Hostablommor, hostablomning varför är den så hatad

Hostablommor, hostablomning varför är den så hatad

Hostablommor lika eleganta som liljor

 

Det är bara formatet hos hostablommor som skiljer. Hostablomningen älskas lika mycket av humlor och andra insekter som andra sensommarblommare. Och så är de vackra. Punkt.

Hostablomning - Hosta sieboldiana 'Elegans'En äkta vitblommande Hosta sieboldiana ’Elegans’ som en liten, vit miniatyrlilja

Hosta 'Goodness Gracious' flowerRent vita hostablommor lagom strödda kring stängeln så att hela stjälken ger ett luftigt intryck…

Hosta 'Cherry Berry'Vacker kontrast mot den gröna irisruggen, tänk om jag hade klippt bort de överblommade irisstänglarna också

 

Hostablomning Hosta 'Snowflakes' blomningNej jag gillar inte alla

Det ska vara hostor som ger långa, slanka stänglar med blomkalkarna lagom utspridda. Kompakta, breda, täta blomstänglar är jag inte så förtjust i. Oavsett så har jag så många hostor att jag har inte tid att klippa bort. Dessutom är jag väldigt rädd för hostavirus, HVX, att jag helst låter bli att både gräva och klippa i onödan. Det skulle kännas som en mindre katastrof att behöva gräva upp och destruera. På etablerade hostor är det en lösning att bara vika ner det överblommade under bladverket.

 

Doftande hostablommor

Det finns några stycken som dessutom doftar. ’Snowflakes’ har vackra äpplegröna blad och krispiga, rent vita, doftande blommor, bild till höger. Blomstänglarna är långa och slanka med lagom strödda blommor. Den blommar i ett svalt och skuggigt läge hos mig. Hosta plantaginea och namnsorter av den brukar också få vita och doftande blommor men behöver ett rejält varmt läge för att blomma hos mig i zon 2-3.

Hosta 'Mama Mia' blomning

 

Kanske tänker du annorlunda om hostablomning nu 😉31 thoughts on “Hostablommor, hostablomning varför är den så hatad”

 • Hej Carina!

  Hyggelig å høre fra deg, for det har vært så stille fra deg i det siste 🙂

  Veldig fine de du viser! Jeg liker godt hostablomster og spesielt de mørk lilka og hvite. Men jeg har et ankepunkt mot de, og det er at hvis en ikke klipper de av hurtig, så blir bladene så grisete.
  Så noen ganger klipper jeg de av for å unngå det 😉

  Klem, Marit

  • Mmmm för många utflykter för tätt 🙂 Trevligt men tröttande. Ska titta efter hur det ser ut på bladen – det har jag blundat för tror jag. Men sen står alla med annat så det blir mycket skräp på ändå både på bladen och runt omkring.

   Kram, Carina

 • Jag tycker att vissa hostablommor är söta, och de får vara kvar. Men andra är lite trista och de klipper jag bort.
  Eller ja nu har jag ju bara en kvar som jag har på balkongen:).
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Förstår vad du menar 🙂 Har också några där jag tycker blomningen är sådär men jag glömmer alltid bort att klippa. En på balkongen är mera lagom att pyssla om.

   Kram, Carina

  • Härligt 🙂 Doft ger ju ytterligare en dimension till en vacker växt. Gissar att ert klimat är lite snällare och ger rikare blomning.

   Kram, Carina

 • Har aldrig klippt bort några blommor från hostorna även om jag fått itutat i mig att man odlar hostor för bladens skull. Nu ska jag banne mig titta närmare på blommorna.
  Kram

  • Inte jag heller… Mest för att jag aldrig haft tid. Men när jag läste om trädgårdsmänniskor som alltid gjorde det så började jag titta på blommorna och kom på att många var väldigt fina 🙂

   Kram, Carina

 • Jag har inget emot blommorna heller även om det kan bli väl mycket av det goda samtidigt när man har massor av hostor – och det har jag. Har också noterat samma sak som du, blommorna är omtyckta av insekterna. Och i går planterade jag fyra H. `Stained Glass` som stått i krukor sedan delning i fjol höstas och just denna sort har en doftande blomma. Det som kanske är negativt är att vissnade blommor samlas på bladen och ger fula fläckar.

  Kram!

  • ’Stained Glass’ har jag tittat efter sen jag såg bilder av den på American Hosta Society. Visste inte att den doftade också 🙂 Gula fläckar på bladen har jag inte tänkt på men jag får ta och kika nu i veckan. Jag har aldrig gjort några rena hostabäddar utan har de insprängda mellan annat då tänker jag inte så mycket på blomningen.

   Kram, Carina

 • Hej Carina

  Ja, fokus hos många förädlare har gått från bladen till blommorna. Även de stora Hosta leverantörer har börjad beskriva blomman.
  Och det är en välkommen utveckling.

  Fina exemplar du visar:)

  Ha en trevlig dag

  • Oj, det var riktigt kul att höra 🙂 Har inte tänkt på tidigare hur populära blommorna är bland insekter men det är ytterligare ett plus.

   Ha det gott! Carina

 • Hej Carina!
  Har alldeles nyligen skaffat mig de första hostorna, och snabbt blev det fler. Har dock inte kommit på tanken att klippa bort blommorna, tycker de är riktigt fina.
  Ha det gott /Marika

  • Roligt! Ja de är lätt beroendeframkallande 😉 Enda haken är att sniglarna gillar dem men förutom det så är det bara plus för tacksamma, vackra och tåliga växter.

