Plötsligt händer det

Är mitt nya lyckotal 7?

20151011_0108_GinkgoDet sägs i reklamen att ’plötsligt händer det…’ Det känns rätt osannolikt och statistiskt stämmer det väl också, sannolikheten är låg. Då tror jag det är betydligt större chans att det plötsligt händer något med de här 7 frukterna. En hake,  för kineser är 7 det riktiga olyckstalet, 8 är bra för affärer och 9 är det optimala lyckotalet privat. Men vad är det jag har hittat?

Vi landade i Beijing, Kina på lördagen. Söndagen skulle vi bli hämtade och tas till Tianjin där vi skulle stanna i nästan 2 veckor. Vi hann med en liten utflykt nära hotellet och blev rekommenderade lamatemplet. Templet som enligt kollegans guidebok var templet man skulle besöka om man bara hade tid för ett. Utanför så var det samma russel som dagen innan vid den förbjudna staden. Men väl förbi säkerhetskontrollerna så var stämningen helt annorlunda.Vi gick längs en gång kantad av Ginkgo och buxbom när min kollega sa – vad gör dem? Plockar dem frukter från buskarna? Det var 3 kvinnor som ivrigt letade på marken under träden, Ginkgon släppte sina frukter. På svenska kallas Ginkgo just för tempelträd och det odlas fortfarande i stor utsträckning vid tempel men fanns överallt i städerna jag var i.

Det var en mäktig upplevelse att gå runt bland kineser som aktivt bad till Buddha i sina olika skepnader och i de olika hallarna. Och tagen av stämningen bestämde jag mig för att försöka hitta några frukter från träden på utvägen. Så aktiva som kvinnorna varit trodde jag knappt på tanken. Men det blåste väldigt mycket och direkt under första trädet lyckades jag hitta 7 i hård konkurrens. Bar de försiktigt i handen och kände hur de började safta sig. En lukt började sprida sig som blev påtaglig stank i taxin på väg tillbaks. Tänk gammal sur spya… Tanken att sitta med den lukten i 2-3 timmar mellan Beijing och Tianjin funkade inte så jag fick letat upp en liten påse på hotellet. Väl framme på det nya fick jag tagit bort fruktköttet och turligt nog höll städerskorna på att borsta mattkanten invid listen i korridoren med tandborste!!! Så jag fick lämnat över och blev av med fruktköttet. Har googlat och fruktköttet innehåller smörsyra, det är det som bildas i traktoräggen om det kommer in luft och då måste balarna kasseras. Det är den doften som gör att man nästan bara odlar hankloner här i Europa.

Bladen hos ginkgo innehåller flera aktiva substanser varav de mest kända är ginkgoloider och bilobaloider. I bladen finns även flera flavonoider. Så det är ett hälsoträd också och används bland annat för att:

 • förbättra av koncentrationsförmåga och minne,
 • motverka yrsel vid nedsatt genomblödning i hjärnan,
 • motverka presenil demens och demens vid Alzheimers sjukdom

Japanerna avslutar gärna måltiden med nötens innanmäte som dessert.När jag frågar varför – det är allmänt bra för dig.  Vackert gröna javisst… men smaklösa eller till och med bittra, i stora doser giftiga,  upptäckte jag några kvällar senare när vi var med de kinesiska kollegorna på en aktivitet de planerat på en japansk restaurang. Ätandet kan jag hoppa över. Men om ’plötsligt händer det’ blir sant kommer jag ha ett eller flera tempelträd från ett av de viktigaste buddhistiska tempel i världen. Och drömma om thé för hälsans skull funkar också.  20151023_0270_Ginkgo

 

 

 

Önskar dig en härlig helg i höstens underbara värld! 

logga_rosaline

 

blommig fredag

14 Kommentarer

 1. Britt den 25 oktober, 2015 kl 14:41

  Vad spännande med frukterna. Det kostar inget att försöka få dem att gro. Intressant att man bara odlar hanplantor kanske mest pga lukten.
  Kina är ett spännande land. Det kommer kanske mer därifrån ? / Britt

  • Carina den 28 oktober, 2015 kl 07:39

   Ja det ska bli spännande att följa dem. Tror säkert det kommer mer även om det inte är så mycket trädgårdsrelaterat. /Carina

 2. Marit den 25 oktober, 2015 kl 15:19

  Så vakre nøtter! Du er stadig på spennede reiser, og det er herlig å lese reisebrev fra Kina.
  Det er et land med masse tradisjoner og gammel visdom, og mange vakre hageplanter kommer derfra også. F.eks. peoner og trepeoner ☺

  Håper du skriver mer derfra!

