Rhododendron balfourianum

Spöken och vårtecken – både goda och onda

Spöken och juteväv

Älvor som dansar lär ju vara dimmsjok som rör sig på grund av luftlagrens temperatur även om jag gillar den icke vetenskapliga versionen bättre. Undrar hur min säckodling ter sig en dimmig kväll med fullmåne??!? Säkert rätt spöklik.

Spöken och juteväv - Vintertäckning av rhododendron

Skydden runt magnoliorna går runt stammarna medan rhododendronbuskarna fått skydd åt öst, syd, och västlig sol. Vindriktningen är västlig 90% av tiden och där är väven fäst med pinnar i jorden. Har haft en känsla att det här kan bli en besvärlig säsong… Och även om vi inte haft jättekallt, runt -10 som mest så har temperaturen åkt jojo upp och ner. Hoppas de uppskattar min omsorg – den har aldrig varit så stor någon gång förr.

Vintertäckning av rhododendron

Juteväv som hålls fast av pinnar trädda genom och ner i jorden, fästa med snören i stammar eller vad jag hittat.

 

Vintergrönt

Gillar de gröna inslagen från rhododendron och buxbom. Det ger lite variation. Granriset gör det också lite roligare att se på.

Som spöken är också ett genomgående vårtecken jag redan hittat. Inga synliga spöken bara spåren av dem. Helt osynliga så här års. Alla vårtecken jag fotade visade sig vara två-i-ett. Knopp + snigeltugg, salladen var likadan. Än så länge är de så ytte-pytte-små att jag inte ens ser dem.

Crocus Våradonis, Adonis amurensisCyclamen coum 'Pewter Leaf'Cyclamen verkar de inte gilla som mat… Men de biter av blad och knoppar och drar vidare…

Helleborus x orientalis 'Red'
Njuter av knopparna nu… Den här är alltid först ut men också den som ofta får en rejäl kyss av sen frost och kyla

Rhododendron balfourianumRhododendron balfourianum har massor av vackert röda knoppar. Mitt exemplar blommar ovanligt ofta för att vara ur taliense-serien.

Några bilder från i onsdags. Tecknen på att cykeln har vänt finns där. De är bara kloka och hålla huv’et lågt ifall vi till slut får en riktig meteorologisk vinter. Det har vi ju faktiskt inte haft i Göteborg ännu.

Önskar dig en härlig vecka!

16 Kommentarer

 1. Susie på Stjärnarve... den 29 januari, 2017 kl 21:47

  Helt otroligt att odlingssäsongen har börjat hos dig! Här har vi fortfarande isigt runt huset och lite fläcka av snö kvar TROTS att det regnade ikväll och var + 5 grader och stekande sol igår!!
  Jag gillar dina spöken…..
  KRAM
  Susie

  • Carina den 30 januari, 2017 kl 09:49

   Haha… ja vi har ju inte ens ’riktig’ vinter så det kanske är förklaringen? Jag är mest orolig för jojo-vädret som är farligare för växterna än en stabil vinter.

   Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 29 januari, 2017 kl 23:38

  Herlige spøkelser hos deg! Jeg pleier å pakke inn hjertetreet ogandre sarte trær tidlig på våren med hvit fiberduk, og da ser de virkelig ut som spøkelser 🙂

  Flotte vårtegn hos deg. Utrolig hvor tidlig det er hos deg. Her har det snødd i dag, så akkurat nå er det julesteming ute.
  Det passer godt til dine juleroser 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 30 januari, 2017 kl 09:47

   Kom på att jag har också ett träd jag glömt som behöver packas in 🙂

   Förra gången jag fotade dem så låg snön och det var ännu vackrare. Och juligt så det förslog.

   Kram, Carina

 3. Gunilla Norrman den 30 januari, 2017 kl 15:22

  Här har vi ett konstigt väder det är minusgrader ena dagen sedan flera plus dagen efter. Ingen snö utan bara isigt.
  Enligt mätningarna så har vi 50 cm tjäle så det är risk att växterna far riktigt illa denna vinter.

  Ha en fin vecka

  • Carina den 30 januari, 2017 kl 16:09

   Det är ungefär samma hos mig förutom den djupa tjälen. Särskilt magnoliorna mår dåligt av det.

