Vision 2016 – en genomtänkt historia

I spåkulan…

 

Rhododendron quinquefoliumHöll flera kurser innan jul och även den här gången pratat om visioner och vad det är. Beskrivit det som ett riktigt strechmål, snudd på ouppnåeligt och med en lite längre, ca 10 år,  tidshorisont. Att visionen behövs för att vi ska sträva åt samma håll och för att skapa  en ram för det vi ska ta itu med för att ta oss till visionen. Nu är mitt mål för 2016 inte en vision i den meningen. Men trots det får jag se det som en personlig vision  2016. Att drömma om ’det’ känns som det blir för flummigt, okonkret och drömmen kanske man, jag inte ens jobbar på att uppfylla. Visionen däremot…

’Det’ är naturligtvis en ny trädgård, strunt i huset men en trädgård med rätt läge. En kollega sa att jag skulle skriva plus- och minuslista. Den är redan skriven i huvudet. Men du måste skriva ner den på papper… Det går inte, det är för många variabler jag joddlar med i tankarna. Att hitta och köpa marken under nästa år, vision 2016 vore bra. Då kan jag börja tänka ut Villa Linds trädgård 2026. Aj, det kändes konstigt att skriva 2026 det är ju en hel evighet dit. En evighet som gissningsvis kommer gå rätt fort. Och tänk, då är jag nästan ålderspensionär. Undrar hur livet kommer te sig då???!?!?!

När jag letar idag är minimigränsen på tomt satt till 1.000 m2, huset ska helst vara 1-plan och marken lagom kuperad. Jag ska ju orka dra skottkärrorna själv även om 10 och 20 år. Nu tänker jag gångar i rullatorbredd man kanske till och med ska ta höjd för två i bredd. Vet precis hur det ska vara på platsen men kan inte riktigt bestämma mig för var i västra Sverige platsen ska vara. Det är ju lite av ett grundproblem. Men jag har lärt mig att tiden löser det mesta och under tiden kikar jag på hus, tomter, små lägenheter och fritidshus. För på något sätt ska det nog gå att pussla ihop till en bra helhet. Det blir så när kraven är många.

När vänner pratar om hur man kan ha en lägenhet och en koloniträdgård så tänker jag på alla mina växter inklusive nyinköpta träd, frösådder och annat och ler inombords. Visst kan man det säger jag….

Den mentala listan innehåller stort plus för lagom höjdskillnader. Dubbelplus för uppvuxna ekar eller möjligtvis tallar. Jag vet ju väl vilka träd som är bra så kallade överståndare i en lund. De som ska skydda och sila solljuset till en lagom mängd för små rhododendron som den lilla fembladsazalean. Naturligt vattenflöde, läs bäck, skulle göra mina ormbunkar underbart glada. Undrar om mina frösådda wilsonmagnolior hinner bli riktigt stora på 10 år? Större i vart fall..

Gamla bilder får illustrera. Datorn vill inte starta skärmen och är därför incheckad för hälsokontroll och omvårdnad. Förhoppningsvis byter de moderkortet. Då passade jag på att lämna in kameran också. Den behöver en ny USB ingång och då behöver moderkortet bytas även där. Förhoppningsvis kommer båda tillbaka pigga och fräscha. På ett sätt skönt med en påtvingad fotoledighet från inlämningsuppgifter och annat.

 

Sockan - Hosta 'Paradigm'Bland ormbunkar och träd ska det växa hostor, många hostor. Punkt! Empress Wu har jag haft på önskelistan länge. Men jag har fler stora på samma lista. Egentligen är det nog en svensk djungel jag strävar efter. Eller så är det att de små tarvar mer tillsyn för att inte massakreras av sniglar och annat. En liten bild på en stor hosta, Paradigm är en av jättarna. Hostan nedan är okänd men väldigt lik ’Minuteman’. Innan hostorna kommer upp blommar sippor och hundtänder bland Cardamine och mycket annat. Tycker du om lundmiljön är Beth Chattos bok en av flera jag kan rekommendera. Den är så bra att den fått vara med i lundsammanhang tidigare fast då var det just en dröm. Idag kan jag tänka att drömmen är på väg att realiseras och jag har en ny dröm – det vore kul att se Beth Chattos trädgård IRL. Nu är för övrigt en bra tid att fundera på och beställa hosta. Jag kan rekommendera, nej jag är inte sponsrad, Fransen hostas dels har kvaliteten varit väldigt bra, dels så kan jag specificera när jag vill ha leveransen. Det sista är extra bra när man som vi kan få en lång och utdragen vinter. Senast jag beställde delade jag vissa sorter redan vid leveransen vilket väl kan tyckas lite tufft.  Alla krukades för att få en chans att komma igång ordentligt innan jag satte ut dem i rabatten. Annars är Hostor tuffa och oftast rätt snabbväxande.


