Tomatskörden blir rejäl

Tomaterna mognar på snabbt nu

 

Tomatskörden - tomaterna blir många, mångaPrecis som vanligt lyckades jag så alldeles för många tomatsorter och eftersom jag sen sår 4 frön av varje bara utifall att något inte gror så… Tomater gror nästan alltid till 100% by the way …så hade jag ett drygt 90-tal att plantera i våras.

En del sattes i mammas växthus. En hel del planterade min dotter i odlingslådan jag tänkt för bönor och ärter. Resten tog jag själv hand om på mitt gamla vanliga sätt. Stor murarbalja och ungefär 6 plantor per balja. Nyheten för i år var att jag ville göra dem mobila. Har hört prat om att väggen de står vid ska renoveras och målas. 2 böjliga elrör och ett buntband löste det problemet. De här korsvis nerkörda elrören hopdragna med ett bundband i krysset upptill bär upp 6 plantor med mängder av klasar. Det fungerar fantastiskt bra nu när jag får säga det själv 🙂

Tomatskörden blir mestadels till kryddig röra

Igår kväll delade jag ner och torkade ca 5 kg. Passade på att dela ner tomaterna för att kunna torka dem i ugnen medan klyftpotatisen blev klar.

Torkar de så de börjar skrumpna och vätskan på plåten torkat upp. Sen tar jag ut och häller ner röran i en bunke och sen mixar jag den med skal och allt till en slät röra. Testade att krydda med lite örtsalt innan torkningen. Och efter en hel del basilika i den mixade röran. Jag kör på varmluft och eftersom det var så mycket tomater ökade jag temperaturen till runt 100 grader.

Röran fryser jag ett par deciliteter av i burkar och påsar. Sen får röran ersätta de vanliga, tråkiga tomaterna på tetra eller konservburk. De här får en avrundad god sötma som balanserar syran väldigt bra.


Ska testa ett ketchuprecept så småningom också 🙂 Ha det gott!

27 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 26 augusti, 2017 kl 13:39

  Du verden så flott tomatavling du har fått! Du er jo god til å få konservert de, jeg bare drukner i tomater 😉

  Jeg har også plantet 6 stk.i hver murerbalje, men det er jo ikke helt idéelt. De drikker vann som bare det, og en skal ikke glemme de lenge bort før de henger slapt ned.

  God helg, Carina! 🙂

  Klem, Marit

 2. Susie på Stjärnarve... den 27 augusti, 2017 kl 06:38

  Oj vad mycket tomater det fått! Själv hade jag 3 srora murbaljor. I 2 av dom hade jag tre tomatplantor, i en hade jag 6 – men några mängder av tomater har jag inte fått. Den med 3 tomatplantor av sorten Bumble Bee fick massor av bladlöss redan tidigt vilket gjort att jag kämpat mot löss hela säsongen. Tror att det blev ”hela” 10 pyttesmå tomater totalt innan lådan åkte ut ur växthuset innan vår semester.
  Dom andra, en vanlig engelsk körsbärstomat och den där ännu vanligare svarta, bär frukt hela tiden men jag äter upp dom innan dom hinner mogna! Däremot har vi som vanligt vansinnigt mycket med vindruvor…..
  KRAM
  Susie

 3. Marika den 27 augusti, 2017 kl 08:19

  Hej Carina!
  Det kan man kalla tomatskörd, kanske skall jag samplantera dem i större krukor till nästa år. Trots växthus och omsorg blir det inte någon stor skörd. De som står utanför växthuset verkar trivas bättre, men de har inte mognat ännu. Brukar också så alldeles för många, och får dessutom plantor av dottern, men det är kul att prova nya sorter.
  Ha en fin söndag /Marika

 4. Helene; Trädgård i Torslanda den 27 augusti, 2017 kl 16:26

  Grattis till tomatskörden. Det har varit olika bra i år beroende på var man bor, har jag förstått. Solen har inte visat sig tillräcklig. Lätt att så för många och det har jag också gjort under många år men i år och förra året köpte jag de plantor jag behöver.
  //Helene

  • Carina den 9 september, 2017 kl 10:19

   Tänker det viktigaste är att lyssna till sig själv… Vad vill jag i år? Just nu är jag jättetrött på sådder, omskolning, plantor för nästa år mm. Det är nog dags för lite trädgårdspaus så lusten återkommer 🙂

   Carina

 5. Inger den 27 augusti, 2017 kl 18:42

  Fantastiskt med så mycket egna tomater, vilken rikedom att använda under vintern.
  Kram

  • Carina den 9 september, 2017 kl 10:18

   Precis… den kommer till god användning 🙂

   Kram, Carina

 6. martaronyai den 27 augusti, 2017 kl 21:21

  Det ser riktigt härligt ut!

  • Carina den 9 september, 2017 kl 10:17

   Det är väldigt gott 🙂

 7. Karsten F den 28 augusti, 2017 kl 12:05

  Hej Carina

  Nu fick jag lust til tomater…
  Grattis til skörden!

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 9 september, 2017 kl 10:17

   Tack! Egna tomater smakar lika magiskt som tomater man äter i sydliga Europa 🙂 Och variationen är oändlig.

