 2021 kl 17:29

   Jag tycker också om de milda gula men det är som att de har var sin tid i trädgården. Bladen är numera jätteviktiga. För längesen i trädgårdsplanerandets begynnelse för mig – då skulle allt blomma länge, länge… Och det är ju näst intill en utopi eller de som blommar riktigt länge var jag inte så intresserad av. Men då blev bladen viktiga 🙂

   Vi hade jättefint väder på söndan när vi plockade bär. Och sammanlagt blev det 25 liter lingon till mamma. Blåbär var för sent. Och det tänker jag räcker mer än väl. Ja vädret har varit väldigt fint den här veckan.

   Kram, Carina

 9. Anni den 31 augusti, 2021 kl 11:13

  Jag tillhör de många som inte vill ha starkt gula blommor i min trädgård – MEN tycker samtidigt att det är en bra färg på sensommaren och hösten. För hur rätt känns t ex rosa då?
  Hoppas det löser sig med Trädgårdsfägring, ska in och kolla där nu. Hoppas verkligen att det också löser sig med tekniken och bilderna för dig!
  Kramar!

  • Carina den 2 september, 2021 kl 17:32

   Det var nog så den starka gula smög in – den är fin på sensommaren. Det och så växtgåvorna då 🙂 Fick en offert för bilderna igår men det var löjlight mycket pengar. 40% av en ny superspecad stationär dator. Så jag tar hem diskarna så får vi se om vi kan lösa det själva. Hittade en programvara som jag tänkte testa.

   Kram, Carina

 10. Ingeborg Hald den 31 augusti, 2021 kl 15:10

  Gult er en glad farge, og er fin sammen med det meste. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

 11. Carina den 2 september, 2021 kl 17:32

  Ja visst blir jag glad av den 🙂

  Tack detsamma! Carina

 12. Anne den 8 september, 2021 kl 10:16

  Hei Carina! Dette er fargene til van Gogh. De er jeg så glad i. Jeg er en som ellsker gult og særlig sammen med fiolett/lilla som er komplementærfargen. Ha det godt! Anne

  • Carina den 10 september, 2021 kl 08:43

   Hej Anne!

   Det har jag inte tänkt på men så är det ju. Och roligt att vi är flera som tycker om gult och tillsammans med andra komplementfärger. Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.