20150616_0086_Hosta

 

Jag vill passa på och tacka för alla besök och härliga kommentarer. Det är väldigt stimulerande och känns faktiskt väldigt stort att någon, just DU  hittat hit och i många fall stannat kvar för att följa. Det är i mötet som tankar stimuleras.

Andras tankar och idéer för trädgårdsåret 2016 kan du läsa om hos ’Bland rosor och bladlöss’ på länken nedan.

Önskar dig en härlig fortsättning på det nya trädgårdsåret! 

22 Kommentarer

 1. Anita den 8 januari, 2016 kl 09:07

  Det är så spännande att följa dina tankar om din nya trädgård, förstår så väl att huset kommer i andra hand 😉 Det där med koloniträdgård … nja … jag kan nog inte tänka mig det. Inte för att jag har så stor trädgård nu men att, när jag vill, bara kunna öppna dörrarna ut till trädgården och gå ut, vilken tid på dygnet och året det än är. Det är livskvalitet för mig.

  Det är besvärligt när tekniken strejkar, hoppas att byte av moderkort i enheterna gör susen. Kamera har man ju oftast ändå, i mobilen t.ex. Så man klarar sig ju om det är något viktigt man vill dokumentera.

  Hosta har blivit en av mina stora favoriter. Men 2015 var ett snigelår och då var det inte roligt. Jag plockade mördarsniglar från hostorna. Vissa morgnar när jag kom ut kunde det sitta upp till 20 st på en planta. Men det var extremt. Nu välkomnar jag vinterkylan vi haft och hoppas att snigelbeståndet ska minska.

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

  • Carina den 8 januari, 2016 kl 14:14

   Japp, jag är likadan. Det är rätt ut utan planering som gäller. Antingen det är med en kopp kaffe, trädgårdsgrejer eller ett glas vin. Och jag är också glad för kylan av precis samma skäl. Kan riktigt gnugga händerna och hoppas att de fryser de små eländena.

   Jag skrev det här direkt efter förra blommig fredag, missade att läsa datumet. Så datorn är fixad i slutändan var det nätaggregatet. Kameran likaså men där blev det nytt moderkort för mängder av pengar 🙁 Men nu funkar allt som det ska.

   Kram, Carina

 2. laila den 8 januari, 2016 kl 09:46

  Vilken härlig dröm – en svensk djungel på ny tomt! Kanske du kan bygga en häftig trädkoja att bo i i den där eken också!
  Blir nyfiken på ”fembladsazalean”. Har du skrivit om den någonstans på bloggen?
  Önskar dig en skön helg!/Laila

  • Carina den 8 januari, 2016 kl 14:07

   Mmm… visionen om trädkojan har jag efter att jag läste om en ’grotta’ man byggt i en stor ask… Nej jag har inte skrivit om fembladsazalean här förut. Den är ny hos mig och jag hade glömt bort att den fanns tills jag såg den hos en trädgårdsbekant. Till min lycka hittade jag en på en specialplantskola i somras. Men jag kan leta fram min kopia av en fantastisk bok om rhododendron och se vad den skriver.

   Tack detsamma! Carina

 3. Britt den 8 januari, 2016 kl 09:51

  Det var att sia långt fram. Fast innan en gris hinner blinka, är man där. Jag har inte så långtgående planer, men visst är det kul att spåna.Det är ingen liten balkonglåda du tänkt dig. / Britt

  • Carina den 8 januari, 2016 kl 14:08

   Haha… nej, jag är nog mer för och känd för att starta och genomföra stora projekt. Ibland kan jag önska det var annorlunda men det är liksom en drift. Jag har svårt att se begränsningar och problem. De blir utmaningar och möjligheter.

   Carina

 4. Sabelhagens olivlund den 8 januari, 2016 kl 10:27

  Underbar läsning du bjuder på. Lycka till med dina planer.
  Nej jag har inte planterat tre austinrosor ihop. Jag har velat ha för många sorter och då tyckt att det blir för dyrt att köpa tre av varje. Men det vore nog smart att ha gjort det, i alla fall av några sorter som är kinkiga. Jag har resonerat som så att när jag väljer att köpa rosor nu framöver så fåret bli av de austin jag redan har, så på så sätt får jag i alla fall två i grupp:) Men helt klart är ju att det blir ett maffigare intryck av tre i grupp. Och hästgödsel! mina rosor har aldrig blommat så bra som den våren de fick hästgödsel.
  Kram Maria

  • Carina den 8 januari, 2016 kl 14:11

   Tack Maria! Hästgödsel… det ska det kärras ut till våren. Högen ligger och bara väntar på att köras både hit och dit. Kan hålla med dig om priset. De flesta jag har är höstreafynd och då är priset trevligare..

