Färgskalan här och nu

Färgskalan här och nu

Vi pratar grå, grå, grå vinter eller?

 

Månadens bild – slutet av januari.. I år har jag triggat minnet och kom ihåg att börja på ’månades bild’ som en serie över året. En ny provisorisk bädd för rhododendron ska skapas. Och det kan ju vara kul att komma ihåg hur det såg ut. Men det och den vyn har jag redan delat med er. Vet inte om jag vill visa en vy över den tänkta tomten heller. Just nu diskuterar jag med byggnadsnämnden hur man, från deras sida, kan komma fram till en lutning på 20%. När jag får det till 8%. Så nu behöver jag faktasöka regelverk och konsultera kunnigt folk.

Så trots dimman, varning för snöblandat regn och allmänt väderelände så tar jag kameran och går på spaning därute bland växterna. Vad är det som syns där just nu… Snön är borta och den synliga jorden tillsammans med bristen på ljus dämpar skalan ner i brunsvart murrighet. Mot det lyser de vintergröna inslagen desto mer. Gräsen har gått från höstens varma skala över i blekta, polerade nyanser – jag tänker silver, andra kanske tänker grått. Jag älskar båda. Snart börjar ögonen söka efter vårens starkare nyanser – rosa, gult, rött. De finns där startberedda så fort skottet för gå avlossas. Men eftersom temat i blommig fredag är månadens bild i singularis så får resten vänta och jag fokuserar på grönt. Det passar så bra ihop med det jag läst hos Luna om tuppens år där färgen är grön.

Ta da… vintersallat, fältsallat, mâche – kärt barn har många namn. Den tillhör vänderotsväxterna och heter Valerianella locusta på latin. Jag har nämnt den förut och fått frågan om sort och hur jag sått. Vi kan säga så här – den har valt oss. Den finns och växer i mammas grönsaksland och den finns här i det som var hennes potatisland. Antagligen är det jag som på 80- eller 90-talet sått några frön…

Mitt tips är att så den, skörda och äta men låta någon planta gå i frö. Sen behöver man inte bekymra sig. Bor man där det är snörika vintrar så gror fröna efter snösmältningen. Hos mig gror de på hösten och här har de överlevt barfrost ner till -10 i år, snö, tö och sol, sen frost igen. Snörika vintrar så står den kvar under snön. Visst ser den frisk ut. Det här är min favorit även bland andra sallatsorter eftersom jag gillar de lite ’köttigare’ bladen och den härliga smaken. Tillsammans med kirskål, nässlor och annat tidigt grönt blir det tidig skörd. Fast just nu är mâche det enda gröna skördeklara – så tack vintern 2016-2017.

 

Vintersallat - mâche i januari
Vintersallaten får fröså sig fritt i perennplanteringarna där de aldrig är i vägen

 

Och apropå grönt så googlade jag runt efter min favorittomat ’Green Grape’. Köpte frö av den som alldeles nyintroducerad på 90-talet? nån gång… Fröerna tog slut och jag har inte hittat sorten sen. Nu har jag beställt det dyraste tomatfröt någonsin. Men jag kommer ihåg tomaten som mycket godare än till och med söta röda körsbärstomater. Jag får väl se hur det är med minnet…

Månadens bild en sammanfattning av det grönaste här och nu. Du kan se fler bilder och läsa mer Hélena med bloggen ’bland Rosor och Bladlöss’, om du klickar på bildlänken nedan.

Önskar dig en härlig helg!38 thoughts on “Färgskalan här och nu”

 • Tack för trevlig läsning, alltid lika matnyttigt att kika in här. Man lär sig alltid något nytt:) Lycka till med tomaterna, och hoppas de är lika goda som du minns dem.
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  • Tack! Det hoppas jag också, alla andra sorter jag ska så är röda. Helgen.. min dotter ska flytta OCH bli klar med 3 skolprojekt så det blir inte mycket tid att få se solen 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Kul att läsa ditt inlägg – men jag tog fasta på det där med färgskalan. Antagligen för att vi varit till Visby och köpt lite färg till hallen som ska göras om. Just nu har vi aprikos, vinrött, vitt och silver, helt OK men det börjar bli lite bedagat!
  Det vinröda – eller mörkt körsbärsrött som det hette på färgkartan blir kvar. Det är en hörna bakom kläderna. Likaså det vita på lister och tak samt silver som är på golv och bänk men till den blir det svagt sidenrosa och så rosenkvarts på garderobsdörrarna….. Ja, ja – sen är det bara resten som måste fixas; Dörr när det blir varmare, belysningsarmaturer, skydd för glas i dörren (nån typ av tyg förmodligen) och så vidare. Det tar aldrig slut när det börjar…..
  KRAM
  Susie

  • Så är det när att renovera… Jag brukar dubbla och ibland tredubbla tidsestimatet och det stämmer oftast rätt bra. Spännande färgskala…

   Kram, Carina

  • Det hoppas jag också och om inte så kan jag lägga ett minne åt sidan 🙂 Fast det jag hittade en del inlägg om den och alla var eniga i att den är god.

