perennrabatt-sockan

Sockans bästa tid då och nu

När sockorna åkt av börjar sockans tid

Sockans tid är försommaren. En plantering jag skapade  sommaren 2013. Namnet fick den av formen jag såg när jag satt ut alla måtten på ett papper. Den blev en del i stora flyttprojektet från förra trädgården. Flera växter som ville ha lundmiljö stog alldeles för soligt i sin tillfälliga placering. Jag tittade mig runt efter mer skugga. Längs bergskanten är skugga från askar under soliga högsommardagar. Tanken, temat blev skuggälskare i vitt, ljust gult och grönt i form av många olika bladverk. Hostorna är många här… I den soliga ändan fick vita pioner en plats. Jag tänkte till som man ska när man anlägger på riktigt vis.. Jag delade för att skapa repetition och jag delade igen. Visst är det vackert och visst blev det bra. Teorin är rätt… Men nu behöver jag snart ta upp, dela och begränsa. För alla trivs och utvecklas väldigt bra. Tror det är dags att fundera på, och skissa ut en latmansbarnkammare, en där vattningen sköter sig mer självt än uppassat.

 

sockans, Ranunculus aconitifolius 'Flore Pleno'

Då för två veckor sedan är inte nu. Men då blommade den underbara stormhattsranunkeln, Ranunculus aconitifolium ’Flore Pleno’ så ljuvligt bland sorgklockans ljusare grönska.
Sockans, Phlox divaricatus 'Clouds of Perfume'En puff av väldoft från Phlox divaricatus ’Clouds of Perfume’ kom från phloxen medan jag fotade tulpaner som fått ta det av det kruttorra läget i sockans skaft. De, tulpanerna, gillar det bra mycket bättre än phloxen…

 

Sockans, Brunnera macrophylla 'Variegata'
Brunnera macrophylla ’Variegata’ har blivit så otroligt fin sen jag delade den i små, små bitar och satte den här. När jag menar små då har jag tagit en planta och delat ner den i enskilda tillväxtpunkter som jag försiktigt drar isär. Den mådde inte alls bra på förra stället. Bakom den står frösådda Aconitum episcopale, biskopsmössa är väl sortnamnet översatt, ska bli spännande att se den blomma.

 

Sockans, Polygonatum x hybr. 'Striatum'
Polygonatum x hybr ’Striatum’?? En variegerad rams är det i varje fall och här trivs den bra. Så här bra trivdes och utvecklades den aldrig på gamla tomten.

Ett galleri med några fler… Vill du titta längre – håll bara muspekaren över bilden så stannar visningen upp eller bläddra själv med pilarna på höger respektive vänster sida.

 

[cycloneslider id=”sockans-tid”]

 

Den maffiga Astilboidesen är inget att visa nu. Den har lagt sig ner pga torkan liksom silveraxet till vänster om den. Men hostorna… De är tacksamma för sniglarnas vila och min gödsling i omgångar under våren. Antagligen gjorde allt vatten i höstas sitt också. För nu i år börjar de verkligen visa sina rätta jag.

I sockan blommar i stort sett alla vita pioner samtidigt. De verkar inte bry sig om om de är hybrider eller doftpioner, tidiga, sena eller medel. Det är mer – nu kör vi  – som gäller.

carina2

9 Kommentarer

 1. Trädgårdstid den 13 juni, 2016 kl 11:19

  Vackert – de flesta ser ut att trivas väldigt väl! Det är väl lustigt hur en planta kan reagera så olika på olika planteringslägen. Och även på olika år. Värmen i år i kombination med att jag vattnat ganska mycket har verkligen satt fart på det mesta hos mig. Hostorna är finare än någonsin och måste delas inför nästa säsong, angenäma problem att hitta plats för dem…
  Kram Elin

 2. Susie på Stjärnarve... den 13 juni, 2016 kl 12:48

  Kul namn – och visst måste man ha namn så ens anhöriga (i mitt fall en ointresserad gubbe) vet vad man pratar om!
  Jag älskar hostor och har flera, men…vi har egentligen ingen vettig plats för dom. Nu sitter några i ena änden av murrabatten där det är ganska skuggigt, resten sitter i det som en gång i tiden var en rabatt i skugga mot kohagen. Numera är den dock helt igenväxt av ogräs som salmbär (det värsta som finns med sina taggar). Och Brunnera macrophylla ‘Variegata’ hade jag tidigare, men den försvann – som så mycket annat – när mina trädgårdsvänner fick gräva upp långrabatten och ta ALLA perenner och prydnasgräs i höstas. Mycket fint förvann – synd – men vad gör man inte för att få lite hjälp när man inte kan jobba i trädgården alls.
  KRAM
  Susie

 3. Katarina /En Grön Sida den 13 juni, 2016 kl 14:03

  Underbart! Så vackert med alla gröna toner och sedan det vita därtill. Stormhattsranunkeln, en sådan ”borde” jag ju ha. Ja, och biskopsmössan, hoppas du visar blomningen. Härligt att växterna trivs, även om de för med sig en del jobb med delning o flyttning. Torrt i marken här, så uppassning pågår… ;o)
  kram
  /Katarina

 4. lunasblogg den 13 juni, 2016 kl 14:15

  Latmansbarnkammare var ett bra ord som jag ska lägga på minnet. I år är det mesta torrt och det är typiskt när jag inte kan vattna själv. Däremot i lunden är det för trångt om saligheten och det kan jag inte heller göra något åt. Där skulle varit bättre planering för lång sikt.
  Mina ’Clouds of perfume’ fick jag flytta tidigare p g a torka,men kommer inte ihåg var jag satt dem. De har nog dock inte blommat för den underbara doften eller blomutseendet kan ingen undgå.
  Trevligt bildspel på dina pioner och hostor.
  Kram
  Luna

 5. Marit den 13 juni, 2016 kl 14:52

  Så vakker rabatt! Hosta i mange nyanser er helt herlig å se på. Flott med peoner blandet inn også. Det er hyggelig med noe som blomstrer også midt i alt det grønne. Takk for tips om Brunnera m. ’Variegata’. Jeg har den jeg også, og kunne godt tenke meg å ha flere av den 🙂

  Klem, Marit

 6. Rost och rädisor den 14 juni, 2016 kl 07:30

  Så bra allt blev! Helt förälskad i Ranunculus aconitifolium ‘Flore Pleno’ och Brunnera macrophylla ‘Variegata’. Finns det nån möjlighet att du kan sälja nån liten bit av vardera?
  Allt gott
  /Anette

 7. Anita den 15 juni, 2016 kl 06:55

  Helt underbart! Hosta är favoriter hos mig och jag hittar ständigt nya sorter som jag vill ha men inte får plats med 🙂 ’Clouds of Perfume’ har jag också. Den har blommat länge i år och fortsätter ett tag till verkar det som. Intressant att läsa om din delning av Brunnera macrophylla. Jag har en ’Jack Frost’ som inte längre blir så frodig. Ska pröva att dela den på samma sätt som du gjort. Och bildspelet fungerar nu fantastiskt bra!

  Ha en fin dag!

  Kram Anita

 8. Laila den 17 juni, 2016 kl 12:58

  Det lönar sig verkligen att tänka före och plantera efter en plan. Vilken fin socklund!
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

 9. Merja den 19 juni, 2016 kl 08:21

  Ser jätte fint ut och växterna ser ut att tacka dig:)
  Ha det gott!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.