Lillevarn, barnkammaren

…börja om på nytt

Börja om från början..

Det ska jag ju faktiskt göra… ..på riktigt!! Men ett exempel här och nu. Då hade jag tänkt om tanken med åkern. När jag började såg jag den som en tillfällig plantering och det har inte ändrats. Men idag hade jag tänkt mer i planteringar som kunde ge njutning på resan. När det begav sig hade jag inte den tiden och jag tänkte också medvetet att det skulle inte bli snyggt. Det skulle verkligen kännas tillfälligt. Det var ju klokt. Men när jag väl satt igång så var det mindre kul att se växterna stå i rader helt utan att ha brytt mig om fina kombinationer. Successivt tar jag en bit i taget och gör om och det mesta är redan gjort. Biten som inte är omgjord finns här runt ogräskorgen.

Lillevarn, pionrakan

 

Jag hade gjort en grusgård här… Jag hade ju redan fräst igenom med jordfräs och tagit bort ogräs. Då skulle jag fortsatt med att lägga en duk uppepå och sen grusat. Det ligger till och med överskott utanför kallbänken. Det är mer än en gång jag i tanken sett en hängmatta gunga mellan tallarna… Då valde jag bort det – åkern ska inte kännas permanent. Och det var vid det laget svårt att komma in med en större kärra. Det är en sån där – nice to have och stenen kunde funkat fint som fikabord…

Lillevarn, barnkammaren

Barnkammaren med skötbord och kallbänk.

 

Lillevarn, barnkammaren

Äldsta utebordet har hållt ca 20 år men nu håller det inte ihop länge till, inte ens som skötbord

Så småningom tänkte jag om och kanske rätt.. Jag började skapa planteringar, köpa och skapa ’god jord’ men ändå på ett sätt så jag kan ta den med mig. En snurrig, eller jobbig tanke, tycker familjen men den känns bra. Nu kan jag välja om jag orkar eller ej.

 

Carex morrowii 'Silver Sceptre'

Carex morrowii ’Silver Sceptre’ är grön och fin även nu

Betula skadad stam

En som börjat om och självläkt är den här björken. För 3 år sedan hittade jag ett brett sår i barken och rutten ved innanför. Skrapade rent och lät vara. Titta vad jag hittade häromdagen. Det har nästan läkt ihop helt ni ser kanten på vänstersidan.

Jag har odlat sen jag var helt liten och fått många mer eller mindre dyrköpta erfarenheter på vägen. Besluten jag fattar nu är väl underbyggda och helt rätt där och då i stunden med informationen jag har. Minnet är tillräckligt bra också så jag kommer ihåg var jag stog. Drabbas aldrig av – varför gjorde jag så och inte så? Det är huvudsaken. Låter säkert präktigt men jag har aldrig förstått vitsen med att jobba snabbt och fel när man kan jobba snabbt och rätt 😉

Om jag fick börja om från början är temat i blommig fredag den här veckan.  Du kan läsa fler tolkningar hos Hélena med bloggen ’bland Rosor och Bladlöss’, om du klickar på bildlänken nedan.

Önskar dig en härlig helg!

22 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 2 februari, 2017 kl 23:12

  Det lyder veldig kjent det du beskriver 🙂 Ting endrer seg hele tiden når en holder på i hagen. Du jobber som meg, og som regel så kommer det noe godt ut av det til slutt. Men i motsetning til meg angrer du ikke på det du har gjort 😉

  Så flott at bjørken har klart seg!

  Klem, Marit

  • Carina den 3 februari, 2017 kl 11:38

   Ja jag är riktigt glad för björken. Tycker om den och den är inte helt lätt att hitta i handeln.

   Tänk om vi skulle skapa något i trädgården och sen skulle det aldrig förändras – bara rensas och skötas. Visst säger ni kedeligt på norska??

   Kram, Carina

 2. Susie på Stjärnarve... den 3 februari, 2017 kl 09:08

  Efter att ha bot 30 år i villa med uppvuxen gammal trädgård i Stockholm, var det ett stort nöje att flytta hit och få börja från början. Det mesta har lyckats, men man är ju inte sämre kvinna än att man kan ändra sig – och en trädgård är ju aldrig statisk! Fast ångra mig, det gör jag inte…..
  KRAM
  Susie

  • Carina den 3 februari, 2017 kl 11:36

   Trädgårdar är som gjorda för förändringar tänker jag. Och ånger har sällan tillfört något så det låter som en bra strategi.

   Kram, Carina

 3. Villroses hage den 3 februari, 2017 kl 11:09

  Oi! Skal du virkelig?
  Endringene skjer jo i virkeligheten hele tiden, om ikke ”helt fra begynnelsen”. Imponerende av bjerketreet!
  Klem

  • Carina den 3 februari, 2017 kl 11:33

   Ja jag sålde förra riktiga trädgården hösten 2015. Så det ska till en ny trädgård 🙂

   Kram, Carina

 4. margareta den 3 februari, 2017 kl 16:39

  Så roligt att du fick Björken att läka och växa vidare.Det tar tid att få till trädgården som man vill men man har roligt under tiden man planerar och sedan sätter det i verket .En annan sak är också att man mår så bra när man får pyssla i trädgården så det är även bra för både kropp och själ.Jag gillar växten med gröna och vita blad.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 3 februari, 2017 kl 18:59

   Växten är ett litet gräs – Carex och det är jättefint.