   Veckan… det har regnat på både bredden och tvären 🙂

 8. Anja den 29 augusti, 2017 kl 08:59

  ja, det är härliga tider nu. Tomaterna börjar mogna även hos undertecknad och första omgången har hamnat i ugnen för torkning.
  Jag räknar kallt med att få skörda även en massa gröna tomater i mitten av oktober. De kommer att hamna i en papperspåse, mörkt och svalt. Där mognar de i lagom takt. Vi brukar ha färska tomater fram till jul.
  Din tomatröra låter också väldigt god. Måste nog prova .-)

  Ha det super!
  /Anja

  • Carina den 9 september, 2017 kl 10:15

   Vilket bra tips! För att alla kommer hinna mogna är helt uteslutet. Just nu börjar rötan breda ut sig. Det regnar för mycket och torkar upp för lite.

   Tack detsamma! Carina

 9. Rost och rädisor den 31 augusti, 2017 kl 06:59

  Ja, det är underbart med tomater. Ett tag kändes det som om de var lite segt för dem att mogna i år, men sen blev det fullt upp. Jag blir glad bara av att se din härliga färggranna skörd!
  Allt gott och kram
  /Anette

  • Carina den 9 september, 2017 kl 10:14

   Det håller jag med om… jag väntade länge på den första lilla tomaten. En sort som jag upptäckt i år är urseg med att mogna men vansinnigt god.

   Kram, Carina

 10. Luna Ek den 1 september, 2017 kl 18:51

  Härligt! Men så bra har inte tomatåret varit här p g a mycket regn och lite sol och sönderblåsta gasrutor framför. Förra året däremot hade jag enorma mängder på mina 5 plantor på friland. Ska dock inte klaga för jag tar in mycket tomater för dagligt bruk varje dag ändå. Blir dock lite sugen på att ha så det räcker för tomatröror att spara till vintern. Är dock glad för det lilla, mina tomater är jättesöta p g a bikarbonat jag strör på jorden.
  kram Luna

  • Carina den 9 september, 2017 kl 10:13

   Bikarbonat… Det lät spännande och nästa år får jag komma ihåg att pröva det. Överdrivet varmt har det inte varit men väldigt torrt. Plantorna står i murarbaljor så det är ändå ganska lätt att ge de en rejäl rotblöta. Jag är nöjd med tanke på att de står öppet utan skydd.

   Kram, Carina

 11. Laila den 4 september, 2017 kl 07:41

  Drygt 90 plantor – herregud! Har fullt sjå att ta hand om det som mina 20 plantor ger…
  Här blir det dels långsamrostade halvor som jag fryser in, dels en chutney med syrliga äpplen, lök, chili, vitvinsvinäger, muskovadosocker och lite kryddpeppar, vansinnigt gott som det är och suveränt som bas i grytor och soppor i vinter!
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 9 september, 2017 kl 10:12

   Chutney lät väldigt gott! Ska kolla på din blogg och se om du har ett recept. Annars får det bli experimenterande 🙂 90 plantor var aldrig meningen 🙂

   Kram, Carina

 12. Merja den 4 september, 2017 kl 08:52

  Ser både fint och gott ut med alla olika sorters tomater! Här blev det väldigt dåligt. Stora gröna plantor, men lite frukt. Hoppas på nästa år då jag kan börja tidigt i växthuset. Skam den som ger sig;)
  Ha det gott!

  • Carina den 9 september, 2017 kl 10:10

   Har faktiskt tänkt på att mina satt väldigt mycket frukt trots att de stått ute och att det inte varit överdrivet varmt. Precis! Ger man sig i förväg kan det ALDRIG bli något 😉

   Tack detsamma! Carina

 13. Laila den 4 september, 2017 kl 11:21

  Vill bara säga att jag länkat till din blogg från min med tack för fina plantor!

  • Carina den 9 september, 2017 kl 10:09

   Vad kul att de blev fina 🙂 Måste vara skogsastern du menar 🙂

 14. Anna-Karin Rickardsson den 8 september, 2017 kl 10:50

  Hej Carina! Vilken härlig syn med alla tomater i olika färg, storlek och form. Vackert! Och gott! Tomat på burk är inte kul men får funka hos mig ändå. Odlar inte så mycket tomater och alla brukar snabbt ätas upp färska allteftersom de mognar fram. Tänkte bygga växthus nästa år och hoppas då på att det ska växa så det knakar, som hos dig. 🙂
  Kram Anna-Karin

  • Carina den 9 september, 2017 kl 10:08

   Växthus hjälper oerhört särskilt när det som nu regnar mycket på växtkusten. Men det vet man aldrig. Förra året plockade jag tomater ute en bit in i oktober. Har hittat en ny favorit i år… ’Green Zebra’

   Kram, Carina

   • Anna-Karin Rickardsson den 11 september, 2017 kl 16:29

    Sorten ’Green Zebra’ låter spännande. Gissar att den är grön. Får googla.

    • Carina den 12 september, 2017 kl 15:31

     Mmm.. den är grön. Har en lite kryddig smak med liten sälta upplever jag 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.