Smultron och sommarblom, vilda smultron har flyttat in

Smultron och sommarblom

När växterna själva får välja – Smultron och sommarblom

 

Förädlade bär är naturligtvis en fantastisk tillgång för de som behöver och inte har tillgång till vilda bär. Fast jag är bortskämd med smaken, som jag upplever som så mycket mer, hos vilda bär. Just nu pågår en stilla kamp. Det är smultron som valt att flytta in i lunden, antagligen för förhållandena är så mycket bättre och roligare där än på klipphyllorna på berget. Å vem vill inte både leva gott och sätta frukt?

Förra året rensade jag mängder med revor men fick nästan inga smultron. I år har de först producerat mängder av bär och nu revor. Undrar om det är en smart och genomtänkt omvänd taktik? Visst sjutton är de sååå mycket svårare att dra eller klippa bort nu… Den här biten passerar jag många gånger varje dag jag är där. Det har blivit många nävar bär. En stilla paus – några smultron och jag…

Smultron och sommarblom, vilda smultron har flyttat in

Det märks att det börjar bli sensommar nu. Solhattar, temynta och phlox blommar. Och liljorna har börjat sprida sin väldoft.

Eryngium planum 'Jade Frost'En urläcker tistel, Eryngium planum ’Jade Frost’, som har variegerade blad och just nu de allra blåaste blå tistelblommor jag sett framför en solhatt i vama tegelnyanser

Rött behöver sol för att visa sig från sin allra bästa sida, inte som här… Men jag gillar den namnlösa astilben min mamma fick när jag var liten ändå. Den är alltid vacker i bladen och blomningen fantastisk. En ganska liten och låg sort kanske en ’Fanal’

 

Aster novae-angliae 'Rudelsburg'Spridningsglada är även astrar men den här varmrosa färgen var oemotståndlig så nu finns Aster novae-angliae ’Rudelsburg’ i min trädgård. Den fick plats jämte lönnen ’Flamingo’ för att åtminstone en period plocka upp färgen hos varann

Temyntors spridningsglädje har jag hört om… Planterade den här sanslöst galet röda i höstas och javisst tar den för sig. Men i nuläget är den förlåten för det. Jag funderar – är de bra i vas månne… Monarda ’Jacob Cline’

En temynta jag sökt länge av nostalgiska skäl… Jag bodde ett år i ett litet samhälle utanför London och när jag fick se en temynta med namnet Cobham så sattes den upp på listan. Hittade två extremt klena exemplar på en höstrea men det går inte att tro idag – Monarda ’Beauty of Cobham’. Det roligaste är att det var absolut inget rosarött skimmer över livet där. Med mycket pengar följer mycket problem… Men det är temyntan obekymrad om…

Monarda ’Beauty of Cobham’ tillsammans med Campanula lactiflora ’Loddon Anna’

Sist en liten lökväxt som dykt upp i sommar, jag har en teori om att den av misstag följt med andra lökar jag satte i höstas. Men vem vet? Jag vet att det är en Triteleia men vilken sort har jag ingen aning om. Får se om den överlever vintern – antagligen inte.

Äntligen, äntligen regnar det lagom snabbt och länge 🙂

21 Kommentarer

 1. Sabelhagens olivlund den 29 juli, 2017 kl 19:00

  Jag har aldrig provat temynta, det fick jag lust för nu:).Och tisteln är ju urläcker:) Smultron är bland de godaste i bärväg tycker jag.
  Ha sköna dagar
  Kram Maria

  • Carina den 1 augusti, 2017 kl 10:29

   Javisst är dem 🙂 Tack – jag är väldigt nöjd med sommaren hittills och nu när vi fått lite regn och mer verkar vara på gång så är allt perfekt. Det hade inte jag heller, har alltid trott att de sprider sig som… ..och de gör det men det verkar gå lätt att bara sätta spaden runt och dra 🙂

   Kram, Carina

 2. Charlotta den 29 juli, 2017 kl 20:23

  Jag sådde temyntor för några år sedan. De sprider sig inte alls, tvärtom tynar de sakta bort en eller ett par varje år. Jag gissar att de inte är förtjusta i den hårda lerjorden. Men det går ju lätt att så flera, frön producerar de ju. 🙂
  Din blå tistel blev jag förtjust i – det åker in på vill-ha-listan.
  Ha det gott!

  • Carina den 9 augusti, 2017 kl 09:15

   Det var synd! Men när jag tänker efter så är det lätt jord där jag odlar dem. Det är en av de växter som fjärilar och andra uppskattar just nu 🙂 Jag tycker om alla tistlar som inte har invasiva rötter. Därför odlar jag ganska många men jag får hålla koll på fröspridning fast det är ju så mycket lättare.

   Tack detsamma! Carina

 3. Kristinas oas den 29 juli, 2017 kl 20:45

  Mums med smultron under en paus. 🙂 Namnsorten på bukettlilja vet jag inte, men våra Queen Fabiola övervintrar fint hos oss. Hoppas din sort också fixar vintern.
  Kram Kristina

  • Carina den 1 augusti, 2017 kl 10:17

   Det är gott 🙂 Jag ska ta och maila över bilden till de jag köpte de andra lökarna. De kan ha koll.. ..annars är den bara en Trieleia och det är gott nog så.