  Klem, Marit

  • Carina den 28 oktober, 2015 kl 07:42

   När vi gått igenom hela förbjudna staden och över gatan kom vi in i en park för att gå upp till en pagod på berget. Där var hela kvarter planterade med buskpioner. Kan bara ana hur det ser ut där på våren 🙂

   Kram, Carina

 3. Sanda Cottage den 25 oktober, 2015 kl 19:16

  Jag har 10 små Ginkoträd i mjölkkartonger stående i mitt växthus.
  De kom till mig av en man gillar att dra upp träd men inte har någonstans att ha dem. Han bor i lägenhet 🙂

  Så nu får de bo hos mig tills jag hittat nya ägare!

  Häftigt att uppleva Kina…

  //Veronica

  • Carina den 28 oktober, 2015 kl 07:43

   Å vad kul att höra! Både att de kan gro men också att ett lägenhetsboende inte behöver stoppa önskan att se saker gro. Kina var verkligen en upplevelse.

   Carina

 4. Sabelhagens olivlund - Maria den 25 oktober, 2015 kl 21:18

  Vilket spännande inlägg!
  Kram Maria

  • Carina den 28 oktober, 2015 kl 07:44

   Tack Maria! Kram, Carina

 5. Kristinas oas den 26 oktober, 2015 kl 13:01

  Spännande, hoppas de tar sig och du får din egen ginkolund. 🙂
  Kram Kristina

  • Carina den 28 oktober, 2015 kl 07:45

   Haha… hade inte tänkt på det, en hel lund – ja varför inte 😉

   Kram, Carina

 6. Anita den 26 oktober, 2015 kl 13:03

  Men … är du i Kina! Och vilket intressant inlägg! Nu fick jag dessutom lära mig att Ginkgo heter tempelträd på svenska, det visste jag inte. Jag har ett litet i uterummet och jag tycker mycket om det. Det håller just nu på att skifta färg från grönt till gult. Så småningom blir bladen guldfärgade innan dom faller. Ska bli spännande att se om du får dina att gro. Extra spännande när man plockat fröna själv … på plats så att säga.

  Ha det så bra!

  Kram Anita

  • Carina den 28 oktober, 2015 kl 07:48

   Kom hem i lördags kväll efter drygt två veckor där. I Kina hade de börjat skifta färg på sina ställen men inte hunnit till guldstadiet. Det lät väldigt vackert. Oktober var en väldigt bra period vädermässigt och en del spännande fröer hittade jag också 🙂

   Tack och kram! Carina

 7. lunasblogg den 27 oktober, 2015 kl 09:42

  Starkt nr 8 i Kina och nr 7 i västvärlden. – En asiat förlitar sig också mycket på sitt eget lyckonummer som räknas ut efter vilket Feng Shui år man är född, olika för man och kvinna. (Vill du veta vilket ditt lyckotal är ge mig ditt födelsenummer)
  Ginko är ett väldigt speciellt träd, inte nog med att det är världens äldsta och är nakenfröigt, (vilket tyvärr lätt drar till sig bakterier) anses det ge styrka åt platser och människo kroppar, bra
  t o m mot öronsus.
  För många år sedan fick jag lära mig att alltid ha ett ginkolöv i plånboken för att inte få brist på pengar. Ja, ja dessa kineser – är man vidskeplig så är man. ( jag har inte lidit nöd vad gäller ekonomi direkt heller på äldre dar…..)
  Ha det fortsatt trevligt var du nu än befinner dig.
  Kram Luna

  • Carina den 28 oktober, 2015 kl 07:53

   Aha, spännande läsning! Tänkte lite på Feng Shui och dig när jag var där. En sak har jag listat ut och det är att tiger som jag är enligt deras astrologi har i stort sett samma egenskaper som en vädur som jag är här hemma. Det är fascinerande…. Vidskepelsen kändes som den lever kvar trots att samhället kändes väldigt västerländskt där vi var. Har aldrig sett så många flådiga bilar samtidigt som mellan flygplatsen och hotellet i Beijing. Räknade till ca 10 äldre skruttiga förutom taxibilarna och det är många bilar där.

   Mitt egna lyckotal.. Jag tar och mailar dig 😉

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.