   Tack detsamma! Carina

 • Tack för fina kommentaren!
  Kluven till hostablomning. Jag har en namnlös, ärvd hosta som jag gillar blomningen på precis i början sen när de första klockorna börjar vissna åker alla bort.
  Virus låter otäckt. Hur yttrar det sig? Såg du några virus här?
  Mycket vackert fotat!
  /Anette

  • Tack! Det finns så många och alla är långt ifrån fina. Nej jag tänkte inte på något virus hos dina hostor. Viruset är läskigt. Trodde jag hade/har en som har det, en ’Sum and Substance’ en av de vanligaste smittade sorterna. Funderar på hur många gånger jag satt spaden i den och sen ev, kanske någon annan…

   Kram, Carina

 • Tycker det låter konstigt att man inte gillar Hosta-blommor!? Dom är ju lika vackra – eller vackrare – än en del vanliga perenner. Däremot är det inte många växter som har vackra överblommade torra blommor så då åker dom bort. Och det gäller alla perenner och lökar…..förutom en del Allium som kan ha exceptionellt vackra bollar och då får stå lite längre!
  KRAM
  Susie

  • Javisst är det 🙂 Tänker att det mesta överblommade behöver putsas. Alliumen tar jag alltid för jag är så trött på spridningsglädjen.

   Ha det gott! Carina

  • Visst är det så men det gäller ju alla perenner tänker jag. Fast en del har väldigt fina frukter ’Cherry Berry’ till exempel.

   Carina

 • Hei. Her var det mange fine hosta!
  Hos meg avhenger det litt om blomstringen passer inn i bedet forøvrig. Mine bed er langt fra perfekte , så de fleste får blomstre i fred. Men enkelte steder gir blomsten et litt rotete intrykk. Da fjerner jeg dem 😉
  Ha en fortsatt riktig fin dag

  • Hej och välkommen hit!

   Låter som en bra strategi. Jag har aldrig haft tid att klippa bort och så kom jag på att de egentligen är väldigt vackra i de flesta fall.

   Tack detsamma! Carina

 • Hej Carina!
  Men, vad är det du säger? Att inte klippa hostablommor för att du är rädd för det där hemska viruset??? Har aldrig hört, faktiskt. Men, hade det där fruktade viruset på en av mina för tre-fyra år sedan. Som tur var, växte den långt ifrån resten av hostorna. Vad är det som är så riskabelt med att klippa bort blommorna? Är det saxen som för viruset vidare, innan man ens ser symptomen?
  Jag har blivit mer förtjust i Hosta på senare år. Gillar även blomningen, men! Ve och fasa! Jag har klippt bort vissnande blomstjälkar!

  Ha det gott och tack för ett ”matnyttigt” inlägg!
  /Anja

  • Det är inte därför från början, jag gillar blomningen. Men, tyvärr så är viruset såpass allvarligt att varje klipp eller grävning bland hostor egentligen gör att man ska sanera verktygen. Det kan vara virusbärande hostor som ännu inte visat några tecken och det sprider sig lätt. Jag köper bara hostor från handlare som jobbar aktivt med att förebygga viruset.

   Ha det gott! Carina

 • Hej!

  Så intressant. Jag hade inte en aning om att hostor var humlemagneter. Jag tillhör skaran som har avskytt hostor, men förra sommaren köpte jag min första. Funderar på om jag inte ska ha en till så småningom 😉

  Vad är hostavirus? Är det någonting som ”bara” sprider sig mellan hostor?

  Trist att du inte har haft någon tur med gurkor i år. Själv måste jag komma ihåg att gödsla mina så snart som möjligt. Som vanligt har det tyvärr blivit dåligt med den varan i sommar. Fast jag har nog bättrat mig lite när det gäller krukor och amplar … alla steg i rätt riktig är ju bra.

  Ha en fin dag!
  Solsken
  //Linda

  • Egentligen har vi väl gurkor så det räcker men sorterna jag ville ha grodde aldrig.

   Hostavirus är ett otäckt litet virus som sprider sig lätt mellan hostor när man skadar vävnaden, gräver och klipper. En del namnsorter är mer drabbade än andra. Jag köper numera bara från odlare som har koll och testar sina hostor.

   Kram, Carina

 • Jag tycker om hostornas blommor, hos oss får de vara kvar (men överblommade stänglar rycker jag bort).
  Jag såg en helt fantastisk hosta i Frankrike. Stora vita blommor som doftade helt ljuvligt. Inte en aning om vad det är för sort, men jag ska försöka få reda på det. De blommorna vill jag verkligen ha.
  Kram Kristina

  • Önskar jag hade tid men tyvärr det blir en hel del överblommade stänglar kvar. Du såg antagligen en H plantaginea eller en namnsort av den. Det är den som ger doftande blommor eller anlag. Hinner oftast inte blomma häruppe i norden mer än riktigt gynnsamma höstar.

   Kram, Carina

 • Gillar också blommorna, särskilt om de är långa och slanka som du skriver (och gärna vita) . De kan vissna lite fult ibland men det gör ju många blommor. Har inte vetat vilka som doftar men nu fick jag ju en fint tips. Det är verkligen en bonus.
  //Helene

  • Precis så är det ju… inga vissnande blommor är särskilt vackra 🙂 Tror H plantaginea är inblandad i alla som doftar. Snowflakes’ är en jättesöt hosta 🙂

   Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.