   Kram, Carina

 4. Inger den 29 juli, 2017 kl 20:51

  Så många läckra, roligt att associera till växters namn. Har idag plockat smultron på min stugtomt, en mindre mängd i vart fall.
  Kram

  • Carina den 1 augusti, 2017 kl 10:15

   Visst är det något särskilt med smultron, åtminstone för mig – massor av barndomsminnen 🙂 Tycker om växter som ger associationer och väcker minnen.

   Kram, Carina

 5. Karsten F den 29 juli, 2017 kl 20:57

  Hej Carina

  Monarda är favorit hos mig, Jacob C – växer ovanligt bra i Värmland.
  Skal prova andra också!
  Din Astilbe ser ut som min Fanal ja.

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 1 augusti, 2017 kl 10:14

   Aha, kul att höra 🙂 Jag har varit lite rädd för Monarda pga spridningen men nu tror jag bestämt jag ska lära mig leva med det. De tillför otroligt mycket så här års 🙂

   Ha en härlig tisdag! Carina

 6. Marit Sønstebø den 29 juli, 2017 kl 21:11

  Åh, hva du viser Carina! Variegert tistel har jeg aldri sett før. Temynte har jeg noen få av. De dufter så godt. Beauty of Cobham var utolig vakker. Den rosafargen er lekker.
  Heldige deg som får regn. Her kommer det 5 dråper av gangen, og ikke noe mer 🙁

  Klem, Marit

  • Carina den 1 augusti, 2017 kl 10:12

   Tisteln har jag planterat en gång förut, på hösten… då försvann den under vintern. Det här exemplaret är vårplanterat och nu hoppas jag den etablerat sig bättre. Tycker också om den rosa färgen även om den ter sig rätt mesig i närheten av ’Jacob Cline’ 🙂

   Trodde ni fick mycket regn. Min bror var på MC-semester i och runt Hemsedal och jag tror de avbröt i förtid pga regn.

   Kram, Carina

 7. Marika den 30 juli, 2017 kl 09:46

  Hej Carina!
  Vilka skönheter och vackra bilder. Din Monarda Beauty of Cobham är helt underbar.
  Vi har äntligen fått regn och det var så efterlängtat.
  Ha en fin söndag /Marika

  • Carina den 1 augusti, 2017 kl 10:09

   Tack Marika! Monarda har jag fått upp ögonen för sent men det är ett tacksamt släkte. Tänk vi har också fått kanske 15-20 mm. Så nu ska jag plantera för det lovas mer mot slutet av veckan. Härligt att fler än jag är nöjda med regnet 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Gabriele den 30 juli, 2017 kl 11:00

  Bellissime immagini, soprattutto quelle monarde, da fare invidia 🙂

  Complimenti per il blog e buona Domenica!

  • Carina den 1 augusti, 2017 kl 10:07

   Thank you 🙂

 9. Rost och rädisor den 31 juli, 2017 kl 17:36

  Temyntornas tid ser jag alltid fram emot. De är som glada papegojor i en flock med gråsparvar i mitt kryddland. Tvåfärgade ‘Beauty of Cobham’ så söt, men de röda lär innehålla mest eterisk olja. Jag använder dem som snittblommor. Står en vecka om man tar knappt eller precis nyutslagna.
  Ha det fint
  /Anette

  • Carina den 1 augusti, 2017 kl 10:06

   Haha… a det var en bra liknelse 🙂 Särskilt ’Jacob Cline’ just nu med sina rödröda blommor i våningar. Nu ska jag testa de till snitt också. En vecka är väldigt bra i vas tänker jag.

   Ha det gott! Carina

 10. Susie på Stjärnarve... den 1 augusti, 2017 kl 10:35

  Vilda smultron – kan det bli godare!? Fast det kanske skulle vara vildhallon! Älskar hallon nämligen. Men man får ju aldrig ihop så mycket av dom att man kan ta hem, dom åker direkt ner i magen…..
  KRAM
  Susie

 11. Linda den 2 augusti, 2017 kl 17:09

  Instämmer. Bären i naturen smakar på ett helt annat sätt. Fast jag snattade faktiskt några smultronplantor från vägkanten för ett par tre år sedan och satte dessa i en pallkrage. De är fantastiskt goda! I år har det dock inte blivit så mycket smultron på grund av torkan.

  Angående sallatssådd just nu. Jag silar vanlig planteringsjord ner i pluggboxen. Lägger ett frö i varje – måste vara riktigt färska fröer, verkar det som – fyller på med så mycket vatten som det bara går i underdelen och sätter på locket. Tre dagar senare tittar det upp små groddar. Jag har helt enkelt låtit boxarna stå utomhus på norrsidan av huset där det endast är sol på morgonen och en stund på förmiddagen. De är ju svalt ute på nätterna i sommar och det tror jag har hjälpt. Jag inbillar mig också att den snabba groningen beror på att jag dränker fröerna i allt det där vattnet. Lycka till 😀

  Kram
  Linda

  • Carina den 3 augusti, 2017 kl 08:10

   Tack Linda! Jättebra tips 🙂

   En del av problemet är att jag har gamla frön. Skulle köpt nya i våras men nu får det anstå till nästa vår 🙂 Egentligen vill jag sätta kontinuerligt så att jag alltid har egen sallad.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.