   Tack detsamma! Carina

 4. Anne, hagen vår den 30 januari, 2017 kl 17:43

  Hei!
  Jeg er helt sikker på at plantene setter stor pris på din omsorg. I tåka ser nok ”skulpturene” ut som spøkelser.
  Ha det godt! Anne

  • Carina den 1 februari, 2017 kl 18:51

   Ja det är nog risk för det. Får se om jag orkar mig ut en sen kväll för att se hur det ter sig.

   Tack! Carina

 5. Luna Ek den 30 januari, 2017 kl 21:51

  Med denna Lutzendimma vi har nu ser jag tydligt framför mig dina älvor och spöken dansandes i skogen. Bra jämförelse! Det verkar bli mycket Rhododendron blom i år. Hoppas nu bara vintern uppför sig. Än är det långt till vår. 20 minusgrader är inte ovanligt här de kallaste marsnätterna, även om vintern varit mild för övrigt. Då har jag också många spöken i trädgården.
  Ha det gott!
  Kram Luna

  • Carina den 1 februari, 2017 kl 18:50

   Precis så tänker jag och på morfars förmaningar om han tyckte att jag tog ut våren i förskott. Men han visste ju efter 60-70 fler odlarår än jag hade 🙂 Tror också att vi kommer få en riktig knäpp i februari – mars. Förra året hade jag en förödande vecka här i april.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Anna-Karin Rickardsson den 31 januari, 2017 kl 10:19

  Fina spöken av juteväv i dimman. Härligt att se din omtanke om växterna och tror säkert de kommer att visa sin uppskattning i vår och sommar. Dock tråkigt med de andra små spökena som är framme och mumsar. Är lite orolig för dem för en så mild vinter som vi haft i år har jag nog aldrig upplevt tidigare. Men det är ju ingen ide att oroa sig utan bättre att njuta av det vackra istället, som din julros alldeles översållad av knopp. En härlig syn.
  Allt Gott!
  Anna-Karin

  • Carina den 1 februari, 2017 kl 18:46

   Nu har väl expertisen ändrat sig om jag förstår rätt. Kylan gör ingen skillnad för sniglarna. Så vi får nog fortsätta plocka – ja när de syns då förstås.

   Ja hoppas det håller sig någorlunda milt så alla julrosorna får blomma rejält 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Anita den 31 januari, 2017 kl 16:36

  Älvor som dansar föredrar jag också, trodde stenhårt på det som barn, liksom att älvorna bodde i blåklockorna (hur dom nu fick plats där). Jag kan i fantasin se hur dina spöken ter sig ut en mörk, dimmig månskensnatt. Är klockan dessutom runt midnatt skulle jag nog lägga benen på ryggen och ta mig därifrån. Men jag tror att växterna uppskattar att vara förklädda till spöken. Dessutom kanske dom skrämmer en del fyrbenta gäster. Fast de mindre spökena som bara lämnar spår efter sig är inte så kul att upptäcka i januari. Hur ska det då bli längre fram. Men knopparna är vackra och hoppingivande. Och ett givande och trivsamt inlägg som vanligt från dig.

  Kram Anita

 8. Anja den 1 februari, 2017 kl 07:20

  Härliga bilder och roliga funderingar. En dimmig molnnatt kommer dina jutevävsspöken att dansa så att till och med du själv glömmer att du satt dem dit alldeles själv;-)!
  Enligt meteorologerna kan inte våren inträffa före den 15 februari även om dygnstemperaturen skulle ligga över noll.
  Men, om man ser så härliga vårtecken som i din trädgård så kan man faktiskt strunta i vad yrkesfolket påstår :-))!

  Ha det gott!
  Anja

  • Carina den 1 februari, 2017 kl 18:38

   Härligt att någon bestämmer när våren först kan inträffa 🙂

   Funderar på om jag borde hålla mig vaken och ge mig ut och kolla… Tror ju faktiskt att jag mött ett riktigt spöke eller åtminstone helt oförklarlig händelse en gång.

   Carina

 9. Carina den 1 februari, 2017 kl 18:44

  Haha.. ja det hade jag inte tänkt på men så klart borde de kunna funka som viltskrämmor. Såg en hel del vilt när jag körde Dalsland-Oslo-Göteborg igår kväll. Men vet inte om jag vågar mig ut en mörk natt för att spana på ev spöken…

  Det finns en blåklockssyster – Adenophora som nästan är än mer älvlik med pistillen som sticker långt utanför och delas i två små älvfötter.

  Tack för de fina slutorden! Jag är trött pga dotterns flytt och skola som inte blev klar hej-å-hå… ..så får jag till orden någorlunda ändå är det bra 🙂

  Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.