Huvudnumret i juni

Kan nytt bladverk vara huvudnumret?

Pioner, irisar och andra får ursäkta. Huvudnumret just nu är rhododendrons bladutspring. En process i slow motion som man kan njuta länge, länge av. Man kan ju diskutera om blomningen som ju är vacker är buskarnas viktigaste egenskap. Det går att ha blomning från tidig vår till högsommar. Men en rhododendronkonnässör framhåller alltid blad och bladverk. Ord som – det är en mycket vacker bladplanta – smäller oftast högre. Blomningen kanske inte nämns alls eller i en liten bisats.

Och jag har lyssnat och insupit. Förra årets marknad i rhododendronsällskapet kom jag hem med helt andra plantor än de jag tänkt. När jag googlade innan visades mest vacker blomning. Men väl på marknaden så såg jag växtsätt och bladverk. Nu har jag fått till planteringar för dem och även de jag valde i år. Och jag älskar det frodiga och gröna – djungelkänslan. Nu är de inte direkt i djungelstorlek men jag är bra på att se det framför mig. Även små buskar ger ju intryck.

Vintergrönt som rhododendron och barrträd får ofta en väldigt vacker kontrast mellan det ’gamla’ gröna och det nya. Det nya är kanske inte ens grönt. Ljuset fångar de nya skotten och bildar spännande kontraster. Indumentet, det ludna filtlagret en del sorter har,  i silver, rost, brunt och gult är så mjukt och vackert.  Tillväxt i rött och en massa kontraster. Alltsammans nog  så vackert som den riktiga blomningen, dessutom kan känselsinnet få sitt. Plantera någon av de lövfällande sorterna som Rh luteum, Rh viscosum eller liknande så kan du gå runt och insupa det nya bladverket tillsammans med en ljuvlig doft från deras blomning. Så gör jag…

Huvudnumret - Rhododendron 'Marianne von Weisäcker'Rhododendron ’Marianne von Weisäcker’ leker med kvällssolen

Huvudnumret - Rhododendron 'Gartendirektor Rieger'Rhododendron ’Gartendirektor Rieger’ som blommade vackert är minst, minst lika vacker nu. Fick till och med tipset ”jag bryter alltid av knopparna…” 

 

Huvudnumret - Rhododendron yakushimanum 'Grumpy'Rhododendron ’Grumpy’ med varmgult indument

Huvudnumret - Rhododendron yakushimanum 'Kalinka'Rhododendron ’Kalinka’ har ett silverbrunt intryck hur nu det går till

Huvudnumret - Rhododendron 'Oberschlesien'Rhododendron ’Oberschliesen’ smala, smala blad överdragna med silverfärgad filt

Rhododendron fortunei x fortuneiRhododendron fortunei x fortunei ger intryck av att ha fått ett bad i cyan när nytillväxten är alldeles blågrön. Har prövat lite och jag tror busken ska få sällskap av gulbladiga hostor

 

Att de sedan är gröna och tacksamma hela vintern igenom gör ju bara saken bättre.

 

carina2

11 Kommentarer

 1. Susie på Stjärnarve... den 22 juni, 2016 kl 10:21

  Visst är rh. otroligt vackra ”utan” blommor. Och visst är dom vackra hela året, inte bara under blomsäsongen. Men…om man som jag bor på kalkrika Gotland så är det tyvärr ingen växt för mig.
  Visserligen har jag en gulblommande liten rh. och en rödblommande bladfällande azalea tillsammans med en rödbladig jap.lönn i det jag kallar ”murrabatten” där jag kunde byta jord, men dom trivs inte speciellt bra. Så tyvärr får jag bara njuta av dina bilder…..
  KRAM
  Susie

  • Carina den 24 juni, 2016 kl 16:59

   Ja det underlättar utan tvekan att odla saker som trivs i den jordmån man har. Roligt om du njuter av bilderna. Mina står i planteringar skapade uppe på den ursprungliga jorden.

   Carina

 2. Laila den 22 juni, 2016 kl 12:50

  Rhododendron är ett underskattat släkte! Även jag väljer främst efter bladverket. Du visar många intressanta plantor och jag antecknar ivrigt, vi ska snart ta oss till en plantskola och skaffa invånare i vår nya surjordrabatt bakom orangeriet.
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 24 juni, 2016 kl 17:03

   Roligt att du också gillar dem 🙂 Hoppas ni hittar några vackra sorter. Rh quinquefolium är en underbar art.

   Carina

 3. Marit den 22 juni, 2016 kl 18:33

  Så flotte rhododendron du har! Jeg blir bare mer og mer glad i de. Til neste år skal jeg kjøpe mange flere enn de jeg har nå. Liker spesielt de i Yakushimanum sortene som nesten får hvite blader når de er nye. Blomstene er bare en parentes i forhold til bladene ja! 😉

  Ha en fin midtsommer!

  Klem, Marit

  • Carina den 24 juni, 2016 kl 17:05

   De är inte bara vackra, de är ju tacksamma i vårt klimat också. Tycker de är fina i lunden och torvpartiet som en bas till alla de andra.

   Tack Marit, jag har vandrat runt i ett naturreservat på jakt efter guckuskor 🙂

   Kram, Carina

 4. Lena i Wales den 23 juni, 2016 kl 08:10

  Jag gillar verkligen rhododendron. Vi har många buskar här i vår walesiska trädgård. Några är riktigt gamla och stora och några är nya.
  Ha en trevlig midsommar!

  • Carina den 24 juni, 2016 kl 17:07

   Glömmer nog aldrig när jag var på Isle of White och vi gick genom en ’skog’ av rhododendron. Det var likadant i USA nu. Det är mäktigt. Så jag kan tänka mig vad du menar med stora.

   Tack detsamma, firar du?

 5. Anita den 23 juni, 2016 kl 17:49

  Det finns många sorter rhododendron med vackra blad och jag blir mer och mer förtjust i dom. Dessvärre har jag inte mer plats. Men bryta knopparna … nja det skulle jag nog inte göra. Men att plantera dom med luteum och viscosum är ingen dum idé. Min viscosum har nu massor av knopp och är redo att ta över efter luteum som nu i det närmaste är utblommad för i år.

  Önskar dig en fin midsommarhelg!

  Kram Anita

  • Carina den 24 juni, 2016 kl 17:10

   Nej, här kommer inte brytas några knoppar om det inte är första säsongen och det underlättar etableringen. Men annars vill jag allt ha blomning också. Ska försöka köpa en luteum nästa vecka. Men viscosumen har doftat härligt i år.

   Tack detsamm, hopas ni får en fin midsommar! Kram, Carina

 6. Katarina /En Grön Sida den 6 juli, 2016 kl 12:50

  Så inspirerande inlägg, nu ser jag mer än tidigare. Tack! Bladverket är vackert, variationsrikt. Jag har inte en endaste rhododendron här, har inte platsen, tror jag, nu börjar jag fundera ;o). Vintergrönt, inte dumt. Kanske skulle jag kunna…
  kram
  /Katarina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.