   Kram, Carina

 5. Katarina/En grön sida den 8 januari, 2016 kl 12:06

  Att leta en ny plats, fundera på vad som är viktigt, söka och – så småningom – finna, för det kommer du ju att göra. Ja, och du börjar ju inte om, utan snarare fortsätter, eller hur? Det blir bra det här! Nu ska ”bara” Platsen hittas, för den ligger ju där, det är bara du som ska veta om det. Det blir fint med lund, en svensk djungel underbart. Så vackra bilder du bjuder, variationerna i ormbunkarnas och hostornas bladverk är fantastiskt och väcker habegär.
  Det där med lägenhet o koloni som lösning passar en del, säkert många. Inte mig. Jag behöver bo med trädgård, huset är egentligen sekundärt, men naturligtvis bra att ha en sådan här kall och snöig vinterdag som denna =oP
  kram
  /Katarina

  • Carina den 8 januari, 2016 kl 14:17

   Onekligen är huset bra här och nu 🙂 Jag känner som du där – helst vill jag gå rätt ut utan att planera för att ta mig dit först. Fast ibland känns det lite jobbigt att ta sig in till ’stan’ också. Konstigt… hur man sen gör sitter rumpan kvar där bak 🙂

   Övertygad om att platsen kommer finna mig, tror faktiskt det är så det blir. Kanske senare än förr men vad gör det bara det blir rätt.

   Kram, Carina

 6. Gunilla den 9 januari, 2016 kl 09:12

  Oj vilka härliga visioner.
  En riktig lund skulle jag vilja ha också.

  Jag har rätt så många hostor bland annat Empress Wu och Blue Wu de har vuxit riktigtbra men det tar nog ett par år innan de når riktigt full storlek.. Jag köpte de från Franzens också.

  Önskar dig en riktigt fin helg. Här har vi minus 20 idag ingen blåst så det blir nog en lång promenad.

  • Carina den 9 januari, 2016 kl 09:35

   Tack Gunilla! Roligt att du redan har dem men som du säger behöver de nog några år. Jag ska också ge mig ut. Har precis fått veta att jag får en fri eftermiddag. Fast jag har nog inte alls så många minusgrader som du 🙂

   Carina

 7. Millas Trädgård den 9 januari, 2016 kl 14:34

  Jag säger till dig Carina som en klok väninna brukar säga till mig: Det kommer till dig!
  Kram Milla

  • Carina den 9 januari, 2016 kl 15:27

   Mmm.. en klok väninna tänker jag. För det mesta tänker jag så – det är ju ändå så det brukar bli – det kommer till mig 🙂 Bara tråkigt med is i magen ibland men för det mesta fungerar det alldeles utmärkt.

   Kram, Carina

 8. Annas trädgård den 9 januari, 2016 kl 16:46

  Med öppna ögon och mod att våga utan att veta om allt är som man tänkt kan man helt plötsligt bli med en helt perfekt bit mark – så var det för oss! Nu 10 år senare kan jag inte tänka mig ett liv utan denna plats! Lycka till!

  • Carina den 10 januari, 2016 kl 17:30

   Tack Anna! Visst är det så att det öppna sinnelaget är viktigt i de här sammanhangen. /Carina

 9. Inger den 9 januari, 2016 kl 18:15

  Att söka en ny trädgård och bostad låter ju hur spännande som helst. Vilken dröm. Kan avslöja att jag närmar mig pensionen, och det känns inget särskilt utan precis som vanligt. Beth Chattos bok har jag också, längesen jag tittade i den, tack för tipset.
  Kram

  • Carina den 10 januari, 2016 kl 17:31

   Det är spännande, fast ibland önskar jag det gick fortare. Visningar och framförallt all tid det tar är rätt tråkigt. Men det går upp och ner. Fast bra – det kommer det bli.

   Carina

 10. Sanda Cottage den 9 januari, 2016 kl 18:21

  Oj! Vilken grej! Att leta nytt boende! Jag skulle för allt i världen inte vilja flytta om jag inte vore tvungen. Men om jag skulle så skulle jag tänka som du. Dock inte lägenhet. Aldrig nånsin mer. Inte förrän jag är o-kapabel att ta hand om mig själv men jag hoppas på att få fira nyår 2026 innan dess 😀

  Kram

  • Carina den 10 januari, 2016 kl 17:33

   Ja den förhoppningen delar jag också plus en räcka nyårsaftnar till i fullt kapabelt skick 🙂 Tror faktiskt att åkerfräken hade en del i att knäcka intresset för förra tomten. Men allra mest en längtan efter större tomt OCH mindre enplanshus. Den som lever får se 🙂

   Kram, Carina

 11. Gunilla Esbjörnsson den 10 januari, 2016 kl 19:26

  Härligt skrivet om drömmar och visioner. Låter spännande med något helt nytt. Själv skulle jag nog har oerhört svårt att släppa det gamla. Underbara bilder, man får onekligen lite djungelkänsla!
  Ha en fin kväll!
  Kram Gunilla

 12. Kristinas oas den 11 januari, 2016 kl 12:37

  Härliga drömmar och funderingar och planer du har. Hoppas jakten på hus och/eller tomt faller på plats och du får starta din nya trädgård. Följer med spänning fortsättningen på din resa. 🙂
  Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.