   Javisst mår vi bra därute och det tar tid. Färdigt blir det nog aldrig.

   Trevlig helg! Carina

 5. Studio Livskraft den 3 februari, 2017 kl 16:46

  Skulle man drabbas av varför gjorde jag inte si eller så, så tycker jag att man antingen gör om och ställer till rätta eller helt enkelt lägger det bakom sig och fortsätter. Att gå och älta och ångra sig mår man inte alls bra av.

  Lycka till med ditt nya!

  Trevlig helg!
  /Birgitta

  • Carina den 3 februari, 2017 kl 18:55

   Jag håller med dig till hundra procent. Ånger i de sammanhangen tillför ingenting.

   Tack detsamma! Carina

 6. Susie på Stjärnarve... den 3 februari, 2017 kl 19:24

  Du undrade om vi inte sparat några träd på vår tomt. Jodå, vi har sparat en hel del; 2 små ekar, 2 björkar, 2 granar, 2 rönnar, en jolster plus några enstaka till. Även en tall, men tallar hade vi alldeles för många som dessutom stod alldeles för tätt så dom bara vara som höga pinnar, så dom tog vi bort. Det är ett träd som det dessutom kryllar av här på Gotland…..
  KRAM och trevlig helg!
  Susie

  • Carina den 4 februari, 2017 kl 10:03

   Spännande! Jag har tagit ner björkar och granar på grund av sina rotsystem. Tallar och ekar låter jag vara kvar.

   Kram, Carina

 7. Kristinas oas den 3 februari, 2017 kl 20:25

  Håller med, ångra sig är livet för kort för. Men gör om, gör rätt kör jag med. Tycker det var bra att du funderade om och började fixa på åkern på ett annat sätt när du kände att du ville det. 🙂
  Kram Kristina

  • Carina den 4 februari, 2017 kl 10:02

   Javisst är det så 🙂 Det är roligare att rensa så här men kanske för kul att komplettera med fler växter.

   Kram, Carina

 8. Gunilla Teckenberg den 4 februari, 2017 kl 09:33

  Jag är för gammal för att starta upp en ny trädgård från början men ibland har jag faktiskt tänkt tanken men bara i fantasin. Men det är en enorm fördel att ha all kunskap och erfarenhet med sig i bagaget som du har – kan inte bli annat än ett gott resultat.

  En trevlig berättelse om hur du hjälpte björken att kurera sig själv. Tänk så många dåliga råd folk har fått om all smörja som bör läggas på sårskador på träd och som blir ingång till svampangrepp så småningom.

  Kram!

  • Carina den 4 februari, 2017 kl 10:01

   Tack och lov googlade jag runt och funderade innan jag drop på lackbalsam. Avstog just på grund av det.

   Jag hade nog helst inte börjat om med trädgården men när huset känns fel så blir det ju en följd. Då får jag hitta det positiva i det… Som att jag kan dra nytta av misstag jag gjort 🙂

   Kram, Carina

 9. Marika den 4 februari, 2017 kl 09:36

  Egentligen skulle det vara ganska tråkigt om det blev rätt från början, och allt var perfekt. Det roliga är att man kan pröva sig fram och det går att ändra om det blev tokigt.
  Ha en härlig helg!

  • Carina den 4 februari, 2017 kl 09:57

   En tanke som den projektmänniska jag är känns urtråkig. Jag vill ju ha nya projekt. Om jag tänker efter så menar jag de stora grundjobben – de ska bli rätt från början.

   Carina

 10. Laila den 4 februari, 2017 kl 10:33

  Om man har grundinställningen att man alltid kan lära sig av misstag så blir det mesta man gör, bra eller dåligt, något positivt i slutändan. Det är väl därför man med entusiasm och kärlek fortsätter att odla sin trädgård…
  Har en grästuva som liknar den, fick den i fjol. Ska man klippa ner den fram på vårvintern?
  Tar det väldigt lugnt just nu – svår ischias sedan en dryg vecka…
  Önskar dig en fortsatt trevlig helg!/Laila

  • Carina den 4 februari, 2017 kl 11:57

   Usch och fy! Jag har falsk ischias i ett ben och det är för j-ligt när det slår till.

   Eftersom den är vintegrön så brukar jag ’bara’ ta undan fula och bruna strån genom att rycka lätt. Ska man klippa behöver det vara ovanför tillväxtpunkterna.

   Där skred du något klokt! Har kollegor som varit utbrända flera gånger men som inte orkan/kan/vill/vågar förändra olika saker. Det verkar såå jobbigt.

   Krya på dig! Kram, Carina

 11. lisbeth den 4 februari, 2017 kl 11:50

  Hej Carina
  Heldigvis kan man blive ved og lave om og få nye idéer, det er rigtig godt, ellers blev det hele så kedeligt 🙂
  God helg

  • Carina den 4 februari, 2017 kl 11:53

   Ja det är det bästa med trädgård 🙂 Annars skulle vi anlägga och bara gå runt och förvalta. Riktigt tråkigt!

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.