   Kram, Carina

  • Pröva att strö lite frön i rabatten istället så kanske det fungerar. Har inte heller lyckats bra när jag sått den aktivt.

   Tack detsamma! Carina

 • Så härlig den ser ut, den späda vintersalladen. Det vattnas i munnen. Visst är det väl märkligt det där med färgen grå. Oftast hörs uttrycket det är så grått och trist ute. Har säkerligen sagt det många gånger själv. Och så går jag inomhus och där dominerar den grå färgskalan och jag älskar den. Hur går det ihop? Jag kan bara konstatera att jag gillar grått, tror faktiskt att jag gillar det ute också. Och jag håller med om att den nu börjar dra mot silver. Spännande med tomaten du skickat efter. Hoppas den blir lika god som du minns den.

  Önskar dig en skön helg!

  Kram Anita

  • Min favorit är nyansen ’light french gray’ den blev mina vita väggar i huset. Grå är en fin bärare av alla andra färger och betydligt behagligare än vitt att titta på. Jag gillar grått ute även om en lång period med gråväder kan få humöret att gå ner.

   Ja jisses det ska bli kul – behövs bara några futtiga tomatfrön 😉

   Kram, Carina

 • Hm, skulle det där bladgröna kunna vara det som spridit sig som löpeld i pallkragen med pionbebisarna mina? Väldigt troligt för nog hade jag lite olika bladgrönt där tidigare år. Nu fick du mig att fundera lite.
  Smakminnet är väl ett av de minnen som sitter bäst kvar..du har säkert fått rätt.
  Trevlig helg!
  Anette

  • Efter att jag läst Marits kommentar om ogräs så googlade jag. Och den finns vild i Sverige. Oavsett så är det jättegoda gröna tillskott så här års.

   Tack detsamma! Carina

 • Först tack för att du puffar för min blogg! Jag är ju en sådan som alltid tittar efter de gröna nyanserna i trädgården och en sådan här barmarksvinter är det lätt. Jag har dock ingen vintersallat, men jag vet att där den väl etablerat sig kommer den snällt år efter år. Ska försöka igen och se om jag lyckas behålla den.

  Ha en bra helg
  kram Luna

 • Men så inspirerande! Det kanske skulle fungera hos mig också? Nu gav du mig något att fundera på, det är ju inte som om den tog plats från något annat direkt …

  • Det är en grön glädjekick såna här milda vintrar eller när solen börjar skina på vårkanten och man vill ha nytt och fräscht.

   Carina

 • Härligt med grönt i trädgårdslandet såhär års, och blev riktigt nyfiken på tomaten Green Grape. Skall bli spännande att höra om det var som du mindes, med smaken.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Jag lovar att berätta 🙂 Hoppas vi får en bra tomatsäsong också. Jag odlar de flesta tomaterna utomhus.

   Tack detsamma! Carina

 • Blir vansinnig avundsjuk, vintersallad är en favorit här men jag lyckas aldrig särskilt bra med den… I höst ska jag prova att strö ut frön lite här och var i perennrabatterna!
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

 • Hoppas tomaterna blir lika goda som du mindes dem!
  Tack för tips om svampsjukdomarna på julrosor och pioner. Jag har ännu inte haft några såna bekymmer, men man vet ju aldrig!

  Trevlig helg!
  Gunilla

  • Så skönt att inte behöva bry sig om sjukdomarna, låter väldigt härligt att slippa. Ja nu blir det spänd väntan till sommaren men också kul att ha saker att se fram emot. Njutning i det lilla 🙂

   Tack detsamma! Carina

 • Hej! Synd att du inte skrev innan du köpte – är rätt säker på att jag har frö till green grape. Hade gärna delat med mig.

  Ja, det är verkligen grått och dimmigt. I går kväll var dimman så tjock att den till och med syntes mellan huset och övervintringsboden åtta meter bort. Fast i morse var det sju minus och allt var täckt med rimfrost. Så vackert.

  Ska fundera på att härma dig med månadens bild. Har ju den där rabatten jag vill göra om till mormorsrabatt 🙂

  Jag skriver dagbok varje daG och har gjort det i många många år.

  Kram
  Linda

  • Aha… Ja det var ju synd fast jag är ändå nöjd att jag tog tag i något som legat i bakhuvet länge, länge 🙂

   Mormorsrabatten låter som jättebra för månadens bild – över 2 år så vi får följa blomningen också 🙂

   Kram, Carina

 • Hoppas tomaterna är så goda som du minns dem. Och tack för tipset om salladen. Det är en favorit här, men i köpt form, för mina sådder har tyvärr aldrig lyckats.
  Hoppas du löser det där med lutningen på tomten också och varför ni får olika resultat. Det är en djungel ibland.
  Kram Kristina

  • Mmm… jag får inga raka svar det är det besvärligaste. Så nu har jag gått över till enbart skriftlig konversation.

   Det är en lyxig känsla att gå ut och skörda nu. Men faktum är att det oftast inte blir av – men om jag vill så kan jag…

   Kram, Carina

 • Jaha ja. Jag tackar för tipset! Det blir till att gå ut och så lite machésallad och sedan hålla alla tummar för många års skörd.
  Ha en fin kväll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.